Ga naar de inhoud

Crypto belasting in Portugal. Wat zijn de regels in 2023 en 2024?

 • David 

In ieder land worden verschillende belastingtarieven geheven over zaken als inkomsten, investeringen en erfgoed. Zo is er ook een hoop verschil in belasting die geheven wordt over cryptovaluta, ofwel crypto. De meest bekende cryptocurrency is Bitcoin, maar sinds de munt in het leven geroepen is zijn er ook talloze anderen ontstaan zoals Ethereum en XRP.

Hoe zit het eigenlijk het crypto belasting in Portugal? En is het de moeite waard om te verhuizen naar Portugal als het je grootste bron van inkomsten is? In dit artikel lees je wat de belasting is op crypto in Portugal en hoe dit berekend wordt.

De vraag die het meest gesteld wordt is: Is de belasting op crypto in Portugal 0%? Het antwoord sinds 1 januari 2023 is: helaas niet meer. Portugal was lange tijd een paradijs voor cryptobeleggers, aangezien er géén belasting geheven werd over het bezitten of verkopen van cryptovaluta. Ondertussen is er een hoop veranderd en zijn er door het parlement regels doorgevoerd om investeerders belasting te laten betalen over winst uit investeringen in crypto en salarisbetalingen in crypto.

Tot en met 2022 stond Portugal bekend als een ‘belastingvrije’ zone voor crypto. De Portugese Ministerie van Financiën verklaarde in 2016 dat de handel in cryptocurrencies voor particulieren niet belastbaar was en dat alleen transacties of inkomsten gegenereerd uit professionele activiteiten onderhevig zouden zijn aan belastingen.

Echter, op 1 januari 2023 trad een nieuw belastingregime in werking, goedgekeurd door het Portugese parlement. Volgens het Portugese Personal Income Tax Code (PIT Code) worden inkomsten uit crypto nu ingedeeld in 3 categorieën. Deze zijn:

 • Kapitaal (Categorie E);
 • Vermogenswinsten (Categorie G);
 • Inkomsten uit zelfstandige activiteiten (Categorie B).
crypto belasting portugal

De Portugese cryptobelastingtarieven variëren sinds 1 januari 2023 van 14,5% tot 53%, met speciale regels voor het minen van cryptovaluta. Het standaardtarief van de vermogenswinstbelasting in Portugal is 28%.

Non-fungibele tokens (NFT’s) lijken uitgesloten te zijn van belastingheffing onder het nieuwe Portugese cryptobelastingregime.

Hieronder licht ik de verschillende categorieën cryptobelasting toe.

De nieuwe wetgeving die intrad op 1 januari 2023 verdeelt de inkomsten uit crypto in drie categorieën. Deze zijn: Kapitaal (Categorie E), Vermogenswinsten (Categorie G) en Inkomsten uit zelfstandige activiteiten (Categorie B).

Kapitaal (Categorie E)

 • Passieve investeringen in crypto: Inkomsten uit passieve investeringen in crypto die in fiatvaluta worden ontvangen zonder crypto-overdrachten, worden belast met een vlaktarief van 28%. Als de inkomsten echter worden ontvangen in crypto zelf (als salaris of zelfstandig inkomen), worden ze meestal belast volgens progressieve tarieven. Dit is de standaardcategorie wanneer inkomsten uit crypto niet onder categorie G of B vallen.

Vermogenswinsten (Categorie G)

 • Kapitaalwinsten uit de verkoop van crypto: dit is opgedeeld in twee onderdelen.

  1. Verkoop van crypto die minder dan 365 dagen in bezit is geweest, wordt belast als kapitaalwinst.

  De belasting op deze verkoop bedraagt ​​28% voor fiatgeld, maar voor Portugese belastingbetalers die ervoor kiezen dit inkomen te consolideren, gelden progressieve tarieven tussen 14,5% en 53%. Met consolideren wordt bedoeld dat als je ervoor kiest om de inkomsten die je uit crypto hebt behaald te combineren met andere inkomsten (bijvoorbeeld inkomen uit werk of andere bronnen), je de optie hebt om deze te aggregeren of samen te voegen voor belastingdoeleinden. Dit kan van invloed zijn op hoe deze inkomsten worden belast. In dit geval zouden de winsten uit cryptohandel die anders tegen een vast tarief van 28% worden belast, onderhevig zijn aan progressieve tarieven tussen 14,5% en 53% als je ervoor kiest om ze te aggregeren

  2. Verkoop van crypto na meer dan 365 dagen is wel rapporteerbaar, maar niet belastbaar(!).

  Crypto wordt niet belast als het langer dan 365 dagen door de belegger wordt vastgehouden. Let op: dit is niet van toepassing op crypto-activa die als effecten (securities) zijn geclassificeerd.

  Portugal is dus nog steeds een interessant land voor beleggers met een horizon langer dan één jaar.

Inkomsten uit zelfstandige activiteiten (Categorie B)

 • Zelfstandig inkomen uit Crypto-operaties en validatie: Inkomsten uit zelfstandige activiteiten zoals mining of validatie van crypto-transacties vallen onder progressieve tarieven tussen 14,5% en 53%. Specifieke regels zijn van toepassing op de verkoop van gemijnde activa.

  Houd er ook rekening mee dat als je professioneel in crypto handelt, winst waarschijnlijk in deze categorie zal vallen en als inkomen zal worden belast.

De makkelijkste manier om je crypto-belastingen in Portugal te verminderen, is door je crypto voor meer dan een jaar vast te houden. Op dit moment zijn winsten uit crypto die je langer dan een jaar vasthoudt in Portugal niet belastbaar. Dat betekent dat je zonder belastinggedoe kunt profiteren van langdurige transacties.

Een andere manier om minder belasting te betalen, is door je crypto te schenken. Deze donaties worden belast tegen een tarief van 10%. Er zijn echter uitzonderingen: donaties tussen echtgenoten, levenspartners, ouders, kinderen, kleinkinderen en alle donaties onder de € 500 vallen vrij van belasting. Kort gezegd, als je een goed jaar hebt gehad met crypto, kun je je belastingdruk verlagen door een deel van je winst aan vrienden en familie te schenken.

crypto belasting portugal
 • Crypto-naar-crypto-uitwisselingen: Wanneer crypto voor crypto-uitwisselingen plaatsvindt onder vermogenswinstinkomsten of zelfstandigeninkomsten, wordt de belastingheffing uitgesteld tot het moment dat de crypto wordt verkocht (dat wil zeggen de conversie naar fiatvaluta). Bij het bepalen van de aanschafwaarde zal een ‘first-in, first-out’-regel van toepassing zijn (FIFO), wat betekent dat de verkochte crypto degene zal zijn die het langst wordt vastgehouden.
 • Verliescompensatie: Verliezen kunnen worden verrekend met winsten, behalve als ze zijn opgelopen in belastingparadijzen volgens de classificatie van Portugal.
 • Exit Tax: Als een individu zijn fiscale residentie in Portugal beëindigt, wordt een “Exit Tax” van 28% geheven op alle crypto-activa. Deze belasting zal op dezelfde manier van toepassing zijn alsof er sprake zou zijn geweest van een verkoop, meerwaarde, gebaseerd op het verschil tussen de marktwaarde en de aanschaffingswaarde bepaald via FIFO.
 • Donatie van Crypto: Op de donatie van cryptovaluta zal een zegelrecht van 10% van toepassing zijn, of 4% voor vergoedingen die in rekening worden gebracht door of met tussenkomst van aanbieders van cryptodiensten. Schenkingen tussen echtgenoten, levenspartners, opgaande en neergaande nakomelingen, of schenkingen van minder dan €500, zijn echter vrijgesteld van belasting.
 • NFT’s: Non-fungible tokens (NFT’s) worden uitgesloten van belasting, maar het belastingregime kan verschillen ten opzichte van andere typen crypto-tokens.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op mijn interpretatie van de regels en wetgeving met betrekking tot crypto-belasting in Portugal, afgeleid van de hieronder genoemde bronnen. Ik ben geen accountant of belastingadviseur. Dit artikel dient als een startpunt voor onderzoek en ik raad aan professioneel advies in te winnen voor specifieke situaties of belasting gerelateerde beslissingen.

Wel kan ik je in contact brengen met een ervaren en gecertificeerde Portugese accountant die kan assisteren met belastingaangifte voor crypto- en andere belastingzaken.

Bronnen:

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 3

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *