Ga naar de inhoud

Algarve tip: Rondleiding & proeverij in een olijvenfabriek in Tavira

  • David 

Naast dat de Algarve bekend staat om haar wijnen, is de streek ook beroemd om haar uitstekende olijven. Dankzij het gunstige klimaat en de bodemsoort, groeien & bloeien olijfbomen hier in hoog tempo. Al eeuwenlang worden olijven en olijfolie geproduceerd in de Algarve en in Tavira kan je een heuse olijvenfabriek bezoeken!

De Hélder Madeira olijvenfabriek ligt op een steenworpafstand van Tavira en is een ontzettend leuk en smaakvol uitje voor liefhebbers van deze groene of zwarte steenvrucht. Kom voor een rondleiding en vertrek (net als ik) met een tas vol eetbare souvenirs en een goed glaasje wijn achter de kiezen.

💡 Olijventip: Bij de Monterosa olijfgaard nabij Faro kan je een olijfgaard bezoeken en diverse lokale olijfolies proberen in combinatie met een kleine rondleiding.

📅 Plan een bezoekje aan de olijvenfabriek (klik om open te vouwen)

Net buiten het ouderwetse stadje Tavira ligt de Hélder Madeira olijvenfabriek. Hier volg je voor slechts €25,00 per persoon een anderhalf durende rondleiding door de fabriek, waarbij het hoogtepunt uiteraard een olijven proeverij is. Ontdek hoe de lekkerste olijven gemaakt worden, hoe de machines werken en welk deel van het proces nog met de hand gedaan wordt.

Wist je dat naast olijven, ze hier nóg twee heerlijke producten maken? Welke dit zijn, ontdek je tijdens de rondleiding (en proeverij). Hieronder lees je wat je kunt verwachten tijdens een bezoek, waar je een rondleiding kunt boeken en hoe mijn ervaring was.

Tijdens deze interessante begeleide rondleiding door de olijvenfabriek kom je veel te weten over het proces van olijven eetbaar maken (je kunt ze namelijk niet direct van de boom eten) en welke methodes ze hier gebruiken.

Na de wandeling door de fabriekshal en de koelcel, zal je tijdens de proeverij niet alleen de olijven proeven die daar bereid worden, maar ook diverse andere begeleidende hapjes onder het genot van een glaasje wijn.

Houd er rekening mee dat de machines alleen in actie te zien zijn in de maanden september en oktober, maar in de andere maanden beschrijft de gids in geuren en kleuren iedere stap in detail. Mocht je meer willen weten, dan speelt er in het winkeltje na afloop van de rondleiding een promo video af van het hele proces.

Hélder Madeira olijvenfabriek Tavira Algarve
De overheerlijke olijven en andere hapjes die je zult proeven na de rondleiding.

Na afloop van de proeverij, kan je een rondje door de winkel lopen en wat olijven of andere streekproducten meenemen zoals wijnen, honing, heerlijke vijgen- of sinasappelcompote en wijnazijn gemaakt van vijgen. Ideaal om souvenirs in te slaan voor in je ruimbagage.

Bekijk hieronder in de kalender of er nog plaats is voor een bezoekje aan de olijvenfabriek in Tavira. Aangezien deze activiteit nog niet ontdekt is door de massa, vinden rondleidingen slechts twee a drie keer per week plaats. Kwaliteit over kwantiteit 😉

Hieronder lees je mijn ervaring van een bezoekje aan de olijvenfabriek.

Tijdens een excursie naar het oosten van de Algarve was het voor mij eindelijk tijd om een bezoek te brengen aan de Hélder Madeira olijvenfabriek. Deze had ik al een tijdje in het vizier, maar aangezien het zo’n anderhalf uur rijden is had ik het uitgesteld tot een weekendje oost Algarve. Samen met m’n vriendin bezochten we de olijvenfabriek op een winderige zaterdag, waar we verwelkomd werden door de eigenaresse.

Na dat de laatste deelnemers gearriveerd waren, begon de rondleiding met interessante achtergrondinformatie over de fabriek. In oma’s tijd ging alles met de hand, maar kleindochter en eigenaresse heeft tegenwoordig machines die minstens 20x zo snel te werk gaan (met alle respect voor oma).

Tijdens de wandeling door de fabriekshal (die overigens niet heel groot is, dus je hoeft geen wandelschoenen aan) vertelt onze gids trots dat er géén conserveringsmiddelen gebruikt worden in de producten en dat alle olijven lokaal ingekocht worden. Gezien de uitstekende kwaliteit, hebben ze goede en grote klanten zoals de Macro groothandel en vele restaurants door heel de Algarve.

In het magazijn en de koelcel staan talloze blauwe tonnen vol met olijven die aan het rijpen zijn in zout water (brine). Aan zout is gelukkig geen tekort in de Algarve, want rondom de fabriek liggen talloze zoutmeren waar zeezout gewonnen wordt.

Het hoogtepunt van de rondleiding is echter de proeverij. Een tafel staat voor ons klaar met schaaltjes olijven in diverse maten en kleuren. Een ‘trucje’ dat in deze fabriek gebruikt wordt om de olijven extra smaak te geven, is ze te ‘kraken’ alvorens ze in de vaten rijpen. Door het vruchtvlees te scheuren, kan het vocht in de vrucht trekken waardoor ze heerlijk zacht. Naast ‘normale’ olijven, hebben ze ook olijven gemarineerd in piri piri. Die bevielen ons zo goed, dat we er twee bakjes van hebben meegenomen.

Naast olijven, staat er ook brood op tafel dat vers gebakken is door de oma van de eigenaresse/gids en diverse schaaltjes met vijgen- en sinaasappelcompote, honing en piri-piri olie. Ondanks dat het slechts een proeverijtje was, zaten we na afloop behoorlijk vol en hebben we diner ‘s avonds maar overgeslagen.

In de winkel staan talloze lokale producten uitgestald. Veel daarvan zijn gemaakt door familieleden of vrienden van de eigenaren en staan voor een eerlijke prijs te koop. Aangezien de verjaardag van m’n schoonmoeder voor de deur stond, hebben we een leuk gemengd pakketje samengesteld. Scoor ik ook gelijk weer punten!

Zo’n anderhalf uur later staan we met een tasje vol producten tevreden buiten. We concluderen samen dat het absoluut de prijs & moeite waard was.

📅 Plan een bezoekje aan de olijvenfabriek (klik om open te vouwen)

💡 Meer olijven? Bij de Monterosa olijfgaard nabij Faro kan je een olijfgaard bezoeken en diverse lokale olijfolies proberen in combinatie met een kleine rondleiding.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 14

Wees de eerste die dit bericht waardeert.