Ga naar de inhoud

Hoe warm is het in de zomer in de Algarve?

  • David 

De Algarve is een favoriete bestemming onder zon & zee zoekers die in de zomervakantie een plekje zoeken in het buitenland om bij te kleuren. Aangezien de Algarve in het meest zuidelijke stukje van Portugal ligt en een stuk dichterbij de evenaar dan Nederland, vraag je je wellicht af of het niet té warm is in de zomer. Je hebt waarschijnlijk geen zin in zweterige slapeloze nachten zoals dit weleens in Nederland voorkomt.

Dit is wat je kan verwachten qua temperaturen in de zomer in de Algarve:

Hoe warm is het in de zomer in de Algarve?
Is de zomer kan je heerlijk afkoelen bij een van de vele praias, zoals hier in Praia da Luz.

Hoeveel graden is het in de zomer in de Algarve?

De zomermaanden juli en augustus zijn, net als in Nederland, de warmste maanden in de Algarve. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden met uitschieters richting de 37, maar dit komt gelukkig niet heel vaak voor. In de twee afbeeldingen hieronder, zie je de temperatuur van juli 2022 en augustus 2022 in Faro:

De temperatuur in Faro, Algarve in juli 2022
De temperatuur in Faro in juli 2022. Bron: Wunderground.com
De temperatuur in Faro, Algarve in augustus 2022
De temperatuur in Faro in augustus 2022. Bron: Wunderground.com

Wat direct opvalt, is dat er een groot verschil zit tussen de maximale en minimale temperatuur. Dit is te danken aan de wind die vanuit de Atlantische oceaan richting het binnenland blaast. In mijn twee jaar ervaring in de Algarve, heb ik maar weinig dagen meegemaakt waarbij het klam en extreem warm aanvoelt. In de schaduw en de wind, is het goed vertoeven.

De invloed van de wind op de temperatuur in de Algarve

Mijn vriendin zegt weleens gekscherend: ‘we wonen in een warm land met een koude wind.’ En hoewel dat misschien negatief klinkt, is het bedoeld als verademing in plaats van klacht. In de ochtend is de wind in de zomer het zwakst en pikt deze pas gedurende de dag op, wat fijn is wanneer het kwik ook stijgt. ‘s Avonds koelt de zeewind de lucht af, waardoor wij geen airconditioner in de slaapkamer nodig hebben.

Warm in het oosten & binnenland, koel in het westen & aan de kust

Over het algemeen, is het aan de kust een stuk koeler dan in het binnenland van de Algarve. Waar de wind in het heuvelachtige landschap geblokkeerd wordt, heeft het vrij spel langs de kustlijn, waardoor de temperatuur in de zomer een stuk aangenamer is aan de praia’s dan in de serra’s.

Hieronder zie je als voorbeeld de weersverwachting van vandaag, 22 juni. Er is in het land een hittegolf aangekondigd, wat duidelijk zichtbaar is in het binnenland met temperaturen van zo’n 30 graden. Echter is het in het zuidwesten een stuk koeler, wederom dankzij de verkoelende wind uit de oceaan.

Dankzij de wind uit het noordoosten, is het in de zomer een stuk aangenamer rond Portimão en Lagos, dan in Tavira en Faro.

Aangezien de wind in de zomer vaak uit het noordwesten komt, haalt dit niet altijd de in het zuid-oosten gelegen plaatsen zoals Faro en Tavira. Daardoor is het daar al snel 4-5 graden warmer dan in Lagos en Sagres. Kom je in de zomervakantie naar de Algarve, dan raad ik aan om ergens tussen Portimão en Sagres te verblijven. Niet alleen is de temperatuur daar een stuk aangenamer, ook zijn hier naar mijn mening de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve te vinden.

Survival tips voor de Algarve in de zomer

Als je komende zomervakantie naar de Algarve komt, geef ik je graag de volgende tips mee:

  • Ga er vooral in de ochtend op uit als je sportieve activiteiten gaat ondernemen zoals wandelen, e-biken of het verkennen van een stad of dorp.
  • Hoewel de wind verkoelend is, verbrand je hier snel onder de warme Portugese zon. Neem voldoende zonnebrand mee. Ik smeer mijzelf altijd in met factor 50 als ik de deur uit ga.
  • Kies een accommodatie met airconditioning, voor het geval je hotel of B&B geen dikke muren heeft zoals dat het geval is in traditionele Portugese huizen, hetgeen de warmte goed buiten houd.
  • Huur een auto met airconditioning, bijvoorbeeld bij Luzcar.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *