Ga naar de inhoud

Backpacken in de Algarve doe je zó: kosten, route en meer (2024 tips)

 • David 

Backpacken in de Algarve is een fantastische manier om low budget dit prachtige stukje Zuid-Portugal te ontdekken. Dankzij de goede openbaar vervoer verbindingen, het fijne klimaat en de lage prijzen, is de Algarve ideaal voor een backpack avontuur. Het is slechts drie uurtjes vliegen vanaf Nederland en er zijn meer dan genoeg hostels en andere betaalbare accommodaties verspreid langs de prachtige kustlijn.

Ben je van plan om binnenkort te gaan backpacken in de Algarve of een gave roadtrip te maken? Neem dan even de tijd om deze gids door te nemen, want ik heb een overvloed aan handige informatie om te delen. Ik geef je inzicht in de te verwachten kosten, de beste plekjes om te bezoeken, interessante bezienswaardigheden en belangrijke zaken waar je op moet letten voordat je vertrekt.

backpacken in de Algarve
De prachtige Ponta da Piedade in Lagos

Als je gaat backpacken in de Algarve is het slim om na te denken over hoeveel tijd je wilt besteden in deze regio. Je wilt immers niet iedere dag rennen en vliegen om zo veel mogelijk bezienswaardigheden af te vinken. Het aantal dagen dat je ‘nodig hebt’, hangt ook af van of je met het openbaar vervoer reist of met een huurauto.

Ik raad aan om 2 a 3 weken uit te trekken als je gaat backpacken in de Algarve. Zo heb je tijd genoeg om van oost naar west te reizen met optioneel een aantal stops langs de westkust in de Algarve. Verderop de pagina vind je mijn aanbevelingen voor routes en stops.

backpacken in de Algarve
Dit soort aanzichten staan op je te wachten in de Algarve.

Hoewel de Algarve het hele jaar rond een fantastische bestemming is, zijn voor backpackers sommige periodes beter dan anderen.

De beste tijd om te backpacken in de Algarve is het voorjaar, tussen april en begin juni. Het regenseizoen loopt eind maart teneinde en de natuur zal vervolgens prachtig in bloei staan. Temperaturen liggen dan rond de 20-24 graden en het is nog laagseizoen. Prijzen zullen dan een stuk lager liggen en bovendien is het een stuk rustiger in de dorpen, steden en bij de bezienswaardigheden.

Zit je vast aan schoolvakanties, dan is de meivakantie de beste tijd om te backpacken in de Algarve. Accommodaties zijn in de meivakantie goedkoper dan in de zomervakantie en bovendien is het niet te warm om met een volle backpack te wandelen. In de zomer kan de temperatuur namelijk oplopen tot wel 38 graden! Kom je in de meivakantie, dan kan je een aangename 22-25 graden verwachten.

Als alternatief, is de nazomer ook een goede tijd om te backpacken in de Algarve. Eind september begin oktober is het niet zo heet meer en zijn de meeste zomergasten vertrokken. Naast de temperatuur, dalen ook de prijzen van accommodaties en bovendien begint het surfseizoen aan de zuidkust. Het ‘nadeel’ van deze maanden is dat de natuur er erg dor en droog uit ziet.

Baloiço Panorâmico do Pico Alto
Kom jij straks ook naar de Algarve om een prachtige zonsondergang zoals deze te bekijken?

Een van de redenen dat Portugal geliefd is onder backpackers zijn de relatief lage kosten voor accommodatie, eten & drinken en vervoer. Natuurlijk is het land niet zo goedkoop als Thailand of Bali, maar dat het goedkoper is dan Nederland is een feit. Portugal is de afgelopen decennia bij veel toeristen op de radar verschenen waardoor het jaarlijks steeds meer bezoekers trekt. Dit heeft ervoor gezorgd dat prijzen ook gestegen zijn, maar toch is het nog steeds mogelijk om met een klein budget de Algarve te ontdekken.

Hoewel de prijzen voor uit eten gaan en vervoer niet veel veranderen, stijgen de prijzen van accommodaties in het hoogseizoen aanzienlijk. Daarom raad ik aan om buiten het hoogseizoen te komen om zo je uitgaven laag te houden. Maar wat kost backpacken in de Algarve dan? Laten we kijken naar vier categorieën: accommodatie, eten & drinken, vervoer en activiteiten.

backpacken in de Algarve
Het fort bij Sagres, op het meest zuidwestelijke puntje van de Algarve.

De Algarve is rijk aan accommodaties van allerlei soorten en maten. Natuurlijk zijn er je standaard ‘Chinese muur’ hotels en resorts, maar in de meeste plaatsen zijn ook budgetvriendelijke accommodaties te vinden zoals hostels, B&B’s en appartementen.

Als je alleen gaat backpacken, dan zijn hostels het goedkoopst. Bovendien ontmoet je daar weer andere reizigers en kan je tips uitwisselen en samen activiteiten ondernemen. Als je samen reist, dan is een klein appartement of B&B soms bijna dezelfde prijs als twee bedden in een hostel. Het voordeel is dat je dan meer privacy hebt.

Dit zijn de kosten van budgetaccommodaties zoals hostels en appartementen in de Algarve:

 • In het laagseizoen betaal je gemiddeld tussen de €17,00 – €25,00 per nacht voor een bed in een hostel;
 • In het hoogseizoen betaal je gemiddeld tussen de €25,00 – €35,00 per nacht voor een bed in een hostel;
 • In het laagseizoen betaal je gemiddeld tussen de €55,00 – €75,00 per nacht voor een klein appartement;
 • In het hoogseizoen betaal je gemiddeld tussen de €75,00 – €110,00 per nacht voor een klein appartement;

Het hoogseizoen loop van begin juni tot eind september. In de winter zijn de prijzen op z’n laagst; tijdens de zomervakantie op z’n hoogst.

backpacken in de Algarve
Sommige hostels liggen op loopafstand van het strand!

Eten en drinken in de Algarve is een stuk goedkoper dan in Nederland. Dit zie je terug in de supermarkt, maar ook zodra je uit eten gaat. Vermijd de fancy restaurants en schuif aan waar je de meeste Portugezen ziet zitten en je zal zien dat je je best zal moeten doen om de rekening boven de €20,00 p.p. uit te laten komen.

Verblijf je in een hostel, dan zal je een keuken tot je beschikking hebben waar je zelf maaltijden kan bereiden. Ook de Algarve kent de welbekende Lidl en Aldi supermarkten waar je goedkoop boodschappen kan halen.

Dit is wat je ongeveer kwijt bent tijdens een bezoek aan een Portugees restaurant:

 • Je hebt al een dagschotel voor €12,00. Vers gevangen vis of biefstuk zal iets duurder zijn. Denk hierbij aan €16,00 – €20,00.
 • Drankjes worden geserveerd voor €1,50 a €2,00. Niet alleen is dat een stuk lager dan €3,25 voor een cola in Nederland – ook krijg je 33 cl in plaats van een gierige 20 cl.
 • Skip de voorgerechten maar ga voor couverts, vaak bestaande uit wat brood, olijven, olijfolie en sardientjespaté. Per persoon kost dat ongeveer €3,00.
 • Desserts zijn vaak erg goedkoop: zo rond de €4,00 voor een stuk gebak zoals een cheesecake.
backpacken in de Algarve
Een typisch Portugees restaurantje waar overheerlijke visgerechten op het menu staan.

De Algarve kent een uitgebreid bussennetwerk en er loopt een treinrails van oost naar west. Hierdoor reis je als backpacker eenvoudig tussen de meeste grote plaatsen, maar je zal soms wel wat geduld moeten hebben.

Op deze pagina vind je meer details over het openbaar vervoer, maar voor backpackers is dit de belangrijkste informatie:

 • Vanaf het vliegveld vertrekt AEROBUS 56 naar de grootste steden zoals Faro (€4,00), Albufeira (€10,00), Portimão (€13,00) en Lagos (€15,00).
 • Er zijn ook een hoop lokale bussen die je tussen de grote steden en kleine plaatsen vervoerd. Het beste kan je hier ‘gewoon’ Google Maps voor gebruiken om vertrektijden en haltes te vinden.
 • Het treinspoor in de Algarve loopt van Vila de Real de Santo António tot Lagos. Tussen Faro en Tunes (net voorbij Albufeira) kan je overstappen op de trein richting Lissabon en verder.
 • De prijzen van treinkaartjes variëren afhankelijk van het soort trein en of je eerste of tweede klas reist, maar zijn hoe dan ook goed te betalen. Voor een enkeltje tussen de twee uiterste stations Faro en Lagos betaal je tussen de €7,50 en en €13,00!
backpacken in de Algarve
De westkust van de Algarve.

Na accommodatie, kan je op het ondernemen van activiteiten het meeste geld besparen (of juist uitgeven). Groepsexcursies zijn goedkoper dan privétours en je vaart al langs de kust van de Algarve voor €20,00. Door een paar goedkope maar goed-gerecenseerde excursies uit te zoeken, bespaar je al snel tientallen euro’s terwijl je alsnog ontzettend leuke uitjes onderneemt.

Bekijk hieronder vijf voorbeelden van budgetvriendelijke activiteiten in de Algarve:

Zoals je hierboven leest, zijn er genoeg activiteiten te ondernemen rond de €25,00.

backpacken in de Algarve
De beroemde Benagil grot.

De meeste bezienswaardigheden in de Algarve liggen aan de kust. Vanaf de Spaanse grens tot Fuseta vind je vooral mooie lange zandstranden. Bij Faro ligt het Ria Formosa natuurpark voor de kust en vanaf Vilamoura tot aan de westkust vind je de indrukwekkende rotsformaties en kliffen die je op iedere ansichtkaart ziet.

Ik raad de volgende backpack routes en bestemmingen aan voor jouw backpack avontuur in de Algarve:

Deze route van 14 dagen brengt je naar de meeste grote plaatsen zoals Albufeira en Faro en een aantal kleinere zoals Silves en Sagres. Ook bezoek je twee van de meest populaire bezienswaardigheden: de Benagil grot en de Ponta da Piedade. De route loopt van oost naar west en vanaf Sagres pak je eenvoudig bus 56 terug naar de luchthaven in Faro. Onder de route vind je een kaart met alle bestemmingen die genoemd worden.

Dag 1: Reizen van Faro Airport naar Faro. Bezoek het centrum van Faro en slaap in Tilia Hostel.
Dag 2: Excursie naar Praia de Faro.
Dag 3: Reizen van Faro naar Albufeira. Bezoek het centrum van Albufeira en slaap in Boas-Vindas hostel.
Dag 4: Bezoek de haven van Albufeira + goedkope boottocht naar Benagil grot.
Dag 5: Reizen van Albufeira naar Silves en verblijf in Horta Grande.
Dag 6: Verken het oude centrum van Silves.
Dag 7: Reizen van Silves naar Portimão. Bezoek Praia da Rocha en verblijf in PTM DownTown hostel.
Dag 8: Verken het centrum van Portimão inclusief het museum en/of neem de veerpond naar Ferragudo en terug.
Dag 9: Reizen van Portimão naar Lagos en verken het oude centrum. Verblijf in Orange3 hostel.
Dag 10: Verken de Ponta de Piedade te voet en/of per goedkope boottocht. Neem een kijkje in de haven en Meia Praia
Dag 11: Reizen van Lagos naar Sagres en stop onderweg in Luz of Burgau. Bekijk in Sagres het oude fort. Verblijf in Sagres Sun Stay
Dag 12: Reis noordwaarts richting Carrapateira en stop onderweg bij het uitzichtpunt bij Praia do Cordoama, lunch bij Praia do Amado en rijd het rondje van de Pontal da Carrapateira. Verblijf in de Carrapateira Lodge.
Dag 13: Reis richting Aljezur en stop onderweg bij Praia da Arrifana en verken het oude en nieuwe deel van Aljezur. Verblijf bij Quinta Almo.
Dag 14: Reizen van Aljezur terug naar Faro Airport.

Als je een huurauto tot je beschikking hebt, zoals een goedkope bij Luzcar, dan kan je veel meer bezienswaardigheden bezoeken die met het openbaar vervoer lastig te bereiken zijn. Veel van de mooie stranden aan de westkust hebben geen bushalte, dus een eigen auto is dan ideaal. In het laagseizoen heb je al een Kia of C1 voor €20 per dag.

Dit is de route die ik aanraad als je 2 weken gaat backpacken in de Algarve met een huurauto:

Dag 1: Reizen van Faro Airport naar Faro. Bezoek het centrum van Faro en slaap in Tilia Hostel.
Dag 2: Bezoekje aan Praia de Faro via de brug.
Dag 3: Reizen van Faro naar Loulé. Bezoek het oude centrum en de zoutmijn. Slaap in Loulé Coreto Hostel.
Dag 4: Rijd naar Albufeira voor een bezoek aan het centrum en Praia dos Pescadores. Rijd daarna door naar Carvoeiro en verblijf daar in een budget kamer bij Carvoeiro Hotel.
Dag 5: Parkeer de auto bij Praia do Benagil en wandel de Percurso dos Sete Vales Suspensos langs de prachtige kust.
Dag 6: Reizen van Carvoeiro naar Silves en verken het oude oude centrum. Bezoek onderweg een wijngaard.
Dag 7: Reizen van Silves naar Portimão. Bezoek Praia da Rocha en verblijf in PTM DownTown hostel.
Dag 8: Verken het centrum van Portimão inclusief het museum en/of neem de auto of veerpond naar Ferragudo en terug.
Dag 9: Reizen van Portimão naar Alvor en wandel door de duinen. Verblijf bij Dunas Hostel.
Dag 10: Reizen van Alvor naar Lagos en verken het oude centrum. Verblijf in Orange3 hostel.
Dag 11: Verken de Ponta de Piedade te voet en/of per goedkope boottocht. Neem een kijkje in de haven en Meia Praia.
Dag 12: Reizen van Lagos naar Sagres en bekijk het oude fort. Verblijf in Sagres Sun Stay.
Dag 13: Huur een surfboard of boek een lesje bij Praia do Tonel.
Dag 14: Reizen van Sagres naar Faro Airport.


Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je gaat backpacken in de Algarve, sta dan even stil bij zaken zoals een reisverzekering en wat je precies mee neemt in het vliegtuig. Dit zijn een aantal van de belangrijkste items om af te strepen van je checklist:

 • Reisverzekering: Check of je huidige verzekering dekking biedt tijdens een vakantie. Zo niet, sluit dan een aanvullende reisverzekering af. Toen ik nog in Nederland woonde, had ik een doorlopende reisverzekering voor slechts 5 euro per maand bij Centraal Beheer.
 • Visum: Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Portugal.
 • Vergelijk vliegtickets: Skyscanner is een goede website/app om ticketprijzen te vergelijken, maar boek daarna direct bij de maatschappij zelf. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je wijzigingen moet maken, is dat in de praktijk erg lastig via een tussenmaatschappij. Vanaf Nederland zijn de vluchten van Transavia en Ryanair het goedkoopst. Als ik zelf heen en weer vlieg, kies ik altijd voor een doordeweekse dag, aangezien weekendvluchten altijd duurder zijn.
 • Vaccinaties: Er zijn geen verplichte vaccinaties om Portugal te mogen bezoeken. Verder zijn er ook geen aanbevolen vaccinaties.
 • Geld: Er zijn meer dan genoeg geldautomaten te vinden en betalen kan in de meeste plaatsen gewoon met je pinpas. Niet ieder restaurant heeft een pinautomaat, dus zorg altijd voor zo’n €100 aan cash in je portemonnee.
 • Reisgids: Heb je graag een papieren reisgids in handen? Bekijk dan eens mijn reisgids: Time to Momo: Algarve. Meer dan 200 pagina’s met mijn favoriete plekjes, restaurants en activiteiten.
Time to momo Algarve reisgids
In mijn reisgids Time to Momo: Algarve ontdek je de leukste plekjes in de Algarve.

Of je nu gebruik maakt van bovenstaande tips of een eigen plan trekt, de Algarve is een fantastische bestemming voor backpackers. Er zijn talloze wandelpaden langs de kust te vinden en dankzij het uitstekende openbaar vervoer, kom je eenvoudig in alle dorpen en steden. Bovendien zijn de Portugezen erg vriendelijk en spreken ze in de meeste plaatsen wel een woordje Engels.

Ook is Portugal een ontzettend veilig land en hoor je bijna nooit dat backpackers slechte ervaringen hebben met de lokale bevolking.

Als je nog vragen of suggesties hebt, laat een reactie achter onderaan het bericht! Veel plezier tijdens je backpack avontuur in de Algarve.

backpacken in de Algarve

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.8 / 5. Stemmen 14

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *