Ga naar de inhoud
auto invoeren portugal

Tijdens het emigreren naar Portugal wil je wellicht een of meerdere voertuigen invoeren. Dit is natuurlijk mogelijk, maar daar komen een hoop foutgevoelige administratieve handelingen en kosten bij kijken. Een auto importeren van Nederland naar Portugal kan altijd, maar als onderdeel van een emigratie kun je één voertuig belastingvrij importeren als onderdeel van de inboedel. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden.

Kom je voor minder dan 180 dagen naar Portugal voor bijvoorbeeld een lange vakantie? Dan kan je gewoon je Nederlandse kenteken behouden.

Op deze pagina lees je de stappen die komen kijken bij het invoeren van een voertuig naar Portugal en kun je in contact komen met een ervaren importeur voor het uitbesteden van het complexe invoerproces.

Tijdens het invoeren van een nieuw of tweedehands voertuig vanuit Nederland zal je het voertuig moeten registreren bij het Instituto da Mobilidade e dos Transportes (IMT). Deze instantie is vergelijkbaar met de RDW in Nederland. Zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van voertuigen en het uitgeven van kentekens. Het benodigde document heet het Modelo 9 formulier en deze dient in het Portugees ingevuld te worden.

Daarnaast moet het voertuig gekeurd worden volgens Portugese standaards. In de praktijk zal het zo zijn dat als je voertuig een Nederlandse APK doorstaat, deze ook wel door de Portugese keuring komt. Het document dat je ontvangt heet het Modelo 112 formulier en dit is een certificaat dat de technische goedkeuring van het voertuig aangeeft.

Bij de Portugese douanen zal je ook een verklaring moeten aanvragen dat alle douanerechten en belastingen met betrekking tot de registratie van het voertuig zijn betaald.

Ook is een Certificaat van Overeenstemming (COC) een vereiste. Deze kan opgevraagd worden bij de fabrikant.

Daarnaast zal je een NIF, CRUE en toegang tot het Portal das Finanças nodig hebben.

Zodra de registratie gelukt is, zal je een Portugees kentekenbord krijgen en een kentekenbewijs.

In de praktijk kiezen de meeste immigranten ervoor om de aanvraag uit te besteden aan een professional. De taalbarrière maakt het correct invullen van alle documenten een uitdaging en daarnaast is het niet altijd duidelijk in welke volgorde stappen gezet moeten worden.

Auto invoeren Portugal
Woon jij straks ook dichtbij het strand in een rustig dorpje?

Het is per persoon toegestaan om één voertuig (eens in de tien jaar) belastingvrij te importeren. Als je aanspraak wilt maken op deze belastingvrijstelling op de Imposto Sobre Veículos (ISV), zijn de volgende zaken goed om te weten:

  • Je moet ingeschreven staan als fiscaal resident in Portugal;
  • Je moet kunnen aantonen dat je in de zes maanden voorafgaand aan het invoerproces in Nederland (of een ander Europees land) woonde. Denk hierbij aan energienota’s voor gas/water/electriciteit;
  • Het is na het importeren gedurende de 12 maanden die volgen niet toegestaan het voertuig te verkopen;
  • Het voertuig moet al minstens 6 maanden op jou naam staan en minstens 6000 kilometers op de teller hebben;
  • Hoewel je een vrijstelling krijgt op de ISV, zal je wel Imposto Único de Circulação (IUC) belasting betalen. Dit is een soort van wegenbelasting.

Het vrijstellingsverzoek dient gedaan te worden tijdens de aanvraag en het is van essentieel belang dat je over de juiste documentatie beschikt. Zo voorkom je vertragingen of een eventuele afwijzing op deze korting.

De ervaring leert dat het invoeren van een voertuig naar Portugal een complex en tijdrovend proces is. Na zelf een poging gewaagd te hebben, heb ik uiteindelijk het proces ook uitbesteed. Achteraf gezien had ik een hoop tijd en geld kunnen besparen als ik dit direct had gedaan. Miscommunicatie door de taalbarrière en ontbrekende kennis van de wetgeving waren hierbij kritiek.

Via het onderstaande formulier kom je in contact met een ervaren importeur die de volledige administratie verzorgd. Op basis van de ingevoerde gegevens zal je meer informatie ontvangen over de kosten en de mogelijkheid voor een vrijstelling op de ISV.

Naast het invoeren van een voertuig, zijn er meer belangrijke stappen die gezet moeten worden. Op deze pagina lees je meer over iedere stap die komt kijken bij emigratie naar het prachtige Portugal.

auto invoeren portugal
De Algarve Specialist logo