Ga naar de inhoud

Auto invoeren in Portugal. Stappen & assistentie

  • David 

Tijdens het emigreren naar Portugal wil je wellicht je auto invoeren. Dit is natuurlijk mogelijk, maar daar komt een hoop administratie en mogelijk kosten bij kijken. Een auto importeren van Nederland naar Portugal kan altijd, maar als je emigreert kan je per persoon één voertuig belastingvrij importeren als onderdeel van de inboedel.

Kom je voor minder dan 180 dagen naar Portugal voor bijvoorbeeld een lange vakantie? Dan kan je gewoon je Nederlandse kenteken behouden.

Op deze pagina lees je de stappen die komen kijken bij het invoeren van een auto naar Portugal.

Auto invoeren in Portugal
Nog even wat papierwerk en dan kan je zorgeloos genieten aan een van de praia’s.

Tijdens het invoeren van een nieuw of tweedehands voertuig vanuit Nederland zal je het voertuig moeten registreren bij het Instituto da Mobilidade e dos Transportes (IMT). Deze instantie is vergelijkbaar met de RDW in Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van voertuigen en het uitgeven van kentekens. Het benodigde document heet het Modelo 9 formulier en deze dient in het Portugees ingevuld te worden.

Daarnaast moet het voertuig gekeurd worden volgens Portugese standaards. In de praktijk zal het zo zijn dat als je voertuig een Nederlandse APK doorstaat, deze ook wel door de Portugese keuring komt. Het document dat je ontvangt heet het Modelo 112 formulier en dit is een certificaat dat de technische goedkeuring van het voertuig aangeeft.

Bij de Portugese douanen zal je een verklaring moeten aanvragen dat alle douanerechten en belastingen met betrekking tot de registratie van het voertuig zijn betaald.

Indien je deze niet hebt: vraag bij de fabrikant van je auto een Certificaat van Overeenstemming (COC) aan. Dit document zal nodig zijn tijdens het proces.

Zodra de registratie gelukt is, zal je een Portugees kentekenbord krijgen en een kentekenbewijs.

De kosten van al deze stappen liggen rond de €250,00 als je zelf alles regelt.

Auto invoeren Portugal
Woon jij straks ook dichtbij het strand in een rustig dorpje?

Het is per persoon toegestaan om één voertuig (eens in de tien jaar) belastingvrij te importeren. Als je aanspraak wilt maken op deze belastingvrijstelling op de Imposto Sobre Veículos (ISV), zijn de volgende zaken goed om te weten:

  • Je moet ingeschreven staan als fiscaal resident in Portugal.
  • Je moet kunnen aantonen dat je in de zes maanden voorafgaand aan het invoerproces in Nederland (of een ander Europees land) woonde. Denk hierbij aan energienota’s voor gas/water/electriciteit.
  • Het is na het importeren gedurende de 12 maanden die volgen niet toegestaan het voertuig te verkopen.
  • Het voertuig moet al minstens 6 maanden op jou naam staan en minstens 6000 kilometers op de teller hebben.
  • Hoewel je een vrijstelling krijgt op de ISV, zal je wel Imposto Único de Circulação (IUC) belasting betalen. Dit is een soort van wegenbelasting.

Uit ervaring kan ik vertellen dat het een ontzettend tijdrovend proces is om op eigen kracht het invoeren van een voertuig te regelen. Bij de voertuig afdeling van de douanen spreken ze lang niet allemaal Engels en met de vele documenten die nodig zijn is het een foutgevoelig proces.

Via het onderstaande formulier kan je vrijblijvend meer informatie aanvragen over de mogelijkheden voor assistentie bij het invoeren van (een) voertuig(en) naar Portugal.

Naast het invoeren van een voertuig, zijn er meer belangrijke stappen die gezet moeten worden. Op deze pagina lees je meer over iedere stap die komt kijken bij emigratie naar het prachtige Portugal.

auto invoeren portugal

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 2

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *