Ga naar de inhoud
Algarve - wonen en verhuizen

Gouden kliffen die oprijzen uit smaragdgroene zeeën, een zon die meer dan 300 dagen per jaar schijnt en een zachte, mediterrane bries die door de eeuwenoude olijfbomen waait: de Algarve is niet alleen een droom voor vakantiegangers, maar ook voor velen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplaats. Het zuidelijkste district van Portugal heeft de laatste jaren een gestage stroom aan expats en nieuwkomers mogen verwelkomen, ieder op zoek naar hun eigen stukje paradijs onder de zon.

Maar verhuizen naar een nieuw land gaat gepaard met zijn eigen uitdagingen en beslommeringen. Hoe zit het met sociale voorzieningen en salarissen? En welke administratieve handelingen zijn nodig tijdens een verhuizing? Op deze pagina duiken we dieper in wat het werkelijk betekent om te wonen en te verhuizen naar de Algarve, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over jouw toekomst in dit prachtige stukje Portugal.

💡 Bekijk ook eens: Verhuizen naar Portugal – Checklist & handleiding voor emigreren

Hoe is het om te wonen in de Algarve?

Het mag duidelijk zijn dat het leven in de Algarve anders is dan in Nederland. Hoewel Portugal een Europees land is, zijn er toch een flink aantal verschillen die het aantrekkelijk – of niet – kunnen maken om hierheen te emigreren.

Hieronder behandel ik een aantal onderwerpen over het leven in de Algarve, op basis van eigen ervaringen in combinatie met openbaar toegankelijke statistieken.

Wonen in de Algarve

Voor mij en vele anderen die ik hier spreek, speelde het klimaat een grote rol in de keuze om naar de Algarve te verhuizen. Dankzij het mediterraan klimaat, schijnt de zon hier meer dan 300 dagen per jaar, in tegenstelling tot 150 a 200 in Nederland.

Zelfs in de winter ligt de gemiddelde temperatuur in de Algarve tussen de 12-18 graden. Natuurlijk zijn er ook koudere dagen, zeker als de zon niet schijnt en het hard waait, maar overdag loop je op een windstille zonnige dag gewoon in je t-shirt. De zomers zijn een stuk warmer dan in Nederland en de temperatuur is tussen de 25-33 graden met uitschieters richting de 35-40, maar deze komen niet veel voor, zeker aan de zuid(west) kust.

Het ‘regenseizoen’ in de Algarve is tussen november en eind maart. Volgens worlddata.info kent de Algarve gemiddeld slechts 45 regendagen per jaar. Tussen april en november, komt het maar heel zelden voor dat het regent. Dit is terug te zien in de natuur, omdat deze prachtig in bloei staat tussen februari & juni.

Ook binnen de regio is er een significant verschil in temperatuur tussen het oosten, westen en binnenland van de Algarve. De meeste wind komt uit het noordwesten, waardoor het altijd een aantal graden koeler is langs de westkust en het westelijke deel van de zuidkust. In het binnenland en meer richting het oosten, komt het regelmatig voor dat de temperatuur 5 graden warmer is dan langs de kust.

wonen in de Algarve
In dit voorbeeld van Windy.com op 25 augustus 2023, zie je dat de temperatuur in Sagres een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in Tavira of Monchique.

Ondanks dat de zomers erg warm kunnen zijn, hebben wij geen airconditioning in huis. Traditionele Portugese huizen met hun dikke muren zijn gebouwd om in de zomer de koelte vast te houden en in de winter de warmte. Een ventilator in de slaapkamer is voor ons voldoende. In het najaar stoken we de open haard op om het huis te verwarmen, iets dat je ook veel ziet in typisch Portugese huizen. ‘Modernere’ woningen zijn vaak voorzien van vloerverwarming, wat ook genoeg is om het huis warm te houden.

Een tweede belangrijke factor in mijn keuze om naar de Algarve te verhuizen was de rust. Na jarenlang in de randstad gewoond te hebben, een jaar in het centrum van Helsinki en (werk)vakanties naar drukke steden gemaakt te hebben zoals Bangkok en Melbourne, is het mij duidelijk geworden dat ik geen stedenmens ben.

Met ‘slechts’ 467.000 inwoners in 2021, laten we zeggen 480.000 in 2023, en een oppervlakte van 4960 km², is dat een bevolkingsdichtheid van 96,8 inwoners per vierkante kilometer in de Algarve.

Nederland heeft een oppervlakte van 41850 km² en 17.866.118 inwoners op het moment van schrijven, wat neerkomt op 426,8 inwoners per vierkante kilometer.

Dit flink lagere aantal inwoners per vierkante kilometer is goed zichtbaar in het dagelijks leven, want file’s komen hier amper voor, de A22 snelweg staat nooit vast (dat het een tolweg is zal er waarschijnlijk ook wel iets mee te maken hebben) en zelfs in de drukste plekken zoals winkelcentra voelt het nooit benauwd aan.

Natuurlijk is het in de zomer wel drukker, wanneer het toerisme oppikt en de stranden vol liggen met zonaanbidders. Volgens Statista.com kwamen er in 2022 zo’n 4.8 miljoen bezoekers naar de Algarve, waarvan ‘slechts’ 1,5 miljoen uit eigen land. Het is aannemelijk dat het overgrote deel van dit enorme aantal op bezoek komt tussen juni en september. Dit is terug te zien op de stranden en de noodzaak om een dag van te voren een tafel te reserveren in je favoriete restaurant. Toch voelt het niet extreem druk, zeker als je zaken als boodschappen ‘s ochtends of ‘s avonds plant.

Een andere belangrijke factor om over na te denken zijn de salarissen en de kosten van het levensonderhoud in de Portugese Algarve. Hieronder bespreek ik eerst het verschil in salarissen tussen Nederland en Portugal en vervolgens de kosten van het levensonderhoud.

Volgens de rijksoverheid ligt in Nederland per 1 juli 2023 het minimumloon van een volwassene boven de 21 jaar op €1995,00 per maand. Het modaal salaris ligt op €3.333 per maand.

Volgens pordata.pt ligt in Portugal in 2023 het minimumloon op €760,00 per maand. Het ‘meest typisch salaris’ volgens averagesalarysurvey.com ligt op €2.001 per maand.

Het mag duidelijk zijn dat het gemiddelde en modale salaris een stuk lager liggen in Portugal. De logische volgende vraag is dan ook: zijn de levensonderhoud kosten in Portugal ook lager dan in Nederland?

Het is lastig om hier één duidelijke vergelijking van te maken, aangezien er zoveel factoren een rol spelen, maar ik heb geprobeerd om een ‘doorgaans’ overzicht te maken met veelvoorkomende kosten in een gemiddeld gezin.

LevensonderhoudKosten NederlandKosten Portugal
Huisvesting (huur)Volgens man-man.nl kost een gemiddelde huurwoning in 2023 in een van de grote steden €1.277 per maand.Volgens portugalbuyersagent.com ligt de gemiddelde huurprijs van een huurwoning rond €925 per maand.
Huisvesting (hypotheek)Volgens hypotheker.nl kost in 2023 een vierkante meter (m²) van een koophuis tussen de €7.187 in Amsterdam en €1.995 in Pekela.Volgens de website van Arkadia.com kost een vierkante meter (m²) in de Algarve tussen de €5.371 in Quarteira en €3.084 in Olhão. Een huis in Faro kost gemiddeld €3.527 per m².
BoodschappenVolgens het Nibud spendeert een koppel tussen de 14-50 jaar samen gemiddeld €484 per maand aan boodschappenVolgens nacionalidadeportuguesa.com.br en uit eigen ervaren, kost boodschappen voor twee personen ongeveer €400 per maand
BenzineVolgens het CBS was de gemiddelde benzineprijs in 2023 (t/m aug) in Nederland €1,847 per liter.Volgens precombustiveis.dgeg.gov.pt was de gemiddelde benzineprijs in 2023 (t/m aug) in Portugal €1,693 per liter.
GezondheidszorgEen zorgverzekering in Nederland kost volgens de rijksoverheid in 2023 gemiddeld €138,11 per maand. Zoals welbekend is deze verplicht voor iedere inwoner van Nederland.In Portugal is een zorgverzekering niet verplicht, (maar wel aan te raden) en volgens eco.sapo.pt verzekerde de gemiddelde Portugees zich in 2022 voor €27,50 per maand. Het systeem is echter zo verschillend qua dekkingen en vergoedingen dat dit veel diepgaander is dan te concluderen dat het goedkoper is in Portugal. Ik heb zelf een uitgebreide verzekering hier met soortgelijke dekking als in Nederland, en ben daar iets meer dan €105 per maand aan kwijt.

De reden dat lang niet iedere Portugees een zorgverzekering heeft, is omdat openbare zorg gratis is. Verderop de pagina lees je hier meer over.
Energie en nutsbedrijvenVolgens het CBS waren de maandelijkse kosten voor energie (elektriciteit + gas) in juni 2023 gemiddeld €193 voor ‘een huishouden’.Volgens portugal.gov.pt waren de stroomkosten in Portugal voor een koppel van twee personen €37,64 per maand. Deze prijs is exclusief gas, aangezien lang niet alle huizen in Portugal een gasleiding aansluiting hebben en werken met (butaan) gasflessen.

Volgens doutorfinances.pt is er per 15 augustus 2022 een prijsplafond voor gas van €29,47 per 13kg butaan gasfles. Grofweg doet een koppel van 2 personen dat elke avond kookt en 3 keer per week warme lunch maakt zo’n 8 weken met zo’n gasfles, wat neer komt op €14,73 per maand aan gas.

Verwarming van de woning is voornamelijk via elektrische verwarming of buiten de steden per open haard.
CommunicatieDe kosten van een mobiel abonnement in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gedaald voor het aantal MB’s/minuten dat je krijgt. Zo heb je volgens prijsvergelijken.nl meerdere abonnementen met een onbeperkt aantal belminuten, smsjes en 12-15 gb internet voor €13,00 per maand.De kosten voor een mobiel abonnement in Portugal liggen hoger. Zo betaal je bij Vodafone.pt voor 10gb, 500 minuten/smsjes €25,00 per maand. Bij NOS.pt betaal je hetzelfde, maar zit je direct vast aan een tweejarig abonnement.
KledingVergelijken van kledingkosten is lastig, maar ik ben op de site van H&M wel dezelfde polo tegengekomen in Nederland en Portugal, waarbij deze 2 euro duurder was in Portugal dan in Nederland.Ook de nieuwste Nike’s lijken de exact zelfde prijs te hebben in Nederland als in Portugal.

Uit eigen ervaring voelt het alsof de prijzen gelijk zijn met Nederland, of het verschil is dermate klein dat het verwaarloosbaar voelt.

Wel bespaar je in de Algarve op winterkleding! Veel dikke truien en jassen zal je niet nodig hebben.
Vrije tijdUit eten gaan in Nederland is een stuk duurder dan in Portugal. Zo betaal je voor een hoofdgerecht in een gemiddeld restaurant al snel €22,00 plus €3,00 voor een klein glas frisdrank.

Een bioscoop kaartje in Nederland kost volgens pathe.nl €12,00.
Uit eten gaan in Portugal kan je heel goedkoop doen, als je de juiste restaurants weet te vinden. Voor een hoofdgerecht betaal je in een traditioneel Portugees restaurant tussen de €11,00 en de €15,00. Een glas frisdrank kost zo’n €2,00.

Een bioscoop kaartje in Cineplace in Portimão kost €6,70.

Gezondheidszorg in de Algarve

Een onderwerp waar je wellicht niet direct aan denkt is gezondheidszorg. Mocht je onverhoopt ziek worden of een ongeluk krijgen, is het goed om al wat kennis paraat te hebben staan over de status van de gezondheidzorg in de Algarve.

❗ De belangrijkste eerste stap na je inschrijving in een gemeente is het aanvragen van een número de utente do SNS. Dit is een patiëntennummer die je nodig zal hebben in de openbare ziekenhuizen. Deze kan je verkrijgen in een van de Centro de Saúdes. Neem daarvoor kopieën mee van alle belangrijke documenten zoals je paspoort, NIF, residentie certificaat en je oude gezondheidszorg pas en wees bereid lang te wachten tot je aan de beurt bent.

1. Systeemstructuur: Sinds juni 2022 beschikt Portugal over een door de staat gefinancierde gezondheidszorg, die gratis is voor alle burgers en legale inwoners van Portugal. Het kan echter wel zijn dat je een kleine vergoeding moet betalen als je de spoedeisende hulp of huisarts bezoekt of om ambulancediensten vraagt. Deze variëren doorgaans van €5 tot €20.

2. Kwaliteit: Over het algemeen wordt de gezondheidszorg in Portugal als van goede kwaliteit beschouwd, hoewel de faciliteiten en beschikbaarheid van diensten in landelijke gebieden soms beperkt kunnen zijn in vergelijking met stedelijke centra.

3. Faciliteiten: De Algarve heeft enkele moderne ziekenhuizen en klinieken, zowel openbaar als privé. De openbare gezondheidszorg in Portugal omvat alle medische procedures, met uitzondering van tandheelkundige zorg en cosmetische chirurgie. Dit omvat preventieve zorg, diagnose en behandeling van zowel spoedeisende als niet-dringende aandoeningen.
Dit zijn een aantal van de grote openbare ziekenhuizen in de Algarve:

 • Hospital de Faro
  R. Leão Penedo, 8000-386 Faro
 • Hospital de Portimão
  Estr. do Poço Seco, 8500-338 Portimão
 • Hospital de Lagos
  Rua do Castelo dos Governadores 14, 8600-563 Lagos

4. Taalbarrière: Engels wordt breed gesproken in particuliere ziekenhuizen en medische klinieken in de Algarve, gezien het grote aantal buitenlandse inwoners en toeristen. In openbare ziekenhuizen en dokterspraktijken is de kans op een taalbarrière groter. Een extra motivatie om snel Portugees te leren 😉

5. Toegankelijkheid: De wachttijden kunnen soms langer zijn in het openbare systeem, wat mensen ertoe aanzet om voor particuliere zorg te kiezen als ze het kunnen betalen.

Naast het openbare zorgsysteem, zijn er ook particuliere ziekenhuizen en klinieken. Deze worden niet vergoed door de overheid en zal je zelf moeten betalen door een particuliere zorgverzekering te nemen of direct af te rekenen aan de balie. Over het algemeen zijn de wachttijden een stuk lager bij de particuliere ziekenhuizen, maar de kosten vele malen hoger.

Dit zijn een aantal van de grote particuliere ziekenhuizen in de Algarve:

 • Hospital Particular do Algarve – Alvor
  Sitio Cruz da Bota Lote 27, Estrada de, 8500-322 Portimão
 • Hospital Lusíadas Albufeira
  R. da Correeira, 8200-112 Albufeira
 • Clinica Particular Vilamoura
  R. das Amoreiras 1, 8125-507 Quarteira

In deze (Engelstalige) blog uit 2022 lees je de ervaringen van iemand die in een openbaar én particulier ziekenhuis is verbleven voor behandelingen. Kort samengevat zijn zijn ervaringen in een privékliniek vele malen beter dan in een openbaar ziekenhuis.

Checklist voor emigreren naar Portugal

Als je meer wilt weten over de stappen die nodig zijn voor het emigreren naar Portugal, lees dan ook eens: Verhuizen naar Portugal – Checklist & handleiding voor emigreren. Op die pagina vind je de belangrijkste stappen die nodig zijn, van een belastingnummer aanvragen tot importeren van je voertuig.

De Algarve Specialist logo