Ga naar de inhoud

Benagil grot toegang wegens veiligheidsreden deels afgesloten door autoriteiten

  • David 

De lokale autoriteiten hebben op 10 september 2023 de toegang tot de beroemde Benagil Grot tijdelijk gesloten voor toegang per ongemotoriseerde vaartuigen. De maatregel is genomen naar aanleiding van het toenemende aantal incidenten met kano’s, kajaks en stand-up paddleboards in de omgeving.

De koepelvormige grot is een van de meest iconische locaties in de Portugese Algarve waar jaarlijks duizenden bezoekers op afkomen. Doordat deze uitsluitend vanaf het water te bereiken is, vertrekken er dagelijks tientallen boten, kajaks en SUP tours vanaf nabijgelegen stranden. Zeker rond het middaguur in het hoogseizoen is het een komen en gaan van vaartuigen, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

benagil grot gesloten
Sinds het toegangsverbod, is kajakken niet meer toegestaan naar de Benagil grot.

Vertrekverbod geldt naast Benagil strand ook voor Praia da Marinha en Praia da Albandeira

In een openbare verklaring aan het strand van Benagil benadrukten de autoriteiten het belang van de veiligheid van zowel de bezoekers als het zeeleven in de regio. Ze willen ook de adembenemende natuurlijke schoonheid van de Benagil Grot behouden.

De sluiting is niet alleen van toepassing op vertrek vanaf Praia de Benagil, maar ook op het nabijgelegen Marinha en Albandeira strand. Verspreid over het Benagil strand en de parkeerplaats zijn de volgende aankondigingen geplaatst:

Benagil grot gesloten
De Benagil grot is tijdelijk voor veiligheidsredenen gesloten.

Vertaalt naar het Nederlands leest het bericht:

“Gezien de noodzaak om mensenlevens op zee te garanderen en te beschermen, is het verlenen van hulp en het handhaven van de veiligheid van deze bezoekers, de schepen die de grot bezoeken, en navigatie in het algemeen in het gebied vanaf 10 september verboden. en het verlaten van kano’s, kajaks en stand-up paddleboards vanaf de stranden van Benagil, Marinha en Albandeira, totdat er mechanismen zijn gecreëerd om de stroom van deze schepen in de waterkolom grenzend aan deze stranden te controleren. Het in- en uitvaren van deze schepen is alleen toegestaan ​​om noodhulp- en noodredenen.”

De lokale authoriteiten

Gevolgen voor toeristen en avonturiers

Hoewel deze beslissing de plannen van bezoekers aan de grot wellicht in het water laat vallen – woordgrap intentioneel – benadrukt het de noodzaak om veiligheid en behoud van het unieke mariene ecosysteem rondom de grot te prioriteren.

Bezoekers die van plan waren de Benagil grot te verkennen, worden aangemoedigd om via een boottocht de grot te bezoeken en te genieten van andere highlights van de adembenemende kustlijn van de Algarve tijdens deze (hopelijk) tijdelijke sluiting.

Welke vaartuigen mogen niet naar binnen?

Tijdens de sluitingsperiode zijn de volgende vaartuigen niet toegestaan:

  • Kano’s: Kleine, smalle boten die meestal door een of meer personen worden gepeddeld, mogen niet in de grot of op de genoemde stranden komen.
  • Kajaks: Kleine, smalle vaartuigen die doorgaans met een dubbelbladige peddel worden gepeddeld, zijn ook beperkt van toegang.
  • Stand-up Paddleboards (SUP’s): Lange, smalle planken waar gebruikers op staan en peddelen met een enkelbladige peddel, zijn eveneens niet toegestaan.

De autoriteiten hopen in de toekomst regelgeving te ontwikkelen die de stroom van deze vaartuigen op een veilige manier kunnen reguleren.

Vaartuigen zoals (speed)boten zijn nog wel toegestaan, vermoedelijk omdat deze wel bestuurd worden door professionals.

Bekijk hier de leukste boottochten die langs de Benagil grot komen

Werkgroepen zijn gestart met vergaderingen over toekomst Benagil Grot

Volgens Portugalresident.com zijn de onlangs in het leven geroepen werkgroepen gestart met vergaderingen over de toekomst van het toerisme in en rondom de Benagil grot. Er wordt hierbij gesproken over potentiele limieten aan bezoekersaantallen om enerzijds gevaarlijke situaties te voorkomen, terwijl anderzijds de versnelde erosie van dit natuurfenomeen tegengegaan moet worden. Dagelijks is er een stroom van aankomende en vertrekkende boten, kajaks en SUP’s, wat regelmatig voor ongelukken zorgt.

De volgende vergadering zal halverwege oktober plaats vinden en de werkgroep hoopt voor 31 december 2023 een pakket voorstellen en maatregelen klaar te hebben.

benagil grot gesloten
Een van de boten die de Benagil grot aandoet tijdens een rondvaart.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *