Ga naar de inhoud

Verkeersregels in Portugal: wat zijn de belangrijkste verschillen (en overeenkomsten) met Nederland

  • David 

Als je naar Portugal gaat rijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels in dit land. Hoewel de meeste regels overeenkomen met de verkeersregels in Nederland, zijn er ook enkele belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste verkeersregels in Portugal en bespreken we de belangrijkste verschillen met Nederland.

In Portugal gelden andere maximumsnelheden dan in Nederland. Zo geldt op de snelweg in Portugal een maximumsnelheid van 120 km/u, terwijl dit in Nederland 130 km/u is. In bebouwde gebieden geldt in Portugal een maximumsnelheid van 50 km/u, net als in Nederland. Houd er wel rekening mee dat de maximumsnelheid in Portugal soms lager kan zijn, bijvoorbeeld in schoolgebieden of bij wegwerkzaamheden.

luzcar auto huren

Net als in Nederland is het in Portugal verboden om te rijden onder invloed van drugs. Het alcoholpromillage dat is toegestaan in Portugal is echter lager dan in Nederland. Zo mag je in Portugal maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, terwijl dit in Nederland 0,5 tot 1 promille is. Voor bestuurders die korter dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille. Ook zijn de boetes voor rijden onder invloed in Portugal vaak hoger dan in Nederland. Houd dit dus in gedachten als je vanaf de Praias terugrijdt naar je Hotel.

bijzondere overnachtingen algarve

Als je naar Portugal gaat rijden, is het belangrijk om te weten dat het verboden is om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Dit geldt voor bestuurders van alle soorten voertuigen, inclusief fietsers. Als je toch je telefoon wilt gebruiken tijdens het rijden, moet je een handsfree-systeem gebruiken. Zo kan je op een veilige manier om je telefoon te gebruiken zonder dat je afgeleid raakt van de weg. Tip: Koop een goede telefoonhouder of vraag er om een als je een auto huurt.

dolfijnen spotten Algarve

Als je in Portugal met de auto een fietser wilt inhalen, moet je een zijdelingse afstand aanhouden van minstens 1,5 meter. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte hebt om de fietser veilig te passeren. Houd er wel rekening mee dat deze afstand afhankelijk kan zijn van de omstandigheden, zoals het weer of de wegvoorzieningen. Zorg ervoor dat je altijd een veilige afstand aanhoudt als je een ander voertuig of fietser wilt inhalen, om ongevallen te voorkomen.

Tech salt loule zoutmijn, albufeira

Er zijn enkele belangrijke voorrangsregels waar je rekening mee moet houden als je in Portugal gaat rijden:

  • Als je op een kruising of T-splitsing komt, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen, tenzij anders staat aangegeven met verkeerstekens.
  • Als je langs een tramhalte rijdt, moet je voorrang verlenen aan passagiers die uit een tram zijn gestapt en oversteken, tenzij er een vluchtheuvel is.
  • Militairen, militaire colonnes en politie-escortes hebben altijd voorrang op de weg, net als voertuigen op rails. Zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand houdt van deze voertuigen.
  • Als je bij druk verkeer naar verwachting midden op een kruising zult stil blijven staan, mag je de kruising niet oprijden, ook al heb je voorrang of staat het stoplicht op groen. Wacht tot je ongehinderd verder kunt rijden voordat je de kruising oprijdt.

Dit waren de belangrijkste punten die je moet weten voor je vertrek naar Portugal! Kom je niet met je eigen auto naar de Algarve maar wil je een auto huren, bekijk dan eens deze goedkope verhuurmaatschappij met alleen maar lovende reviews (iets dat je niet vaak ziet bij een autoverhuurpunt…)

Een veelgemaakte fout door bezoekers aan Portugal (maar overigens ook genoeg locals) is incorrect gebruik maken van een rotonde met meerdere rijstroken. In Portugal rijd je uitsluitend op de rechterbaan van een rotonde indien je rechts afslaat. Als je rechtdoor of links gaat, rijd dan op de linkerbaan en wissel van rijstrook zodra je de rotonde wilt verlaten.

Bekijk hieronder een handige illustratie van zininportugal.com:

Als de weg naar de rotonde toe ook uit twee rijstroken bestaat, rijd dan op de rechterbaan als je de eerste afslag wilt nemen en rijd op de linkerbaan als je een van de overige afslagen wilt nemen.

Het zou mij niks verbazen als de meeste ongelukken gebeuren op rotondes, waarbij een rechts voorgesorteerde auto níét de eerste afslag pakt terwijl de auto op de linker rijbaan van de rotonde op wilt schuiven om de tweede afslag te pakken.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/verkeersregels

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 17

Wees de eerste die dit bericht waardeert.