Meteen naar de inhoud
algarve-portugal-vakantie

Een van redenen dat ik verliefd ben geworden op de Algarve, zijn de prachtige en gevarieerde stranden die er te vinden zijn. Het zachte zand en de veelzijdige zee die in de zomer kraakhelder blauw is en in het najaar golven produceert waar je u tegen zegt, verrast mij keer op keer.

In de zomer delen ‘we’ de stranden voornamelijk met zonzoekers, in de andere jaargetijden slechts met de locals, expats en surfers. Er heerst een gemoedelijke sfeer en al drijvend in het water wachtend op de volgende golf kom ik regelmatig bekende gezichten tegen. Zelf ben ik regelmatig te vinden bij Tonel, Castelejo of Zavial, waar ik mijn surf skills probeer te verbeteren. Is de voorspelling voor de westkust boven de 2 meter? Dan zoek ik de zuidkust op en ga ik het water in bij Porto de Mós of Luz, waar het vaak de helft kleiner is.

Zelf lig ik dus liever in het water dan op het zand, maar als ik een favoriet strand zou moeten kiezen, dan is Praia do Burgau een persoonlijk favoriet buiten het hoogseizoen. Klein en gemoedelijk, waardoor deze plek voor mij de perfecte locatie is om een relaxe zon- of surfdag optimaal te benutten en vervolgens af te sluiten met een drankje bij het minuscule A Prateleira cafétje.

🗺 De mooiste stranden van de Algarve in één overzichtskaart

Op deze zelfgemaakte interactieve kaart kan je de naar mijn mening mooiste stranden van de Algarve vinden. Vanzelfsprekend heb ik ze allemaal al meerdere keren bezocht voor een wandeling, surfsessie of om de zonsondergang te bekijken.

📌 Klik op een pin om de naam, beschrijving en route te vinden. Scroll verder naar beneden voor meer informatie over de stranden. Welk strand ga jij als eerste bezoeken?

Lijstje: 13 van de mooiste stranden in de Algarve

Praia de Porto Mós strand Algarve

1. Praia de Porto Mós – Lagos

Praia de Porto Mós is een van de twee grootste zandstranden in Lagos, het andere is Meia Praia. Het is een populair strand aangezien het grenst aan Lagos, maar door de wijde breedte kan je er altijd wel rustig plekje vinden, weg van de menigte, als je een paar minuten over het zand loopt richting het westen.

Praia de Porto Mós is vanaf Lagos gemakkelijk te bereiken met de auto of te voet en er zijn twee grote onverharde parkeerterreinen direct achter het strand. In het hoogseizoen kunnen deze echter wel snel vol raken, dus arriveer voor 10:00 of na 16:30 wanneer de eerste strandgangers weer richting hun accommodatie terugkeren.

Er zijn bij Praia de Porto Mós een paar restaurants aan het strand met verse vis en drankjes om na een lange dag niets doen op het strand – of surfen op de golven als er een zuidelijke deining is – bij te komen. Tip: ga voor een vers gevangen vis bij restaurant Campimar. Reserveer echter wel een dag van tevoren om teleurstelling te voorkomen in het hoogseizoen.


praia de benagil strand Algarve

2. Praia de Benagil – Portimão

Met een breedte van slechts 70 meter is Praia de Benagil misschien niet het uitgelezen strand voor een rustig dagje zonnen, maar is het wél de beste locatie om een SUP, kayak of kano te huren om de nabijgelegen Benagil grot te ontdekken.

Op slechts een paar minuten peddelen naar het oosten vind je de iconische koepelvormige grot met een rond gat in het plafond welke alleen te bereiken is via het water. Gezien de populariteit, raad ik aan ‘s ochtends vroeg te komen of aan het eind van de dag om de hordes te vermijden.

Tip: reserveer in het hoogseizoen een kayak van te voren, zodat je niet in de rij hoeft te staan.


Praia do Burgau strand Algarve

3. Praia do Burgau – Burgau

Praia do Burgau ligt aan de voet van het pittoreske dorpje Burgau, tussen Lagos en Sagres. Vroeger een vissershaventje, tegenwoordig een populair chill- en surfstrand welke dankzij de kliffen goed beschut is van de noord-westerlijke wind.

Burgau is klein maar fijn: er zijn twee supermarktjes en een handjevol restaurants. Parkeren in het hoogseizoen kan je het beste rond de Mais Perto supermarkt doen. Kom je voor 08:00, kan je als je geluk hebt beneden aan het strand parkeren, al zijn daar slechts een handjevol parkeerplaatsen.

Als de deining uit het zuidoosten komt kan je hier uitstekend surfen.
Tip: probeer de versgebakken cinnamon bun bij de Mais Perto bakkerij/supermarkt. Kom je rond 10:00 zijn ze waarschijnlijk nog warm!


praia do zavial strand Algarve

4. Praia do Zavial – Raposeira

Praia do Zavial is een goed bereikbaar surf- & relax strand gelegen tussen Lagos en Sagres in. Door de zuid-westerijke oriëntatie, biedt dit strand, wanneer er deining is, kleinere golven dan de westkust waardoor het een populaire plek is voor beginnende surfers wanneer de zuidkust plat is. Let op, er is hier geen verhuurpunt voor surfborden. Wel komen een aantal nabijgelegen surfscholen hiernaartoe voor lessen. Wil je een surfboard huren, stop dan onderweg bij The Bunker, een surfshop met aangrenzend restaurant.

Direct aan het strand is een parkeerplaats, maar deze raakt snel vol waardoor de berm ernaartoe ook gebruikt wordt als overloop parkeerplaats. In het weekend wil je er vroeg zijn om een parkeerplaatsje te bemachtigen.

Aangrenzend aan het strand vind je het gelijknamige restaurant Zavial, waar je prima uit eten kan na een dag zon- of surf aanbidden.


Praia do Tonel strand Algarve

5. Praia do Tonel – Sagres

Praia do Tonel is een van de populairste stranden in Sagres – en voor een goede reden. Prachtig gelegen aan indrukwekkende kliffen, biedt het op loopafstand liggende Tonel bijna elke dag wel surfgolven variërend in niveau van kniehoogte tot wel 2.5+ meter in het surfseizoen. Dit is dan ook een populair strand om te leren surfen.

Kom je alleen voor de zon? Dan lig je hier prima dankzij de beschutting die de kliffen bieden. Pas wel op dat je niet te dicht aan de wand gaat liggen – er willen nog weleens stenen naar beneden vallen.

In het hoogseizoen is er een pop-up barretje waar je drankjes en simpele gerechten kan bestellen. Parkeren kan aan de weg naar het strand, of net voorbij de laatste afslag op het enorme parkeerterrein van Fortaleza de Sagres.

🥘 Restauranttip: Three Little Birds (3 minuten rijden)


praia do castelejo strand Algarve

6. Praia do Castelejo – Vila do Bispo

Praia do Castelejo is een breed westkust strand dat richting het noorden overloopt in Praia do Cordoama. Gelegen aan stijl(voll)e kliffen met aangrenzend een indrukwekkende rotsformatie, is dit strand populair voor zonsondergang plaatjes, surf of een strandwandeling. Als het tij laag is, kan je de rots opklimmen en het strand van bovenaf aanschouwen.

Populair onder surfers, zal je hier regelmatig surfscholen tegenkomen wanneer de golven klein zijn, en de pro’s op shortboards wanneer torens van 2 meter voorbij rollen.

Aangrenzend aan de parkeerplaats vindt je restaurant Castelejo, waar ze verscheidene Portugese vis- en vlees gerechten serveren. In het hoogseizoen (en zeker in combinatie een weekend) raken de verharde + onverharde parkeerplaatsen snel vol, dus arriveer voor 10:00 of na 18:00 als je parkeerstress wilt voorkomen.

🥘 Restauranttip: Restaurant Castelejo


praia do amado carrapateira

7. Praia do Amado – Carrapateira

Praia do Amado bevindt zich aan de westkust, net buiten het kleine dorpje Carrapateira. Goed bereikbaar via een verharde weg, is dit brede zandstrand een heerlijke bestemming voor een volle dag waterplezier. Naast twee simpele eetgelegenheden, kan je hier surflessen volgen of op eigen kracht de golven trotseren met een gehuurd surfboard.

Er zijn twee grote parkeerplaatsen met voldoende plaats, waardoor je het hele jaar door wel een parkeerplekje kan bemachtigen.

🥘 Restauranttip: Meer een snackbar dan restaurant, maar net voor het pad naar het strand kan je rechts bij deze keet simpele maar prima broodjes en tosti’s krijgen, of een kop koffie met een Pastel de Nata. Als het lekker weer is, staan er een aantal ligstoelen waarvandaan je naar het prachtige strand kan kijken.


praia da arrifana strand Algarve

8. Praia da Arrifana – Arrifana

Praia da Arrifana is een persoonlijk favoriet strand. Ondanks dat parkeren direct aan het strand onmogelijk is (alleen toegankelijk voor bewoners en gasten van de accommodaties), is het de afdaling en later de klim te voet waard.

Beschut aan de noord- en zuidkant door enorme en indrukwekkende kliffen, rollen hier vaak wat mildere golven binnen dan bij het zuiderbuurstrand Amado. In Arrifana vind je veel surfscholen en longboarders, maar gewoon relaxen in de zon is ook zeker een optie.

Aan het einde van de weg naar beneden, alvorens je het strand oploopt, vind je een toiletgebouw en iets terug omhoog kan je in een van de kleine restaurantjes een hapje of drankje doen.


Luz en Praia da Luz Algarve Portugal

9. Praia da Luz – Luz

Direct grenzend aan de sfeervolle boulevard van het dorpje Luz, vind je het middelgrote Praia da Luz. In de zomermaanden kan je hier een aantal wateractiviteiten ondernemen zoals op een bananenboot zitten of een boottochtje maken; in het laagseizoen wordt hier gevolleybald door locals, digital nomads & expats en wordt er veel gesurft.

Aan de oostzijde kan je de berg op wandelen naar de ‘Rocha Negra’, waarvandaan je Lagos aan de ene kant en Luz aan de andere kant van bovenaf kan bekijken.

De boulevard is een paradijs voor food lovers, want je kan hier heerlijke verse Portugese vis- en vleesgerechten vinden. Reserveer in het hoogseizoen wel (een paar dagen) van te voren om een tafel te bemachtigen.


praia da rocha portimao strand

10. Praia da Rocha – Portimão

Praia da Rocha is een groot zandstrand gelegen aan het bruisende Portimão. Hier kan je ligbedden huren, wandelen langs de boulevard en plaatjes schieten van de iconische Algarve rotsformaties. Honger gekregen? Portimão kent waarschijnlijk meer goede restaurants dan het aantal dagen dat je er bent, dus een goede maaltijd mislopen is geen risico.

Vanaf de haven, gelegen aan het uiteinde van Praia da Rocha vertrekken verschillende touroperators naar typische highlights zoals de Benagil grot en de Ponta de Piedade. Ook kan je vanaf hier aan bord stappen van een dolfijnen-spot cruise.


meia praia strand lagos

11. Meia Praia – Lagos

Op loopafstand van het centrum van Lagos vind je naast de Lagos Marina haven het grote Meia Praia strand. Goed bereikbaar via de voetgangersbrug of door met de auto om de haven heen te rijden, is dit een populair strand onder surfers & zonaanbidders.

Als er een zuidelijke deining is, is Meia Praia populair onder surfers en surfscholen en dus een uitstekende plek om te leren surfen. In de duinen vind je een handjevol restaurants waar je typische Portugese gerechten kan vinden, maar natuurlijk ook cocktails.

🥘 Restauranttip: A Barrigada, een persoonlijk favoriet waar je heerlijke vers gevangen vis geserveerd krijgt tegen een budget vriendelijk prijsje.


12. Praia da Ingrina – Raposeira

Net om de hoek van het populaire surfstrand Praia do Zavial, ligt het kleine zusje Praia da Ingrina. In de zomer is dit een ideal strand om te gaan snorkelen, omdat aan weerszijden van de baai veel vissen zwemmen rond de onderwater gelegen rotspartijen.

🥘 Restauranttip: Sebastião. Ook al hebben ze als enige restaurant bij dit strand een monopolie én zeezicht, toch serveren ze hier uitstekend Portugees eten voor een eerlijke prijs.


Praia da oura

13. Praia da Oura – Albufeira

Net om de hoek van het drukke Praia dos Pescadores in Albufeira ligt het rustigere Praia da Oura strand. Als je even geen zin hebt in de drukte, kan je op dit strand aan de oostzijde prima een dag in de zon liggen zonder al te veel herrie. Bovendien zijn er veel vissen te vinden rond de Pedra dos Bicos (de punt) dus als je een snorkel masker hebt, vergeet die dan niet mee te nemen! Bij het kleine Casa Algarvia kan je terecht voor een koude Superbock en een snack.

🥘 Restauranttip: Beach Caffé voor een goede burger onder begeleiding van een smoothie of Sangria.