Meteen naar de inhoud

De Algarve is een van de weinige plaatsen op aarde waar je een grote kans maakt om wilde dolfijnen te spotten in het wild. Aanschouw deze prachtige dieren tijdens een dolfijnen spot tour vanaf een catamaran of speedboat terwijl ze in hun natuurlijke habitat spelen, jagen of op doorreis zijn. De ervaren kapiteins weten precies waar ze te vinden zijn en vertellen je van alles over hun gedrag, gewoontes en dieet.

Dolfijnen spot boottochten vertrekken vanaf de meeste plaatsen waaronder Albufeira, Portimão, Lagos en Faro, uiteraard wanneer de zee condities het toelaten. In de zomer is de zee zeer kalm, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je snel zeeziek wordt! Alle boottochten zijn geschikt voor alle leeftijden, dus kinderen en ouderen zijn ook van harte welkom aan boord.

Een dolfijnen tour is een ontzettend leuke wateractiviteit, geschikt voor jong en oud. Haal het meeste uit je excursie met de volgende tips:

🐬Word je snel zeeziek? Grotere boten liggen stabieler in het water en hebben minder last van deiningen. Zelf kies ik het liefste voor een catamaran omdat deze veel minder schommelt dan een boot met een enkele romp.

🐬 Wil je tijdens de dolfijnen tour ook andere bezienswaardigheden bezoeken? Er zijn een aantal tours die naast het zoeken naar dolfijnen, ook langs de Ponta de Piedade of de Benagil grot varen. Zo vaar, vang je twee vliegen in een klap!

🐬 Heb je een verrekijker? Neem deze mee! Het is namelijk niet altijd mogelijk om heel dichtbij de dolfijnen te varen. Met een verrekijker kan je ze én eerder spotten, én van dichterbij zien.

Dolfijnen zijn een vaak geziene gast aan de kust van de Algarve. Dankzij het rijke en diverse zeeleven, biedt dit stukje Portugal de ideale omstandigheden voor verschillende soorten dolfijnen. Deze omvatten onder meer de tuimelaar (Tursiops truncatus), de gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba), de gewone dolfijn (Delphinus delphis), en soms de griend (Globicephala melas).

De dolfijnen zijn het hele jaar door te zien, maar het hoogseizoen ligt tussen april en oktober. Dolfijnen zijn zeer sociale dieren die vaak in groepen of pods leven. Ze zijn bekend om hun speelse gedrag, en het is niet ongewoon om ze te zien springen en draaien in de golven.

Daarnaast zijn ze ook uiterst intelligent. Ze gebruiken complexe geluiden om te communiceren, te jagen en zich te oriënteren in het water met behulp van echolocatie.

dolfijnen spotten boottocht Algarve
Stap aan boord van een van de vele verschillen soorten en maten boten en speur de horizon van de Algarve af naar wilde dolfijnen!

Dolfijnen boottochten vanuit Albufeira

Vanuit Albufeira worden veel dolfijnen spot tours gecombineerd met een bezoek aan de indrukwekkende Benagil grot. Zo beleef je twee hoogtepunten van je trip in één avontuur. De meeste boottochten in Albufeira vertrekken vanaf de Marina, die vanaf het centrum goed te voet bereikbaar is. Tevens kent de haven vele soorten restaurants waar je terecht kan als je honger hebt gekregen na je wateravontuur.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Albufeira:

dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2.5 uur – middelgrote Speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

Zoek naar dolfijnen en ander zeeleven voor de kust van de Algarve tijdens een 2,5 uur durende rondvaart per boot. Verken zeegrotten, waaronder de Benagil-zeegrot, geniet van ontmoetingen met dieren van dichtbij en zwem langs prachtige stranden. Vertrek vanaf de Marina de Albufeira en ga richting het strand van Carvoeiro en geniet onderweg van de adembenemende landschappen, het aangename weer en het kristalheldere water van de zuidelijke kust van Portugal. Bewonder het kleurencontrast tussen de rotswanden en grotten, het blauw van de zee en de inheemse flora en fauna.


dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2.5 uur – grote speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

Zoek naar dolfijnen en verborgen grotten tijdens een cruise van een halve dag om dolfijnen te spotten door de Algarve vanuit Albufeira. Breng je zwempak en handdoek mee, want de activiteit omvat een stop om te zwemmen. Bewonder de rotsformaties en krijg toegang tot gebieden die andere schepen niet kunnen bereiken. Een zeebioloog zal aan boord zijn om alle nodige informatie over deze prachtige wezens te verstrekken. Houd er rekening mee dat, aangezien dolfijnen wilde dieren zijn, waarnemingen niet kunnen worden gegarandeerd.


dolfijnen spotten boottocht Albufeira Algarve

2 uur – kleine Speedboat – i.c.m. bezoek benagil grot

Geniet van een boottocht met gids tussen Albufeira en de Benagil-grotten tijdens een tour die natuur en avontuur combineert. Ontdek de meest iconische landschappen van de kustlijn van de Algarve en kijk of je onderweg speelse dolfijnen kunt spotten.

Dolfijnen boottochten vanuit Faro

Vanuit Faro vertrekken veel combi tours waarbij je naast het op zoek gaan naar dolfijnen, ook langs verschillende eilanden vaart of grotten bezoekt. De meeste boottochten vertrekken vanaf de Marina, welke in het oude centrum van Faro ligt en daardoor goed te bereiken is te voet.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Faro:

dolfijnen spotten boottocht Faro Algarve

2 uur – dolfijnen & grotten – optioneel zwemmen

Verken de kust van de Algarve die legendarisch is voor piratenavonturen en ongerepte stranden. Vaar langs de kust tussen de jachthaven van Albufeira en het strand van Carvoeiro op een luxe boot die je de kans biedt om te zwemmen, te ontspannen en misschien zelfs een dolfijn of twee te zien. Begin met een ontspannen rit door de grotten en rotsformaties die dit landschap zo uniek maken. Stop om te zwemmen op een prachtige locatie met een prachtig uitzicht. Ga de zee op op zoek naar de speelse dolfijnen die deze wateren hun thuis noemen. Geniet van het meevaren in een comfortabel schip dat ideaal is op zoek naar dolfijnen. Leer fascinerende feiten over deze majestueuze dieren uit je gids. Keer terug naar het ontmoetingspunt aan het einde van je tour.


dolfijnen spotten boottocht Faro Algarve

2.5 uur – dolfijnen & ria formosa aanschouwen

Ontdek verschillende soorten walvisachtigen, vogels en ander zeeleven tijdens deze spannende ervaring in de Algarve. Vertrek vanuit Faro en steek het natuurpark Ria Formosa over in de richting van de Atlantische Oceaan. Geniet van het uitzicht op de barrière-eilanden (Deserta en Culatra) of de moerassen terwijl u naar de kust vaart. Zodra u de oceaan bereikt, kunt u dieren in het wild spotten, zoals dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Het walvisseizoen is tussen februari en mei, terwijl dolfijnen het hele jaar door aanwezig zijn. Je ziet ook vogels zoals jan-van-gent en pijlstormvogels overvliegen. Als het om vissen gaat, spot dan soorten zoals maanvissen, blauwe haaien en hamerhaaien, evenals een paar zeeschildpadden. Een team van twee mariene biologen zal u helpen zoveel mogelijk soorten te vinden tijdens uw verblijf op de oceaan, en u feiten en informatie geven over de fauna en de omgeving.


dolfijnen spotten boottocht Faro Algarve

2 uur – dolfijnen – ecotour met natuurgids

Het spotten van dolfijnen in hun natuurlijke leefomgeving is een buitengewone ervaring. Tijdens deze 2 uur durende excursie voor de kust van de Algarve krijg je de kans om dolfijnen, tuimelaars en andere zeedieren te zien die rond de barrière-eilanden van Ria Formosa en Santa Maria Cape, het meest zuidelijke punt van Europa, leven en spelen. De lokale partner is een toegewijde supporter van het behoud van zeeleven en een aanbieder van ecotoerisme. Je vertrekt vanuit Faro aan boord van een veilige en comfortabele RIB-boot. Je wordt vergezeld oor een natuurgids, die je vele fascinerende feiten vertelt over het bijzondere zeeleven dat op deze prachtige locatie leeft. De boottocht duurt ongeveer 2 uur en voert over de kalme wateren rond Ria Formosa naar de blauwe oceaan, op ongeveer 10 tot 12 mijl vanaf de kust. Je vaart langs de kust van de Algarve en passeert de barrière-eilanden van Ria Formosa en Santa Maria Cape, op zoek naar verschillende walvisachtigen.

Dolfijnen boottochten vanuit Lagos

Aangezien Lagos bekend staat om de indrukwekkende rotsformaties rondom de Ponta de Piedade, worden veel dolfijnen spot tours gecombineerd met een rondvaart langs deze prachtige kliffen. De Marina van Lagos is goed bereikbaar vanaf het centrum per voetgangersbrug, maar er is ook ruim voldoende parkeerplaats rondom de haven.

Wil je in Lagos een volledige boot afhuren voor een paar uur om de kustlijn te verkennen met uitsluitend je eigen gezelschap? Bekijk dan eens deze pagina.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Lagos:

dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

1.5 uur – dolfijnen SPOTTEN MET ZEEBIOLOOG

Vertrekkend vanaf de Marine de Lagos, word je meegenomen op een spannende 1,5 uur durende rit in de Atlantische Oceaan op zoek naar wilde dolfijnen. Het hoge slagingspercentage en de professionele bemanning maken dit een must-do-tour in Lagos. Spring aan boord van de boot en ontspan vervolgens op de zitbanken. Profiteer van de extra kijkruimte en houd je ogen open voor dieren in het wild. De zeebioloog aan boord zal helpen de dolfijnen te identificeren en hun gedrag te interpreteren. Ze verzamelen gegevens aan boord voor het behoud en behoud van deze prachtige dieren, en geven hun kennis aan u door. Elke reis is een zinvolle excursie die geweldige herinneringen en educatie oplevert, maar ook wetenschappelijke gegevens levert om toekomstige natuurbehoud projecten te helpen.


dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

3.5 uur – grote catamaran – optioneel zwemmen – gezonde snacks

Ervaar een geweldige ontmoeting met dolfijnen in hun natuurlijke habitat en grijp de unieke kans om ze van dichtbij te zien socializen, stoeien en eten. Je leert van je ervaren en vriendelijke bemanning over de unieke gewoonten van deze zachtaardige en zeer intelligente zeedieren. Zorg ervoor dat je ook andere geweldige walvisachtigen in de gaten houdt, zoals orka’s en gewone vinvissen. Na het spotten van dolfijnen, heb je de kans om te genieten van wateractiviteiten in een rustige en afgelegen baai. Ga zwemmen, zonnebaden en spring op de waterglijbaan. Veel plezier met uw familie en vrienden terwijl u geniet van de moderne gloednieuwe catamaran en van een gratis gezonde snack.


dolfijnen spotten boottocht Lagos Algarve

1.5 uur – dolfijnen tour – kleine speedboat

Dolfijnen spotten is een aanrader voor iedereen die de Algarve bezoekt! Met een touroperator die meer dan 30 jaar ervaring heeft, kun je een van de meest spectaculaire en fascinerende natuurwezens van dichtbij bekijken en er persoonlijk mee worden.  Neem deel aan een boottocht met het allereerste bedrijf dat dolfijnen in Algarve spot en geniet van de belevenis met gidsen die meer dan 30 jaar ervaring hebben. Dit is een onvergetelijke dagtocht langs de prachtige kust van Zuid-Portugal. Je hebt de mogelijkheid om een boottocht te maken die aan al je behoeften voor avontuur voldoet, inclusief het varen op een ‘Tornado-rib’, een wereldberoemde opblaasboot  om dolfijnen te spotten. Voel de spanning van de wind in je gezicht als je glijdt over de glinsterende Atlantische Oceaan, op zoek naar mooie tuimelaars en gewone dolfijnen, zelfs andere verschillende soorten wilde zeedieren, voordat je je rustig tussen de fuiken begeeft om ze te zien dansen en spelen in hun natuurlijke habitat. Deze boottocht duurt ongeveer 90 minuten en gaat iedere dag vanuit Lagos, Alvor en   Portimão.

⛵ Boottochten vanuit Portimão

Aangezien Portimão tussen Lagos en Albufeira in ligt, is dit een goed vertrekpunt om combinatie tochten te ondernemen. Er zijn dan ook veel boottochten te vinden die naast het spotten van dolfijnen, je ook meenemen naar de Benagil grot of de Ponta de Piedade. De haven van Portimão grenst aan Praia da Rocha, een mooi en groot zandstrand waar je kan relaxen voor of na je boottocht.

Dit zijn de beste dolfijnen tours in Portimão:

dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

3 uur – dolfijnen SPOTTEN & grotten bezoeken bij zonsondergang

Ontdek de kust van de Algarve tijdens een combinatie van een cruise bij zonsondergang, een bezoek aan een grot en een tour om dolfijnen te spotten. Leer meer over de geologie en dieren van het gebied van een zeebioloog, vaar langs het Castelo de S.João do Arade en bewonder de kleuren van de zonsondergang boven de oceaan. Vaar vanuit de jachthaven van Portimão en vaar langs het Castelo de S.João do Arade en de Forte de Santa Catarina in Rio Arade. Ga de oceaan in om dolfijnen te zoeken. Maak een foto terwijl ze speels rond je boot zwemmen. Ga terug naar de kustlijn en vaar langs afgelegen stranden omringd door gouden kliffen. Ga naar de iconische Algar de Benagil-grot en bewonder de fascinerende rotsformaties binnenin. Nadat je de grot hebt verlaten, kun je ontspannen en de zeebries voelen terwijl je naar de zonsondergang over het water kijkt terwijl je terugkeert naar de jachthaven.


dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

1.5 uur – kleine speedboat – 95% slagingskans

Ervaar een must-do activiteit voor iedereen die de Algarve bezoekt met deze 1,5 uur durende safari om dolfijnen te spotten. Sluit je aan bij een deskundige bemanning met meer dan 30 jaar ervaring op zoek naar dolfijnen in hun natuurlijke habitat. Geniet van een onvergetelijke dagtocht langs de prachtige kustlijn van Zuid-Portugal. Kies uit een reeks boottochten voor elke wens, waaronder de beroemde Tornado Rib, die je volledig in de actie brengt. Uw volledig gecertificeerde schipper heeft een uitstekende kennis van dolfijnactiviteit in het gebied, met waarnemingen gegarandeerd in meer dan 95% van de reizen. Vertrek eerst vanuit Portimão en voel de sensatie van de wind in je gezicht terwijl je over de glinsterende Atlantische Oceaan glijdt op zoek naar prachtige tuimelaars en gewone dolfijnen of andere diersoorten. Leer meer over deze wezens van de zeebioloog aan boord. Ga dan voorzichtig tussen de peulen zitten om ze te zien dansen en spelen in hun natuurlijke habitat. Na een cruise van 90 minuten keert u terug naar Portimão waar uw tour eindigt.


dolfijnen spotten boottocht Portimão Algarve

2 uur – dolfijnen tour – kleine speedboat

Vertrek vanuit de haven in Portimão met een speedboot. Goed opgeleide schippers weten precies waar ze naar dolfijnen moeten zoeken. Gelukkig helpen deze mooie en nieuwsgierige wezens ons graag om ze te vinden en lijken ze het gezelschap van de boten leuk te vinden. De boottocht duurt 2 uur en biedt veel kansen om de dolfijnen te zien en met hen door het water te cruisen. Mis deze magische en unieke ervaring niet.

⛵ Meer dolfijnen excursies in de Algarve

Wil je ergens anders vandaan vertrekken voor je dolfijnen tour? Of zien welke andere boottochten er georganiseerd worden in de Algarve? Bekijk hieronder een overzicht van alle dolfijnen excursies die georganiseerd worden.

Veel gestelde vragen over dolfijnen spot boottochten in de Algarve

Hoe groot is de kans om wilde dolfijnen te zien in de Algarve?

De ervaren kapiteins weten waar de dolfijnen regelmatig voorbijkomen, waardoor de kans enorm groot is dat je ze gaat zien. De meeste maatschappijen bieden een garantie van 90-95% dat je ze tegenkomt. Maar het blijven natuurlijk wilde dieren, dus het kan zijn dat je ze helaas misloopt. Om elkaar te helpen, zijn de schippers die op zee zijn in contact met elkaar om zo aan elkaar door te geven waar de dolfijnen op dat moment zijn.

Wat is de beste tijd om dolfijnen te spotten in de Algarve?

In het voorjaar en in de zomer is de kans het hoogst om wilde dolfijnen voor de kust van de Algarve te spotten. Bovendien is de zee in het najaar vaak te ruig om comfortabel te varen en is het ook lastiger om de wilde dolfijnen te spotten. Het beste kan je tussen april en september een boottocht ondernemen om wilde dolfijnen te spotten.

Kan je zwemmen met de wilde dolfijnen in de Algarve?

Aangezien het wilde dolfijnen zijn, is het niet toegestaan om te zwemmen met de dolfijnen. Bovendien zijn ze lang niet altijd geïnteresseerd in mensen en kunnen ze zo wegzwemmen als je in het water springt.

Als je een close-up ervaring met dolfijnen wilt, kan je het beste naar de Zoomarine.

Wat moet ik meenemen tijdens een dolfijnen boottocht in de Algarve?

Bij alle boottochten, zeker in de zomer, is het aan te raden om zonnebrand, een pet en een flesje water mee te nemen. Daarnaast natuurlijk je camera en als je deze hebt: een verrekijker!

Hoe ruig is de zee in de Algarve?

Als je in de zomer komt, zal je weinig last hebben van golven en deining. De meeste dagen is de zee heerlijk strak blauw en plat. Zo hoef je je geen zorgen te maken over potentieel zeeziek worden. Mocht het een dag hard waaien waardoor er wel golven ontstaan, kies dan voor een boottocht per catamaran. Deze ligt stabieler in het water, waardoor je minder last hebt van de deining!

De Algarve Specialist logo
bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.