Ga naar de inhoud

Portugese regering kondigt transitiefase aan voor NHR belastingstatus aanvragen

  • David 

De Portugese regering heeft aangekondigd dat 2024 een transitiejaar zal worden voor de omstreden NHR belastingregeling. Personen die kunnen aantonen dat ze in 2023 plannen aan het maken waren om naar Portugal te verhuizen, kunnen gedurende heel 2024 alsnog deze gunstige belastingstatus aanvragen, schrijft The Portugal News.

Met dit voorstel wordt de NHR regeling alsnog afgeschaft, maar niet zo abrupt als in eerder aangekondigde plannen van de regering. Oorspronkelijk zouden aanvragen voor de speciale belastingstatus tot uiterlijk 31 december ingediend kunnen worden. Met het het ontslag van de Portugese premier Costa leken deze plannen echter volledig van tafel, maar klaarblijkelijk heeft de regering alsnog de intentie om het regime af te laten lopen.

De Socialistische Partij stelt nu een wijziging voor om een overgangsperiode in te voeren voor NHR aanvragen in 2024. Deze periode is bedoeld voor werknemers, gepensioneerden of investeerders die kunnen aantonen dat ze in 2023 plannen hebben gemaakt om naar Portugal te verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld door een arbeidscontract, huurcontract of koopovereenkomst voor een woning te overleggen.

De Socialistische Partij benadrukt het belang van een overgangsregime om de legitieme verwachtingen van mensen die al besloten hebben naar Portugal te immigreren of terug te keren, te beschermen. Zonder dit regime zou het vertrouwen van deze personen geschaad kunnen worden, gezien de grote impact van een verhuizing naar een ander land.

De voorgestelde wijziging van de Socialistische Partij breidt het door de regering voorziene overgangsregime uit. Dit regime was oorspronkelijk alleen bedoeld voor personen die zich vóór 31 december van dit jaar als NHR hadden geregistreerd of aan de voorwaarden voldeden. Nu vallen ook gezinnen die in 2023 hun verhuizing naar Portugal hebben voorbereid onder dit regime.

Profiteren van het NHR overgangsregime kan op 6 manieren

Volgens Portugal Resident zijn er zes manieren om van het overgangsregime te profiteren:

  • Belofte van dienstverband of arbeidsovereenkomst, of belofte of detacheringsovereenkomst gevierd tot 31 december 2023, waarbij werktaken op nationaal grondgebied moeten worden uitgevoerd;
  • Leasecontract of een ander contract dat het gebruik of bezit van onroerend goed op Portugees grondgebied verleent, gesloten tot 10 oktober 2023;
  • Reserveringscontract of promessekoopcontract met eigendomsrechten (contrato-promessa de aquisição de direito real sobre imóvel) op Portugees grondgebied gesloten tot 10 oktober 2023;
  • Inschrijving of registratie van gezinsleden bij een onderwijsinstelling op Portugees grondgebied, voltooid tot 10 oktober 2023;
  • Verblijfsvisum of verblijfsvergunning geldig tot 31 december 2023;
  • Procedure gestart bij de bevoegde autoriteiten voor het verlenen van een verblijfsvisum of verblijfsvergunning, tot 31 december 2023.

NHR belastingstatus aanvragen

Om alsnog de NHR status te kunnen verkrijgen, is het starten van een aanvraag op kort termijn aanbevolen. Lees hier meer over de NHR status en welke stappen nodig zijn voor het verkrijgen van de status.

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *