Ga naar de inhoud
mooiste stranden Algarve

De Portugese Algarve is rijk aan een breed assortiment van prachtige stranden waar je gemakkelijk een volledige dag kan spenderen in de warme zon en het blauwe water. Ga lekker liggen op een rustig plekje onder een parasol en kom volledig tot rust, snorkel tussen de vissen of stap aan boord van een boot en onderneem een leuke waterexcursie!

De meeste stranden in de Algarve zijn goed bereikbaar per auto of liggen direct aan een dorp, maar voor sommigen zal je een klein (of soms flink) stukje (offroad) moeten rijden om er te komen. Het voordeel van deze laatste categorie is dat je maar weinig andere mensen tegen zal komen. Misschien heb je zelfs het strand volledig voor jezelf!

Hieronder vind je de naar mijn mening mooiste stranden van de Algarve die zeker een bezoekje waard zijn tijdens jouw avontuur in Portugal. Ze staan niet per se op volgorde, maar bezitten allemaal iets unieks dat ze het ontdekken waard maken. Daarnaast vind je aanbevelingen voor nabijgelegen restaurants en cafés, zodat je het meeste uit je dagje strand kan halen. Welk strand in de Algarve ga jij als eerste bezoeken?

🏖 Mijn favoriete twee stranden van de Algarve (klik)

Kaart met de 20 mooiste stranden in de Algarve

Op de interactieve kaart hieronder, vind je mijn favoriete stranden van de Algarve. Vanzelfsprekend heb ik ze allemaal al meerdere keren bezocht voor een wandeling, surfsessie of om de zonsondergang te bekijken.

📌 Klik op een pin om de naam te vinden. Scroll verder naar beneden voor meer informatie over ieder strand. Welk strand ga jij als eerste bezoeken?

💡 Tip: Sla deze pagina op om later nog een keer terug te komen voor inspiratie!

Hieronder vind je een lijst met de mooie stranden van de Algarve. Nu is het natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, dus de nummer 1 is niet per se ‘beter’ dan de laatste. Één ding staat wel vast: als het strand deze lijst haalt, is het absoluut een bezoek waard!

Dit zijn de 20 mooiste stranden van de Algarve plus toelichting:

1. Praia do Camilo – Lagos

Praia do Camilo Algarve - mooiste stranden Algarve

Praia do Camilo is een van de mooiste stranden die de Algarve te bieden heeft. Dit kleine zandstrand ligt verscholen aan de rand van Lagos in een schilderachtig landschap van geeloranje rotsen en kliffen. Het is te bereiken via een houten kronkelende trap die uitkomt op het zand. Dankzij al het natuurschoon, is het een populaire bestemming voor een foto of een dagje relaxen op het strandje.

2. Praia de Benagil – Benagil

Mooiste stranden Algarve:  praia de benagil strand Algarve

Met een breedte van slechts 70 meter is Praia de Benagil misschien niet het uitgelezen strand voor een rustig dagje zonnen, maar is het wél de beste locatie om een SUP, kayak of kano te huren om de nabijgelegen Benagil grot te ontdekken.

Op slechts een paar minuten peddelen naar het oosten vind je de iconische koepelvormige grot met een rond gat in het plafond welke alleen te bereiken is via het water. Gezien de populariteit, raad ik aan ‘s ochtends vroeg te komen of aan het eind van de dag om de hordes te vermijden.

Tip: reserveer in het hoogseizoen een kayak van te voren, zodat je niet in de rij hoeft te staan.

🥘 Restauranttip: Dumar d’benagil

3. Praia do Burgau – Burgau

Mooiste stranden Algarve:  Burgau en Praia da Burgau, Algarve, Portugal

Praia do Burgau ligt aan de voet van het pittoreske dorpje Burgau, gelegen tussen Lagos en Sagres. Vroeger een vissershaventje, tegenwoordig een populair chill- en surfstrand welke dankzij de kliffen goed beschut is van de noord-westerlijke wind.

Burgau is klein maar fijn: er zijn twee supermarktjes en een handjevol restaurants. Parkeren in het hoogseizoen kan je het beste rond de Mais Perto supermarkt doen. Kom je voor 08:00, kan je als je geluk hebt beneden aan het strand parkeren, al zijn daar slechts een handjevol parkeerplaatsen.

Als de deining uit het zuidoosten komt kan je hier uitstekend surfen. Tip: probeer de versgebakken cinnamon bun bij de Mais Perto bakkerij/supermarkt. Kom je rond 10:00 zijn ze waarschijnlijk nog warm!

🥘 Restauranttip: Miam Burgau

4. Praia do Zavial – Raposeira

Mooiste stranden Algarve:  Praia do Zavial

Praia do Zavial is een goed bereikbaar surf- & relax strand gelegen tussen Lagos en Sagres in. Door de zuid-westerijke oriëntatie, biedt dit strand, wanneer er deining is, kleinere golven dan de westkust waardoor het een populaire plek is voor beginnende surfers wanneer de zuidkust plat is. Let op, er is hier geen verhuurpunt voor surfborden. Wel komen een aantal nabijgelegen surfscholen hiernaartoe voor lessen. Wil je een surfboard huren, stop dan onderweg bij The Bunker, een surfshop met aangrenzend restaurant.

Direct aan het strand is een parkeerplaats, maar deze raakt snel vol waardoor de berm ernaartoe ook gebruikt wordt als overloop parkeerplaats. In het weekend en hoogseizoen wil je er vroeg zijn om een parkeerplaatsje te bemachtigen.

Aangrenzend aan het strand vind je het gelijknamige restaurant Zavial, waar je prima uit eten kan na een dag zon- of surf aanbidden.

🥘 Restauranttip: Zavial

5. Praia do Tonel – Sagres

Mooiste stranden Algarve:  Praia do Tonel strand Algarve

Praia do Tonel is een van de populairste stranden in Sagres – en met goede reden. Prachtig gelegen onderaan indrukwekkende kliffen, biedt het op loopafstand liggende strand bijna elke dag wel surfgolven variërend in grootte van kniehoogte tot wel 3 meter in het najaar. Dit is dan ook een populair strand om te leren surfen.

Kom je alleen voor de zon? Dan lig je hier goed dankzij de beschutting die de kliffen bieden. Pas wel op dat je niet te dicht aan de wand gaat liggen – er willen nog weleens stenen afbrokkelen en naar beneden vallen.

In het hoogseizoen is er een pop-up barretje op een vlonder waar je drankjes en simpele gerechten kan bestellen. Parkeren kan aan de weg naar het strand, of net voorbij de laatste afslag op het enorme parkeerterrein van Fortaleza de Sagres.

🥘 Restauranttip: Three Little Birds (3 minuten rijden)

6. Praia do Castelejo – Vila do Bispo

Mooiste stranden Algarve:: Praia do Castelejo

Praia do Castelejo is een breed westkust strand dat richting het noorden overloopt in Praia do Cordoama. Gelegen aan stijl(voll)e kliffen met aangrenzend een indrukwekkende rotspartij, is dit strand populair voor zonsondergang plaatjes, surf of een strandwandeling. Als het tij laag is, kan je de rots die half in het water ligt opklimmen en het strand van bovenaf bekijken.

Populair onder surfers, zal je hier regelmatig surfscholen tegenkomen wanneer de golven klein zijn, en de pro’s op shortboards wanneer torens van 3+ meter voorbij rollen.

Aangrenzend aan de parkeerplaats ligt restaurant Castelejo, waar ze verscheidene Portugese vis- en vlees gerechten serveren. In het hoogseizoen (en zeker in combinatie een weekend) raken de verharde + onverharde parkeerplaatsen snel vol, dus arriveer voor 10:00 of na 17:00 als je parkeerstress wilt voorkomen.

🥘 Restauranttip: Restaurant Castelejo
📸 Uitzichtpunttip: Miradouro da Cordoama

7. Praia do Amado – Carrapateira

Mooiste stranden Algarve: Praia da Bordeira

Praia do Amado bevindt zich aan de westkust, net buiten het plaatsje Carrapateira. Goed bereikbaar via een verharde weg, is dit brede zandstrand een heerlijke bestemming voor een volle dag waterplezier. Naast twee simpele eetgelegenheden, kan je hier surflessen volgen of op eigen kracht de golven trotseren met een gehuurd surfboard.

Er zijn twee grote parkeerplaatsen met voldoende plaats, waardoor je het hele jaar door wel een parkeerplekje kan bemachtigen.

Mooiste stranden Algarve: Praia do Amado
Praia do Amado in het najaar

🥘 Restauranttip: Meer een snackbar dan restaurant, maar net voor het pad naar het strand kan je rechts bij deze keet simpele maar prima broodjes en tosti’s krijgen, of een kop koffie met een Pastel de Nata. Als het lekker weer is, staan er een aantal ligstoelen waarvandaan je naar het prachtige strand kan turen.

8. Praia da Arrifana – Arrifana

Mooiste stranden Algarve: Praia da Arrifana

Praia da Arrifana is een persoonlijk favoriet strand. Ondanks dat parkeren direct aan het strand onmogelijk is (alleen toegankelijk voor bewoners en gasten van de accommodaties), is het de afdaling en later de klim te voet waard.

Beschut aan de noord- en zuidkant door enorme en indrukwekkende kliffen, rollen hier vaak wat mildere golven binnen dan bij het zuiderbuurstrand Amado. In Arrifana vind je veel surfscholen en longboarders, maar gewoon relaxen in de zon is ook zeker een optie.

Aan het einde van het pad naar beneden, alvorens je het strand oploopt, vind je een toiletgebouw en iets terug omhoog kan je in een van de kleine restaurantjes een hapje of drankje doen.

🥘 Restauranttip: Cal Arrifana

9. Praia da Luz – Luz

Mooiste stranden Algarve:  Luz en Praia da Luz Algarve Portugal

Direct grenzend aan de sfeervolle boulevard van het dorpje Luz, vind je het middelgrote Praia da Luz. In de zomermaanden kan je hier een aantal wateractiviteiten ondernemen zoals op een bananenboot zitten of een boottochtje maken; in het laagseizoen wordt hier gevolleybald door locals, digital nomads & expats en wordt er veel gesurft.

Aan de oostzijde kan je de berg op wandelen naar de ‘Rocha Negra’, waarvandaan je Lagos aan de ene kant en Luz aan de andere kant van bovenaf kan bekijken.

De boulevard is een paradijs voor food lovers, want je kan hier heerlijke verse Portugese vis- en vleesgerechten vinden. Reserveer in het hoogseizoen wel (een paar dagen) van te voren om een tafel te bemachtigen.

🥘 Restauranttips: Boaty’s Tapas & Latitude

10. Praia dos Três Irmãos – Alvor

Praia dos tres irmaos - mooiste stranden Algarve

Praia dos Três Irmãos is een leuk strand vol met kliffen, rotsen en tunneltjes die zo typisch zijn voor de Algarve. Gelegen net buiten Alvor, is dit strand goed te bereiken door de auto op de achterliggende parkeerplaats te parkeren.

Verspreid langs het strand vind je een aantal restaurants waar je terecht kan voor cocktails, lunch of avondeten.

Vergeet niet je snorkel en masker mee te nemen, want rondom de kliffen kan je leuk snorkelen en talloze kleurrijke vissen bekijken.

🥘 Restauranttip: Restinga of Al Dente

11. Meia Praia – Lagos

Meira Praia strand Lagos - mooiste stranden Algarve

Op loopafstand van het centrum van Lagos vind je naast de Lagos Marina haven het grote Meia Praia strand. Goed bereikbaar via de voetgangersbrug of door met de auto om de haven heen te rijden, is dit een populair strand onder surfers & zonaanbidders.

Als er een zuidelijke deining is, is Meia Praia populair onder surfers en surfscholen en dus een uitstekende plek om te leren surfen. In de duinen vind je een handjevol restaurants waar je typische Portugese gerechten kan vinden, maar natuurlijk ook cocktails.

🥘 Restauranttip: A Barrigada, een persoonlijk favoriet waar je heerlijke vers gevangen vis geserveerd krijgt tegen een budgetvriendelijk prijsje.

12. Praia da Ingrina – Raposeira

Praia da Ingrina - mooiste stranden Algarve

Net om de hoek van het eerdergenoemde Praia do Zavial, ligt het kleine zusje Praia da Ingrina. In de zomer is dit een ideal strand om te gaan snorkelen, omdat aan weerszijden van de baai veel vissen zwemmen rond de onderwater gelegen rotspartijen.

In het kleine restaurantje Sebastião kan je terecht voor een tosti, salade of visgerecht terwijl je uitkijkt over het heldere water.

In het surfseizoen is er links een goede break, maar omdat de baai zo smal is, voelt het bij meer dan 5 surfers al druk aan en de locals kunnen soms wat competitief worden.

🥘 Restauranttip: Sebastião. Ook al hebben ze als enige restaurant bij dit strand een monopolie én zeezicht, toch serveren ze hier uitstekend Portugees eten voor een eerlijke prijs.

13. Praia da Oura – Albufeira

Mooiste stranden Algarve:  Praia da oura

Net om de hoek van het drukke Praia dos Pescadores in Albufeira ligt het rustigere Praia da Oura strand. Als je even geen zin hebt in de drukte, kan je op dit strand aan de oostzijde prima een dag in de zon liggen zonder al te veel herrie. Bovendien zijn er veel vissen te vinden rond de Pedra dos Bicos (de punt) dus als je een snorkel masker hebt, vergeet die dan niet mee te nemen! Bij het kleine Casa Algarvia kan je terecht voor een koude Superbock en een snack.

🥘 Restauranttip: Beach Caffé voor een goede burger onder begeleiding van een smoothie of Sangria.

14. Praia da Ilha de Tavira – Tavira

Mooiste stranden Algarve: Praia da Ilha de Tavira

Voor de kust van de in het oosten gelegen stad Tavira ligt het gelijknamige eiland Ilha de Tavira. Op dit eiland ligt het mooie Praia da Ilha de Tavira. Dit prachtige zandstrand en de achterliggende duinen zijn een leuke uitstapje vanaf de stad, aangezien je vanaf het centrum met een ferry naar het eiland kan varen.

Een kleine 20 minuten lopen haar het zuidwesten kom je op het Praia do Barril, waar het ‘kerkhof der ankers’ te vinden is: een afgezet stuk duin met tientallen grote oude ankers die vroeger in de visserij gebruikt werden.

Vanaf daar kan je met een klein treintje door de duinen rijden om uit te komen bij een voetgangersbrug over de rivier. Eenmaal daar, kan je met een Uber of taxi weer terug naar Tavira om zo je rondje af te maken!

🥘 Bar-tip: Xiri Beach Bar

15. Praia de Faro – Faro

Praia de Faro, mooiste stranden Algarve

Faro, de hoofdstad van de Algarve, ligt niet direct aan de zee en heeft dan ook geen strand op loopafstand. Echter, stap aan boord van een van de ferry’s in de haven en voor een paar euro vind je jezelf op het prachtige Praia de Faro!

Dit lange zandstrand aan de rand van het Ria Formosa natuurpark is een populaire ontsnappingsplek voor inwoners en bezoekers van de hoofdstad voor een dag zon & zee.

Praia de Faro is ook te bereiken met de auto, als je om het vliegveld heen rijdt en hier parkeert.

Waar het eiland verbonden is met het vaste land via de brug vind je wat bebouwing, maar loop links of rechts de kust af en je komt in een oase van rust terecht waar de enige bebouwing zandkastelen zijn.

🥘 Restauranttip: Elementos

16. Praia da Bordeira – Aljezur

mooiste stranden Algarve: Praia da Bordeira

Praia da Bordeira is een fantastisch strand gelegen aan de westkust van de Algarve. Het is een van de weinige stranden in de Algarve met een grote zandduin erachter en al wandelend over het strand van de parkeerplaats naar het water waan je je even in de Sahara of Tatooine.

Aan de zuidkant van het strand is een uitmonding van een kleine rivier met erachter de prachtige Pontal da Carrapateira: een dramatisch landschap bestaande uit hoge kliffen en ruige rotsformaties.

🥘 Restauranttip: Microbar

17. Praia do Carvoeiro – Carvoeiro

mooiste stranden Algarve: Praia do Carvoeiro

Praia do Carvoeiro is een leuk klein strandje in het gelijknamige dorp. Het is omringd door kliffen en tegen de achterwand zijn een aantal prima restaurants te vinden. Ook is het een goede snorkelspot dankzij de onderwater gelegen rotsen en stenen. In het hoogseizoen zijn er ligbedden te huur en is er een strandwachter aanwezig.

Carvoeiro dorp is niet groot, maar kent wel een aantal leuke ateliers waar kunstenaars hun aardewerk, kleding en andere souvenirs verkopen.

🥘 Restauranttip: Levels

18. Praia do Beliche – Sagres

Mooiste stranden Algarve:  Praia do Beliche

📽 Klik om de video te bekijken

Wanneer de golven te groot zijn bij buurstrand Praia do Tonel, zoeken veel surfers de kleinere golven van Praia do Beliche op. Dit strand ligt aan de westkust, op vijf minuten rijden vanaf Sagres. Vanaf de parkeerplaats loop je via een (redelijk stijle) trap richting het strand, dat goed beschut is tegen de noordwesterwind. Daardoor kan je hier heerlijk in de zon liggen terwijl je geen zuchtje wind voelt.

Direct op het strand vind je één restaurant: Beliche Beach Bar, dat op palen gebouwd is en waar je lunch en drankjes kan krijgen. Voor iets meer finesse, raad ik Carme restaurant aan, dat tegenover de parkeerplaats ligt.

🥘 Restauranttip: Carme_Restaurant

19. Praia de Porto Mós – Lagos

Mooiste stranden Algarve: Praia de Porto Mós strand

Praia de Porto Mós is een van de twee grootste zandstranden in Lagos, het andere is Meia Praia. Het is een populair strand aangezien het grenst aan Lagos, maar door de wijde breedte kan je er altijd wel rustig plekje vinden, weg van de menigte, als je een paar minuten over het zand loopt richting het westen. Aan weerszijden van het strand vind je kleurrijke kliffen welk goede bescherming bieden tegen de vaak aanwezige noordwesterwind.

Praia de Porto Mós is vanaf Lagos gemakkelijk te bereiken met de auto of te voet en er zijn twee grote onverharde parkeerterreinen direct achter het strand. In het hoogseizoen kunnen deze echter wel snel vol raken, dus arriveer voor 10:00 of na 16:30 wanneer de eerste strandgangers weer richting hun accommodatie terugkeren.

Er zijn bij Praia de Porto Mós een paar restaurants aan het strand met verse vis en drankjes om na een lange dag niets doen op het strand – of surfen op de golven als er een zuidelijke deining is – bij te komen. Tip: ga voor een vers gevangen vis bij restaurant Campimar. Reserveer echter wel een dag van tevoren om teleurstelling te voorkomen in het hoogseizoen.

🥘 Restauranttip: Campimar

20. Praia do Cordoama – Vila do Bispo

Mooiste stranden Algarve: Praia do Cordoama

Praia do Cordoama ligt naast Praia do Castelejo aan de westkust en is dankzij de meerdere breaks een populaire surfspot. In de zomer vind je hier aangename golven van 2-4 voet, maar in de winter klimmen ze al snel tot een meter of 3 a 4(!)

Wandel langs het strand of ga op het terras zitten bij het (enige) restaurant voor een drankje. Eten kan ook, maar terug in Vila do Bispo zijn de gerechten bij Ribeira do Poço vele malen geliefder.

Waarschuwing: je hebt hier geen bereik op je telefoon, dus je zal met elkaar moeten praten 😉

🥘 Restauranttip: Ribeira do Poço

Meer leuke tips voor jouw Algarve vakantie

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden, staat deze website vol andere leuke tips voor jouw avontuur naar de Algarve. Zo vind je een compleet overzicht van alle activiteiten die je kan ondernemen, ontdek je bijzondere overnachtingslocaties en kan je het beste autoverhuurbedrijf van de Algarve vinden. Heb je vragen, stuur gerust een bericht en ik help je graag verder!

Activiteiten tips

Altijd al eens dolfijnen in het wild willen zien? Of wil je een lokale wijngaard bezoeken? De Algarve zit vol leuke activiteiten ter land, ter zee én in de lucht die je kan ondernemen tijdens je vakantie. Bekijk alle activiteiten op de activiteiten pagina.

Accommodatie tips

bijzondere overnachting Algarve

Vind je het leuk om in een bijzondere accommodatie te verblijven? Naast vele prachtige hotels en resorts zijn er ook een aantal bijzondere glampings en tiny houses te vinden in de Algarve. Bekijk al mijn accommodatie tips op deze pagina:

Huurauto tips

auto huren huurauto algarve albufeira lagos faro portimao

Het vinden van een goed autoverhuurbedrijf kan een flinke uitdaging zijn. Je wilt immers niet voor onverwachte kosten staan of rare verrassingen. De Algarve Specialist werkt dan ook uitsluitend samen met het beste verhuurbedrijf in de Algarve: Luzcar.

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *