Ga naar de inhoud

De Algarve is een van de weinige plaatsen op aarde waar je dagelijks een grote kans maakt om wilde dolfijnen te spotten in het wild. Aanschouw deze prachtige dieren tijdens een dolfijnen spot tour vanaf een catamaran of speedboat terwijl ze in hun natuurlijke habitat spelen, jagen of op doorreis zijn. De ervaren kapiteins weten precies waar ze te vinden zijn en vertellen je van alles over hun gedrag, gewoontes en dieet.

Dolfijnen spot boottochten vertrekken vanaf de meeste plaatsen waaronder Albufeira, Portimão, Lagos en Faro, uiteraard wanneer de zee condities het toelaten. In de zomer is de zee zeer kalm, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je snel zeeziek wordt! Alle boottochten zijn geschikt voor alle leeftijden, dus kinderen en ouderen zijn ook van harte welkom aan boord.

💡 Tips voor het boeken van een dolfijnen tour (klik)

🐬 Weetjes en informatie over wilde dolfijnen in de Algarve (klik)

dolfijnen spotten boottocht Algarve
Stap aan boord van een van de vele verschillen soorten en maten boten en speur de horizon van de Algarve af naar wilde dolfijnen!

Dolfijnen boottochten vanuit Albufeira

Vanuit Albufeira worden veel dolfijnen spot tours gecombineerd met een bezoek aan de indrukwekkende Benagil grot. Zo beleef je twee hoogtepunten van je trip in één avontuur. De meeste boottochten in Albufeira vertrekken vanaf de Marina, die vanaf het centrum goed te voet bereikbaar is. Tevens kent de haven vele soorten restaurants waar je terecht kan als je honger hebt gekregen na je wateravontuur.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Albufeira die ik aanraad:

dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2.5 uur – middelgrote Speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Zoek tijdens deze 2,5 uur durende rondvaart naar wilde dolfijnen en ander zeeleven voor de kust van de Algarve. Naast dat je op zoek gaan naar wilde dolfijnen, komt deze tocht ook langs een aantal prachtige stranden en natuurlijk de beroemde Benagil grot.

Zodra de wilde dolfijnen gevonden zijn, zal de boot op een gepaste afstand blijven zodat je foto’s en video’s kan maken van deze prachtige dieren. Houd er rekening mee dat het geen garantie is dat dolfijnen gevonden worden, maar de slagingskans is er groot!

Deze tocht vertrekt vanaf de haven in Albufeira en vaart richting het strand van Carvoeiro. Onderweg geniet je van de adembenemende landschappen, het aangename weer en het kristalheldere water van de zuidelijke kust van Portugal.


dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2.5 uur – grote speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Zoek naar dolfijnen en verborgen stranden tijdens deze cruise van 2,5 uur vanuit Albufeira. Breng je zwempak en handdoek mee, want onderweg is er tijd om te zwemmen of snorkelen in het heldere water.

Bewonder tijdens de rondvaart de prachtige typische rotsformaties en de goudgele zandstranden die de kust rijk is. Een zeebioloog zal aan boord zijn om je meer te vertellen over de wilde dolfijnen en hun gedrag.

Houd er rekening mee dat, aangezien dolfijnen wilde dieren zijn, waarnemingen natuurlijk niet kunnen worden gegarandeerd.


dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2 uur – kleine Speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Deze enorm populaire dolfijnen spot boottocht vanuit Albufeira is perfect als je met een kleine groep op zoekt wilt gaan naar deze prachtige wilde dieren.

Geniet van een boottocht met ervaren gids tussen Albufeira en de Benagil-grotten tijdens een tour die natuur en avontuur combineert. Ontdek de meest iconische landschappen van de kustlijn van de Algarve en speur de horizon af naar speelse wilde dolfijnen.

Deze dolfijnentour vertrekt vanuit de haven van Albufeira en er kunnen maximaal 11 personen aan boord.

Dolfijnen boottochten vanuit Faro

Vanuit Faro vertrekken veel combi tours waarbij je naast het op zoek gaan naar dolfijnen, ook langs verschillende eilanden vaart of grotten bezoekt. De meeste boottochten vertrekken vanaf de Marina, welke in het oude centrum van Faro ligt en daardoor goed te voet te bereiken is als je verblijft in het oude centrum.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Faro die ik aanraad:

Dolfijnen Algarve - Faro

2.5 uur – ZEEBIOLOOG AAN BOORD

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Vanuit de haven in Faro vertrekt deze dolfijnen boottocht waarbij je via het Ria Formosa natuurpark naar de open zee vaart. Eenmaal daar, zal de kapitein zijn jarenlange ervaring gebruiken om deze prachtige dieren te spotten. Onderweg kom je ook langs de barrière-eilanden Ilha Deserta en Ilha Culatra waar vele vogelsoorten te spotten zijn langs de kust.

Aan boord zal ook een zeebioloog aanwezig zijn die je van alles vertelt over de lokale flora en fauna zodat je wellicht ook nog wat nieuws leert tijdens deze leuke boottocht van 2,5 uur.


Dolfijnen Algarve - Faro

3 uur – dolfijnen & 2 EILANDEN bezoeken

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Sla twee vliegen in één klap door naast het zoeken naar wilde dolfijnen, ook een kleine stop te maken op de barrière-eilanden van het Ria Formosa natuurpark. Tijdens deze drie uur durende boottocht zal je op zoek gaan naar wilde dolfijnen, maar daarnaast zal er ook tijd zijn om een aantal van de eilandjes te bezoeken.

Ilha Deserta is een ‘verlaten’ eiland en op het autovrije Ilha do Farol staat een oude vuurtoren en een klein dorp waar de locals leven van de visserij.

Tijdens deze excursie zal er ook tijd zijn om te snorkelen in het heldere water. Zeker in de zomer is dat een heerlijke manier om even af te koelen.


Dolfijnen Algarve - Faro

2 uur – dolfijnen – ecotour met natuurgids

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Tijdens deze eco-tour boottocht ga je met een zeebioloog op pad om wilde dolfijnen te spotten voor de kust van Faro. Hoewel het wilde dieren zijn en het daarom geen garantie is dat je ze zal zien, is de kans zeer groot.

De vriendelijke schipper spreekt goed Engels, zodat je meer te weten zal komen over de dolfijnen en hun gedraag. Deze tocht duurt zo’n twee uur en vertrekt vanaf de haven in Faro.

Onderweg vaar je door het prachtige Ria Formosapark waar talloze vogelsoorten wonen.

Dolfijnen boottochten vanuit Lagos

Aangezien Lagos bekend staat om de indrukwekkende rotsformaties rondom de Ponta de Piedade, worden veel dolfijnen spot tours gecombineerd met een rondvaart langs deze prachtige kliffen. De Marina van Lagos is goed bereikbaar vanaf het centrum per voetgangersbrug, maar er is ook ruim voldoende parkeerplaats rondom de haven.

Wil je in Lagos een volledige boot afhuren voor een paar uur om de kustlijn te verkennen met uitsluitend je eigen gezelschap? Bekijk dan eens deze pagina.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Lagos:

dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

3.5 uur – grote catamaran – optioneel zwemmen – gezonde snacks

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Deze boottocht van een halve dag is ideaal als je het spotten van dolfijnen wilt combineren met een cruise langs de kust van Lagos. Stap aan boord van deze vrolijke catamaran in de haven van Lagos en geniet van een dagje waterplezier.

Naast het zoeken naar dolfijnen, zal er tijd zijn om te snorkelen, van de glijbaan af te roetsjen en te zonnebaden vanaf het dek. Aan boord krijg je een gezonde snack en zijn er maskers om te lenen zodat je kan snorkelen in het heldere blauwe water van de Algarve.

Hoewel de kans groot is dat dolfijnen gevonden worden, is het geen belofte. Het fijne van deze tour is dat als dolfijnen niet gevonden worden, je een gratis voucher krijgt voor een volgende excursie!


dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

1.5 uur – dolfijnen SPOTTEN MET ZEEBIOLOOG

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Vertrekkend vanaf de jachthaven van Lagos, word je tijdens deze boottocht meegenomen op een spannende 1,5 uur durende rit in de Atlantische Oceaan op zoek naar wilde dolfijnen.

Het hoge slagingspercentage en de professionele bemanning maken dit een must-do-tour in Lagos. Spring aan boord van de speedboat en ontspan vervolgens op de comfortabele zitbanken.

De zeebioloog aan boord zal helpen de dolfijnen te vinden en hun gedrag te interpreteren. Hoewel het natuurlijk geen garantie is dat dolfijnen gevonden worden, is de kans wel zeer groot!


dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

1.5 uur – dolfijnen tour – kleine speedboat

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Als je dolfijnen wilt spotten met een kleine groep, dan is deze boottocht ideal. Dolphin Seafaris organiseert al meer dan 30 jaar (!) dolfijnen spot tochten voor de kust van de Algarve en weet daarom precies waar de dolfijnen te vinden zijn.

Stap aan boord van de ‘tornado’ en begrijp hoe deze boot aan haar naam komt zodra de kaptein het gaspedaal indrukt. Deze boottocht duurt ongeveer 90 minuten en gaat iedere dag vanuit de haven van Lagos.

⛵ Boottochten vanuit Portimão

Aangezien Portimão tussen Lagos en Albufeira in ligt, is dit een goed vertrekpunt om combinatie tochten te ondernemen. Er zijn hier dan ook veel boottochten te vinden die naast het spotten van dolfijnen, je ook meenemen naar de Benagil grot of de Ponta de Piedade. De haven van Portimão grenst aan Praia da Rocha, een mooi en groot zandstrand waar je kan relaxen voor of na je boottocht.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Portimão:

dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

2.5 uur – dolfijnen SPOTTEN & Benagil Grot bezoeken

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ontdek de prachtige kust van de Algarve tijdens een combinatie van een bezoek aan de Benagil grot en een tour om dolfijnen te spotten. Leer meer over de geologie en dieren van het gebied van een zeebioloog, vaar langs het Castelo de S.João do Arade en bewonder de kleuren van de kustlijn.

Deze dolfijnen spot boottocht vertrekt vanaf de jachthaven van Portimão en vaart langs het Castelo de S.João do Arade en de Forte de Santa Catarina in Rio Arade.

Eenmaal op open zee, zal de kaptein op zoek gaan naar wilde dolfijnen zodat je deze prachtige dieren in het wild kunt zien terwijl ze zwemmen en springen rondom de boot.

Tijdens het tweede deel van deze tocht breng je een bezoekje aan de iconische Benagil grot en bewonder de fascinerende rotsformaties binnenin.


dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

1.5 uur – kleine speedboat – 95% slagingskans

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Vanuit de haven van Portimão vertrekt deze goed gerecenseerde dolfijnen spot boottocht bijna dagelijks voor een avontuur voor de kust van de Algarve. Dankzij de jarenlange ervaring van de bemanning, is het slagingspercentage om deze wilde dieren te vinden enorm groot!

Deze rondvaart duur anderhalf uur en volgens eigen zeggen is de kans 95% dat je de dolfijnen tegenkomt. Aan boord is een bioloog die je vertelt over het gedrag van de dolfijnen maar ook het andere zeeleven dat je tegen kan komen.

De boottocht duurt zo’n anderhalf uur en het verzamelpunt is de jachthaven van Portimão.


dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

2 uur – dolfijnen tour – kleine speedboat

⭐ Bekijk beschikbaarheid (klik)

Combineer een zoektocht naar wilde dolfijnen met een bezoekje aan de beroemde Benagil grot met deze boottocht van 5emotions. Stap in de haven van Portimão aan boord van het schip en ga lekker zitten terwijl de boot de haven verlaat.

Deze boottocht duurt 2,5 uur en de kans om de wilde dolfijnen daadwerkelijk te vinden is enorm groot dankzij de jarenlange ervaring van de bemanning.

Het tweede onderdeel van deze tour is het bezoeken van de beroemde Benagil grot en er zal tijd zijn om over boord te springen om te zwemmen in het mooie blauwe water van de Algarve.

⛵ Dolfijnen boottochten vanuit andere plaatsen in de Algarve

Uiteraard vertrekken er ook dolfijnen spot tochten vanuit kleinere plaatsen in de Algarve. Dit zijn de dolfijnen tours die ik aanraad in niet eerder genoemde plaatsen:

Aanbevolen dolfijnen tours vanuit Olhão:

⛵ Meer dolfijnen excursies in de Algarve

Wil je ergens anders vandaan vertrekken voor je dolfijnen tour? Of zien welke andere boottochten er georganiseerd worden in de Algarve? Bekijk hieronder een overzicht van alle dolfijnen excursies die georganiseerd worden.

Veel gestelde vragen over dolfijnen spot boottochten in de Algarve

Hoe groot is de kans om wilde dolfijnen te zien in de Algarve?

De ervaren kapiteins weten waar de dolfijnen regelmatig voorbijkomen, waardoor de kans enorm groot is dat je ze gaat zien. De meeste maatschappijen bieden een garantie van 90-95% dat je wilde dolfijnen tegenkomt. Maar het blijven natuurlijk wilde dieren, dus het kan zijn dat je ze helaas misloopt. Om elkaar te helpen, zijn de schippers die op zee zijn in contact met elkaar om zo aan elkaar door te geven waar de dolfijnen op dat moment zijn.

Wanneer kan je dolfijnen spotten in de Algarve?

In het voorjaar en in de zomer is de kans het grootst om wilde dolfijnen voor de kust van de Algarve te spotten. Bovendien is de zee in het najaar vaak te ruig om comfortabel te varen en is het ook lastiger om de wilde dolfijnen te spotten. De beste tijd om wilde dolfijnen te spotten in de Algarve is tussen april en september. Soms zijn dolfijnen vanaf de kust te zien, maar om ze van dichtbij te bekijken kan je het beste een boottocht boeken.

Kan je zwemmen met de wilde dolfijnen in de Algarve?

Aangezien het wilde dolfijnen zijn, is het niet toegestaan om te zwemmen met de dolfijnen. Bovendien zijn ze lang niet altijd geïnteresseerd in mensen en kunnen ze zo wegzwemmen als je in het water springt.

Als je een close-up ervaring met dolfijnen wilt, kan je het beste naar de Zoomarine.

Wat moet ik meenemen tijdens een dolfijnen boottocht in de Algarve?

Bij alle boottochten, zeker in de zomer, is het aan te raden om zonnebrand, een pet en een flesje water mee te nemen. Daarnaast natuurlijk je camera en als je deze hebt: een verrekijker!

Hoe ruig is de zee in de Algarve?

Als je in de zomer komt, zal je weinig last hebben van golven en deining. De meeste dagen is de zee heerlijk strak blauw en plat. Zo hoef je je geen zorgen te maken over potentieel zeeziek worden. Mocht het een dag hard waaien waardoor er wel golven ontstaan, kies dan voor een boottocht per catamaran. Deze ligt stabieler in het water, waardoor je minder last hebt van de deining!

Waar bekijk je dolfijnen in Portugal?

De beste plek om dolfijnen te spotten in Portugal is voor de kust van de Algarve regio. Hier passeren het hele jaar door wilde dolfijnen waardoor er dagelijks boottochten vertrekken vanuit diverse kustplaatsen. Het voordeel van de zuidkust van Portugal is dat de zee hier erg rustig is waardoor je weinig last hebt van golven en deining terwijl je op zoek gaat naar wilde dolfijnen.

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.