Ga naar de inhoud
Castro Marim Algarve vakantie tips

Castro Marim is een van de laatste dorpjes van de Algarve tot je de Spaanse grens bereikt. Met minder dan 7000 inwoners ligt het tempo van het leven hier een stuk lager dan in grotere plaatsen, maar dat komt de sfeer ten goede. Het dorp kent een fraaie oude kerk en is omringd door zoutpannen, maar de twee absolute highlights zijn het eeuwenoude kasteel en het fort!

Het verrassend goed gepreserveerde Castelo de Castro Marim is een Portugees nationaal monument en stamt uit de 8e eeuw. Het fort werd later pas bijgebouwd, in de 17e eeuw op bevel van koning D. João IV.

Als inwoner van de Algarve, trek ik er regelmatig op uit om nieuwe plaatsen te ontdekken. Op deze pagina lees je mijn tips voor een bezoekje aan Castro Marim.

🚗 Even tussendoor: wil jij een Portugees familiebedrijf steunen door lokaal een auto te huren? Reserveer dan je huurauto bij Luzcar in plaats van een megacorporatie. Dankjewel!

Castro Marim Algarve vakantie tips  en informatie
Castro Marim en op de achtergrond het Forte de São Sebastião.

Castro Marim is geen grote plaats en de meeste bezoekers komen dan ook uitsluitend om een bezoekje te brengen aan het kasteel en het fort. Beiden zijn absolute aanraders dankzij de rijke geschiedenis en het mooie uitzicht dat je vanaf de muren hebt. Toch is er in de omgeving meer te ontdekken, zodat je eenvoudig een halve dag op avontuur kunt in de omgeving Castro Marim!

Dit zijn de top 5 bezienswaardigheden in Castro Marim:

Castro Marim Algarve vakantie tips  en informatie
Vanaf de kasteelmuren van Castelo de Castro Marim, kijk je uit over de autobrug die Portugal met Spanje verbindt.

Niet te missen is het indrukwekkende Castelo de Castro Marim, gelegen op het hoogste punt van het plaatsje. Parkeer op de gratis Estacionamento Castro Marim parkeerplaats en loop een kleine 250 meter tot je de poort van het kasteel bereikt. De entree is slechts €1,10 per persoon en geeft je toegang tot alle gebouwen, ruïnes en de kasteelmuren.

Geschiedenis van Castelo de Castro Marim :
Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-Romeinse tijd. Vouw het menu hieronder open als je meer wilt lezen over de geschiedenis van het kasteel.

📖 De geschiedenis van Castelo de Castro Marim (klik om open te vouwen)

Castelo de Castro Marim Algarve tips evenementen middeleeuws festival
Er staan nog veel muren en gebouwen overeind in Castelo de Castro Marim en jaarlijks vinden hie middeleeuwse festivals plaats.

Het martelmuseum in Castelo de Castro Marim:
Een interessante (en ik geloof tijdelijke) expositie is het martelmuseum in een van de gerestaureerde panden. Hier zie je diverse martelinstrumenten die destijds gebruikt werden op criminelen.. of in ieder geval hen die verdacht werden er een te zijn. Met een beetje verbeelding zie je dat het geen pretje was om in een van die zeer creatieve constructies te eindigen… Informatie staat aangegeven in het Portugees en Engels.

Het martelmuseum in Castelo de Castro Marim:
Het kleine martelmuseum in het hart van Castelo de Castro Marim

Evenementen in Castelo de Castro Marim:
Een van de meest populaire evenementen is de jaarlijkse Feira Medieval de Castro Marim (Middeleeuwse Markt), meestal gehouden in augustus. Dit evenement trekt bezoekers vanuit heel de Algarve en biedt een levendige reconstructie van het middeleeuwse leven.

Bezoekers kunnen genieten van middeleeuwse muziek, theater, riddertoernooien, ambachtsdemonstraties en traditionele gerechten. Het kasteel en de omliggende straten worden versierd en omgetoverd tot een authentieke middeleeuwse setting.

Op de (Portugese) website https://diasmedievais.cm-castromarim.pt/site/ lees je meer over het evenement en wanneer de volgende editie plaatsvindt.

middeleeuws festival Castro Marim Algarve
De banner van het middeleeuwse festival in 2023 in Castelo de Castro Marim. Check de website voor de data van dit jaar!

Bezoekersinformatie voor Castelo de Castro Marim:
– Trek dichte schoenen aan want de kasteelmuren en vloer zijn erg hobbelig en ongelijk.
– Neem een flesje water mee, zeker in de zomermaanden.
– De entree is slechts €1,10 per persoon
Locatie op Google Maps

Castelo de Castro Marim, Algarve vakantie tips
Castelo de Castro Marim van bovenaf

Aan de overkant van Castelo de Castro Marim staat een ander enorm bouwwerk op een heuvel. De enorme muren die je ziet behoren tot het Forte de São Sebastião. Dit fort uit de 17e eeuw is vernoemd naar een kapel die er vroeger stond, gewijd aan São Sebastião. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van hoe de verdedigingswerken van het stadje halverwege de 17e eeuw werden vernieuwd.

Een van de opvallendste kenmerken van de bouw in de 17e eeuw is de nauwe relatie met het kasteel van Castro Marim. Het nieuwe verdedigingssysteem integreerde het oude kasteel in de nieuwe structuur, wat zorgt voor een interessante mix van oud en nieuw.

Helaas is het fort niet toegankelijk voor bezoekers, dus je zult het vanaf een afstandje moeten bewonderen. Het enige moment waarop de deuren open gaan, is tijdens het middeleeuwse festival dat ik hierboven benoemde.

Forte de São Sebastião, Castro Marim Algarve Tips bezienswaardigheden
Forte de São Sebastião, gezien vanaf de kasteelmuren van Castelo de Castro Marim

Voor een middagje natuurlijke wellness, moet je een bezoekje brengen aan de zoutwaterbaden van Salino Spa. Niet alleen kun je hier sinds 2008 dobberen in superzout water (tot wel 14x zouter dan de zee), ook kun je een moddermaskertje krijgen en andere behandelingen ondergaan. Op locatie is een kleine kiosk waar ze sandwiches en drankjes serveren.

De entree kost net onder de tien Euro, maar als je een modder-behandeling wilt betaal je iets extra.

SPA Salino, Salinas de Castro Marim , Algarve
De zoutwaterbaden van Spa Salino

Maak je middeleeuwse ervaring compleet door een bezoekje te brengen aan de Velho Cavalinho Taberna Medieval. Trek bij de entree optioneel middeleeuwse verkleedkleren aan en schuif aan bij een kaarsverlichte tafel voor traditionele hapjes en zelf gebrouwen bier. Check van te voren even de openingstijden, want deze zijn afhankelijk van het seizoen!

De Igreja Matriz Castro Marim kerk ligt aan het Praça 1.º de Maio plein aan de voet van het kasteel. Deze katholieke kerk is gebouwd in de 18e eeuw op de plek van een oude kapel uit de 16e eeuw. Oorspronkelijk was het parochiecentrum van de stad gevestigd in de Santiago kerk binnen de middeleeuwse ommuurde stad. Maar tijdens de aardbeving van Lissabon in 1755 werd de kerk verwoest waardoor het parochiecentrum naar zijn huidige locatie werd verplaatst.

Als de deuren open staan ben je welkom om binnen een kijkje te nemen naar de decoratie en het altaar.

Igreja Matriz Castro Marim, Algarve vakantie tips.
De Igreja Matriz Castro Marim op de kop van het Praça 1.º de Maio plein

Castro Marim bezoeken per huurauto

De beste manier om al het pracht te ontdekken in en rondom Castro Marim is met een huurauto. Door een paar dagen een auto te huren kom je veel eenvoudiger op de bezienswaardigheden en activiteiten die niet altijd met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Het vinden van een goed auto verhuurbedrijf is eenvoudig, omdat wij dit al voor je hebben uitgezocht!

Door een auto te huren bij Luzcar, help je een lokaal familiebedrijf gerund door Portugese ondernemers. Zo steun je de lokale economie en krijg je bovendien top service, wat vaak een schril contrast is met de grote corporaties. Luzcar is gebaseerd in Lagos, maar ze bieden ook auto’s aan bij het vliegveld in Faro. Zo kan je de auto bij aankomst direct in ontvangst nemen en weer afgeven op het vliegveld bij vertrek.

De reputatie van Luzcar spreekt voor zich. Bijna 5 uit 5 op Google Maps.

Als hobbyfotograaf neem ik graag mijn camera en drone mee als ik de deur uit stap. Ook tijdens mijn bezoek aan Castro Marim heb ik wat leuke plaatjes kunnen schieten. Hieronder vind je een aantal van mijn favorieten die niet hierboven op de pagina staan. Klik op een foto om deze te vergroten.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.