Ga naar de inhoud
SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

Een enorm leuke en sportieve activiteit waarbij je de kustlijn van de Algarve op eigen kracht ontdekt is stand up paddleboarden, ook wel suppen genoemd. Kom suppen in de Algarve en beleef een avontuur op het water terwijl je langs kleine strandjes en door nauwe grotten vaart. Suppen in de Algarve is een absoluut hoogtepunt van je vakantie.

In de Algarve zijn een hoop mooie bezienswaardigheden te ontdekken vanaf het wateroppervlak en juist dit maakt stand up paddleboarden zo populair in dit stukje Portugal. Vanuit plaatsen zoals Lagos, Albufeira en Faro vertrekken bijna dagelijks sup tours waarbij je samen met een gids gaat suppen langs de kust.

Vanuit Lagos boek je een SUP excursie om de Ponta de Piedade van onderaf te bekijken terwijl je onderlangs de indrukwekkende kliffen peddelt. Aangezien een sup veel kleiner is dan een boot, kan je er mee door grotten heen varen en afgelegen stranden te ontdekken.

In Faro kan je suppen door het prachtige en rustige Ria Formosa natuurpark, waarbij je geen last zal hebben van de deining.

Bekijk hieronder de sup tours in de Algarve die ik aanraad. Vertrek vanaf o.a. Albufeira, Portimão, Faro, Lagos en andere grote plaatsen.

💡 Mijn tips voor stand up paddelen in de Algarve (klik)

SUP stand up paddleboard Algarve
Suppen bij de Ponta de Piedade in Lagos bij zonsopgang is een leuke en avontuurlijke manier om de dag sportief te starten.

⛵ Albufeira sup tours – Suppen in de Algarve

Albufeira sup tours vertrekken vanaf de Marina (de haven). Deze vind je net buiten het oude centrum en is goed aan te lopen indien je in het centrum overnacht. Heb je trek gekregen voor of na je sup tour, dan zit je goed bij een van de vele restaurants die de haven rijk is. Sinds eind 2023 is het niet langer toegestaan om de Benagil grot te bezoeken per SUP of kajak. De grot is alleen nog te bezoeken per boot.

Dit zijn de beste sup tours in Albufeira die ik aanraad:

Albufeira sup tour - Algarve

2.5 uur – GROTTEN BEZOEKEN – SUP OF KAJAK

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Verken de kustlijn tussen Albufeira en Praia da Coelha per SUP (of kajak) tijdens deze sup tour voor kust van de Algarve.

Samen met een ervaren gids vertrek je in een groep van maximaal 10 deelnemers per boot vanaf de haven van Albufeira tot je bij Praia da Coelha uitkomt. Daar worden de sups en kajaks te water gelaten en start het sup avontuur.

Onderweg kom je onderlangs indrukwekkende rotsformaties, kleine verscholen stranden en paddle je bij rustige zee condities door grotten. Deze sup tour is geschikt voor jong en oud en je hebt geen eerdere ervaring met suppen nodig.

Albufeira sup tour - Algarve

2 uur – VERTREK VANAF STRAND

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Deze Albufeira sup tour vertrekt vanaf het goudgele zand van Praia de São Rafael net buiten het centrum. Na een korte uitleg over het besturen van de sup, verken je de prachtige kustlijn en bezoek je een aantal kleine grotten.

Na zo’n 45 minuten peddelen zal er een stop zijn op een van de strandjes om te ontspannen en het strand te verkennen.

Na anderhalf uur keer je om peddel je terug naar het strand van Sao Rafael. Op het strand is er een opslagruimte waar je spullen veilig kunt achterlaten.

Albufeira sup tour - Algarve

2 uur – max 10 personen – Vertrek vanaf strand

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Een sup vakantie in Portugal is niet compleet zonder een sup tour te ondernemen voor de kust van de Algarve. Deze sup tour in Albufeira vertrekt vanaf Praia da Coelha en nadat je bent uitgerust met board, zwemvest en peddel start het avontuur.

Eerst volgt er een korte les zodat iedereen weet hoe je efficient peddelt en balans houdt op de sup.

Daarna is het tijd om de sup tour te starten! Onderweg kom je langs de typische kliffen van de Algarve en zal er bij goede zee condities de mogelijkheid zijn om door enkele grotten te varen. Er zijn ook enkele ‘verborgen’ stranden rond dit gebied waar je te voet niet kunt komen. Onderweg zullen er foto’s gemaakt als aandenken aan je sup avontuur.

⛵ Stand up paddle Lagos – sup tours in de Algarve

Lagos is misschien wel het populairste vertrekpunt voor sup tours in de Algarve. Dankzij de centrale ligging vertrekken vanaf hier tochten naar de kliffen en rotsen rondom de indrukwekkende Ponta de Piedade. Lagos sup tours vertrekken vanuit de Marina (de haven) of vanaf een nabijgelegen strand. De Marina van Lagos is via een voetgangersbrug goed te bereiken vanuit het centrum. Tevens is er een grote parkeerplaats rondom de haven indien je met een huurauto komt.

Dit zijn de beste SUP tours in Lagos die ik aanraad:

sup tour Lagos stand up paddle algarve.

2.5 uur – Ponta de piedade- Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Start de dag goed met een sup tour in Lagos bij zonsopgang! Verken de Ponta da Piedade per sup terwijl het nog heerlijk rustig op het water is.

Tijdens deze sup tour verzamel en vertrek je vanaf Praia Dona Ana, direct naast de Ponta da Piedade. De tour begint met een korte les van de gecertificeerde SUP-gids. Wie wil, kan een wetsuit lenen om warm te blijven tijdens het peddelen. Daarna begint het avontuur als je eropuit trekt om de dramatische landschappen van de Algarve vanaf het water te verkennen.

Peddel onder de Ponta da Piedade, een natuurlijke boog uitgehouwen in de rotsachtige kustlijn. Maak je geen zorgen over het meenemen van een camera, want je gids zal onderweg veel foto’s maken en deze kosteloos na de tour delen.

SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

4 uur – SUP & BOOTTOCHT – INC LUNCH – SNORKELEN

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Kan je niet kiezen tussen een SUP tour en een boottocht in Lagos? Waarom niet allebei? Deze boottocht van een halve dag per catamaran combineert varen langs de kust van de Algarve met de mogelijkheid om te suppen!

Verken de zuidwestelijke Algarve tijdens een rondvaart van Lagos naar Praia das Cabanas Velhas inclusief een maaltijd aan boord. Bekijk de vele goudgele stranden, torenhoge kliffen, de grotten van Ponta da Piedade en de zwarte rots van Praia da Luz.

Duik in het water en bekijk het onderwaterleven met de meegeleverde snorkeluitrusting en peddel zelf over het water met een stand up paddleboard. Blijf je liever droog? Drink dan een cocktail op het dek en werk aan je kleurtje terwijl de zon schijnt in de strakblauwe lucht.

suppen algarve. stand up paddle algarve in Lagos

4-24 uur – inc dakriemen – verhuurpunt

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Voor een sup vakantie in de Algarve, kan je terecht in Lagos bij Coast Supply. Hier huur je eenvoudig een stand up paddleboard voor een paar uur of een volledige dag zodat je op eigen initiatief de kustlijn van de Algarve ontdekt.

Haal de sups op in het centrum van Lagos, welke lichtgewicht zijn en gemakkelijk te dragen. Je boards worden compleet geleverd met een paddle, reddingsvest, pomp en een kaart van de beste SUP-bestemmingen in Lagos en de westelijke Algarve.

Je ontvangt daarnaast suggesties voor een rondreis, inclusief het natuur peddelen in de Ria do Alvor, een kustcruise van Praia da Batata naar Ponte da Piedade en een riviercruise met golven in Odeceixe.

⛵ Faro sup tours – stand up paddle in Faro (Algarve)

Stand up paddle tours in Faro vertrekken vanuit de haven of een nabijgelegen strand en nemen je mee naar het prachtige Ria Formosa natuurpark. Met wat geluk kom je tijdens deze tours een hoop verschillende soorten vogels tegen die in het natuurgebied wonen. Suppen in Faro is een ontspannen activiteit waarbij je de prachtige kustlijn van de Algarve ontdekt.

Dit zijn de leukste stand up paddle tours in Faro die ik aanraad:

SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

2 uur – kleine groepen – les + RIA FORMOSA tour

In de twee uur durende SUP of kajak tour leert de ervaren instructeur allereerst de basics over het efficient besturen van een SUP of kajak, alvorens je er met hem op uit gaat om het Ria Formosa natuurpark te ontdekken.

Kom je met een groep, dan krijg je extra kortingen op de prijs van de activiteit. De prijs van de tour is inclusief alle benodigde materialen plus verzekering.

SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

2 uur – LES + RIA FORMOSA TOUR – INC. SNACKS

ZEN SUP is gevestigd op het prachtige Praia de Faro. Vanaf hier organiseren zij SUP lessen op vier verschillende locaties, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tijdens de twee uur durende activiteit krijg je eerst instructies over de technieken en veiligheid, daarna is het tijd om het water op te gaan en de prachtige kustlijn te ontdekken. Kom je met met meer dan 3 personen, krijg je per persoon een kleine korting.

Heb je geen eigen vervoer? Binnen en straal van 5 kilometer halen ze je voor een kleine vergoeding op.

SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

2.5 uur – LESSEN – ZONSOPGANG TOUR – RIA FORMOSA

Een paar kilometer naar het oosten van Faro vind je de SUP club van MárioSUP. Hier organiseren ze Stand Up Paddle tours door het Ria Formosa natuurpark samen met een gecertificeerde gids. Ook bieden ze lessen aan en krijg je extra korting als je je eigen SUP meeneemt.

Vanuit Faro organiseren ze twee tours: één door de kanalen van het Ria Formosa natuurpark, de ander richting Ludo, Quinta do Lago. Beiden zijn relaxe tours waarbij je veel verschillende soorten vogels zal zien die in het gebied leven.

Voor de vroege vogels bieden ze ook zonsopgang tours aan, waarbij je vanaf je SUP de zon langzaam ziet opkomen.

⛵ Portimão sup tours – stand up paddle in Portimão (Algarve)

Portimão is ook een uitstekend vertrekpunt voor SUP excursies langs de Zuid-kust. De stad ligt dicht bij de Benagil grot middenin het mooiste deel van de Algarve kustlijn. De sup tours die hier georganiseerd worden, zijn in combinatie met een boottocht. Zo ervaar je het plezier van surfen maar leg je ook wat kilometers af via een catamaran of luxe zeilboot.

Dit zijn de leukste stand up paddle tours in Portimão die ik aanraad:

suppen portimao stand up paddleboard algarve

3 uur – BENAGIL GROT – privé tour

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Combineer suppen in Portimão met een boottocht langs de Algarve kustlijn tijdens een privé rondvaart. Kom met het hele gezin of een groep vrienden en laat je verwelkomen door de ervaren bemanning alvorens het avontuur begint vanaf de haven van Portimão, vlakbij het museum.

Tijdens deze privé rondvaart bezoek je een aantal grotten langs de kust en zal er tijd zijn om te suppen en zwemmen. Maximaal 8 personen kunnen mee aan boord.

stand up paddle portimao SUP algarve

3.5 uur – Boottocht & suppen

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Stand up paddle voor de kust van de Algarve tijdens deze catamaran tour die vertrekt vanuit de jachthaven van Portimão.

Onderweg vaar je langs de Benagil grot en Praia da Rocha en zie je de typische Algarve kliffen van dichtbij. Halverwege de tour zal het anker zakken en is er tijd om te zwemmen, snorkelen en uiteraard suppen!

Deze boot + sup tour duurt zo’n 3.5 uur en aan boord kan je drankjes bestellen.

2 a 2.5 uur – boottocht & suppen

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Stap in de jachthaven van Portimão aan boord van deze luxe zeilboot en ga overdag of met zonsondergang op avontuur langs de kust van de Algarve. Aan boord zijn twee stand up paddleboards die je kan gebruiken zodat het schip voor anker gaat in de baai van Alvor of elders langs de kust.

Deze boottocht met sup optie is ideaal voor kleine groepen, met de mogelijkheid om de boot volledig af te huren voor je eigen gezelschap. Bekijk de verschillende opties hieronder en stel het avontuur zelf samen.

⛵ Sagres sup tours – stand up paddle in Sagres (Algarve)

De omgeving rond Sagres is het meest zuidwestelijke puntje waar je kan suppen in de Algarve. Hier worden sup tours georganiseerd langs de zuidwestkust van de Algarve, wat bekend staat om de hoge kliffen en uitgesleten grotten. Bovendien komen hier maar weinig andere tours waardoor het heerlijk rustig is.

Dit zijn de beste stand up paddle tours nabij Sagres die ik aanraad:

stand up paddle algarve tour

3 uur – kleine groep – PEDDEL door grotten

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Deze stand up paddle tour in het zuidwesten van de Algarve is een best kept secret. Waar de meeste sup tours in de Algarve naar de Ponta da Piedade gaan of rond Albufeira blijven, is dit een van de meest zuidwestelijke tours die je kan beleven.

Je verzamelt in Raposeira bij het kantoor en vertrekt per bus naar Praia da Ingrina, een prachtig klein strand dat omringd is door rotsen. Vanaf daar start de 2.5 uur durende sup tour langs de kust, waarbij je onderweg langs verborgen strandjes en uitgesleten grotten komt. Durf jij er in te suppen?

Uiteraard krijg je eerst instructies over het gebruik van de sup en peddel en onderweg zullen foto’s gemaakt worden van je avontuur.

SUP - stand up paddleboard Algarve in Albufeira, Lagos, Faro, Portimão.

TOURS – SUP LESSEN – SUP SURF LESSEN – VERHUUR

Bij SUP Sagres kan je terecht om te leren SUP-en of om excursies te boeken waarbij je de nabijgelegen kustlijn ontdekt vanaf een SUP. Wil je leren paddle surfen kan je hier privélessen boeken om te leren hoe je de golven kan trotseren met een surf SUP.

Kom je met een groep om een tour of les te ondernemen, krijg je extra kortingen.

Veel gestelde vragen over suppen in de Algarve (FAQ)

Waar staat SUP voor?

SUP staat voor Stand-Up Paddleboarding of Stand Up Paddleboard en is een watersport waarbij je op een groot (opblaasbaard of solide) board staat, vergelijkbaar met een surfplank, en jevoortbeweegt met een lange peddel. De oorsprong van SUP gaat terug tot de oude Polynesische culturen, waar het paddleboarden een traditionele vorm van transport was voor vissers en surfers om zich te verplaatsen op de wateren van de Stille Oceaan.

In de moderne tijd kreeg SUP meer populariteit in de jaren 2000, zowel als een recreatieve activiteit als een vorm van surfsport. Het is aantrekkelijk vanwege de veelzijdigheid; je kunt op verschillende wateren peddelen, van kalme meren en rivieren tot golven aan de kust. Het biedt niet alleen een geweldige work-out voor het hele lichaam, maar ook een manier om te genieten van de natuur en het waterlandschap.

Wat is de beste plek om te suppen in de Algarve?

De Algarve biedt verschillende geweldige plekken om te suppen, maar twee absoluut favoriete locaties zijn Ponta da Piedade en het Ria Formosa natuurpark.

Ponta da Piedade is een adembenemend gebied langs de kust van Lagos, bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties, grotten en helderblauwe wateren. SUPpen rond Ponta da Piedade biedt een unieke ervaring waarbij je tussen de rotsen kunt peddelen, door grotten kunt manoeuvreren en kunt genieten van de spectaculaire kliffen vanuit een ander perspectief. De rustige zee en beschutte baaien maken het ideaal voor zowel beginners als ervaren SUP-beoefenaars.

Het Ria Formosa natuurpark is een uitgestrekt beschermd gebied langs de kust van de Algarve, bestaande uit lagunes, eilanden, moerassen en kanalen. SUPpen in Ria Formosa geeft je de kans om door de rustige wateren te peddelen, omgeven door een overvloed aan vogels en diverse flora. De kanalen bieden een netwerk van routes waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid en de serene omgeving.

Wat kost suppen in de Algarve?


De kosten voor stand-up paddleboarden in de Algarve zijn afhankelijk van verschillende factoren. Voor een standaard SUP-sessie kun je rekenen op ongeveer €35 per persoon voor een tour van een uur of twee.

Echter, als je het wilt combineren met een boottocht langs de kust, of een privé SUP-ervaring, zullen de prijzen wat hoger liggen. Deze arrangementen kosten tussen de €50 tot €100 of meer per persoon, afhankelijk van de duur en met hoeveel personen je komt.

Wat is de beste sup tour in de Algarve?

De meest populaire sup tour in Albufeira is de stand-up paddle tour vanaf Praia da Coelha. In Lagos is de zonsopgang sup tour een absolute aanrader, aangezien het ‘s ochtends lekker rustig is op het water.

Is suppen in de Algarve geschikt voor kinderen?

Ja, stand-up paddleboarden in de Algarve is uitermate geschikt voor kinderen! Het is een geweldige activiteit voor gezinnen, omdat het relatief gemakkelijk te leren is en een leuke manier biedt om de kustlijn te verkennen. Het is wel verplicht dat kinderen die deelnemen zelfstandig kunnen zwemmen.

Kan je suppen naar de Benagil grot?

Het is sinds eind 2023 niet meer toegestaan om per stand up paddleboard naar de Benagil grot te varen. Er gebeurden in het verleden helaas teveel ongelukken waardoor de grot nu uitsluitend toegankelijk is voor boten.

De leukste activiteiten in de Algarve

Naast deze leuke activiteit, zijn er nog veel meer avonturen te beleven in de Algarve. Op de activiteitenpagina vind je alle uitjes en excursies die de moeite waard zijn om te ondernemen. Van boottochten tot wijngaarden bezoeken en van quad rijden tot E-biken.

activiteiten Algarve Portugal boeken. Albufeira, Faro, Sagres, Lagos, Portimão
De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.