Ga naar de inhoud
ponta de piedade Lagos Algarve

🌞 Op het meest zuidelijke puntje van Lagos ligt een van de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve: de wereldberoemde Ponta da Piedade. Hier hebben hebben de elementen eeuwen lang gewerkt aan een kunstwerk bestaande uit kleurrijke rotsformaties die uitkijken over de Portugese zuidkust.

⛵ Een geslaagd bezoek aan dit natuur fenomeen bestaat uit twee delen: een wandeling bovenlangs de kliffen, waarvandaan je neer kijkt op het blauwe water en een boottocht onderlangs, waarbij je per kajak, SUP of boot door de uitgesleten grotten vaart.

💡 Ontdek op deze pagina de prachtige Ponta da Piedade en de beste manier om dit mooie stukje Algarve te bezoeken, geschreven door iemand die er een paar kilometer vandaan woont.

📽 Bekijk hieronder in 4k mijn zelfgemaakte video over de Ponta da Piedade:

Wat is de Ponta da Piedade in Lagos?

De Ponta da Piedade in Lagos is een van de meest indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden van de Algarve in Portugal. Deze kliffen en rotsformaties zijn ontstaan door eeuwenlange erosie en zijn nu een prachtig uitzichtpunt van de Atlantische Oceaan. De kliffen hebben een hoogte van ongeveer 20 meter en zijn tussen het na- en voorjaar bedekt met groene begroeiing. Het turquoise water en de vele kleine baaien zien er uitnodigend uit en bieden een ideale omgeving voor verschillende activiteiten.

Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen en aan beiden kanten van de vuurtoren kan je mooie wandelingen maken. Aan de linkerkant kijk je uit over Lagos en is er een trappetje die je naar het water brengt; aan de rechterkant kijk je uit over Praia do Canavial en Praia de Porto Mós strand.

In de zomer zijn er weinig golven, waardoor het water vaak strak helder blauw is. Niet alleen is dit een mooi gezicht, ook laat dat allerlei wateractiviteiten toe die in het najaar geen optie zijn wanneer er meter(s) hoge golven zijn.

Bekijk op de kaart hieronder waar de Ponta da Piedade ligt:

Ponta da Piedade bezoekersinformatie

🌼 De Ponta da Piedade is het hele jaar door kosteloos te bezoeken en is altijd geopend, aangezien het een openbaar stuk natuur is. Hoewel de meeste begroeiing in de zomer verdwenen is, is dit wel hét seizoen om onderlangs de kliffen te varen aangezien per SUP, kajak of boottocht aangezien de zee dan rustig is.

In de winter en in het voorjaar kleurt de Ponta da Piedade op wanneer in de weken na de eerste regenval de bloemen terugkeren en de bruin-gele kliffen bedekt worden met een deken van diverse kleuren. De opties om via het wateroppervlak deze bezienswaardigheid te verkennen in dit seizoen is echter wel sterk afhankelijk van de zee condities.

🌅 Los van in welke tijd van het jaar je de Ponta da Piedade bezoekt, de beste tijd om te gaan is in de ochtend of aan het einde van de dag. Niet alleen zal het een stuk rustiger zijn qua bezoekersaantallen, ook zorgt de laagstaande zon voor een schouwspel van licht en schaduwen, waardoor het er allemaal net wat indrukwekkender uitziet. Bovendien is de kans op wind ‘s ochtends het kleinst, hetgeen in combinatie met het zonlicht mooie plaatjes oplevert als je met een drone komt vliegen.

De Ponta da Piedade op een mooie zomerse dag.
De Ponta da Piedade op een mooie zomerse dag.

🅿 Parkeren bij de Ponta da Piedade is eenvoudig en gratis op de grote onverharde parkeerplaats. Loop vanaf de parkeerplaats naar het oosten tot je op het wandelpad beland en volg deze richting het zuiden naar de vuurtoren.

🍽 Als je trek hebt gekregen, kan je terecht in een van de restaurants die bij de Ponta da Piedade te vinden zijn. Dit zijn onder andere:

  • O Camilo: een goed gerecenseerd visrestaurant waar je terecht kan voor lunch en diner.
  • Monte Mar Lagos: een ander vis- en zeevruchten restaurant maar in een hogere prijsklasse dan O Camilo.
  • Sol Nascente: Goedkoper dan de vorige twee restaurants, maar met gemengde reviews.

Mijn advies is om voor of na je bezoek aan de Ponta da Piedade in het sfeervolle centrum van Lagos een leuk restaurant uit te zoeken. Bekijk mijn aanbevelingen voor restaurants (en meer) voor Lagos op deze pagina.

ponta da piedade en lagos algarve
Aan het noordelijke uiteinde van de Ponta da Piedade ligt Lagos.

Ponta da Piedade – Boottochten

Een van de drie leukste manieren om de Ponta da Piedade onderlangs te bezoeken is via een boottocht. Vanuit de haven van Lagos vertrekken dagelijks meerdere boten in diverse vormen en maten om deze mooie plek te ontdekken. Ik raad aan om een excursie te boeken die in de ochtend vertrekt, aangezien het dan rustiger is, de zon mooi laag hangt en de wind het kalmst is. Een kort maar krachtige boottocht met een kleine boot kost rond de €20,00 per persoon, maar er zijn ook uitgebreidere excursies waarbij je meer bezienswaardigheden aandoet of een boottocht combineert met zwemmen of dolfijnen spotten. Deze zullen rond de €40,00 p.p. liggen.

Dit zijn de 3 beste boottochten naar de Ponta da Piedade die ik aanraad:

Ponta da Piedade Lagos Algarve boottocht
Aangezien dit een kleine boot is, kan deze door de smalle grotten varen! Tip: boek de vroegste optie.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Tijdens deze boottocht is er tijd om te zwemmen & snorkelen.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Bij zonsondergang is het een stuk rustiger – en romantischer!

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Ponta da Piedade – Kajakken

Een tweede leuke en avontuurlijke manier om de Ponta da Piedade te bezoeken is per kajak. Tijdens deze sportieve activiteit, vaar je samen of alleen per zee-kajak onderlangs de rotsen en kliffen van de Ponta da Piedade. Dankzij het kleine formaat van een kajak, kan je dwars door de tunnels en grotten varen! Natuurlijk onder begeleiding van een ervaren gids. Een aantal van deze excursies vertrekken vanaf een nabijgelegen strand, of per boot vanuit de haven van Lagos, waarna de kajakken te water worden gelaten.

De prijzen van de meeste kajakexcursies liggen rond de €40,00 per persoon.

Dit zijn de 3 beste kajak trips naar de Ponta da Piedade die ik aanraad:

Kajaktocht van 2,5 uur vanaf Praia de Batata
Leg in rustig tempo zo’n 5 kilometer retour af vanaf Batata beach

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

ponta da piedade kajaktocht Lagos Algarve
Vertrek vanuit de haven van Lagos per boot en spring in de kajak bij de Ponta da Piedade.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Vertrek per catamaran vanaf Lagos en kajak door de grotten bij de Ponta da Piedade.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Ponta da Piedade – SUP-en

De derde leuke en meest sportieve manier om de Ponta da Piedade te bezoeken is per Stand Up Paddleboard (SUP). Als je nog nooit gesupt hebt, is er geen betere en mooiere plek om voor het eerst op een SUP te staan dan bij de Ponta da Piedade.

Een SUP is een opblaasbaar board waarbij je jezelf vooruit beweegt via een peddel. Het is net als kajakken, maar dan staand! Een goede training voor je balans.

De prijzen van de meeste SUP excursies liggen rond de €45,00 per persoon.

Dit zijn de 3 beste SUP trips naar de Ponta da Piedade die ik aanraad:

SUP tocht van 2,5 uur vanaf Praia Done Ana
Peddel met een kleine groep (max 6 personen) vanaf Praia Dona Ana naar de Ponta da Piedade.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

zonsopgang SUP tour ponta da piedade
Voor vroege vogels is deze zonsopgang SUP tour de beste manier om de dag te beginnen.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

SUP-en langs de Ponta da Piedade met ophaalservice in Lagos/Luz/Burgau. Ideaal als je geen eigen vervoer hebt.

Bekijk hieronder de prijs & beschikbaarheid:

Veel gestelde vragen over de Ponta da Piedade – FAQ

Wat kost het bezoeken van de Ponta da Piedade?

Goed nieuws, het bezoeken van de Ponta da Piedade is helemaal gratis! De parkeerplaatsen zijn openbaar en er wordt geen entreegeld gevraagd voor toegang tot de kliffen. Gelukkig maar, want zo kan iedereen kosteloos van deze prachtige natuur genieten. Het enige waar je wel een paar euro aan kwijt bent, is een kopje koffie bij het restaurant naast de vuurtoren of bij het ondernemen van een leuke wateractiviteit.

Is de Ponta da Piedade rolstoeltoegankelijk?

Een groot deel van de Ponta da Piedade is rolstoeltoegankelijk! Vanaf de rechterzijde van de vuurtoren start een houten vlonder welke langs de kliffen loopt. Zo kan je als je slecht ter been bent toch genieten van de Ponta da Piedade

Wat is de beste manier om de Ponta da Piedade te bezoeken?

De beste manier om het meeste uit je bezoek aan de Ponta da Piedade te halen is door eerst een wandeling bovenlangs de kliffen te maken en vervolgens een boottocht, SUP of kajak trip onderlangs de kliffen te maken. Vanuit Lagos vertrekken meerdere tochten met verschillende lengtes. Bijkomend voordeel van een begeleide tour is dat je ook wat meer te weten komt over de omgeving en hoe deze rotsformaties ontstaan zijn.

Ponta da Piedade, Lagos, Algarve
Deze mooie rotsformaties en de nabijgelegen vuurtoren waren de inspiratie voor het logo van deze site!

Meer leuke tips voor jouw Algarve vakantie

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden, staat deze website vol andere leuke tips voor jouw avontuur naar de Algarve. Zo vind je een compleet overzicht van alle activiteiten die je kan ondernemen, ontdek je bijzondere overnachtingslocaties en kan je het beste autoverhuurbedrijf van de Algarve vinden. Heb je vragen, stuur gerust een bericht en ik help je graag verder!

Activiteiten tips

Algarve Portugal

Altijd al eens dolfijnen in het wild willen zien? Of wil je een lokale wijngaard bezoeken? De Algarve zit vol leuke activiteiten ter land, ter zee én in de lucht die je kan ondernemen tijdens je vakantie. Bekijk alle activiteiten op de activiteiten pagina.

Accommodatie tips

bijzondere overnachting Algarve

Vind je het leuk om in een bijzondere accommodatie te verblijven? Naast vele prachtige hotels en resorts zijn er ook een aantal bijzondere glampings en tiny houses te vinden in de Algarve. Bekijk al mijn accommodatie tips op deze pagina:

Huurauto tips

auto huren huurauto algarve albufeira lagos faro portimao

Het vinden van een goed autoverhuurbedrijf kan een flinke uitdaging zijn. Je wilt immers niet voor onverwachte kosten staan of rare verrassingen. De Algarve Specialist werkt dan ook uitsluitend samen met het beste verhuurbedrijf in de Algarve: Luzcar.

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *