Ga naar de inhoud

Benagil grot bezoeken in 2024? Dit moet je weten over de Benagil grot in de Algarve. Tips + nieuwe regels

  • David 

Wie weleens een ansichtkaart van de Algarve in handen heeft gehad, herkent wellicht wel deze kleurrijke zee-grot die langs de zuidkust van de Algarve te vinden is: De Benagil grot! Deze koepelvormige grot is een van de vele highlights die de Portugese Algarve te bieden heeft waar menig bezoeker een dagdeel voor uittrekt. Als ik vrienden of familie uit Nederland over krijg, neem ik ze altijd mee naar dit prachtige natuurverschijnsel.

Kom jij binnenkort naar de Algarve, dan is de Benagil grot zeker een bezoekje waard. Om jou het meeste uit je bezoek aan de Benagil grot te laten halen, duik ik in dit artikel wat dieper in deze iconische bezienswaardigheid en lees je een aantal handige en praktische tips voor jouw bezoek!

Update: Sinds eind 2023 gelden er nieuwe regels voor het bezoeken van de Benagil grot. Het is niet langer toegestaan om de grot te betreden per kajak of SUP. Het is in 2024 alleen mogelijk om de Benagil grot te bezoeken via een boottocht wegens veiligheidsredenen.

benagil grot bezoeken tips tour kayak SUP
De beroemde Benagil grot in de Algarve, nabij Portimão en Albufeira.

De Benagil grot is een zee grot in de Algarve in het zuiden van Portugal. Het is een van de populairste toeristische attracties in het gebied en als je een foto ziet of er bent, is het gemakkelijk om te zien waarom. Deze koepelvormige grot is alleen via het water bereikbaar en de ingang bestaat uit twee kleine gaten aan de zijkant. Eenmaal binnen opent de grot zich in een grote kamer met een hoog plafond. Deze vorm is vermoedelijk ontstaan doordat de golven van de Atlantische Oceaan eeuwenlang tegen de kliffen aan gebeukt hebben, waardoor de zachte lagen van de rotsen erodeerden en de harde lagen achterbleven. Na verloop van tijd werd er een holte gevormd die dieper werd naarmate de zee verder erodeerde.

De kamer wordt verlicht door een natuurlijk dakraam die het zonlicht doorlaat. Er is een klein strandje in de grot en een grote rots, waar de meeste bezoekers een foto van of op maken.

Benagil grot bezoeken

De Benagil-grot ligt tussen de steden Portimão en Armação de Pêra, onder Lagoa. Als je vanaf het Benagil strand de grot wilt bezoeken, kan je parkeren op de grote gravelparkeerplaats net voor je het strand oprijdt. Echter vertrekken er ook veel boottochten vanuit nabijgelegen havens in Lagos, Portimão en Albufeira. De grot zelf is alleen via het water bereikbaar. Je kan van bovenaf door het gat in het dak naar beneden turen, maar er zit (gelukkig) een houten hek omheen zodat je niet per ongeluk naar beneden kukelt.

🚙 Als je nog op zoek bent naar een goedkope huurauto inclusief verzekering, bekijk dan eens de in mijn ogen beste verhuurmaatschappij van de Algarve.

benagil grot locatie
De Benagil grot ligt toevallig bijna in het midden van de Algarve. Zo is deze goed te bereiken vanaf elke grote plaats.

De beste tijd om de grot van Benagil te bezoeken is tijdens de zomermaanden, wanneer het weer warm is en de zee kalm. Het is echter aan te raden om een bezoek tijdens het hoogseizoen strategisch te plannen, want het kan erg druk worden in de grot. Als je op zoek bent naar een rustigere ervaring, streef er dan naar om Benagil grot vroeg in de ochtend of laat in de avond te bezoeken. In de wintermaanden is het niet altijd mogelijk om de grot te bezoeken wanneer er golven zijn.

Wil je er vroeg bij zijn, boek dan een excursie die de grot bij zonsopgang of zonsondergang aan doet. Verderop in dit artikel vind je de verschillende opties om de grot te bezoeken.

De Benagil-grot kan sinds 2024 uitsluitend per boottocht bereikt worden. Zoals ik eerder schreef, is de beste tijd om de Benagil-grot te bezoeken vroeg in de ochtend, wanneer er weinig mensen zijn en het ochtendlicht de grot sfeervol verlicht. Bekijk hieronder de beste manieren om de grot te bezoeken.

benagil grot Algarve bezoeken
Met wat geluk kom je in het laagseizoen in de ochtend aan en is er nog niemand anders!

De meest relaxe manier is om per boot te gaan. Vanuit verschillende plaatsen in de Algarve worden boottochten georganiseerd die je naar de Benagil grot brengen. In het hoogseizoen vertrekken er dagelijks meerdere boottochten naar de grot, soms in combinatie met het zoeken naar wilde dolfijnen! Zo combineer je 2 leuke activiteiten in één uitje.

Klik op een van de knoppen hieronder om de beste boottochten te bekijken die naar de Benagil grot gaan vanuit Albufeira, Portimão, Vilamoura en Lagos.

benagil grot Algarve bezoeken
Een kleine boot kan nét door de opening van de Benagil grot komen. Zo kan je deze mooie grot bezoeken zonder al te natte voeten te krijgen.

Tot eind 2023 was het mogelijk om de Benagil grot per kajak te bezoeken. Echter heeft de gemeente besloten de grot alleen toegankelijk te maken voor boottochten, aangezien er regelmatig ongelukken gebeurden met al het in- en uitstappend verkeer. Momenteel wordt er gediscussieerd over de toekomst van de Benagil grot voor bezoekers per kajak of SUP, waardoor op dit moment is de informatie hieronder niet accuraat is:

Als je liever op eigen kracht de Benagil grot wilt bezoeken, dan kan je kiezen voor een kajak excursie die je langs de indrukwekkende kliffen van de Algarve naar de grot brengt. Vanaf het nabijgelegen Benagil strand, huur je eenvoudig een kajak waarmee je langs de kust kan varen richting de grot. Deze activiteit is een van de best gerecenseerde tochten in de Algarve en een leuke sportieve, maar ook ontspannen activiteit.

Eenmaal in de grot aangekomen raad ik aan de kajak het zand op te trekken zodat deze niet per ongeluk wegdrijft terwijl jij staat te poseren voor een selfie. Aangezien er maar een beperkt aantal kajaks zijn en de Benagil grot een populaire bestemming is, raad ik aan om één of twee dagen van te voren de kajaks te reserveren.

benagil grot kajak kano tour huren
Peddel alleen of samen over het heldere blauwe zeewater om zo de Benagil grot van binnen te bekijken.

Tot eind 2023 was het mogelijk om de Benagil grot per stand up paddleboard te bezoeken. Echter heeft de gemeente besloten de grot alleen toegankelijk te maken voor boottochten, aangezien er regelmatig ongelukken gebeurden met al het in- en uitstappend verkeer. Momenteel wordt er gediscussieerd over de toekomst van de Benagil grot voor bezoekers per kajak of SUP, waardoor op dit moment is de informatie hieronder niet accuraat is:

Wil je iets nieuws proberen of geef je de voorkeur aan staan over zitten, probeer dan eens de zee te trotseren per SUP! Een Stand-Up-Paddleboard is een soort van opblaasbaar surfboard, waarbij je een lange peddel gebruikt om jezelf vooruit te krijgen. Het is een leuke activiteit waarbij je bovendien direct je balans oefent. In het ergste geval val je in het water en klim je weer op het board.

Vanaf het Benagil strand is het maar een klein stukje peddelen, waardoor je dit prima zonder gids kan ondernemen. Gezien de populariteit van de grot, is het aan te raden in ieder geval een dag van te voren te reserveren. Zo hoef je niet in de rij te staan.

benagil grot SUP

Het is niet mogelijk om de grot te voet te betreden, tenzij je over water kan lopen! De enige ingang is namelijk aan de waterkant en zelfs met laagtij is de waterstand nog te hoog om vanaf het strand de grot in te kunnen lopen. Je zal dus je avonturiershoed op moeten zetten en het water trotseren per kajak, SUP of boottocht.

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om naar de Benagil grot te zwemmen. Het antwoord is ja, maar het wordt niet aanbevolen als het water niet strak helder blauw is. Ook al ligt de grot op een kleine 100 meter vanaf het strand, stromingen, golven en verborgen rotsen onderwater kunnen het gevaarlijk maken. Je kan het dus doen, maar op eigen risico. Ben je met een groepje, huur dan één SUP of kajak zodat je in ieder geval ergens aan vast kan houden mocht je onderweg moe worden!

Benagil grot zwemmen
Het is niet heel ver van het strand naar de Benagil grot, maar onderweg kan je niet ergens pauzeren.

Naast dat je de grot kan betreden, kan je er ook bovenlangs lopen over de hoge kliffen die uitkijken over de Zuid-Portugese kust. De zogenoemde Seven Hanging Valleys Trail, of Percurso dos Sete Vales Suspensos in het Portugees, is een wandelroute die je van Oost naar West langs verschillende kliffen en stranden laat lopen. Onderweg vind je vele mooie uitzichtpunten en uiteraard een aantal horecagelegenheden waar je een verkoelende Superbock kan drinken en wat Portugese olijven kan proberen.

Meer niet te missen bezienswaardigheden vind je op de Algarve bezienswaardigheden pagina.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 11

Wees de eerste die dit bericht waardeert.