Ga naar de inhoud

Algarve tip: Rondleiding door een kurkfabriek

  • David 

Portugal is niet alleen het land van goede wijnen, olijven en cataplanas, ook heeft het een bruisende kurkindustrie! De ‘nationale boom’ van Portugal is een bron van vele producten die hier gemaakt worden en als je door een van de gezellige Algarve dorpjes struint, is de kans groot dat je een ‘cork shop’ tegenkomt.

Als je benieuwd bent hoe kurk van schors tot product verwerkt wordt, dan is een rondleiding door een kurkfabriek in de Algarve een memorabel uitje tijdens je vakantie. In São Brás de Alportel staat de ‘Eco-Fábrica de Cortiça Francisco Carrusca’, welke zijn deuren geopend heeft voor bezoekers die meer willen leren over deze industrie.

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Tijdens een bezoek aan de Eco-Cork Factory in São Brás de Alportel zie je een traditionele kurkfabriek van binnen en kom je te weten hoe kurk verwerkt wordt van schors tot eindproduct zoals tas, slippers of onderzetter.

De rondleiding duurt een uurtje en kost €16,50 per persoon.

Aan het einde van de rondleiding kun je een kijkje nemen in het winkeltje, waar een aantal producten staan die gemaakt zijn van het kurk dat uit deze fabriek komt.

De kurkindustrie in de Algarve heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Kurk is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, een boom die in overvloed groeit in de mediterrane regio.

De kurkindustrie is van groot economisch belang voor Portugal en de Algarve is een van de belangrijkste kurkproducerende regio’s in het land. Het oogsten van kurk is een duurzaam proces, omdat alleen de schors van de boom wordt verwijderd, waardoor de boom kan blijven groeien en na verloop van tijd opnieuw kan worden geoogst.

In de Algarve worden kurkproducten vervaardigd, variërend van kurkstoppen voor wijnflessen tot kurkvloeren, isolatiemateriaal, modeaccessoires en zelfs meubels. Deze producten worden zowel lokaal geconsumeerd als geëxporteerd naar internationale markten.

De kurksector heeft de afgelopen jaren ook belangstelling getrokken vanwege zijn duurzame kenmerken. Kurkbossen spelen een cruciale rol bij het behoud van biodiversiteit en het tegengaan van woestijnvorming, wat de aandacht heeft gevestigd op de ecologische waarde van kurkproducten.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *