Ga naar de inhoud
emigreren naar Portugal

Dromen over een leven onder de zon, in een land vol vriendelijke mensen en een rijke geschiedenis? Portugal zou wel eens het antwoord kunnen zijn op al je wensen. Of je nu een nieuw avontuur wilt aangaan, je oude dag in een aangenaam klimaat wilt doorbrengen, of simpelweg behoefte hebt aan een frisse start, in Portugal vind je het allemaal. Het land staat bekend om prachtige kustlijnen, heerlijke eten en een ontspannen levensstijl. Bovendien is er zoveel te beleven dat je je er nooit zult vervelen!

Maar bij een grote stap als emigreren naar Portugal, komt natuurlijk ook veel administratie kijken. In dit artikel helpen ik je graag op weg en zet ik op een rijtje wat je moet weten en doen om je verhuizing naar Portugal vlekkeloos te laten verlopen. Zo kun je met een gerust hart en vol enthousiasme beginnen aan dit nieuwe hoofdstuk in je leven.

Voor de volledigheid: Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek dat voor deze handleiding is verricht. Ik ben geen accountant, maar deel wel graag mijn ervaring met jou en beschik over connecties met accountantsbureaus in Nederland en Portugal die kunnen assisteren bij iedere stap in deze handleiding.

🤝 Hulp nodig met een van de stappen? Neem gerust contact op.

verhuizen emigreren naar portugal

De keuze om te emigreren is niet iets wat je zomaar even maakt; het is een enorm besluit en er zijn talloze aspecten om rekening mee te houden. De voorbereiding is key, en een goede voorbereiding start met het vergaren van zoveel mogelijk informatie. Emigreren naar het zonnige Portugal klinkt als een droom, maar vereist wel de nodige inspanningen en administratieve stappen, zowel vanuit Nederland als ter plaatse in Portugal.

Emigreren is een grote stap en om een ‘cultuurshock’ te voorkomen en alvast te wennen aan de manier van leven, raad ik aan om een paar lange vakanties in diverse jaargetijden naar je mogelijke emigratiebestemming te plannen. Zo kan je jezelf langzaam onderdompelen in de Portugese cultuur, je verdiepen in de lokale wetgeving en een basis van de taal op te bouwen. Portugal kent zijn eigen regels en gebruiken, en het is belangrijk dat je hier als aanstaande inwoner van op de hoogte bent.

De taal leren kan een uitdaging zijn, maar zal een wereld van verschil maken in hoe je je aanpast aan je nieuwe omgeving. En geloof mij, de Portugezen waarderen het enorm als je moeite doet om hun taal te spreken, al is het initieel maar een paar woorden zoals ‘Obrigado’ en ‘Bom dia!’

Benieuwd naar het klimaat, inkomen & levensonderhoud en zorgvoorzieningen in Portugal? Lees dan eerst eens deze pagina voor je verder gaat met dit artikel.

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om het avontuur aan te gaan, dan komt er een hoop administratie bij kijken. Bezoeken aan overheidsinstanties, eindeloos veel formulieren en een hoop wachten op je beurt in wachtruimtes. Als eerst volgt hier een checklist van de belangrijkste zaken die je zal moeten regelen:

Emigreren naar Portugal
Het prachtige Lagos, in het zuiden van Portugal. Woon jij straks ook dicht bij zee?

Bij emigratie naar Portugal zijn er veel administratieve zaken die geregeld moeten worden. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste stappen. Verderop de pagina lees je per stap meer informatie. Klik op een van de regels om direct naar het betreffende hoofdstuk te springen.

 1. Check de verloopdata van je rijbewijs en paspoort of ID kaart: verleng ze als ze bijna verlopen;
 2. Belastingnummer (NIF) aanvragen: Vraag een Portugees fiscaal nummer aan;
 3. Residentie aanvragen en inschrijven bij de gemeente: Schrijf je in bij de plaatselijke gemeente;
 4. Uitschrijven bij uit de gemeente en BRP in Nederland: Meld je emigratie bij de gemeente in Nederland;
 5. Toegang aanvragen tot Portal das Finanças: Maak een account aan op de website van de Portugese belastingdienst;
 6. Afwikkeling belastingdienst in Nederland: Laat de Belastingdienst weten dat je gaat emigreren;
 7. Inschrijven bij de gezondheidszorg: Registreer je bij het Portugese gezondheidssysteem;
 8. Portugese Zorgverzekering afsluiten: Sluit een Portugese zorgverzekering af;
 9. Nederlandse Zorgverzekering opzeggen: Zeg je Nederlandse zorgverzekering op;
 10. Bankrekening openen: Open een Portugese bankrekening;
 11. Internationale verhuizing: Regel een betrouwbaar verhuisbedrijf;
 12. Diploma’s legaliseren: Indien nodig, laat je diploma’s legaliseren voor gebruik in Portugal;
 13. Overweeg een Portugese accountant: Besteed initieel je financiële administratie uit aan een professional;
 14. Importeren van je auto: Het verkrijgen van een Portugees kenteken;
 15. Rijbewijs registreren: Indien nodig, zet je Nederlandse rijbewijs om;
 16. Via Verde tolbadge: Regel een tolpas voor je (geimporteerde) voertuig;
 17. Autoverzekering regelen: Vergelijk en kies een goede autoverzekering;
 18. Neem Portugese taalles: Niet alleen uit respect, maar ook omdat niet iedereen in Portugal Engels spreekt en veel officiële documenten uitsluitend in het Portugees zijn.
 19. Verhuizen van je bedrijf naar Portugal: Voor ondernemers die naar Portugal verhuizen.

De stranden en prachtige rotsformaties bij Lagos.

In de flowcharts hieronder zie je de eerste belangrijke stappen gevisualiseerd. Per stap zie je de vereisten, de manier hoe je deze kan verkrijgen en eventuele opmerkingen.

emigreren naar Portugal stappen checklist
emigreren naar Portugal stappen checklist

Controleer de vervaldatum van je rijbewijs en paspoort of ID kaart voordat je naar Portugal verhuist. Als een van deze binnen een jaar verloopt, is het aan te raden om dit nog in Nederland te verlengen. Dat is een stuk makkelijker in het Nederlands en zo heb je er de komende jaren geen omkijken naar en ben je verzekerd van een geldig rijbewijs.

Wanneer je naar Portugal verhuist en je Nederlandse paspoort verloopt, kun je deze nog steeds vernieuwen; je krijgt dan geen Portugees paspoort. Als Nederlands staatsburger heb je het recht om je Nederlandse paspoort te behouden en te vernieuwen, ook al woon je in het buitenland. Je kunt je paspoort vernieuwen bij de Nederlandse ambassade of een consulaat in Portugal, of je kunt het vernieuwen bij gemeenten in Nederland die deze service aanbieden aan Nederlanders die in het buitenland wonen.

In Portugal is je Nederlandse rijbewijs gewoon geldig en mag je er mee blijven rijden tot het moment dat het verloopt. Zodra je Nederlandse rijbewijs verloopt, ben je verplicht om een Portugees rijbewijs aan te vragen. Vergeet ook niet om je rijbewijs te registreren bij het Instituto da Mobilidade e dos Transportes (IMT) in Portugal.

Emigreren naar Portugal
De zuidkust van de Portugese Algarve

Een NIF, wat staat voor Número de Identificação Fiscal, is het Portugese fiscale identificatienummer. Het is een uniek nummer dat wordt toegekend aan zowel burgers als residenten en niet-residenten van Portugal voor belastingdoeleinden. Een andere naam die in de volksmond gebruikt wordt is Número de contribuinte. Het is een cijfercombinatie van negen cijfer vergelijkbaar met een BSN in Nederland.

Hoewel het niet bij wet verplicht is om een NIF-nummer in Portugal te bezitten, wordt het in praktijk gezien als essentieel voor bijna iedereen die zich in Portugal vestigt. In feite is het zo dat je, als je gaat wonen en werken in Portugal, praktisch niet zonder kunt. Je hebt deze namelijk nodig voor onder andere:

 • Het openen van een bankrekening;
 • Het kopen of huren van een woning;
 • Het kopen van een auto;
 • Het opzetten van een televisie-, telefoon- of internetdienst;
 • Het ondertekenen van een arbeidscontract;
 • Het betalen van jaarlijkse inkomstenbelasting.

Het aanvragen van een NIF is gratis en doe je bij je dichtstbijzijnde Finanças kantoor of Loja do Cidadão. Dit zijn de stappen die je moet zetten:

 1. Zoek een Finanças- of Loja do Cidadão-kantoor in jouw buurt. Je kunt de kantoren van Loja do Cidadão hier opzoeken, maar Google Maps is vaak handiger om zowel de kantoren van Finanças als Loja do Cidadão te vinden.
 2. Kies een dag uit waarop je vroeg kunt gaan, het liefst aan het begin van de ochtend of zelfs een kwartier voor openingstijd. Rond het middaguur is het vaak veel drukker dan ‘s ochtends.
 3. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt, zoals:
  • Je paspoort of ID kaart;
  • Bewijs van je Nederlandse adres, zoals een bankafschrift of energierekening waar je naam en adres op staat. Vergeet dan niet om na het verkrijgen van je residentiecertificaat het adres op je NIF aan te laten passen naar je Portugese adres. Het is volgens mensen die ik gesproken heb niet mogelijk om je NIF direct te verbinden aan je Portugese adres.
 4. Eenmaal aangekomen bij het kantoor, neem je een senha (nummer) en wacht je op je beurt. Op de knop die je moet indrukken, staat waarschijnlijk ‘NIF’ of ‘Número de Contribuinte’.
 5. Wacht tot je nummer wordt omgeroepen en leg dan uit dat je een NIF-nummer komt aanvragen.
 6. Hoewel de kans groot is dat de medewerker Engels spreekt, is dit geen garantie. Je zou ervoor kunnen kiezen om via Google Translate op je telefoon duidelijk te maken wat je precies wilt.

Tip: Ik raad aan om thuis of in een printshop direct wat kopieën van de NIF te maken en een exemplaar in te scannen. Het is altijd handig kopieën bij de hand te hebben voor het aanvragen van andere documenten. Neem wel altijd het origineel mee als je naar een overheidsinstantie gaat. Ze willen daar nog weleens moeilijk doen over het gebruik van kopieën.

Als je (nog) niet in Portugal fysiek aanwezig bent, of niet in de gelegenheid bent om naar een Finanças kantoor of Loja do Cidadão te gaan, kan je de aanvraag van een NIF uitbesteden aan een derde partij. Tegen een vergoeding zal een registreerde Portugese accountant jouw aanvraag verzorgen.

De documenten die de accountant nodig zal hebben zijn:

 • Kopie paspoort
 • Bewijs van adres zoals hierboven besproken
 • De accountant zal een ‘Power of Attorney‘ document toesturen dat je moet tekenen. Hiermee geef je deze persoon toestemming om in jouw naam een NIF aan te vragen.

Gebruik het formulier onderaan de pagina als je interesse hebt in het uitbesteden van de aanvraag van je NIF.

Emigreren naar Portugal
Praia do Camilo, bekroond een van de mooiste stranden van de Algarve.

Het proces van residentie aanvragen in Portugal is een belangrijke stap voor wie besluit om voor een langere periode in dit schitterende land te gaan wonen en werken. Zodra je verblijf langer dan 3 maanden zal zijn, is het zaak om dit officieel te maken door je in te schrijven bij de Câmara. Je krijgt daar dan een Certificado de Registo para cidadão da União Europeia, hierna: ‘Certificado de Registo’. Dit zal je binnen 30 dagen na aankomst in het land moeten doen.

Gelukkig is het voor inwoners van de EU/EEA en Zwitserland eenvoudig om residentie aan te vragen in Portugal. Dit vind plaats bij de ‘Câmara Municipal‘. De Câmara in Portugal is een lokale overheidsinstelling, vergelijkbaar met het gemeentehuis in Nederland, verantwoordelijk voor het beheer van gemeentelijke zaken en diensten.

Het verkrijgen van een Certificado de Registo, doe je met de volgende stappen:

 1. Zoek het dichtstbijzijnde gemeentehuis (Câmara Municipal) in jouw buurt. Bekijk hier de adressen van alle gemeentehuizen in het land.
 2. Kies een dag uit waarop je vroeg kunt gaan, het liefst aan het begin van de ochtend. Rond het middaguur is het vaak drukker dan ‘s ochtends.
 3. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Ik heb geleerd dat in de praktijk het ene gemeentehuis om meer informatie vraagt dan het andere gemeentehuis… Daarom kun je het beste zoveel mogelijk documenten meenemen, zoals:
  • Je paspoort of ID kaart;
  • Bewijs van adres. Dit kan een koopcontract zijn of huurcontract van je woning in Portugal;
  • NIF;
  • Bewijs van inkomen zoals een aantal recente salarisstroken, facturen of een overzicht van je banksaldo om te bewijzen dat je jezelf kunt onderhouden.
 4. Eenmaal aangekomen bij het kantoor, neem je een senha (nummer) en wacht je op je beurt. Op de knop die je moet indrukken, staat waarschijnlijk ‘Cidadão europeu’. Je kan het ook voor de zekerheid navragen bij de balie.
 5. Wacht tot je nummer wordt omgeroepen en leg dan uit dat je een Certificado de Registo komt aanvragen.
 6. Hoewel de kans groot is dat de medewerker Engels spreekt, is dit geen garantie. Je zou ervoor kunnen kiezen om via Google Translate op je telefoon duidelijk te maken wat je precies wilt.

Na succesvolle inschrijving ontvang je het Certificado de Registo para cidadão da UE/UEE/Suiça, een certificaat dat jouw residentie in Portugal officieel maakt. Dit certificaat is 5 jaar geldig en de kosten bedragen €15,00. Deze reken je direct af.

Tip: Ik raad aan om thuis of in een printshop direct wat kopieën van je residentie document te maken en een exemplaar in te scannen. Het is altijd handig kopieën bij de hand te hebben voor het aanvragen van andere documenten. Neem wel altijd het origineel mee als je naar een overheidsinstantie gaat. Ze willen daar nog weleens moeilijk doen over het gebruik van kopieën.

Verhuizen naar Portugal
Tijdens het Feira Medieval in Silves bega je je in de middeleeuwen in dit zomerse festival.

Zorg ervoor dat je direct na het verkrijgen van je CRUE, je uitschrijft uit de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP). Check bij je gemeente of dit online kan of in persoon moet bij het gemeenteloket. Je kunt je uitschrijven vanaf vijf dagen voor je vertrek, maar de meeste personen kiezen ervoor om dit te doen zodra hun residentie document in Portugal geregeld is.

Bij het uitschrijven geef je je nieuwe buitenlandse adres door, dat wordt dan opgenomen in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Vraag ook om een internationaal uitschrijvingsbewijs; dit is een officieel document waarop staat dat je niet meer in Nederland woont en kan later van pas komen.

Als je je wilt uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) maar nog geen vast adres hebt in Portugal, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

 • Contact opnemen met de gemeente: Neem contact op met de gemeente waar je staat ingeschreven om te bespreken wat je situatie is en welke mogelijkheden er zijn. De gemeente kan je informeren over de procedures en wat er in jouw specifieke geval mogelijk is.
 • Tijdelijk adres gebruiken: In sommige gevallen is het mogelijk om een tijdelijk adres in het buitenland op te geven, bijvoorbeeld van een hotel of tijdelijke verblijfplaats. Het is belangrijk om dit goed af te stemmen met de gemeente, zodat alles correct wordt geregistreerd.
 • Postadres regelmaten: Overweeg om een postadres in Nederland te regelen voor de periode dat je nog geen vast adres hebt in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld het adres van een familielid of vriend zijn. Zo ben je er zeker van dat je belangrijke post blijft ontvangen.
 • Uitschrijven zodra je een vast adres hebt: Zodra je een vast adres hebt in Portugal, neem je opnieuw contact op met de gemeente om je uitschrijving te voltooien en je nieuwe adres door te geven.
verhuizen en emigreren naar Portugal
De westkust van Portugal is minstens zo indrukwekkend als de zuidkust. Hier zie je Praia do Castelejo in de Algarve.

Het Portal das Finanças is het online platform van de Portugese belastingdienst, waar je diverse belastingzaken kunt regelen. Het is aan te raden deze stap direct te zetten na het verkrijgen van je NIF, omdat het inloggegevens per post verstuurd worden en dit kan tot twee weken duren. Om toegang te krijgen tot dit platform, heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dit is de website: portaldasfinancas.gov.pt

Voor de registratie zijn de volgende gegevens nodig:

 • Je NIF nummer
 • Een fiscaal adres
 • Een e-mailadres
 • Een telefoonnummer

Let op: Dit moeten allemaal dezelfde gegevens zijn die je eerder gebruikt heb bij het aanvragen van de NIF.

Het aanmaken van een account bij Portal das Finanças in Portugal, doe je met de volgende stappen:

 1. Klik bovenin op de knop ‘registar-se’.

  portal das financas portugal aanvragen
 2. Selecteer het tabblad ‘Registo NIF’ en vul je NIF in. Klik daarna op ‘Registo com NIF’.

  Portal das financas portugal aanvragen inloggen registreren
 3. Vul op de volgende pagina’s de gevraagde informatie in zoals emailadres, telefoonnummer en je adresgegevens exact zoals deze op je NIF document staan. Klik daarna op ‘Registar’.
 4. Nadat de registratie op de website voltooid is, ontvang je per brievenpost een wachtwoord. Dit kan tot 2 weken duren.

Tip: Ik raad aan om bij het ontvangst van de inloggegevens het document veilig te bewaren. Mocht je het wachtwoord vergeten of de browser vult het niet automatisch voor je in, dan kan je het nog terugvinden.

emigreren naar Portugal hulp
Het kleine strand van Carvoeiro, een dorpje aan de zuidkust van Portugal.

Het is belangrijk dat je zorg draagt voor een goede fiscale afwikkeling in Nederland. Op de website van de belastingdienst staat een handige checklist met zaken waar je rekening mee moet houden.

Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met een accountant die verstand heeft van emigratiezaken en de Portugese belastingwetgeving. Zo zijn er een hoop haken en ogen als je in Nederland nog vastgoed bezit, pensioen ontvangt of andere investeringen hebt.

Door met een accountant om de tafel te gaan zitten die verstand heeft van Nederlandse en Portugese fiscale wetgeving, voorkom je later een hoop hoofdpijn.

Vul het onderaan de pagina het formulier in als je in contact wilt komen met een van de accountants waarmee ik samenwerk.

Als je besluit te emigreren naar Portugal, is het essentieel om ook je zorgverzekering goed te regelen. Het zorgsysteem in Portugal bestaat uit twee delen: de openbare zorg en privéklinieken.

Openbare zorgsysteem: Sinds juni 2022 beschikt Portugal over een door de staat gefinancierde gezondheidszorg, die gratis is voor alle burgers en legale inwoners van Portugal. Het kan echter wel zijn dat je een kleine vergoeding moet betalen als je de spoedeisende hulp of huisarts bezoekt of om ambulancediensten vraagt. Deze variëren doorgaans van €5 tot €20. Om van het openbare zorgsysteem gebruik te maken, zal je een número de utente do SNS nodig hebben. Het verkrijgen van dit nummer is een belangrijke eerste stap na je inschrijving in het land. Dit is een patiëntennummer die je nodig zal hebben in alle openbare ziekenhuizen in Portugal. Deze kan je verkrijgen in een van de Centro de Saúdes en hieronder bespreek ik hoe je deze aanvraagt.

Privéklinieken: Naast openbare ziekenhuizen, kent Portugal ook veel privéklinieken. Deze vallen niet onder het openbare systeem en zijn dus niet ‘gratis’. Ik raad dan aan om voor een goede zorgverzekering te kiezen met dekking die je acht nodig te hebben. Over het algemeen liggen de prijzen hiervan een stuk lager dan in Nederland.

Hieronder bespreek ik eerst de aanvraag voor een Número de utente. In het volgende hoofdstuk lees je over zorgverzekeringen in Portugal.

Het verkrijgen van een Número de utente, doe je in de volgende stappen:

 1. Zoek het dichtstbijzijnde Centro de Saúdes in jouw buurt.
 2. Kies een dag uit waarop je vroeg kunt gaan, het liefst aan het begin van de ochtend. Rond het middaguur is het vaak drukker dan ‘s ochtends. Het is helaas niet mogelijk een bezoek in te plannen of een tijdstip te reserveren.
 3. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt:
  • Een kopie van je paspoort of ID kaart
  • Een kopie van je NIF
  • Een kopie van je residentie certificaat
  • Een kopie van je oude gezondheidspas
 4. Eenmaal aangekomen bij de kliniek, geef aan waar je voor komt door te zeggen: ”Queria fazer o número de utente por faz favor”. Je zal (wederom) een nummertje krijgen en op je beurt moeten wachten.
 5. Wacht tot je nummer wordt omgeroepen en leg dan uit dat je een Número de utente komt aanvragen.
 6. De kans is klein dat een medewerker Engels spreekt. Je zou ervoor kunnen kiezen om via Google Translate op je telefoon duidelijk te maken wat je precies wilt.

Bij mijn aanvraag moest ik de volgende dag terugkomen om het nummer af te halen, maar bij anderen werd het document direct gemaakt. Hoe dan ook, binnen 24 uur zal je je número de utente hebben.

Tip: Tijdens het wachten op mijn beurt werden een aantal mensen voor mij weggestuurd, omdat ze niet hun documenten op orde hadden. Neem dus van alles kopieën mee.

emigreren naar portugal
Typisch Portugese architectuur. Witte muren met kleurrijke afwerking. Deze foto is gemaakt in Portimão.

Hoewel de openbare zorg in Portugal niet slecht is, is deze niet van het niveau zoals je misschien gewend bent in Nederland. De kwaliteit van de zorg in privéklinieken liggen hoger en de voorzieningen zijn een stuk beter. Ook zijn de wachttijden een stuk korter. In dit artikel dat ik eerder schreef, lees je meer over de gezondheidszorg in Portugal.

Dit zijn de stappen die ik aanraad voor het kiezen van een zorgzekering in Portugal:

 1. Informatie verzamelen: Voordat je de stap zet om een zorgverzekering af te sluiten, is het belangrijk om je goed te informeren over de verschillende opties en dekkingen. Er zijn diverse verzekeraars actief in Portugal die verschillende pakketten aanbieden. Veel banken werken samen met een zorgaanbieder waardoor je tegen een gunstige prijs een zorgverzekering kan afsluiten. Zorgverzekeringen kunnen zo goedkoop zijn als €20 per maand tot €120 voor een alles-in-een pakket inclusief tandzorg.
 2. Kies of je wel of niet een zorgverzekering wilt: Aangezien het in Portugal niet verplicht is om een zorgverzekering te hebben, heb je de keuze of je het houd bij het nationale gezondheidssysteem, of toch voor een zorgverzekering gaat. Mijn ervaring is dat veel expats toch kiezen voor een particuliere verzekering voor snellere toegang en een breder aanbod aan diensten.
 3. Dekking bepalen: Bepaal welke dekking het beste bij jouw situatie past. Denk hierbij aan dekking voor ziekenhuisopname, bezoeken aan specialisten, medicijnen, en eventueel tandarts- of oogzorg. Let ook goed op de startdatum van de dekking. Bij sommige onderdelen (zoals tandzorg of zwangerschap) gaat de dekking pas in na 3, 6 of 12 maanden.
 4. Offertes aanvragen: Vraag offertes aan bij verschillende verzekeraars en vergelijk deze nauwkeurig. Let niet alleen op de prijs, maar ook op wat er wel en niet gedekt wordt, en op eventuele eigen bijdragen of uitsluitingen.
 5. Advies inwinnen: Het kan waardevol zijn om advies in te winnen bij een onafhankelijke verzekeringsadviseur of bij andere expats die al ervaring hebben met het zorgsysteem in Portugal.
 6. Polis afsluiten: Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, kun je de polis afsluiten. Zorg dat je alle documenten goed doorleest en bewaart, zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je moet doen in geval van ziekte of een medische behandeling.
emigreren naar portugal
De kleurrijke haven in Albufeira, aan de zuidkust van Portugal

Zodra je beschikt over een número de utente en optioneel een zorgverzekering, kan je in Nederland je zorgverzekering opzeggen. Vaak kan dit eenvoudig via de website van je zorgaanbieder.

Door dit tijdig te regelen, bespaar je jezelf een wat geld en betaal je geen dubbele premie. Eventueel teveel betaalde premie, zal je teruggestort krijgen.

Het openen van een bankrekening in Portugal is een andere belangrijke stap bij het verhuizen naar dit zonnige land. Een lokale bankrekening maakt je dagelijks leven in Portugal een stuk eenvoudiger en efficiënter, of je nu moet betalen voor je huur, je nutsvoorzieningen moet regelen of je salaris moet ontvangen.

 1. Gemak: Met een Portugese bankrekening kun je gemakkelijk transacties uitvoeren binnen Portugal, zonder dat je te maken hebt met internationale overboekingskosten of wisselkoersrisico’s.
 2. Toegang tot financiële diensten: Een lokale bankrekening geeft je toegang tot een breed scala aan financiële diensten, zoals leningen, hypotheken en creditcards.
 3. Automatische betalingen: Je kunt net zoals in Nederland automatische betalingen instellen voor terugkerende kosten, zoals huur, elektriciteit, water en internet, wat je leven een stuk eenvoudiger maakt.
 4. Online en mobiel bankieren: De meeste Portugese banken bieden uitgebreide online en mobiele bankdiensten aan, waardoor je je financiën gemakkelijk vanaf je computer of smartphone kunt beheren.
 5. Veiligheid: Het hebben van een bankrekening in Portugal is veiliger dan grote sommen contant geld bij je dragen of bewaren.
 1. Identificatie: Een geldig paspoort of een andere vorm van officiële identificatie.
 2. Fiscaal nummer (NIF): Zoals eerder vermeld, is een Portugees fiscaal nummer essentieel om een bankrekening te kunnen openen.
 3. Bewijs van adres: Dit kan een recente nutsrekening zijn, een huurcontract of een ander officieel document dat je woonadres bevestigt.
 4. Bewijs van inkomen of beroep: Dit kan een loonstrookje, een arbeidsovereenkomst, freelance factuur of een brief van je accountant zijn.
 5. Een kleine storting: Sommige banken vereisen een initiële storting om de rekening te openen, meestal €20,00.
 1. Vergelijk tarieven en kosten: Kijk naar de tarieven en kosten die verschillende banken in rekening brengen voor zaken als rekeningbeheer, pinnen en internationale overboekingen.
 2. Check de beschikbaarheid van diensten: Zorg ervoor dat de bank de diensten aanbiedt die je nodig hebt, zoals online bankieren, creditcards en leningen.
 3. Locatie: Overweeg de locatie van de bankfilialen en geldautomaten, vooral als je in een landelijk gebied van Portugal woont.
 4. Klantenservice: Kies voor een bank met goede klantenservice en controleer of ze diensten aanbieden in het Engels of een andere taal die je spreekt.
emigreren naar portugal
Vanaf het najaar, zodra de eerste regenbuien arriveren, staat de natuur in Portugal prachtig in bloei.

Waarschijnlijk passen niet al je spullen in de auto bij je verhuizing. Een internationale verhuizer zorgt ervoor dat je inboedel uit Nederland netjes en tijdig op je nieuwe adres geleverd wordt.

Houd er rekening mee dat een verhuizer vaak meerdere huishoudens in één rit vervoert, waardoor het een paar dagen kan duren voor deze aankomt. Echter is dit een goede en betaalbare optie om al je persoonlijke spullen en meubels naar Portugal te krijgen. Qua kostenplaatje moet je denken aan €2500 a €5000 voor de gehele inboedel, maar is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je hebt.

Wil je gebruik maken van een betrouwbare internationale verhuizer, bekijk dan eens de volgende pagina en vraag vrijblijvend een offerte aan.

verhuizer portugal

Wanneer je naar Portugal verhuist en daar wilt werken of studeren, kan het nodig zijn om je Nederlandse diploma’s te laten legaliseren. Dit proces bevestigt de echtheid van je documenten, zodat ze worden erkend door Portugese autoriteiten en instellingen.

Diploma-legalisatie is het proces waarbij officiële instanties de echtheid van een document bevestigen. Dit gebeurt door het plaatsen van één of meerdere stempels of zegels op het document. In sommige gevallen kan een apostille voldoende zijn, een speciale stempel die wordt geplaatst door de bevoegde autoriteit in het land waar het document is uitgegeven. Nederland en Portugal zijn beide partij bij het Apostilleverdrag, wat betekent dat een apostille in de meeste gevallen voldoende is voor de legalisatie van documenten tussen deze landen.

 1. Werk: Als je in Portugal wilt werken in een beroep waarvoor een bepaald opleidingsniveau vereist is, kan je werkgever om een gelegaliseerd diploma vragen. Dit is met name het geval in gereguleerde beroepen, zoals in de gezondheidszorg, het onderwijs of bij technische beroepen.
 2. Studeren: Als je verder wilt studeren in Portugal, kan de onderwijsinstelling vragen om gelegaliseerde kopieën van je diploma’s.

Volgens duo.nl kan je bij hen de legalisatie van je diploma’s aanvragen. Dit zijn volgens de website de stappen:

 • U vraagt eerst de legalisatie aan bij DUO. Dit kan op afspraak bij onze balies in Amsterdam, Groningen en Rotterdam of met aangetekende post naar Groningen. DUO controleert of uw opleidingsdocument aan alle voorwaarden voldoet.
 • Daarna gaat u naar een rechtbank of het Consulair Dienstencentrum. Zij maken de legalisatie definitief.
  • Gaat u naar een apostilleland? Dan moet u naar de rechtbank.
  • Gaat u naar een niet-apostilleland? Dan moet u naar het Consulair Dienstencentrum  in Den Haag. En vaak ook nog naar de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe gaat.

Uw opleidingsdocument is:

 • Origineel en compleet
 • Afgedrukt op origineel instellingspapier
 • Ondertekend door een vertegenwoordiger van uw onderwijsinstelling

Ook moet uw opleiding erkend zijn door het ministerie van OCW.

 • Tijdig beginnen: Begin op tijd met het legalisatieproces, aangezien het enige tijd kan duren voordat alle stappen zijn voltooid.
 • Controleer de vereisten: Controleer de specifieke vereisten van de Portugese instantie of instelling waarvoor je de documenten laat legaliseren, zodat je zeker weet dat je aan alle voorwaarden voldoet.
 • Bewaar kopieën: Bewaar kopieën van alle gelegaliseerde documenten en vertalingen, voor het geval je ze in de toekomst opnieuw nodig hebt.
Hulp bij emigreren naar Portugal
Het oude centrum van Tavira, vol traditionele Portugese architectuur.

In Nederland maak je er misschien al gebruik van – of juist niet, maar in Portugal is het vrij ‘normaal’ om als expat of immigrant gebruik te maken van een accountant voor je persoonlijke en zakelijke administratie.

Wanneer je de grote stap maakt om te verhuizen naar Portugal, kom je terecht in een nieuw belastingstelsel, met andere regels en verplichtingen dan je gewend bent in Nederland. De Portugese fiscale wetgeving kan complex zijn en het is essentieel om je financiën op orde te hebben om eventuele problemen te voorkomen. Het inschakelen van een Portugese accountant, zeker in het eerste jaar na je verhuizing, kan van onschatbare waarde zijn.

 1. Kennis van de Portugese wetgeving: Een lokale accountant heeft diepgaande kennis van de Portugese fiscale wetgeving en kan je helpen om aan al je fiscale verplichtingen te voldoen.
 2. Taalbarrière overbruggen: Een accountant die vloeiend Portugees spreekt, kan namens jou communiceren met de belastingdienst en andere officiële instanties, wat essentieel kan zijn als je de taal nog niet volledig beheerst. Het portaal van de Portugese belastingdienst is volledig in het Portugees; er is geen Engelstalig menu.
 3. Hulp bij het invullen van belastingaangiften: De Portugese belastingaangifte kan ingewikkeld zijn, en een foutje is snel gemaakt. Een accountant kan ervoor zorgen dat je aangifte correct en op tijd wordt ingevuld, om boetes en andere problemen te voorkomen.
 4. Advies over belastingvoordelen: Er kunnen specifieke belastingregelingen of -voordelen gelden voor expats of nieuwe inwoners van Portugal. Een accountant kan je adviseren over deze regelingen en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken.
 5. Ondersteuning bij het opzetten van een bedrijf: Als je van plan bent om een bedrijf te starten in Portugal, kan een accountant je begeleiden bij het hele proces, van het kiezen van de juiste bedrijfsvorm tot het regelen van de boekhouding.
 6. Financiële planning: Een accountant kan je helpen bij het maken van een solide financiële planning, zodat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en toekomstperspectieven in Portugal.

Uit eigen ervaring en na rondvraag bij vrienden en kennissen, liggen de kosten voor een Portugese accountant tussen de €50 en €100 per maand. De exacte prijs hangt af van de accountant waarmee je in zee gaat en de hoeveelheid administratie die hij of zij voor jou zal verzetten.

Voorbeeld: In mijn situatie verzorgt mijn accountant voor €75,00 per maand mijn privé en zakelijke administratie voor mijn eenmanszaak:

 • Verzorgen van maximaal 3 zogenaamde ‘Green Receipts’;
 • Indienen BTW-aangifte/kwartaalaangifte;
 • Maandelijkse indiening van ‘Declaração Recapitulativa‘ – vanwege het feit dat ik bedrijven in de EU factureer;
 • Verwerking van Sociale Zekerheid;
 • Voorbereiden van de maandelijkse inkomstenbelastingbetalingen;
 • Jaarlijks inkomstenbelasting.

Wil je meer informatie over mijn accountant of ook gebruik maken van zijn diensten? Gebruik dan vrijblijvend het contactformulier onderaan deze pagina. Het kennismakingsgesprek is gratis en tijdens dit (video)gesprek kan je jouw situatie en wensen voorleggen.

emigreren naar Portugal
Woon jij straks ook op loopafstand van een wit zandstrand met blauwe zee?

Verhuizen vanuit Nederland naar Portugal betekent niet alleen het verkassen van je inboedel, maar ook je voertuig(en). Aangezien je in Portugal gaat wonen, zal je een Portugees kenteken voor je auto moeten aanvragen en importbelasting betalen. Dit proces is erg ingewikkeld, gezien de vele regelgevingen en procedures die erbij komen kijken. Hieronder lees je wat het inhoudt om je voertuig naar Portugal te importeren en welke stappen je dient te ondernemen.

Het importeren van een voertuig naar Portugal betekent dat je je auto, motor of ander voertuig officieel registreert in Portugal en dat het voldoet aan de Portugese regelgeving. Dit proces omvat onder andere het betalen van de benodigde belastingen en heffingen, het verkrijgen van Portugese kentekenplaten en het zorgen dat je voertuig voldoet aan de technische eisen.

Zodra je je uitschrijft uit het BRP in Nederland en inschrijft in Portugal, ben je verplicht om je auto te importeren naar Portugal. Niet alleen is dit wettelijk verplicht, ook zal je flink wat geld besparen op wegenbelasting en verzekering, dus hoe eerder je dit regelt hoe beter! Zo zit het met het importeren van je voertuig:

 1. Wettelijke verplichting: Als je je permanent in Portugal vestigt, ben je wettelijk verplicht om je voertuig te registreren in Portugal. Dit moet doorgaans binnen zes maanden na je verhuizing gebeuren.
 2. Verzekering: Een in Nederland geregistreerd voertuig is doorgaans niet langdurig verzekerd in het buitenland. Het is dus noodzakelijk om je voertuig in Portugal te registreren om een lokale verzekering af te kunnen sluiten.
 3. Technische keuring: In Portugal zijn er net als in Nederland strikte eisen wat betreft de technische staat van voertuigen. Door je auto te laten controleren tijdens het importeren, zorg je ervoor dat deze aan de Portugese normen voldoet.

Het importeren van een voertuig naar Portugal is een lastig proces en bijna onmogelijk om volledig zelfstandig te doen. Heel simpel samengevat, zijn dit de stappen bij het importeren van je auto naar Portugal:

 1. Inschrijven als fiscaal inwoner: Zorg dat je inschreven staat als fiscaal inwoner in Portugal.
 2. Betaal belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW): Als je voertuig minder dan zes maanden oud is of minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft staan, moet je BTW betalen in Portugal.
 3. Betaal de ISV-belasting: Dit is een specifieke belasting voor voertuigen in Portugal. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het type voertuig en de CO2-uitstoot.
 4. Laat je voertuig keuren: Je voertuig moet een technische keuring ondergaan om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de Portugese normen.
 5. Regel de documentatie: Je hebt verschillende documenten nodig, waaronder het kentekenbewijs en conformiteitscertificaat van de fabrikant.
 6. Vraag een Portugees kenteken aan: Na goedkeuring van de technische keuring en het betalen van de belastingen, kun je een Portugees kenteken aanvragen.
 7. Sluit een lokale autoverzekering af: Zodra je voertuig een Portugees kenteken heeft, kun je een lokale autoverzekering afsluiten.

Tip: Indien je kunt aantonen dat het importeren van je voertuig onderdeel is van je verhuizing, krijg je een korting bij stap 2 en hoef je minder of geen ISV belasting te betalen. Hiervoor zal je moeten bewijzen dat je in de maanden voor je aanvraag in Nederland woonde. Dit kan middels facturen van je energierekening.

De exacte kosten voor het importeren van je auto zijn afhankelijk van meerdere factoren:

 • Indien de auto onderdeel is van je verhuizing, zal dit goedkoper zijn omdat je geen ISV- belasting hoeft te betalen. Deze kan al snel oplopen tot duizenden euro’s voor voertuigen met een hoge cilinderinhoud en uitstoot. De ISV van mijn kleine Peugeot 107 was slechts €100,00 – maar deze hoefde ik niet te betalen aangezien de invoer hiervan onderdeel was van mijn verhuizing.
 • De kosten voor de inspectie van de auto liggen rond de €80,00. Dit zal natuurlijk meer zijn als er reparaties gedaan moeten worden. (bron)
 • Als je niet beschikt over het originele COC document van je auto, zal je deze bij de fabrikant aan moeten vragen. Een COC-document, wat staat voor Certificate of Conformity, is een officieel document uitgegeven door de fabrikant van een voertuig. Het toont aan dat het voertuig voldoet aan de Europese milieunormen en technische specificaties die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Helaas had ik dit document niet en moest ik deze opvragen bij Peugeot. Deze boeven rekenden daar €220,00 voor!
 • Kosten voor het uitbesteden van de administratieve stappen en voorbereiden van de documenten die nodig zijn tijdens je bezoek aan het IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes). Om hoofdpijn en een dubbele trip naar het IMT te vermijden, heb ik alle stappen die ik kon uitbesteden laten doen door een specialist. De kosten hiervan waren €200 voor het verzorgen van de administratie bij de douane en ongeveer €250 voor het verwerken van de administratie op het Portal das Finanças en het voorbereiden van de juiste documentatie voor mijn bezoek aan het IMT.

Al met al was ik zon €750,00 armer, maar een Portugees kenteken rijker!

Wil je hoofdpijn en tijd besparen, laat dan de import van jouw auto ook over aan een professional. Vul onderaan de pagina het contactformulier in en ik breng je graag in contact met de partij die mij geholpen heeft met het importeren van mijn auto.

Je Nederlandse rijbewijs is in principe geldig in Portugal, maar ik raad aan om gelijktijdig met het importeren van je auto, je rijbewijs te registreren bij de Portugese autoriteiten. Hieronder lees je waarom dit belangrijk is, hoe je dit proces aanpakt en wat je nodig hebt.

 1. Geldigheid: Zodra je residentie in Portugal hebt, wordt van je verwacht dat je jouw rijbewijs registreert bij het IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes). Je Nederlandse rijbewijs blijft geldig tot de verloopdatum, maar het is aan te raden om dit zo snel mogelijk na je emigratie te regelen. Je krijgt dan een document die je in je auto moet bewaren. Hier kan naar gevraagd worden als je tijdens een controle gecontroleerd wordt door de politie.
 2. Verlenging: Als je rijbewijs verloopt terwijl je in Portugal woont, zal je het moeten verlengen. Dit kan alleen als het rijbewijs geregistreerd staat bij het IMT. Door dit alvast te doen, hoef je deze stap later niet te zetten.
 3. Verzekering: Sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen vragen om een bewijs van registratie bij het afsluiten van een autoverzekering. In mijn geval was dit niet nodig, maar er zijn maatschappijen die hier wel naar vragen.

Zodra je Nederlandse rijbewijs verloopt, zal je een Portugees rijbewijs moeten aanvragen. Het is handig om deze voor vertrek nog te verlengen in Nederland, zodat je een paar jaar vooruit kan zonder hier zorgen over te maken.

 1. Bezoek het IMT: Eenmaal in Portugal ga je naar een kantoor van het IMT om je rijbewijs te registreren. In diverse grote steden vind je een kantoor van het IMT. In de Algarve is deze in Faro. Let vooral niet op de recensies. Ik raad aan om ‘s ochtends te komen rond openingstijd, want het wordt snel erg druk.
 2. Neem de juiste documenten mee: Zorg dat je kopieën van alle benodigde documenten bij je hebt:
  • Een kopie van beide zijdes van je rijbewijs;
  • Een kopie van je paspoort of ID kaart;
  • Een kopie van het bewijs van residentie in Portugal, zoals het Certificado de Registo;
  • Een kopie van je NIF waar je Portugese adres op staat;
  • Kopie van Declaração Aduaneira de Veículo, welke je ontvangt van de douanen bij het invoeren van je auto;
  • Een zover mogelijk ingevuld Modelo 13 formulier van het IMT.
 3. Pak een volgnummer: Eenmaal aangekomen bij het kantoor, neem je een senha (nummer) en wacht je, zoals altijd in Portugal, op je beurt. Op de knop die je moet indrukken, staat waarschijnlijk ‘Condutores’. Je kan het ook voor de zekerheid navragen bij de balie.
 4. Ga lekker zitten: wacht tot je nummer wordt omgeroepen en leg dan uit dat je je rijbewijs komt aanvragen.
 5. Overhandig alle documenten: Hoewel de kans groot is dat de medewerker Engels spreekt, is dit geen garantie. Je zou ervoor kunnen kiezen om via Google Translate op je telefoon duidelijk te maken wat je precies wilt.

Het registreren van je rijbewijs in Portugal, is gratis!

In Portugal is het Via Verde-tolsysteem een onderdeel van de infrastructuur, vooral voor diegenen die regelmatig gebruik maken van tolwegen. Het systeem is ontworpen om het betalen van tol gemakkelijker en automatisch te maken, en het is essentieel voor iedereen die snel en comfortabel door het land wil reizen.

Via Verde is een elektronisch tolsysteem dat automatische betalingen mogelijk maakt op tolwegen, bruggen en zelfs in parkeergarages. Het systeem werkt via een transponder die je in je voertuig plaatst. Wanneer je een tolpoort passeert, communiceert de transponder automatisch met het systeem om de tol te betalen, waardoor je zonder te stoppen door kunt rijden. Dit maakt reizen door Portugal veel sneller en gemakkelijker. Bovendien is het op een aantal wegen in Portugal niet mogelijk om bij een poortje te betalen, dus het zo snel mogelijk regel van zo’n tolbadge scheelt een hoop gedoe achteraf.

Een Via Verde tolpas is voor voertuigen met een Portugees kenteken, maar er bestaat ook een variant voor bezoekers met een buitenlands kenteken.

Hieronder vind je een kaart van Portugal met alle tolwegen. De rood gearceerde wegen zijn uitsluitend elektronisch en kunnen niet op locatie betaald worden.

Tolwegen in Portugal
 1. Aanschaffen van een transponder: Om gebruik te kunnen maken van Via Verde, moet je een account aanmaken bij Via Verde en een transponder aanschaffen. Dit kan online, in Via Verde-winkels of op bepaalde servicepunten langs de snelweg.

  Klik hier om te registreren met een niet-Portugees kenteken
  Klik hier om te registreren met een Portugees kenteken

  Bekijk hier alle locaties van de kantoren van Via Verde
 2. Kies het abonnement dat het beste bij jou past: Er zijn verschillende ‘abonnementen’ om uit te kiezen. Als je uitsluitend gebruik wilt maken van de tolwegen, is de ‘Green Way Highway‘ optie het beste.
Via verde tolpas kosten
Zelf heb ik de ‘Green Way Highway’ optie gekozen.
 1. Registratie en opladen: Na het aanmaken van een account en de aanschaf van een transponder, dien je deze te registreren en je bankrekening of creditcard te koppelen voor automatische betalingen. Je kunt ook kiezen voor een pre-paid optie, waarbij je de transponder van tevoren oplaadt. Voor het gemak, zou ik kiezen voor automatische incasso.
 2. Plaats de transponder in je auto: Zodra je transponder is geactiveerd, kun je deze in je voertuig plaatsen. Wanneer je vervolgens een tolpoort nadert, kies je voor de Via Verde-baan. De tol wordt automatisch betaald en de slagboom gaat open zonder dat je hoeft te stoppen. Op wegen waar geen slagbomen staan, zal het automatisch afgeschreven worden. Je zal een piepje horen zodra je onder een tolpunt doorrijdt.

Zodra je Portugese kenteken onderweg is, kan je alvast een autoverzekering uitkiezen. Goed nieuws: deze zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en eenvoudig online of in een telefoongesprek met een verzekeraar af te sluiten. Veel daarvan spreken Engels, wat het afsluiten makkelijk maakt.

Na het importeren van je auto is het verplicht om deze te verzekeren in Portugal. Het is niet toegestaan om op de Portugese wegen te rijden zonder een geldige autoverzekering. De minimale eis is een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), die de schade dekt die je aan anderen kunt veroorzaken. Uiteraard kun je ook kiezen voor uitgebreidere dekkingen, zoals beperkt of volledig casco.

Tijdens het zoeken naar een autoverzekering voor mijn Peugeot, heb ik in een aantal Facebook communities met expats gevraagd wat hun ervaringen waren het Portugese autoverzekeraars. Ook wilde ik aanbevelingen voor verzekeraars waarbij communiceren in het Engels mogelijk was. Op basis van deze criteria, werden de volgende maatschappijen mij meerdere malen aanbevolen:

Uiteindelijk ben ik gegaan voor Abbeygate. Zij reageerden als eerste op mijn aanvragen en de premieprijs zag er goed uit.

De kosten voor een verzekering voor je auto hangen net zoals in Nederland van een aantal factoren af, waaronder:

 • De waarde en leeftijd van het voertuig;
 • Jouw leeftijd;
 • Je aantal schadevrije jaren (in Nederland opgebouwde jaren zijn geldig in Portugal);
 • Je gekozen dekking.

Zelf ben ik gegaan voor een WA + ruiten verzekering, en betaal ik voor mijn Peugeot 107 met 3 schadevrije jaren €160,00 per….. jaar! Een schijntje vergeleken met de €42,00 per maand die ik betaalde in Nederland.

 1. Verzamel de benodigde documenten: De verzekeraar zal per email kopieën van de volgende documenten willen ontvangen:
  • Eigendomspapieren (Declaração Aduaneira de Veículo) van het voertuig;
  • Kentekenbewijs. Deze krijg je per post opgestuurd zodra je een Portugees kenteken hebt aangevraagd. Ook al heb je deze nog niet, je kan de aanvraag alvast starten.
  • Een scan van je Paspoort / ID kaart
  • Een scan van beiden kanten van je rijbewijs
  • No-Claims declaratie: Als je in Nederland al een no-claims bonus had opgebouwd, vraag dan bij je Nederlandse verzekeraar om een bewijs hiervan.
 2. Vergelijk Verzekeringsmaatschappijen: Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen in Portugal. Neem de tijd om verschillende aanbieders en hun polissen te vergelijken. Let op de dekking, het eigen risico en de premie.
 3. Sluit de Verzekering af: Zodra je een geschikte verzekeraar hebt gevonden, kun je de verzekering afsluiten. Dit kan vaak bij een kantoor, telefonisch of online.
 4. Ontvang je Polis: Na het afsluiten van de verzekering ontvang je je polis en bewijs van verzekering, welke je altijd in je auto moet hebben.
emigreren naar portugal
Op Tavira eiland vind je het kerkhof der ankers, waar honderden oude ankers.. voor anker liggen in de duinen!

Emigreren naar Portugal biedt een scala aan nieuwe kansen en avonturen, maar om écht te kunnen integreren en het meeste uit je nieuwe leven te halen, is het leren van de Portugese taal essentieel. Hoewel veel Portugezen goed Engels spreken, vooral in toeristische gebieden en stedelijke centra, zal het spreken van de lokale taal je ervaring in het land aanzienlijk verrijken.

 1. Sociale Integratie: Het spreken van Portugees opent deuren naar lokale gemeenschappen en stelt je in staat om relaties op te bouwen met je buren en nieuwe vrienden. Dit kan niet alleen je sociale leven verbeteren, maar ook bijdragen aan je algemene welzijn en geluk in Portugal.
 2. Werk en Carrière: Als je van plan bent om in Portugal te werken, zelfs als het voor een internationaal bedrijf is, kan het spreken van de taal essentieel zijn. Het vergroot je baankansen en helpt bij het opbouwen van professionele relaties.
 3. Navigeren door het dagelijks Leven: Van boodschappen doen en een bankrekening openen tot het bezoeken van een arts; het spreken van de taal maakt al deze dagelijkse taken gemakkelijker en minder stressvol.
 4. Cultureel negrip: Het leren van Portugees geeft je ook een dieper inzicht in de Portugese cultuur, geschiedenis en tradities. Het stelt je in staat om lokale media te consumeren, deel te nemen aan evenementen en feestdagen volledig te ervaren.
 1. Online cursussen: Er zijn talloze online platforms die cursussen Portugees aanbieden, variërend van beginner tot gevorderd niveau. Dit is een flexibele en toegankelijke optie, vooral als je nog in Nederland bent.
 2. Taallessen ter plaatse: Eenmaal in Portugal zijn er veel taalscholen die intensieve cursussen en avondlessen aanbieden. Dit geeft je ook de kans om andere expats en locals te ontmoeten.
 3. Taaluitwisseling: Zoek naar taaluitwisselingspartners waarmee je je spreekvaardigheid kunt oefenen terwijl je hen helpt met Nederlands of Engels.
 4. Maak gebruik van technologie: Apps zoals Duolingo, Babbel en Memrise kunnen een geweldige aanvulling zijn op je taalstudie, en ze bieden een leuke en interactieve manier om te leren.

Zelf volg ik wekelijks online 1-op-1 Portugese les. De kosten hiervan zijn €20,00 per uur.

Als je freelancer, ZZP-er of eigenaar bent van een eenmanszaak of BV, dan wil je deze misschien wel meeverhuizen naar Portugal.

Portugal kent net zoals Nederland meerdere varianten van ondernemingen. Freelancers/eigenaren van eenmanszaken kiezen meestal voor het het Regime Simplificado als Empresário em Nome (ondernemer van een eenmanszaak) terwijl bedrijven voor een Limitada (Lda) gaan. Deze is vergelijkbaar met een BV in Nederland.

Op deze pagina lees je meer informatie over het opzetten van een eenmanszaak in Portugal.

Zoek je assistentie met het opzetten van een Lda of eenmanszaak, neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden.

Indien je een aantal stappen van de emigratie wilt uitbesteden aan een professionele partij, of simpelweg wat vragen hebt over het proces, vul dan hieronder het contactformulier in. Ik help je graag aan meer informatie of begeleiding met een aantal van de vele stappen die komen kijken bij een emigratie.

Als je helemaal hier bent uitgekomen in deze enorme handleiding, hoop ik van harte dat je volledig voorzien bent van alle informatie die je nodig hebt voor jouw emigratie naar dit prachtige land.

Deze checklist en stappenplannen zijn volledig gratis te gebruiken en zoals je gemerkt heb zijn er geen vervelende advertenties op de pagina. Wil je mij kosteloos steunen of bedanken, dan kan dat op een van de volgende manieren:

🛎 Sla de volgende link op in je favorieten en boek al je toekomstige hotelovernachtingen bij Booking.com (waar dan ook ter wereld) via deze link: https://www.booking.com/index.html?aid=2338464. Ik ontvang dan een kleine commissie voor iedere boeking, zonder dat het jou iets extra’s kost! Bedankt!

🚵‍♂️ Sla de volgende link op in je favorieten en boek al je toekomstige activiteiten bij GetYourGuide (waar dan ook ter wereld) via deze link: https://www.getyourguide.com/?partner_id=TB0X9V9&cmp=partnersocial. Ik ontvang dan een kleine commissie voor iedere boeking, zonder dat het jou iets extra’s kost! Bedankt!

hulp emigreren portugal
Geniet jij straks ook van een drankje en zo’n zonsondergang na je verhuizing naar Portugal?

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo