Ga naar de inhoud

Aan de westoever van Arade rivier ligt aan de rand van het oude centrum van Portimão het Museu de Portimão. Het pand is de vormalige conservenfabriek La Rose, waar van begin tot halverwege de 20e eeuw voornamelijk sardientjes werden verwerkt van vangst tot blik.

Hoewel het hoofdthema de conservenfabriek is, is een wandeling door het eerste deel van het museum een reis door de tijd. Van overblijfselen uit de prehistorie tot de opkomst van de scheepsbouw en uiteindelijk de visserij. Vitrines vol ouderwets gereedschap en modellen van schepen geven je een beeld van wat er allemaal kwam kijken bij het bouwen van houten schepen.

De grootste expositie en meest indrukwekkende permanente expositie, is die van de conservenfabriek. Hieronder vind je meer bezoekersinformatie:

  • De entree tot het museum kost €3,00 per persoon, familietickets zijn goedkoper.
  • De ingang van het museum is aan de oostzijde, langs de kade.
  • Gratis parkeren kan het beste langs de R. 28 de Maio, 8500-607 Portimão.
  • Reken een uur a anderhalf voor een bezoek.
  • De meeste informatie is tweetalig: Portugees en Engels, maar de oude foto’s en video’s spreken ook boekdelen. 
  • Website van het museum: https://www.museudeportimao.pt/

De meest indrukwekkende collectie in het museu de Portimão zijn de originele machines die gebruikt werden om conservenblikken te maken en te vullen met sardientjes. De hoeveelheid handmatig werk en het enorme aantal arbeiders is verbazingwekkend.

Naast tweetalige uitleg, hanger er ook uitvergrote foto’s van de tijd dat de fabriek in gebruik was en op kleine schermen draaien videos hoe het leven in de fabriek er uit zag.  

Door de pijlen te volgen, wordt je grotendeels in de juiste volgorde aan de hand geleid van het proces van vangst tot blik. Als je eenmaal weer buiten staat, zie je de mandjes aan een kabelbaan hangen die gebruikt werden om de gevangen vis van de pier naar de fabriek te takelen.

Hieronder vind je foto’s van mijn bezoek aan het museum.

In de cisterne van het museum vind je een kleine expositie van het Ocean Revival project. Het doel van Ocean Revival is om in de kust voor Portugal leefgebieden te maken voor onderwaterleven, door gecontroleerd oude schepen te laten zinken als kunstmatig rif. Een aantal hiervan liggen voor de kust van de Algarve, en kunnen met een duikschool bezocht worden tijdens een duik!

Als je trek hebt gekregen van het wandelen en turen naar al die gevangen vissen, is het tijd om ze te proberen! Tegenover de uitgang van het museum, loop je zo bij restaurant Faina naar binnen, waar uiteraard ingeblikte specialiteiten op het menu staan.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.