Ga naar de inhoud

Tijdens een verhuizing naar het zonnige Portugal is de belangrijkste eerste stap die gezet moet worden het verkrijgen van een NIF. Deze afkorting staat voor Número de Identificação Fiscal, maar wordt soms ook Número de Contribuinte genoemd. Dit belastingnummer is een vereiste bij iedere stap die je zet tijdens je emigratie.

Op deze pagina leg ik uit wat een NIF is, waar deze voor nodig is en hoe je deze kunt verkrijgen.

NIF aanvragen Portugal Número de Identificação Fiscal

In Portugal heeft iedere inwoner een uniek belastingnummer dat bestaat uit negen cijfers. Deze heet een NIF, wat staat voor Número de Identificação Fiscal. Dit nummer is vergelijkbaar met een BSN in Nederland, maar wordt in Portugal uitsluitend gebruikt voor belastingdoeleinde.

Zodra je besloten hebt te emigreren naar Portugal, is het van belang dit nummer zo snel mogelijk te verkrijgen. Er zijn twee varianten belastingnummers:

 1. NIF (Número de Identificação Fiscal): Dit is een individueel belastingnummer voor personen.
 2. NIPC (Número de Identificação de Pessoa Colectiva): Dit is een belastingnummer voor bedrijven.

Als onderdeel van je verhuizing, wil je de eerste variant (NIF) verkrijgen.

Een NIF is nodig voor veel van de belangrijke eerste stappen tijdens een emigratie naar Portugal. Denk hierbij aan:

 • Het kopen van onroerend goed;
 • Het verkrijgen van residentie;
 • Het openen van een bankrekening;
 • Aanmelden voor nutsvoorzieningen;
 • Het ondertekenen van een arbeidscontract;
 • Invoeren van een voertuig;
 • Betalen van belasting.

Het is daarom van belang om zo snel mogelijk een NIF te verkrijgen zodat alle andere stappen in gang gezet kunnen worden.

NIF aanvragen Portugal belastingnummer

Een NIF kan op twee manieren verkregen worden in Portugal. Dit zijn:

 1. In persoon bij een belastingkantoor in Portugal;
 2. Uitbesteden van de aanvraag aan een fiscaal vertegenwoordiger.

Beiden opties bespreek ik hieronder.

Het aanvragen van een NIF in persoon is gratis en doe je bij je bij het dichtstbijzijnde  Finanças kantoor of Loja do Cidadão. Dit zijn de stappen die je moet zetten:

 1. Zoek een Finanças- of Loja do Cidadão-kantoor in jouw buurt. Je kunt de kantoren van Loja do Cidadão hier opzoeken, maar Google Maps is vaak handiger om zowel de kantoren van Finanças als Loja do Cidadão te vinden.
 2. Kies een dag uit waarop je vroeg kunt gaan, het liefst aan het begin van de ochtend een kwartier voor openingstijd. Rond het middaguur is het vaak veel drukker dan ‘s ochtends. In Lagos is het zelfs zo dat ze niet meer dan 20 mensen per dag helpen(!) Kom dus op tijd.
 3. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt, waaronder:
  • Je paspoort of ID kaart;
  • Bewijs van een Nederlands adres, zoals een bankafschrift of energierekening waar je naam en adres op staat. Vergeet niet om na het verkrijgen van je residentiecertificaat het adres op je NIF aan te laten passen naar je Portugese adres. 
  • Bewijs van inkomsten of voldoende financiële middelen om jezelf te onderhouden. Denk hierbij aan salarisstroken of een bankafschrift van je spaarrekening.

   Het is volgens meerdere bronnen niet mogelijk om een NIF direct te verbinden aan een Portugese adres.
 4. Eenmaal aangekomen bij het kantoor, neem je een senha (nummer) en wacht je op je beurt. Op de knop die je moet indrukken, staat waarschijnlijk ‘NIF’ of ‘Número de Contribuinte’.
 5. Wacht tot je nummer wordt omgeroepen en leg dan uit dat je een NIF-nummer komt aanvragen.
 6. Hoewel de kans groot is dat de medewerker Engels spreekt, is dit geen garantie. Je zou ervoor kunnen kiezen om via Google Translate op je telefoon duidelijk te maken wat je precies wilt.

Tip: Ik raad aan om thuis of in een printshop direct wat kopieën van de NIF te maken en een exemplaar in te scannen. Het is altijd handig kopieën bij de hand te hebben voor het aanvragen van andere documenten. Neem wel altijd het origineel mee als je naar een overheidsinstantie gaat. Ze willen daar nog weleens moeilijk doen over het gebruik van kopieën.

NIF Portugal aanvragen

De tweede methode voor het verkrijgen van een NIF is de aanvraag uit te besteden aan een fiscaal vertegenwoordiger. Als je (nog) niet in Portugal fysiek aanwezig bent, of niet in de gelegenheid bent om naar een Finanças kantoor of Loja do Cidadão te gaan, is dit de enige optie.

Tegen een vergoeding zal een registreerde Portugese accountant jouw aanvraag verzorgen. De documenten die de accountant nodig zal hebben zijn:

 • Kopie paspoort
 • Bewijs van adres zoals hierboven besproken
 • De accountant zal een ‘Power of Attorney‘ document toesturen dat je moet tekenen. Hiermee geef je deze persoon toestemming om in jouw naam een NIF aan te vragen.

Vul het formulier hieronder in om in contact te komen met een fiscaal vertegenwoordiger die NIF aanvragen verzorgd.

Na het verkrijgen van een NIF, kunnen de volgende belangrijke stappen gezet worden zoals het verkrijgen van woonruimte, residentie en zaken zoals het openen van een bankrekening.

Op de pagina: Checklist voor emigratie naar Portugal lees je meer over iedere stap.

NIF aanvragen Portugal stappen
De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.