Ga naar de inhoud

Onderwaterkunst in de Algarve: Eerste onderwaterexpositie ‘EDP Art Reef’ in Portugal geopend in Albufeira

  • David 

Portugal heeft deze week zijn eerste onderwaterexpositie onthuld. Gelegen nabij het strand van Santa Eulália in Albufeira, vormt ‘EDP Art Reef‘ een nieuwe trekpleister in de Algarve. De expositie, gecreëerd door de Portugese kunstenaar Alexandre Faro, beter bekend als Vhils, bestaat uit 13 kunstwerken die op de zeebodem zijn geplaatst.

EDP Art Reef Albufeira

Kunst met dubbele doelstelling: toerisme en milieu

Het doel van dit project is tweeledig. Allereerst is de expositie ontworpen om toeristen aan te trekken. Daarnaast functioneert het als een ‘kunstmatig rif’, wat een nieuwe impuls zal geven aan het mariene leven in de omgeving. Volgens Vhils was dit project zijn “meest complexe en uitdagende werk” tot nu toe, vanwege de unieke en dynamische omgeving van de zeebodem.

Bekijk hieronder de video van de onthulling van de Art Reef Vhils underwater exhibition.

Recycling en Duurzaamheid

De kunstwerken zijn gemaakt uit oude onderdelen van niet meer in gebruik zijnde elektriciteitscentrales van het nationale energiebedrijf EDP. Vhils legt uit dat de kunstwerken zo zijn ontworpen dat ze zullen evolueren en door de zee ‘overgenomen’ worden. Voordat ze werden ondergedompeld, waren de werken tentoongesteld in het hoofdkantoor van EDP in Lissabon.

Wettelijke Eisen en Ecologische Impact

Volgens EDP moeten bezoekers van de onderwaterexpositie worden begeleid door een gespecialiseerd bedrijf en is het noodzakelijk om een verzekering af te sluiten en een aansprakelijkheidsverklaring te tekenen. Er zijn meerdere duikscholen in de omgeving beschikbaar voor rondleidingen. Bekijk hier een aantal van de duikscholen in de Algarve. EDP’s marktdirecteur, Catarina Barradas, benadrukte dat het project zorgvuldig is uitgevoerd om een positieve bijdrage te leveren aan het lokale ecosysteem. Wetenschappelijke instellingen zijn geraadpleegd om dit te waarborgen.

Alexandre Farto, bekend als kunstenaar Vhils en ontwerper van het EDP Art Reef.

Positieve reacties & toekomstperspectieven

José Carlos Rolo, de burgemeester van Albufeira, toonde zich verheugd dat zijn gemeente de locatie is voor dit unieke project. “Dit is een goed voorbeeld van duurzaamheid,” zei hij, onderstrepend hoe belangrijk het is om serieuze aandacht te besteden aan klimaatverandering. Rolo voegde toe dat het project een nieuwe stimulans zal zijn voor toeristen om Albufeira te bezoeken.

Het onderwaterexpositieterrein zal de komende jaren worden gemonitord en is beschikbaar voor wetenschappelijk en milieukundig onderzoek. Het project heeft de steun gekregen van diverse overheids- en wetenschappelijke organisaties, wat bijdraagt aan zowel culturele als ecologische bewustwording.

Met de opening van deze baanbrekende onderwaterexpositie zet de Algarve zich niet alleen op de kaart als toeristische bestemming, maar ook als pionier in het bevorderen van milieu en duurzaamheid.

Lees meer over EDP en hun missie op https://www.edp.com/en/edp-art-reef

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *