Ga naar de inhoud

Tolwegen in de Algarve en hoe je deze kan betalen (of vermijden)

Het zonnige Portugal kent vele uitstekende wegen, waaronder een aantal tolwegen die je helpen om snel en gemakkelijk van A naar B te komen. In dit artikel vind je praktische informatie over de tolwegen in de Algarve, zoals welke er zijn, wat ze kosten en hoe je ze kunt betalen.

Uiteraard kom je ook te weten hoe je ze kan vermijden zodat je meer budget hebt voor pastel de natei. Ook leg ik uit hoe het werkt als je een huurauto hebt, zodat je geen vervelende verrassingen krijgt bij het betalen voor je huurauto.

De A22, ook wel bekend als de Via do Infante, is de enige tolweg in de Algarve. Deze weg loopt van het oosten naar het westen en verbindt de Spaanse grens met Lagos. De A22 is ongeveer 140 kilometer lang en biedt een snelle en gemakkelijke manier om non-stop tussen deze steden te reizen. Deze snelweg is onderdeel van een groter tolwegennetwerk dat Portugal sinds de jaren 90 heeft aangelegd. De weg is genoemd naar Infante D. Henrique, ook wel bekend als de “zeemeermin van Portugal” vanwege zijn belangrijke rol in de Portugese geschiedenis. Hij was de oprichter van de eerste Portugese handelsposten in Afrika en India, en speelde een belangrijke rol in de ontdekking van Amerika.

Tolwegen Algarve informatie
Dat is makkelijk onthouden, er is maar één tolweg in de Algarve die loopt van oost naar west! Bron: https://www.theportugalnews.com/a22-algarve-tolls-what-you-need-to-know

Sinds 2024 gelden er nieuwe prijzen voor de tolwegen in de Algarve. Deze zijn lager(!) dan voorheen.

De kosten voor de A22 tolweg zijn afhankelijk van hoe ver je gaat en met welke soort auto je rijdt. Motoren en kleine personenauto’s kleiner dan 1,10m (verticaal) betalen minder tol dan personenbusjes, bussen en vrachtwagens.

Rekenvoorbeeld: Als je met een normale personenauto van Faro airport naar Albufeira wilt rijden, betaal je €0,80. Onder de afbeelding vind je nog een paar voorbeelden.

🚗 Lees tip: Dit is het beste auto verhuurbedrijf in de Algarve.

Tolwegen Algarve prijzen
Klik op de afbeelding om deze in het groot te bekijken. Hier zie je de prijzen per tolpoort per categorie voertuig. Bron: https://www.portugaltolls.com/sites/default/files/2024-01/Algarve_01janeiro2024_EN.pdf

Hier nog een aantal voorbeelden van tolkosten met een (gehuurde) personenauto.

VanNaarTolkosten
LagosSpaanse grens€4,65
AlbufeiraLagos€1,90
PortimãoTavira€3,10

Er zijn verschillende manieren om de tolwegen in de Algarve te betalen. Helaas is het niet zo eenvoudig als stoppen voor een poortje. Het systeem is volledig geautomatiseerd en je zal daarom achteraf moeten betalen. Dit is hoe je dat het beste kan doen:

Als je niet in Portugal woont, zijn er een aantal opties om de tolweg te kunnen gebruiken en betalen.

  1. Het huren van een Via Verde tol pas bij een postkantoor of bij de Spaanse grensovergang in het oosten van de Algarve vanuit een machine. Je betaalt een borg van ongeveer €30 en je kunt de tag gebruiken voor de duur van je reis. Aan het einde van je vakantie kan je deze weer retourneren bij een postkantoor of aan de Spaanse grens als je via Spanje het land verlaat.
image 1
Een Via Verde tol tag

2. Het registreren van je kenteken via EasyToll Services. Via de website Portugaltolls.com kan je je kenteken invullen en deze koppelen aan je credit card. De kosten voor het gebruik van de tolwegen worden dan automatisch van je credit card afgeschreven. Je betaalt echter hier wel wat meer aangezien je eenmalig €0,74 registratiekosten betaalt plus €0,32 administratiekosten per trip.

Als je een (goedkope) huurauto hebt, hoef je je geen zorgen te maken over het verkrijgen van een tol pasje. De meeste autoverhuurbedrijven hebben al een tol tag op de auto geplakt, welke prepaid opgeladen moet worden. Als je bij het afhalen van de auto geen tol tag ziet, vraag dan aan het personeel van het autoverhuurbedrijf of ze er een voor je kunnen regelen. Bij de meeste verhuurpunten vragen ze om de tolpas van te voren op te laden met het minimum bedrag van €10,00. Daarna kan je per €5,00 de pas verder opladen. Helaas is het tolsysteem nog niet heel modern, waardoor je niet tussentijds kan zien wat je saldo is. Gebruik de bovengenoemde kaart om te zien wat je rit gaat kosten en zorg dat er voldoende saldo op de tol-tag staat!

🚗 Lees tip: Dit is het beste auto verhuurbedrijf in de Algarve.

Als je in Portugal woont, kun je een permanente tol tag kopen die je op je auto kunt plakken. Dit is een soort elektronisch betaalsysteem waarmee je automatisch wordt afgerekend als je een tolweg oprijdt.

De N125 is een goed alternatief voor de A22 tolweg als je tolwegen in de Algarve wilt vermijden. De N125 is een gratis weg die parallel loopt aan de A22, maar is iets langer en heeft meer bochten, rotondes, stoplichten & heuvels. Dit betekent dat de reistijd langer is dan de A22, maar het kan ook mooier zijn omdat je meer van het Portugese landschap kunt zien. Als je vanuit Lagos naar Faro rijdt via de N125, kun je ongeveer 30 tot 45 minuten langer onderweg zijn dan via de A22. Dit is echter mede afhankelijk van het verkeer. In het hoogseizoen in combinatie met spitstijden kan het erg druk zijn, waardoor je waarschijnlijk wel ergens in de file komt te staan. In dat geval is het misschien aantrekkelijker om toch de tolweg te pakken.

Als je de tijd hebt en van een rustige rit houdt, kan de N125 een leuke optie zijn. Maar als je snel van A naar B wilt komen, is de A22 de snelste en meest efficiënte route.

De N125 brengt je kosteloos van de Spaanse grens helemaal naar Sagres!

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over de A22 tolweg in de Algarve. Kom je met je eigen auto, vergeet dan niet een toltag te regelen en deze van te voren op te laden met voldoende saldo.

Huur je een huurauto, dan wordt de pas voor je geregeld, maar moet je wel zorgen voor voldoende saldo.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 24

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

3 reacties op “Tolwegen in de Algarve en hoe je deze kan betalen (of vermijden)”

  1. Avatar

    Heb alles gelezen over de tolwegen (A22) in Portugal. Maar hoe werkt de tolbadge van de ANWB (badge Fr/Sp/Pt/It) daar. Wanneer we de registratiepunten passeren, horen we geen piep en ook op de app staat niets geregistreerd. Ook de ANWB kan me niet antwoorden.

  2. Pingback: Zo zien stopcontacten in Portugal - en de Algarve - er uit - DeAlgarve.nl - de Algarve specialist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *