Ga naar de inhoud

Fooien in Portugal – Een handleiding voor het (niet) geven van fooi

  • David 

Als je op vakantie bent in Portugal, is het handig om te weten in welke situaties fooi geven gebruikelijk is en welke bedragen als een goede richtlijn worden beschouwd. Je wilt immers niet iemand per ongeluk beledigen of in verlegenheid brengen. De fooien cultuur is per land verschillend en daarom doe je er goed aan om je hier een paar minuutjes in te verdiepen, zodat je niet in ongemakkelijke situaties terecht komt!

In dit artikel gaan we dan ook in op de vraag of en hoeveel fooi in Portugal gebruikelijk is.


In Portugal is het geven van fooien niet verplicht, maar het wordt wel altijd gewaardeerd. Het geven van een fooi is naast een manier om je waardering te tonen voor goede service, ook een manier om de werknemer en de lokale economie te ondersteunen. Net als in vele andere landen zijn fooien een belangrijke aanvullende inkomstenbron voor veel werknemers in de horeca en toerisme.

Kleine geek side note: Volgens de World Bank had Nederland in 2020 een bruto gemiddeld inkomen per capita van €50.924, terwijl Portugal een gemiddeld inkomen had van €23.499. Dat betekent dat het bruto gemiddelde inkomen in Nederland bijna twee keer zo hoog is als in Portugal. Als we kijken naar het minimumloon, dan was het minimumloon in Nederland in 2020 €1.653 bruto per maand, terwijl het minimumloon in Portugal in datzelfde jaar €665 bruto per maand bedroeg. Dit betekent dat het minimumloon in Nederland bijna 2,5 keer zo hoog is als in Portugal! Die extra euro fooi wordt in Portugal dus twee en een half keer zoveel gewaardeerd als in Nederland 😉


In restaurants is het net als elders in Europa gebruikelijk om fooi te geven als de service goed was. In geen enkel restaurant in Portugal wordt er fooi op de rekening gezet en wordt er van de klant verwacht om zelf fooi te geven. Het meest gangbare bedrag is 5 tot 10 procent van de totale rekening.

Als je een kleine rekening hebt, bijvoorbeeld voor een kopje koffie of een drankje, kun je het bedrag afronden naar boven. Als ik met mijn vriendin uit eten ga en de rekening is €45, dan rond ik dit af naar €50. Vervolgens laat ik haar betalen. (grapje) Als de rekening €2,75 is, rond ik af naar €3,00.


In toprestaurants of restaurants met Michelin-sterren kan het voorkomen dat er service charge toegevoegd aan de rekening. Het is dan niet nodig om nog extra fooi te geven, tenzij je de service buitengewoon goed vond. In dat geval kun je een extra bedrag geven dat past bij de kwaliteit van de service. Een goede richtlijn is wederom om tussen de 5 en 10 procent van de totale rekening extra te geven.


In cafés is het niet gebruikelijk om fooi te geven, maar als je tevreden bent over de service kun je een klein bedrag achterlaten. Denk hierbij aan 50 eurocent tot 1 euro per consumptie.

Het is niet nodig om meer te geven, omdat cafés vaak minder formele locaties zijn dan restaurants waar de persoonlijke aandacht en service sowieso wat minder is dan in een a la carte restaurant.


Als je uit gaat in een bar of club, is het gebruikelijk maar niet verplicht om 1 euro per drankje te geven als fooi. Als je aan de bar zit en de barman je persoonlijk bedient, kun je wat extra geven als je tevreden bent over de service.


In Portugal is het gebruikelijk om taxi’s af te ronden naar het dichtstbijzijnde hele bedrag. Bijvoorbeeld, als de rit 8,60 euro kost, kun je 9 euro betalen en het wisselgeld als fooi geven. Als de rit langer is, is 5 tot 10 procent van de totale ritprijs een goede richtlijn voor fooi.

Maak je gebruik van een app zoals Uber, kan je in de app zelf de fooi na afloop invullen. De chauffeur ziet dit dan zodra je uitgestapt hebt.

dolfijnen spotten Algarve

In Portugal is het gebruikelijk om een fooi van 1 tot 2 euro per dag te geven aan kamermeisjes in de wat luxere hotels of appartementen. Hoewel het niet verplicht is, wordt het zeer gewaardeerd. Het is het beste om de fooi dagelijks te geven in plaats van aan het einde van het verblijf, zodat de kamermeisjes weten dat hun werk wordt gewaardeerd. Bovendien kan het per dag verschillen wie je kamer schoonmaakt.


Het is ook gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan ander hotelpersoneel, zoals de conciërge, bagagedragers of roomservice. Bij de conciërge kan een fooi van 2 tot 5 euro gegeven worden als zij geholpen hebben met het boeken van activiteiten of excursies. Voor de bagagedragers kan een fooi van 1 tot 2 euro per tas gegeven worden en voor roomservice een fooi van 1 tot 2 euro per levering. Het is niet gebruikelijk om receptiepersoneel een fooi te geven, maar uiteraard zullen ze niet boos worden als je het wél doet.

benagil grot bezoeken algarve

In Portugal is het gebruikelijk om een fooi te geven aan kappers, vooral als zij goed werk hebben geleverd. Een fooi van 5 tot 10% van het totale bedrag is een goede richtlijn. Als ik zelf naar de kapper ga in Lagos, rond ik €18 altijd af naar €20.


Bij georganiseerde tours en excursies is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de reisleider, schipper of gids, vooral als je vind dat ze echt hun best hebben gedaan en de tour naar een hoger niveautje getild hebben. Een fooi van zo’n 3 tot 5 euro per persoon op een tour van €50,00 p.p. is een goede richtlijn voor een volledige dag tour.


Als de service slecht was, is het niet verplicht om een fooi te geven. Waarschijnlijk hebben ze zelf ook wel door als ze hun dag niet hebben. Als de service slechts matig was, kan een kleine fooi van 5% gegeven worden. Onthoud echter dat fooien in Portugal worden gezien als een beloning voor goede service en niet als een verplichting. Het is (gelukkig) geen Amerika.

Tech salt loule zoutmijn, albufeira

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 11

Wees de eerste die dit bericht waardeert.