Ga naar de inhoud

Is er wel genoeg drinkwater voor de zomer? Vijf vragen over het watertekort in de Algarve

  • David 

De waterstanden van de stuwdammen in de Algarve staan op een historisch laag punt en daardoor is het gevaar voor een watertekort in komende zomer reëel. De afgelopen maanden viel er zo weinig regen, dat het waterniveau in de dammen amper gestegen is. Dit zal grote gevolgen hebben voor de zomerperiode, wanneer water het hardste nodig is voor de landbouw, drinkwater voor de inwoners plus miljoenen bezoekers die naar de Algarve komen en zaken zoals zwembaden en golfbanen. Vijf vragen over het watertekort in de Algarve:

Sinds 2018 is de gemiddelde hoeveelheid regenval in de Algarve gestaag afgenomen. Dit is terug te zien aan het niveau van de stuwdammen in de Algarve, welke goed gedocumenteerd worden op www.barragens.pt. Op dit moment is het waterpeil in vele dammen ver onder het gemiddelde, waarbij sommigen zelfs maar tot 15% van hun capaciteit gevuld zijn, terwijl dat zo’n 65% zou moeten zijn in deze tijd van het jaar. Als de komende weken geen regen valt en de winter afloopt, is de kans groot dat in de zomer enkele stuwmeren zo goed als leeg zullen zijn waardoor er mogelijk niet genoeg water zal zijn. Een watertekort dreigt dus.

Watertekort Algarve
Op de website barragens.pt staan de huidige waterstanden van de stuwdammen. Bron: https://barragens.pt/

Een aantal gemeentes in de Algarve hebben al maatregelen aangekondigd. Volgens theportugalnews.com heeft António Pina, de voorzitter van de Intergemeentelijke Gemeenschap van de Algarve (AMAL), geuit dat de Algarve zich in een “zeer moeilijke” situatie bevindt als gevolg van de droogte en dat er momenteel maar twee dingen te doen zijn: “wachten tot het regent en water besparen“.

De openbare drinkwatervoorzieningen in de Algarve zijn ingericht op periodes van droogte, maar die waren bedoeld voor aanhoudende periodes van droogte van vier a vijf jaar. Op dit moment is er al acht jaar sprake van lange aanhoudende droogte.

De gemeenteraad van Faro en Lagoa heeft op 3 maart een reeks maatregelen goedgekeurd om water in de betreffende gemeentes te besparen. Een aantal hiervan zijn:

  • Gebruik van openbaar water voor het besproeien van openbare groene ruimtes is opgeschort;
  • Sluiting van sierfonteinen, voetbaden en douches op badplaatsen is aangekondigd;
  • Vermindering van het verversen van water in openbare zwembaden;
  • Vermindering van het wassen van straten, trottoirs, voertuigen en gemeentelijke apparatuur;
  • Maximaal twee maandelijkse irrigaties voor het behoud van monumentale of unieke bomen;
  • Implementatie van druk verminderaars in kranen van gemeentelijke gebouwen;
  • In de stad Lagoa zijn specifieke verboden ingesteld, zoals het verbod op het gebruik van openbaar water voor het besproeien van privétuinen, het wassen van vloeren en terrassen of het wassen van voertuigen (buiten commerciële gelegenheden) tussen 1 juni en 30 september 2024.

Het overtreden van deze regels wordt bestraft met een boete, oplopend van €400,00 tot €
4.000,- bij een natuurlijk persoon en van €6.000,- tot €36.000,- bij een rechtspersoon.

Deze gemeentes zijn de eersten die maatregelen hebben aangekondigd voor dit jaar. Naar verwachting zullen andere gemeentes volgen en ook beperkingen opleggen.

watertekort Algarve
Een aantal andere dammen in de Algarve waar de waterstand ver onder het gemiddelde staat. Bron: www.barragens.pt

Het watertekort in de Algarve heeft ook gevolgen voor de inwoners van de regio. Een daarvan is dat de waterrekening flink zal stijgen middels een verbruiksafhankelijke tariefverhoging. Grootverbruikers zullen tot 50% meer gaan betalen voor hun water. Volgens sicnoticias.pt zijn dit de vier gebruiksniveaus (boxen) en de betreffende verhogingen:

”De verschillende niveaus zijn niet voor alle gemeenten hetzelfde, maar over het algemeen loopt het eerste niveau op tot 5 m3 verbruik per maand, het tweede tussen 5 en 15 m3, het derde van 15 tot 25 m3 en de [vierde] daarboven.” (bron: sicnoticias.pt)

Het tarief tot 5m³ per maand verbruik per maand blijft ongewijzigd. Van 5m³ tot 15m³ zal de verhoging 15% zijn, 15m³ tot 25m³ 30% en alles daarboven kan rekenen op een verhoging van 50%.

“De geplande tariefverhoging zal iedereen treffen, behalve degenen in het eerste niveau”, aldus de voorzitter van het AMAL.

Een gemiddeld gezin in Portugal valt onder het tweede niveau, maar families met een grote tuin en zwembad vallen onder de derde categorie. De grootverbruikers zijn voornamelijk hotels, resorts, de agrarische sector en golfbanen.

Naast de verhoging van de waterprijzen, roept de voorzitter de bevolking op om zoveel mogelijk water te besparen en te stoppen met het gebruiken van kraanwater voor het wassen van auto’s of schoonmaken van buitenmuren en vloeren. In een later stadium kunnen hier mogelijk boetes aan hangen zoals dit in Lagoa al ingevoerd is.

watertekort Algarve
De waterstand van de meest zuidwestelijke dam in de Algarve ligt ver onder het gemiddelde. Bron: www.barragens.pt

Volgens de weersverwachting van weeronline.nl valt er komend weekend regen in de Algarve, maar dit zal bij lange na niet voldoende zijn om de stuwmeren op peil te brengen. Normaliter valt de meeste regen tussen november en februari, maar dit jaar hebben de buien lang op zich laten wachten. De paar die er waren, waren van korte duur.

Het is hopen op meer neerslag, maar met het einde van het ‘regenseizoen’ in zicht, wordt deze kans steeds kleiner.

Watertekort Algarve
Ook al zijn er buiten in aantocht, de hoeveelheid neerslag zal niet voldoende zijn om veel verschil te maken. Bron: https://www.weeronline.nl/

Op dit moment lijken er nog geen maatregelen te zijn die direct invloed zullen hebben op het toerisme. Jaarlijks komen miljoenen vakantiegangers naar de Algarve om te genieten van de zon en de zee, waardoor het verbruik van kraanwater in de zomermaanden verveelvoudigd.

Een toekomstig gevolg kan een toename zijn in de prijzen van accommodaties, als hotels en resorts de prijsverhoging van het kraanwater doorvoeren aan hun gasten.

Het reisadvies van Nederland Wereldwijd staat op dit moment nog steeds op groen: geen bijzondere risico’s. Er is dus nog geen reden om je vakantie naar de Algarve te annuleren.

Met veel plezier en enthousiasme heb ik de nieuwste Time to Momo reisgids mogen schrijven: Time to Momo: Algarve. In deze meer dan 200 pagina’s tellende reisgids ontdek je mijn favoriete bezienswaardigheden, restaurants, shops en hotels in dit prachtige stukje Zuid Portugal. De gids is vanaf maart 2024 verkrijgbaar in boekenwinkels maar kan alvast besteld worden op bol.com!

Lees hier meer over wat je kunt verwachten van deze paperback reisgids.

Time to momo Algarve reisgids

Meer Algarve? Lees ook eens:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.5 / 5. Stemmen 4

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *