Ga naar de inhoud

Via Algarviana – wandel en fietsroute door de Algarve | 2024 route + tips

 • David 

De Algarve is rijk aan prachtige wandelroutes die je meenemen langs de indrukwekkende kustlijn en het idyllische binnenland van Portugal. Een van de meest populaire routes is de 300 kilometer lange Via Algarviana. Deze fiets- en wandelroute loopt van Alcoutim in het oosten van de Algarve tot de Cabo de São Vicente in het westen en is goed aangegeven via wegwijzers en informatieborden. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten als je gaat wandelen of fietsen over de Via Algarviana in de Portugese Algarve.

De Via Algarviana is opgedeeld in 14 etappes en kan in beiden richtingen gelopen of gefietst worden. De meeste wandelaars kiezen ervoor om te beginnen in Alcoutim in het oosten en te eindigen bij de Cabo de São Vicente in het zuidwesten. De route is oorspronkelijk aangelegd voor wandelaars, maar kan dus ook per goed per mountainbike of zelfs te paard afgelegd worden. Hieronder vind je een afbeelding van de kaart en de etappes:

Via Algarviana wandelen route fietsen overnachten Algarve Portugal
Bekijk een overzicht van de etappes op deze kaart van de Via Algarviana. Klik om te vergroten. Bron: viaalgarviana.org

De route is zo opgedeeld en aangelegd dat je bij ieder eindpunt meerdere overnachtingsmogelijkheden hebt en af en toe winkels tegenkomt. Sommige etappes zijn langer dan anderen, maar dit heeft voornamelijk te maken met de verticale afstanden die je zal overbruggen. Dagen met meer hoogteverschil zijn vaak korter qua aantal kilometers.

Wat kan je verwachten tijdens je Via Algarviana avontuur?

De reis begint op het schilderachtige punt waar de Guadiana rivier Alcoutim ontmoet, en neemt je mee door de Serra do Caldeirão bergen, een streek beroemd om zijn kurkproductie. Hier vind je charmante dorpjes zoals Salir, Benafim, en Alte, die allemaal het verkennen waard zijn. Zodra je de reis voortzet richting São Bartolomeu de Messines, kruist het pad de historierijke Ribeira do Arade rivier.

Een bezoek aan het middeleeuwse Silves is een absolute must voordat je verder trekt naar de Serra de Monchique bergen. Bij deze laatstgenoemde word je getrakteerd op adembenemende uitzichtpunten vanaf de twee hoogste toppen van de Algarve: Picota en Fóia. De route neemt je vervolgens mee door de onaangetaste natuur naar Marmelete, Bensafrim en Barão de São João, met onderweg een doorkruising van een donkergroen dennenbos.

De zeegeur wordt sterker zodra de Via Algarviana haar eindpunt nadert in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Dit natuurgebied staat bekend als een van de best bewaarde kuststroken van Europa, waardoor het een waardige afsluiter vormt van je avontuur.

Bekijk hier de ‘trailer’ van de Via Algarviana:

In de tabel hieronder staan de 14 etappes en de afstanden van de Via Algarviana van oost naar west. De afstanden per etappe variëren van 14 tot 32 kilometer per dag. Ben je een ervaren wandelaar of wil je de route in minder dagen afleggen, kies er dan voor om meerdere etappes in één dag af te leggen. Onder de tabel vind je mijn suggesties om de route in minder dagen af te leggen.

Dag #VanNaarAfstand (km)
1AlcoutimBalurcos24,2 km
2BalurcosFurnazinhas14,3 km
3FurnazinhasVaqueiros22,6 km
4VaqueirosCachopo14,8 km
5CachopoBarranco do Velho29,5 km
6Barranco do VelhoSalir14 km
7SalirAlte16,4 km
8AlteSão Bartolomeu de Messines20,6 km
9São Bartolomeu de MessinesSilves29 km
10SilvesMonchique32,1 km
11MonchiqueMarmelete14,8 km
12MarmeleteBensafrim30 km
13BensafrimVila do Bispo29,7 km
14Vila do BispoCabo de São Vicente16,4 km
Monchique Algarve, FOIA uitzichtpunt
Tijdens de Via Algarviana kom je langs Monchique en het prachtig Foia uitzichtpunt.

De Via Algarviana is zo uitgestippeld dat er aan het einde van iedere etappe een aantal overnachtingsmogelijkheden zijn. De uitzondering hierop is Cachopo, aan het einde van etappe 5. Je kan er hier voor kiezen om door te lopen over de volgende etappe, een taxi proberen te regelen naar een nabijgelegen accommodatie of om van de route af te wijken.

Hoewel de meeste plaatsen een aantal hotels en B&B’s hebben, zijn zeker in de kleinere plaatsen het aantal kamers beperkt. Als je de Via Algarviana wilt afleggen in het hoogseizoen, raad ik aan om een aantal maanden van tevoren je overnachtingen te boeken. In het laagseizoen is enkele dagen of een week vooraf vaak voldoende.

Bekijk in de tabel hieronder een overzicht van aanbevolen hotels en B&B’s om in te verblijven per etappe. Per plaats (einde van een etappe) vind je een budgetoptie en een ‘luxere’ optie, indien deze er is. Klik op de naam om het hotel te bekijken op booking.com:

PlaatsnaamBudget hotel, appartement of hostel tipLuxe hotel of appartement tip
AlcoutimHI Alcoutim – Pousada de Juventude Hotel D’Alcoutim
BalurcosCasa do vale das HortasCharming Countryside Home
FurnazinhasVarandas do Vale Furnazinhas Varandas do Vale Furnazinhas
VaqueirosCasa das BonecasCasa das Bonecas
Cachopon.t.b.n.t.b.
Barranco do VelhoCasa De Campo Cantinho Da SerraCasa De Campo Cantinho Da Serra
SalirMonte Carrascal GuesthouseCasa do Torreão
AlteAlte Tradition Guest HouseCasa Barroca
São Bartolomeu de Messines20 da Vila – Messines ValleyBartholomeu Guesthouse
SilvesPonte RomanaMosaiko 5 Suites
MonchiqueCasa dos BatalimAlojamento S. Gabriel 1
MarmeleteCasinha LaranjaCasinha Laranja
BensafrimAgua de SonhoCasa Joia by Seewest
Vila do BispoPure Fonte Velha B&BPure Flor de Esteva
Cabo de São Vicente (Sagres)Blacksheep Sagres Guesthouse & SurfCercas Velhas
Via Algarviana wandeling algarve portugal
De oude stad Silves, een van de plaatsen waar je langskomt tijdens het trotseren van de Via Algarviana.

De Via Algarviana is een prachtige wandelroute die je ongetwijfeld lang bij zal blijven, of je nou de hele route aflegt of een deel ervan. Hoe dan ook, een goede voorbereiding voor je begint aan dit avontuur is erg belangrijk, aangezien het een flinke afstand is en je mogelijk niet overal bereik hebt met je telefoon.

Dit zijn de belangrijkste tips die ik mee wil geven voor je begint aan de Via Algarviana:

 1. Houd rekening met het klimaat: De Algarve kent een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters, maar het weer kan snel veranderen in het najaar in bergachtige gebieden. Zorg dat je voorbereid bent op verschillende weersomstandigheden door buiten de zomer laagjes kleding mee te nemen en altijd een lichte regenjas of poncho bij je te hebben.

  In de zomermaanden kan het extreem heet worden, dus vermijd het wandelen tijdens het heetst van de dag (11:00 -13:00) en zorg dat je voldoende water bij je hebt om uitdroging te voorkomen. In de winter kan het koeler en natter zijn, dus zorg voor waterdichte kleding en schoenen.

  De beste tijd om de Via Algarviana te lopen is aan het begin van de herfst en in het voorjaar. Niet alleen is het dan minder heet, ook zal de natuur mooi in bloei staan zodra het geregend heeft
 2. Plan je route: Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke etappes je gaat lopen en waar je gaat overnachten. Neem de afstanden en geschatte looptijden in acht om realistische doelen te stellen. Vergeet niet dat de Algarve heuvelachtig is en je dus ook een hoop vertikale kilometers zal overbruggen.

  Print de routes uit of sla ze op in je telefoon. In dit laatste geval, overweeg een powerbank zodat je nooit met een lege telefoon komt te zitten.

  Download de Via Algarviana app (Android / iOS) om onderweg de kaart te kunnen raadplegen en informatie over de routes bij de hand te hebben.
 3. Pak slim in: Neem alleen het noodzakelijke mee. Dit moet op je inpaklijst staan:
 1. Informeer iemand over je plan: Vertel een familielid of vriend(in) over je plan en geef een kopie van je planning. Check regelmatig in bij deze persoon. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is je laatste locatie bij iemand bekend.
 2. Goede wandelschoenen: Investeer in een paar comfortabele en stevige wandelschoenen. Zorg dat je ze inloopt voordat je aan de route begint om blaren te voorkomen.
 3. Houd rekening met de zon: De Algarve kan erg zonnig zijn, dus zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt en regelmatig pauzeert om uit te rusten in de schaduw.
 4. Neem lokale contactnummers mee en wees op de hoogte van bosbranden: Zorg dat je de telefoonnummers hebt van lokale hulpdiensten en accommodaties waar je verblijft.

  Het noodnummer in Portugal is 112. Zie je een bosbrand, bel 117.

  Houd in de zomer de website fogos.pt in de gaten om op de hoogte te blijven van eventuele bosbranden.
 5. Train voor de tocht: Zorg dat je in goede fysieke conditie bent door vooraf te trainen, vooral als je van plan bent om meerdere dagen achter elkaar te wandelen.
 6. Leer basis Portugees: Hoewel veel mensen in de Algarve Engels spreken, kan het handig zijn om wat basis Portugees te leren voor in de meer afgelegen gebieden. Zeker als je de weg wilt vragen of in wilt checken bij je accommodatie.
 7. Respecteer de natuur: Laat geen afval achter en respecteer de lokale flora en fauna door op de paden te blijven. Open vuur is verboden.

Etappe 1 van de Via Algarviana loopt van Alcoutim naar Balurcos en is 24,2 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 1 kaart: Alcoutim naar Balurcos. Bron: viaalgarviana.org

Je start je Via Algarviana avontuur bij de pier van Alcoutim, met de indrukwekkende rivier de Guadiana als achtergrond. De route doorkruist het stadje en vervolgt zich noordwaarts. Je ziet onderweg landelijke boomgaarden vol johannesbrood-, amandel-, vijgen- en olijfbomen.

Niet veel later laat je de rivier achter je en trek je het binnenland in richting Cortes Pereiras, waarna je doorloopt naar de Lavajo Menhirs. Het pad brengt je verder zuidwaarts door bossen en heuvelachtig terrein, totdat je de Alcoutenejo Gorge bereikt. Je volgt de route in zuidoostelijke richting naar Corte Tabelião en uiteindelijk naar Ladrões Gorge.

Langs het pad kom je typische Portugese huizen tegen, evenals traditionele moestuinen van de lokale bevolking omringd door stenen muren. Uiteindelijk bereik je Balurcos, waar deze eerste etappe eindigt.

Houd er rekening mee dat er bijna geen gastenaccommodaties zijn in Balurcos, dus je zal net buiten het dorp moeten verblijven of terug moeten cirkelen naar Alcoutim voor de nacht.

Etappe 2 van de Via Algarviana loopt van Balurcos naar Furnazinhas en is 14,3 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 2 kaart: Balurcos naar Furnazinhas. Bron: viaalgarviana.org

De tweede etappe van de Via Algarviana start in het kleine gehucht Balurcos in de gemeente Alcoutim. De route daalt af naar het zuiden over landelijke paden, met her en der stenen muren rond kleine boerderijen. Het terrein wordt al snel heuvelachtig, kenmerkend voor het Algarve-achterland, met stroompjes die door het landschap snijden.

Na het oversteken van de IC-27 weg, verandert het landschap en loop je langs de Foupana rivier, een van de meest idyllische waterlopen van de Algarve. In Palmeira zie je typische landelijke architectuur. De route brengt je vervolgens naar de ruïnes van de oude watermolen “Moinho da Rocha do Corvo”.

Na het oversteken van de rivier volgt de steilste en langste klim van deze etappe door een steeneikenbos naar Corte Velha. Om je heen zie je de bedrijvigheid van landbouw en veeteelt. Ook kom je vervallen windmolens en goed bewaarde dorsvloeren tegen.

De etappe eindigt in Furnazinhas, een prachtig bergdorpje in het landelijke Algarve.

Etappe 3 van de Via Algarviana loopt van Furnazinhas naar Vaqueiros en is 22,6 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) Etappe 3 kaart: Furnazinhas naar Vaqueiros. Bron: viaalgarviana.org

Het derde deel van de Via Algarviana start in Furnazinhas en leidt door een ruig landschap met velden, bremstruiken en af en moestuinen van de locals. Het terrein is heuvelachtig en wordt doorkruist door verschillende kleine waterstromen. Onderweg kom je enkele bijna verlaten nederzettingen tegen, zoals Monte Novo en Monte das Preguiças, waar een tafel met banken bij een klein stuwmeer een perfecte plek is voor een pauze. Let op de fraaie traditionele huizen in Malfrades terwijl je verder loopt naar Vaqueiros.

Bij de brandwachttoren kun je genieten van een 360° panoramisch uitzicht. De route vervolgt met enkele stijgingen en dalingen, samenvallend met het PR8 ACT-pad voor de laatste 3 km van dit deel. Bij de Vaqueiros Dam vind je de Fonte da Parra picknickplek, perfect voor een snack met uitzicht op de dam. In Vaqueiros, gelegen op een Moorse nederzetting, zijn veel Romeinse archeologische vondsten gevonden en her en der zijn overblijfselen zichtbaar.

Etappe 4 van de Via Algarviana loopt van Vaqueiros naar Cachopo en is 14,8 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) Etappe 4 kaart: Vaqueiros naar Cachopo. Bron: viaalgarviana.org

Het vierde deel van de Via Algarviana begint in Vaqueiros en loopt samen met een andere wandelroute tot ze zich scheiden bij Pão Duro. Na het verlaten van de nederzetting, loopt de route in zuidwestelijke richting, langs oude stenen muren en waterstromen. Het landschap wordt gedomineerd door dicht struikgewas en verspreide groepen parasoldennen, geplant met subsidiegeld. Het terrein is ruig en biedt vele mooie natuurlijke uitkijkpunten.

Tussen Amoreira en Casas Baixas kruist de route twee kortere paden. In alle kleine nederzettingen waar je langs komt zie je meer moestuinen, waterputten, traditionele huizen en stenen muren of greppels langs de paden.

De gastvrijheid van de inwoners maakt deze plekken extra mooi. Zeg gerust gedag als je iemand tegenkomt. Het stuk van Casas Baixas naar Cachopo loopt door een prachtig kurkeikenbos. Het eindpunt van deze etappe is Cachopo, het hoofddorp van de regio.

Etappe 5 van de Via Algarviana loopt van Cachopo naar Barranco do Velho en is 29,50 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 5 kaart: Cachopo naar Barranco do Velho. Bron: viaalgarviana.org

Het vijfde deel van de Via Algarviana biedt adembenemende uitzichten terwijl het door het hart van de Mú (of Caldeirão) heuvels loopt, wat het tot een van de moeilijkste en meest veeleisende delen maakt. De route gaat door landschappen met ruig reliëf, bergopwaarts naar de toppen van de heuvels voor panoramische uitzichten en frisse lucht, en bergafwaarts naar groene valleien en beekjes. Vanaf het centrum van Cachopo gaat het westwaarts door een bosrijk landschap van kurkeiken, aardbeibomen, heide en bremstruiken, langs nederzettingen zoals Currais, Alcaria Alta en Castelão, die opvallen door hun traditionele architectuur.

Na het passeren van de Odeleite-beek, leidt een lange klim naar Parises, waar een rustpauze welkom is en waar een verbinding met São Brás de Alportel mogelijk is, een plaats die een bezoek waard is omwille van zijn tradities. De route kruist verschillende ravijnen en biedt uitzicht op omliggende dorpen en valleien, vooraleer aan te komen in Barranco do Velho. Hier is kurkproductie nog steeds een belangrijk onderdeel van de economie en bezoekers kunnen lokale producten kopen en genieten van het restaurant, de ambachtswinkel en de “medronho” brandewijnstokerij.

Etappe 6 van de Via Algarviana loopt van Barranco do Velho naar Salir en is 14 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 6 kaart: Barranco do Velho naar Salir. Bron: viaalgarviana.org

Dit deel overlapt voor ongeveer 1 km met het PR17 LLE – Barranco do Velho wandelpad, om vervolgens rechtsaf de Via Algarviana te volgen. Aanvankelijk is het pad vlak en passeer je de Faranhão windmolen of de August dorsvloer, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de heuvels en de kustlijn; een perfecte fotoplek. Daarna daal je af naar Carrascalinho, langs een aantrekkelijke kloof vol bomen. Je trekt verder door de Caldeirão heuvels, met dichte kurkeikbossen en rijke mediterrane begroeiing.

Bezoek ook de Rio Seco stroom, waar je kunt pauzeren, iets eten en je voeten verkoelen in het water. Dit markeert het begin van de barrocal strook, waar het landschap drastisch verandert met uitgestrekte droge landbouwgebieden en oude stenen muren die paden omlijnen. Uiteindelijk bereik je Salir, het belangrijkste bevolkingscentrum in deze regio en de grootste parochie van de gemeente Loulé. Salir ligt op de grens tussen het Barrocal en de heuvels, tussen de Alentejo en de Algarve, en is rijk aan historie, natuur en landschap. Zoek naar lokale legendes zoals die van de Betoverde Moorse Maagd.

Etappe 7 van de Via Algarviana loopt van Salir naar Alte en is 16,4 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 7 kaart: Salir naar Alte. Bron: viaalgarviana.org

Het zevende deel van de Via Algarviana start in Salir, bekend om de kasteelruïnes. De route leidt je langs diverse nederzettingen en oude drystone muren. Bijzonder zijn de oude waterwerktuigen langs de route, die getuigen van intensieve landbouw in het verleden. Het Beschermd Landschap Rocha da Pena, met zijn 479 meter hoogte en rijke flora en fauna, is een constante in het landschap. De legende van Gil da Pena is hier nog springlevend.

In Benafim zie je nog veel traditionele architectuur. Na een korte pauze in een lokaal café, gaat de route verder door droge boomgaarden naar de Freixo-beek, en vervolgens westwaarts. Landbouw en veeteelt zijn nog steeds prominent aanwezig in het landschap.

De route volgt de Alte-beek naar de Grote en Kleine Fontein, een prachtige plek om te rusten. Je eindigt in het centrum van Alte, één van de meest pittoreske dorpjes in de regio. Verlies jezelf in de smalle straatjes en lokale winkeltjes van dit authentieke dorp.

Etappe 8 van de Via Algarviana loopt van Alte naar São Bartolomeu de Messines en is 20,6 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 8 kaart: Alte naar São Bartolomeu de Messines. Bron: viaalgarviana.org

Alte, een schilderachtig traditioneel dorp in de Algarve, staat vol met witgekalkte huizen en versierde smalle straten. De route leidt vanuit het dorp door de landelijke Algarve barrocal, gekenmerkt door droge boomgaarden van amandel-, johannesbrood- en vijgenbomen, kleine moestuinen en verspreide huizen. Het pad neemt wandelaars mee door natuurlijke landschappen, langs beken met rijke oevervegetatie naar het ambachtelijke dorp Torre.

De route vervolgt door Vale Gorge en klimt omhoog naar Portela de Messines, een gebied rijk aan moestuinen en traditionele irrigatie-instrumenten. In het voorjaar is de lucht gevuld met de geur van oranjebloesem. Een bijzonder deel van de route is de wandeling langs de oevers van de Meirinho-beek, een schaduwrijke plek met uitgebreide oevervegetatie.

Het eindpunt, São Bartolomeu de Messines, is een dorp vol historie, genesteld aan de zuidelijke helling van Cerro Penedo Grande en aan de rand van de Caldeirão Hills.

Etappe 9 van de Via Algarviana loopt van São Bartolomeu de Messines naar Silves en is 24,2 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 9 kaart: São Bartolomeu de Messines naar Silves. Bron: viaalgarviana.org

Etappe 9 van de Via Algarviana begint bij de hoofdkerk in het centrum van São Bartolomeu de Messines, passeert het huis van de beroemde dichter João de Deus en doorkruist de hele stad tot aan de spoorlijn. Aanvankelijk volgt de route een pad omgeven door stenen muren, langs landelijke gebieden en een kurkeikenbos. Na Barradas en het oversteken van de EN 1079 weg, verandert het landschap aanzienlijk bij de heuvels en de Arade stroom. Er zijn prachtige uitzichten over de rivier, haar zijrivieren en omliggende heuvels.

Een picknickgebied voor de Funcho Dam biedt een perfecte pauze, waarna een zware klim volgt. Het pad blijft langs de Arade stroom gaan, dieper de heuvels in, en passeert eucalyptusbossen, vijvers, moestuinen en boomgaarden, om te eindigen in het historische Silves met zijn opvallende rode zandstenen kasteel en kathedraal.

Etappe 10 van de Via Algarviana loopt van Silves naar Monchique en is 32,1 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 10 kaart: Silves naar Monchique. Bron: viaalgarviana.org

De 10e sector van de Via Algarviana begint in Silves, bekend om zijn historische Moorse kasteel, oude kathedraal en sinaasappelboomgaarden. De route leidt naar de Monchique-heuvels, door een afwisselend landschap van cistus-struiken, eucalyptus- en dennenbossen, en biedt panoramische uitzichten over de uitgestrekte heuvels.

Onderweg passeer je verlaten landbouwdorpjes en volg je de Odelouca-stroom, die kleine agrarische gemeenschappen ondersteunt. In dit gebied is de flora diverser nabij waterbronnen, met verschillende kruiden die de lucht parfumeren. Na een pauze bij Fonte Santa, waar een oud thermisch complex met warmwaterbronnen te vinden is, klimt de route naar Picota, het op één na hoogste punt van de Algarve, met adembenemende uitzichten over de regio en zelfs tot aan de Alentejo op heldere dagen.

De tocht eindigt in Monchique, waar de dichte kurkeikenbossen plaatsmaken voor het charmante stadje.

Etappe 11 van de Via Algarviana loopt van Monchique naar Marmelete en is 14,8 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 11 kaart: Silves naar Monchique. Bron: viaalgarviana.org

Begin vanaf het Toeristeninformatiekantoor en ga richting Largo dos Chorões voor een 3 km lange klim door de smalle straten van Monchique. Je passeert het vervallen Nossa Senhora do Desterro Klooster en een kurkeikenbos met prachtig uitzicht over de stad en Picota. Het pad leidt door een dicht eucalyptusbos naar een gemeentelijke weg, waarna je door een typisch berglandschap wandelt.

De route gaat verder langs een geplaveide weg naar Fóia voor een panoramisch uitzicht. Neem een omweg naar het hoogste punt in de Monchique-heuvels en Algarve (902 m) bij Fóia. De route vervolgt naar Penedo do Buraco, langs een vallei met oude landbouwterrassen en kleine bergdorpjes, uiteindelijk eindigend in Marmelete. De lokale economie hier draait om bosbouw, kurkproductie, varkenshouderij, bijenteelt, productie van “medronho”-brandewijn en tuinbouw.

Probeer aan het einde een glaasje “medronho” of “melosa” als aandenken aan deze bijzondere ervaring.

Etappe 12 van de Via Algarviana loopt van Marmelete naar Bensafrim en is 30 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 12 kaart: Marmelete naar Bensafrim. Bron: viaalgarviana.org

Deze etappe start in Marmelete en volgt deels het PR6 MCQ – Marmelete Wandelpad. Na 1,7 km splitst de Via Algarviana zich richting Aljezur, terwijl de route richting Bensafrim zich naar het zuiden keert. De weg kent een gevarieerd landschap: eucalyptusbossen, kurkeikwouden, landbouwgebieden en kleine dorpjes, om uiteindelijk te eindigen in een kalksteenrijk gebied met dicht Mediterrane struikgewas.

Onderweg passeer je enkele afgelegen gehuchten en gerestaureerde landhuizen. Bij de Bravura Dam is er gelegenheid voor een pauze. Het laatste deel van de route loopt door een vruchtbaar landschap met kurkeiken, moestuinen, beekjes en beekdalvegetatie, om uiteindelijk via een brede rivier vallei Bensafrim te bereiken, waar deze etappe eindigt.

Etappe 13 van de Via Algarviana loopt van Bensafrim naar Vila do Bispo en is 29,7 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 13 kaart: Bensafrim naar Vila do Bispo. Bron: viaalgarviana.org

Vanuit het centrum van Bensafrim gaat de route zuidwestwaarts naar Barão de São João, het meest landelijke deel van de gemeente Lagos, bekend om zijn biologische landbouw. De route begint door een typisch barrocal landschap met dichte mediterrane struikgewas en een groot kurkeikenbos, wat schaduw en schoonheid toevoegt aan de route.

Barão de São João, bekend om zijn culturele en artistieke sfeer, verwelkomt bezoekers met lokale voorzieningen en kunstwerken in de straten. Voorbij het dorp, gaat de route door een groot pijnboombos en weer de heuvels in, met opmerkelijke plekken zoals de Vinha Velha Vallei en de Monte de São Lourenço. Nabij Sítio das Sesmarias verandert het landschap in een uitgestrekt agrarisch plateau, met Budens Lake, een klein wetlandgebied vol vogelsoorten en amfibieën.

Het pad nadert vervolgens de Vincentine kust, en biedt voor het eerst uitzicht op de zee. De sector eindigt in Vila do Bispo, de start van de laatste etappe.

Etappe 14 van de Via Algarviana loopt van Vila do Bispo naar Cabo de São Vicente en is 16,4 kilometer.

Via Algarviana kaart route wandelen fietsen overnachtingen hotels
Via Algarviana (groene route) etappe 14 kaart: Vila do Bispo naar Cabo de São Vicente. Bron: viaalgarviana.org

De laatste etappe van de Via Algarviana ligt in het hart van het Natuurpark Southwest Alentejo en Vicentine Coast, een van de meest waardevolle beschermde gebieden in Portugal. Langs de route ontdek je unieke kustlandschappen, endemische flora en misschien zelfs zeldzame vogels zoals de roodsnavelkauw en slechtvalk. Vanaf de hoofdkerk van Vila do Bispo gaat de route zuidwaarts, langs verlaten velden en typisch struikgewas van de regio. Je zult ook vee tegenkomen, aangezien deze gebieden nog steeds voor begrazing worden gebruikt.

De route is redelijk eenvoudig en grotendeels vlak. Vila do Bispo staat bekend om de grootste concentratie megalithische monumenten op het Iberisch schiereiland. De route brengt je langs kleine nederzettingen en interessante vogelspotgebieden, en kruist met de GR11 – Rota Vicentina.

Uiteindelijk bereik je de Cabo de São Vicente, het meest westelijke punt van Iberië, bekend om zijn zonsondergangen en wilde landschap, waar de Via Algarviana eindigt.

Laat in de reacties weten of jij de Via Algarve overwonnen hebt of gaat beginnen aan dit avontuur. Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaringen van deze prachtige wandeltocht.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *