Ga naar de inhoud

Overweeg je om een eigen bedrijf of eenmanszaak op te zetten in Portugal, of deze vanuit Nederland naar Portugal te verhuizen? Op deze pagina lees je de essentiële stappen die nodig zijn voor het opzetten van een eigen bedrijf in Portugal en vind je de benodigde assistentie voor een succesvolle oprichting in dit zonnige land.

💡 Wil je het papierwerk van het opzetten van een eenmanszaak uitbesteden, klik dan hier.

Portugal kent twee varianten van een onderneming die door één persoon wordt geleidt:

 1. Empresário em nome individual‘. Dit is een eenmanszaak. Bij deze ondernemingsvorm ben je de enige verantwoordelijke voor het bedrijf. Dit betekent dus ook dat je privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden.
 2. Sociedade unipessoal por quotas‘. Dit is een eenmanszaak met beperkte aansprakelijkheid. Deze variant is vergelijkbaar met en Nederlandse VoF (Vereniging onder Firma).

Als je in Nederland een kleine zelfstandige bent zoals een freelancer of ZZP’er middels een eenmanszaak, dan ben je in Portugal een ‘trabalhador independente‘ en is een Empresário em nome individual waarschijnlijk de optie die je zoekt.

eenmanszaak opzetten Portugal

Als eenmanszaak in Portugal kun je kiezen uit twee vormen van boekhouding. Deze zijn:

 1. Regime Simplificado‘. De meest ‘simpele’ variant van boekhouding in Portugal is het Regime Simplificado. Kort samengevat is het binnen dit regime niet verplicht om een uitgebreide boekhouding bij te houden. Een vast percentage van al je omzet wordt als winst gezien en het percentage hangt af van de aard van je activiteiten. Ook hoef je geen jaarrekening in te dienen en ben je níét verplicht een boekhouder te hebben. Deze variant van boekhouding is toegestaan voor ondernemers die tot €200.000 per jaar omzetten.
 2. Contabilidade organizada‘. De complexere variant van boekhouding in Portugal is de Contabilidade Organizada. Hierbij wordt je winst wél bepaald door omzet minus kosten en is het verplicht om gebruik te maken van een boekhouder.

De omzetbelasting in Portugal heet Imposto sobre o Valor Acrescentado, afgekort als IVA. Dit is het equivalent van de btw (Belasting over de Toegevoegde Waarde) in Nederland. IVA is een indirecte belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten in Portugal.

Een eenmanszaak in Portugal die gebruik maakt van het Regime Simplificado kan een vrijstelling aanvragen bij Finanças, de Portugese belastingdienst, mits de jaaromzet onder €14.500 blijft. Kom je hierboven, dan moet je dit aangeven bij de belastingdienst.

Wanneer het bedrag dat vrijgesteld is van IVA wordt overschreden, dien je dit aan te geven bij de Finanças in de eerste maand van het daaropvolgende kwartaal. In de daaropvolgende maand wordt je IVA-belastingplichtig. Hoewel je nog steeds een eenvoudige boekhouding kunt handhaven, ben je verplicht om al je bonnen in te voeren in een speciaal goedgekeurd boekhoudsysteem.

Het is raadzaam om als beginnende ondernemer in Portugal dit door een accountant te laten doen. Deze accountant zal ook verantwoordelijk zijn voor het indienen van IVA-aangiften, bijdragen aan de Segurança Social, en het jaarlijks indienen van de IRS (inkomstenbelasting).

Portugal kent een drietal standaardtarieven IVA:

 1. Normaal tarief (Taxa normal): Dit is het standaard btw-tarief dat van toepassing is op de meeste goederen en diensten. Het tarief is meestal 23%.
 2. Gereduceerd tarief (Taxa reduzida): Er is een verlaagd tarief van 13% dat van toepassing is op bepaalde goederen en diensten, zoals voedingsmiddelen, water, restaurantdiensten, culturele evenementen, enzovoort.
 3. Verlaagd tarief (Taxa intermédia): Er is ook een verlaagd tarief van 6% dat van toepassing kan zijn op specifieke goederen en diensten, zoals bepaalde medicijnen, boeken, kranten, en basisbehoeften.
IVA belasting portugal
De drie belastingtarieven in Portugal. Wist je dat deze lager zijn op Madeira en in de Azoren?

In tegenstelling tot Nederland, stuur je in Portugal níét zelf facturen die je bijv. in Word of Excel maakt. Als je klanten in Portugal factureert voor je producten of diensten, dan doe je dit middels het Recibos Verdes systeem in het Portal das Finanças (belastingdienst portaal). Je voert daar één voor één al je verkoopfacturen in en kunt vanaf daar kopieën downloaden en/of verzenden naar je klanten.

Dit zijn de 5 belangrijkste kenmerken van het Recibos Verdes systeem in Portugal:

 1. Facturering als zelfstandige: Zelfstandigen in Portugal gebruiken “recibos verdes” om hun diensten te factureren. Deze groene ontvangstbewijzen bevatten informatie zoals de geleverde diensten, het bedrag, en de persoonlijke gegevens van zowel de dienstverlener als de klant.
 2. Btw-aangifte: Zelfstandigen die onder het “recibos verdes” systeem vallen, moeten hun btw-aangiften indienen bij de belastingdienst. Ze moeten ook btw (IVA) betalen over hun inkomsten, afhankelijk van het toepasselijke tarief.
 3. Kwartaalaangiften: Zelfstandigen onder het “recibos verdes” systeem dienen doorgaans kwartaalaangiften in, waarin ze hun inkomsten, uitgaven en btw-aangiften rapporteren.
 4. Jaarlijkse belastingaangifte: Naast de kwartaalaangiften moeten zelfstandigen ook een jaarlijkse belastingaangifte (IRS) indienen waarin ze hun totale inkomsten, aftrekposten en belastingverplichtingen aangeven.
 5. Sociale bijdragen: Zelfstandigen moeten ook sociale bijdragen betalen voor sociale zekerheid. Deze bijdragen dekken zaken als ziektekostenverzekering en pensioen. Meer hierover in het volgende hoofdstuk.

Als ondernemer ben je verplicht om maandelijks voor de 10e al je verkoopfacturen van de voorgaande maand in te voeren in het Recibos Verdes systeem.

Recibos verdes systeem van Portugal

Als ondernemer in Portugal is het per kwartaal verplicht om via het Finanças portaal aangifte te doen voor ‘Segurança Social’. Dit zijn sociale premies en het te betalen bedrag is 21,4% over het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 maanden.

Als startende ondernemer, ben je het eerste jaar vrijgesteld van het betalen hiervan.

Het opzetten van een eenmanszaak is een handeling die zorgvuldig en accuraat uitgevoerd moet worden. Je wilt immers niet later in de problemen komen met de belastingdienst of teveel belasting betalen. Laat je aanvraag verzorgen door een gecertificeerde accountant door het onderstaande contactformulier in te vullen. Dit is volledig vrijblijvend en je zult per email eerst meer informatie ontvangen over de mogelijkheden + tarieven.

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.