Ga naar de inhoud

NHR belastingstatus Portugal loopt ten einde in 2024. Wat betekent dit?

Update 18 oktober 2023: Tijdens de presentatie van het ‘OE2024 voorstel‘ is door de minster van financien bevestigd dat het NHR regime zal aflopen per 2024. Alle aanvragen die voor 31 december gestart worden zullen nog in behandeling genomen worden, maar moeten afgerond zijn voor 31 maart 2024. Aangezien de regering wel gekwalificeerd talent vanuit het buitenland wilt aantrekken, zal er een ander regime ontworpen worden. Deze zal voornamelijk gericht zijn op ‘het aantrekken en behouden van hooggekwalificeerd personeel op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, investeringen en bedrijfsontwikkeling’.

Voor hen die nog in aanmerking willen komen voor het NHR regime, is haast geboden. Nieuwe aanvragen kunnen nog gestart worden tot 31 december, maar moeten dus voor 1 april 2024 afgerond worden. Verderop de pagina lees je meer over de situatie en hoe je een aanvraag kan starten.

De Portugese premier Antonio Costa hintte tijdens een recent CNN Portugal-interview op het mogelijke einde van de belastingregeling voor niet-gewone verblijfsvergunningen (NHR), waarbij hij suggereerde dat deze “mogelijk tegen 2024 zal worden afgeschaft”.

Het is een stap die al lang wordt ‘voorspeld’ door de industrie die buitenlandse investeringen in Portugal ondersteunt: de druk om de NHR af te schaffen is inderdaad toegenomen sinds 2016, toen Finland zijn eigen burgers uit het regime trok en het omschreef als een ‘belastingparadijs’ voor gepensioneerden die in Portugal wonen en die, naar de mening van Finland, volledig aan de staatskas hadden moeten bijdragen.

Wat is de NHR status in Portugal?

Het NHR-regime, dat na de financiële crisis van 2008 als wondermiddel werd geïntroduceerd en vaak ‘het best bewaarde belastinggeheim van Europa’ wordt genoemd, kende aanzienlijke belastingvoordelen toe aan buitenlandse ingezetenen. Het doel was om investeerders en getalenteerde werknemers aan te trekken naar het land.

Degenen die onder het regime in aanmerking kwamen, kregen aantrekkelijke tarieven aangeboden: 20% op inkomen en 10% op pensioenen, hoewel veel bedrijven op de markt werden gebracht als een manier om helemaal geen belasting te betalen. Vanaf juli van dit jaar meldde het ministerie van Financiën dat 89.000 personen van deze voordelen gebruik hebben gemaakt.

Volgens de premier “heeft de maatregel voor gewone inwoners zijn functie al vervuld en heeft het daarom geen zin om een belasting voor niet-gewone inwoners te handhaven”.

NHR en Gouden Visa dragen bij aan stijgende huizenprijzen

Een bijkomend nadeel van de NHR status, maar ook het ‘golden visa’, is dat buitenlandse investeerders veel investeringen in vastgoed hebben gedaan. Deels hierdoor, zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen en is het voor de ‘gewone’ Portugees bijna onmogelijk geworden om een woning te kopen.

Wanneer loopt het NHR regime af?

Hoewel er nog geen concrete datum is, is het vermoeden dat nieuwe aanvragen niet meer mogelijk zullen zijn richting het tweede kwartaal van 2024. Aanvragen die voor de einddatum aangevraagd zijn, zullen wel nog behandeld worden.

NHR Status aanvragen

Nieuwe aanvragen voor de NHR status zijn dus nog mogelijk en het is nog niet duidelijk wanneer het systeem volledig afgeschaft wordt. Op deze pagina lees je meer over de NHR status en hoe je deze aan kan vragen of gebruik het formulier hieronder. Ik breng je graag in contact met een van de accountantsbureaus waarmee ik samenwerk.

NHR status aanvragen (klik om open te vouwen)

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

8 reacties op “NHR belastingstatus Portugal loopt ten einde in 2024. Wat betekent dit?”

 1. Avatar

  Hallo allemaal, weet iemand hoe het zit met passief inkomen (dividend) binnen de nieuwe regeling ? Wij hebben sinds 2 jaar een woning en zijn aan het oriënteren om naar Portugal te emigreren met passief buitenlands inkomen.

  Binnen de “oude” regeling was dividend onbelast (10% heffing in Nederland)
  weet iemand of dit nog steeds zo is of dat we beter nog de oude regeling aan kunnen vragen ?

 2. Avatar

  Hi David,

  Ik lees je update van 13 november dat het voor nu tijdelijk van de baan is. Echter lees ik deze update (nog) niet terug op de andere websites die hierover schrijven.

  Mijn vraag is dan ook waar ik dit besluit van de overheid terug kan lezen.

  Ps: super mooie site met veel waardevolle informatie 👍

  1. David

   Hallo Rob, aanvragen kunnen nog steeds gedaan worden. Nieuwe aanvragen die voor 31 december ingediend worden, worden nog behandeld. Wel moeten deze afgerond worden vóór 31 maart. Stuur gerust een berichtje als je een aanvraag wilt starten en ik breng je in contact met een van de accountantskantoren waarmee ik samenwerk.

 3. Avatar

  Goedendag
  Ik ben de emigratie naar Portugal aan her voorbereiden en wil de NHR status aanvragen, denk je wanneer ik deze status aanvraag begin januari 2024 dit nog in behandeling wordt genomem?

  1. David

   Hallo Hans, bedankt voor je reactie. Ik denk niet dat het zo snel zal zijn als 1 januari, maar raad wel aan om in het eerste kwartaal actie te ondernemen. Als je een partij zoekt om de aanvraag te verzorgen, stuur even een email en ik breng je graag met hen in contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *