Ga naar de inhoud

Beste reistijd Algarve. Dit zijn de beste (en slechtste) maanden qua klimaat, drukte en prijzen

  • David 

De Algarve is een geliefde vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers en trekt dan ook jaarlijks vele bezoekers. Hoewel Lissabon ook populair is, kiezen veruit de meeste mensen voor een vakantie naar de Algarve vanwege de overvloed aan goudgele stranden, het aangename klimaat en het enorme aanbod aan activiteiten die deze regio te bieden heeft op en om de oceaan. Overweeg je om dit of volgend jaar naar de Algarve te komen voor een vakantie, dan vraag je je waarschijnlijk af: wat is de beste reistijd voor de Algarve?

Hoewel het weer in de Algarve gedurende het hele jaar wel beter is dan in Nederland, zijn sommige maanden beter dan anderen. Op deze pagina ontdek je wat de beste reistijd is om naar de Algarve te komen voor vakantie.

Beste reistijd Algarve
Het plaatsje Luz, gelegen in het westen van de Algarve is een heerlijk aangename en rustige bestemming buiten het hoogseizoen.

De Algarve is het hele jaar door een uitstekende vakantiebestemming dankzij het zachte klimaat en de ligging aan de oceaan. Ja, het regent hier in de winter en de lucht is soms grijs, maar lang niet zoveel als in Nederland. ‘s Zomers schijnt de zon zo goed als elke dag, maar kan het ook erg warm zijn.

Daarom zijn de volgende twee periodes de beste reistijden om naar de Algarve te komen:

  1. De periode rondom de meivakantie (april en mei)
  2. De periode rondom de herfstvakantie (september en oktober)

Hieronder zal ik deze twee periodes toelichten

Beste reistijd Algarve
In en om de meivakantie staat de natuur nog prachtig in bloei en daardoor is het de perfecte tijd om te wandelen of mountain biken!

De eerste beste reistijd om naar de Algarve af te reizen zijn de weken rondom de meivakantie. Deze periode, april en mei, biedt een aangename mix van mooi weer en minder drukte. De natuur staat prachtig in bloei dankzij de regenval in de voorgaande maanden, waardoor je geniet van kleurrijke en geurrijke bloemen en zeeën van groen gras. De kans op buien is in deze periode is klein en zelfs als het een dagje minder goed weer is, is er nog genoeg te beleven.

Bovendien zijn de temperaturen overdag zeer aangenaam, met gemiddelden tussen de 20 en 25 graden Celsius. Het is echter aan te raden om, indien mogelijk, de daadwerkelijke meivakantie te vermijden, omdat de prijzen voor vliegtickets en accommodaties tijdens die periode hoger zijn.

Ben je flexibel, dan kan je het beste in de week voor of na de meivakantie naar de Algarve te komen! Hier vind je een aantal leuke accommodatie tips, van bijzondere B&B’s tot luxe resorts.

Beste reistijd Algarve
Rondom de herfstvakantie zal het een stuk rustiger zijn in de Algarve dan in de zomermaanden. Een aanrader om dan te bezoeken is het oude Moorse kasteel in Silves!

Een tweede uitstekende reistijd voor een bezoek aan de Algarve is rondom de herfstvakantie: september & oktober. Hoewel de kans op regen iets groter is dan in de meivakantie, is het weer nog steeds aangenaam en liggende temperaturen tussen de 23 en 28 graden. Het is, zeker in oktober, minder druk dan tijdens het hoogseizoen waardoor je geniet van rustigere stranden en bezienswaardigheden.

Ook in deze periode geldt dat het vermijden van de daadwerkelijke herfstvakantie gunstig is vanwege de lagere prijzen voor vluchten en accommodaties.

Hoewel de natuur misschien niet zo mooi in bloei staat als in de meivakantie, is het wel de beste tijd om na te zomeren wanneer de temperatuur in Nederland al weer onder de 15 graden zakt.

Nu je een idee hebt wat de beste reistijd is om naar de Algarve te komen, ben je misschien wel benieuwd wat de slechtste reistijd is om naar de Algarve te komen. Als inwoner van de Algarve die alle seizoenen al meerdere malen heeft meegemaakt, zijn naar mijn ongezouten mening dit de twee slechtste reistijden om naar de Algarve te komen:

  1. De zomervakantie. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar als gierige zuinige Nederlander is de zomervakantie de minst aantrekkelijke periode om naar de Algarve te komen. De prijzen van accommodaties en vluchten verdriedubbelen, evenals het aantal bezoekers dat je tegenkomt. De populairste stranden liggen hutjemutje vol met ligbedden en spontaan een (goed) restaurant binnenlopen zonder reservering is een uitdaging. Bovendien is juli de heetste maand en hoewel ik van lekker weer houd, zijn de uitschieters richting de 38 erg vermoeiend als je iets actiefs wilt ondernemen.
  2. De kerstvakantie. Hoewel ik begrijp dat veel mensen de kou van Nederland even willen ontsnappen, is de kans op slecht weer in december erg groot. Ondanks dat de temperatuur overdag wel rond de 12-14 graden ligt, komen er in deze periode ook veel stormen vanuit de Atlantische oceaan voorbij. Hoewel het een stuk rustiger is en de natuur langzaam tot leven komt, is de kerstvakantie specifiek een slechte reistijd omdat de prijzen voor vluchten en hotels dankzij de kerstperiode veel hoger zijn dan net voor of net na deze vakantie. Desondanks kan je nog steeds een fantastische kerstvakantie hier beleven met kans op prima weer, maar als ik per se een tweede ‘slechtste’ reistijd zou moeten kiezen, dan is het de kerstvakantie door de hogere prijzen.

Met oog op het weer, de pracht van de natuur en de drukte, is de beste reistijd om naar de Algarve te komen april en mei. Als je vast zit aan schoolvakanties, dan zijn de meivakantie en herfstvakantie de beste reistijden om naar de Algarve te komen. Het is tijdens die twee schoolvakanties een stuk minder druk dan in de zomervakantie en de temperatuur is een stuk aangenamer.

Kom je met het hele gezin naar de Algarve? Bekijk hier een aantal kindvriendelijke hotels en resorts. Voor romantische stelletjes zijn dit een aantal romantische hotels in de Algarve.

beste reistijd Algarve
Praia do Camilo nabij Lagos kleurt helemaal groen in het voorjaar.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 15

Wees de eerste die dit bericht waardeert.