Ga naar de inhoud

Algarve tip: (Privé) catamaran boottocht & SUP avontuur langs de Ponta da Piedade

  • David 

Een van de meest ondernomen excursies in het zonnige Lagos is een boottocht langs de prachtige kustlijn. En hoe kan het ook anders? Met de indrukwekkende kliffen van de Ponta da Piedade direct naast de haven, ben je er binnen een paar minuten varen. Dagelijks stappen honderden bezoekers in de marina aan boord van tientallen schepen in alle soorten en maten. Een daarvan is de SeaSofia, een bescheiden witte catamaran vernoemd naar de dochter van het altijd vrolijke Britse stel Lucy en Sean – die naast boottochten ook een prachtige villa bezitten in het pittoreske Burgau.

Als je op zoek bent naar een ontspannen boottocht met slechts een handjevol deelnemers en optioneel de mogelijkheid om te SUP-en, dan is deze tocht een aanrader. Hieronder lees je mijn ervaring van deze drie uur durende excursie. Ook dit avontuur meemaken? Reserveer jouw Sea Safari via het formulier onderaan.

boottocht en suppen in Lagos langs de Ponta da Piedade met Oceanblue Active Portugal - Algarve

De bladeren van de palmbomen hangen onbeweeglijk op een zonnige dag in april. Na een tweede laag zonnebrand – ik ken mijzelf ondertussen – stappen we in de haven van Lagos aan boord van de SeaSofia. Lucy verwelkomt ons en na een briefing over de veiligheidsinstructies starten de twee Yamaha motoren die ons in rustig tempo richting de uitmonding van de haven brengen.

In tegenstelling tot andere vertrekkende boten om ons heen, kunnen we vrij rondlopen op de catamaran en zitten we niet theaterstijl in een rijtje achter elkaar. Via een trappetje mogen we bovenop de schippershut klimmen en vanaf het bovendek zien we de open oceaan dichterbij komen.

Lucy vertelt ons over de geschiedenis van Lagos en het effect dat de aardbeving van 1755 gehad heeft op dit deel van de Algarve. Eenmaal op zee, slaan we rechtsaf (bakboord? of was het stuurboord?) en varen we langs een aantal bekende bezienswaardigheden van Lagos zoals het Forte da Ponta da Bandeira, de Ponta Romana en een aantal mooie zandstranden zoals Praia do Camilo en Praia Dona Ana.

boottocht en suppen in Lagos langs de Ponta da Piedade met Oceanblue Active Portugal - Algarve

Aan boord van het schip staan een aantal opgeblazen stand up paddleboards klaar om te water gelaten te worden. Het anker wordt uitgegooid en één voor één stappen we op een SUP, terwijl we, niet allemaal even succesvol, ons balans proberen te houden. Na een paar minuten oefenen, volgen we al peddelend Lucy terwijl ze ons over het kraakheldere water meeneemt onderlangs kliffen en door natuurlijke uitgesleten bogen die te klein zijn voor de boot. Bij een enkele moeten we zelfs op het board gaan liggen om er onderdoor te passen!

Af en toe plonst er iemand in het water, maar het maakt niet uit. Het water is een comfortabele 19 graden en dankzij de warme Portugese zon, zijn we zo weer opgedroogd.

Aangezien er al enige tijd geen golven meer zijn aan de zuidkust, is het zand en sediment gaan liggen waardoor het water super helder is. Een perfect moment om een masker op te zetten en snorkel te pakken voor een snorkelsessie. Kleurrijke vissen zwemmen aan ons voorbij die leven tussen de afgebrokkelde rotspartijen. We houden het kort maar krachtig, want 19 graden zeewater is niet precies mijn comforttemperatuur.

Terwijl we terugzwemmen naar de boot, springen andere bezoekers van het dak van de schippershut af. Met zo’n 3,5 meter diepte op de ankerplaats, is een duik prima mogelijk zonder zand te happen.

boottocht en suppen in Lagos langs de Ponta da Piedade met Oceanblue Active Portugal - Algarve

Na al deze inspanningen hebben we een drankje verdiend, dus de koeltas gaat open en we proosten met z’n allen op een leuk dagje. Voldaan komen we niet veel later terug aan in de haven van Lagos en nemen we afscheid. Precies op tijd, want ondertussen is de wind gearriveerd, zoals deze dat wel vaker doet in de middag. ‘s Ochtends is de kans in de Algarve het grootst op weinig tot geen wind.

Nu het surfseizoen achter ons ligt en het vaarseizoen is begonnen, vertrekt de SeaSofia bijna dagelijks voor deze soort sea safaris. De meeste excursies varen richting de Ponta da Piedade, maar als je het schip volledig afhuurt (minstens 6 personen) dan zijn andere bestemmingen in overleg ook mogelijk, zoals de grotten van Praia da Ingrina of de lagune van Alvor.

Voor een regulier avontuur zoals hierboven beschreven, zijn de kosten €55,00 per persoon. Dit is inclusief:

  • 3 uur durende excursie langs de Ponta da Piedade;
  • Vertrek om 10:00 wanneer het nog rustig is;
  • Optioneel (maar inclusief): Suppen door de grotten en langs de kliffen;
  • Hapje en drankje aan boord;
  • Kleine groep: maximaal 12 personen.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *