Ga naar de inhoud

Met de trein naar de Algarve – kan dat? Van Nederland naar Faro per trein

  • David 

Als je van plan bent om naar de Algarve te reizen en je vind duurzaam reizen belangrijk of je houd wel van een avontuurtje, dan wil je misschien wel weten: Kan je per trein naar de Algarve reizen? Het idee is niet zo gek. Naast dat je meer van de omgeving kan genieten en de polders langzaam ziet veranderen in bossen, bergen, vlaktes en uiteindelijk blauwe oceaan, zal ook je CO2 uitstoot een stuk lager liggen. Dit zijn twee redenen waardoor steeds meer mensen tegenwoordig voor de trein kiezen in plaats van een vliegende stalen koker. Bovendien heb je in langeafstandstreinen vaak veel meer beenruimte, kan je lekker door de trein lopen en, als deze er is, kan je in de restauratiewagen een hapje doen. Maar is dat mogelijk als je naar de Algarve wilt? In dit artikel duiken we in op de vraag: Met de trein vanuit Nederland naar de Algarve – kan dat? En zo ja: hoe?

trein Nederland Algarve. treinreis Amsterdam naar Faro

Van Nederland naar de Algarve per trein, kan dat?

Helemaal vanaf Nederland naar de Algarve per trein reizen, kan dat? Het antwoord is: Bijna! Je kan op 1 metro en 1 busritje na volledig per trein vanaf Amsterdam naar Faro reizen. Deze twee overstappen gooien roet in het eten:

  • In Parijs zal je van station Gare du Nord een metroritje moeten maken naar Paris Gare de Lyon. Dit kost ongeveer een kwartiertje.
  • Het allerlaatste stuk van de reis zal je met de bus moeten doen. Er is geen spoorverbinding tussen de Spaanse stad Huelva en het Portugese Faro. Dit zal je dus per bus moeten doen en is een rit van ongeveer anderhalf uur.

Hieronder leg ik de route in meer detail uit en vind je een overzicht van de afstanden, tijden en kosten.

luzcar auto huren

Over de route

De afstand van Nederland naar de Algarve is behoorlijk groot. Vanaf Amsterdam Centraal is het meer dan 2700 kilometer per spoor naar de Algarve en het is (helaas) geen directe verbinding. Het is dus mogelijk om bijna de hele reis per trein te reizen, maar je moet wel rekening houden met een flink aantal keren overstappen en lange reistijden. Heb je echter geen haast en vind je net als ik de reis net zo belangrijk als de bestemming, lees dan hieronder wat de opties zijn!

De meest logische route om met de trein te reizen vanaf Nederland naar de Algarve, is om eerst naar Parijs te reizen en vervolgens naar Spanje af te dalen. Vanuit Spanje kun je dan verder reizen naar de Algarve door de grens over te steken in het zuid-westen van Spanje. Het aantal overstappen en de duur van de reis is afhankelijk van de route die je neemt en de treinen die beschikbaar zijn op het moment dat je reist, maar hieronder vind je een voorbeeld van een route die ik vond via een reisplanner.

☀️Leestip: Mijn interviews met Nederlanders die geëmigreerd zijn naar de Algarve.

Routebeschrijving per trein van Amsterdam naar Faro

Door te puzzelen via NS international, Omio, TheTrainLine en de Google Maps openbaar vervoer planner, kwam ik tot het onderstaande reisschema dat zo min mogelijk overstappen heeft. Het jammere is dat de Thalys van Amsterdam naar Parijs op een ander station aankomt dan dat de trein naar Spanje vandaan vertrekt. Na Parijs zal je nog over moeten stappen in Barcelona en vervolgens in Sevilla. Vervolgens denk je er bijna te zijn, houdt het spoor opeens op in Huelva! Het allerlaatste stukje zal je dus met de bus moeten afleggen. Een kleine domper, maar bekijk het positief: je bent op dat punt bijna op je bestemming aangekomen!

VanNaarAfstandTijdsduur
Amsterdam Centraal StationParis Nord515 km3:20
Paris Gare du NordParis Gare de Lyon10 km0:14 (Per metro/taxi)
Paris Gare de LyonBarcelona-Sants1100 km6:31
Barcelona-SantsSevilla Santa Justa1000 km5:35
Sevilla Santa JustaHuelva120 km1:20
HuelvaFaro177 km1:30 (Per bus)

Al met al zit je zo’n 17 uur in de trein als je van Amsterdam naar Faro per trein reist, plus anderhalf uur bus en een kwartiertje metro. Echter wat je niet in het bovenstaande schema ziet, zijn de overstaptijden. ‘s Nachts rijden er bijna geen treinen, waardoor je bijvoorbeeld in Barcelona een overnachting zal moeten boeken om zo de volgende ochtend de directe trein te kunnen pakken naar Sevilla. Als je je reis dus ophakt in twee dagen of delen, is het een stuk beter te doen! Je reis ziet er dan zo uit:

Reisdag 1: Van Amsterdam Centraal naar Barcelona-Sants.
Reisdag 2: Van Barcelona Sants naar Faro.

ponta da piedade. Treinreis naar de Algarve vanaf Nederland.
Na je treinreis kom je uit bij dit soort prachtige uitzichtpunten. Hier zie je de Ponta da Piedade in Lagos. Meer zelf geschoten Algarve foto’s vind je op ons Instagram account.

Kosten trein van Nederland naar de Algarve

Helaas is het niet mogelijk om één ticket te kopen voor de hele reis. Via NS international lukt het nog weleens om een combiticket te kopen voor een reis binnen Europa, maar vermoedelijk werken ze niet samen met alle betrokken maatschappijen die je nodig hebt voor je reis naar de Algarve. Ik heb dan ook de tickets los opgezocht en kwam tot het volgende kostenoverzicht waarbij je 3 trein tickets en 1 bus ticket nodig zal hebben voor de hele reis:

VanNaar2e klas kaartje1e klas kaartje
Amsterdam CentraalBarcelona Sants€210 via TheTrainLine.com€248 via TheTrainLine.com
Barcelona SantsSevilla Santa Justa€87 via TheTrainLine.com€132 via TheTrainLine.com
Sevilla Santa JustaHuelva€16,75 via TheTrainLine.comGéén eerste klas tickets gevonden
HuelvaFaro€13 via Omio.nl
Let op: dit is dus per bus
n.v.t.

Zoals in de tabel te zien is, kost een enkele reis per trein (en bus) van Amsterdam naar Faro ongeveer €326,00. Tel hier nog een paar euro bij op voor de metro/taxi van Paris Nord naar Paris Gare de Lyon en je komt uit op zo’n €330,00. Besluit je niet direct te emigreren, zal je helaas nog eens hetzelfde bedrag moeten uitgeven om weer thuis te komen. Een pittig prijskaartje dus!

Ook goed om te weten: Net als bij vliegtickets, verschillen ticketprijzen van treinen ook per dag. In het weekend zal je waarschijnlijk meer betalen dan doordeweeks en als je vroeg boekt krijg je waarschijnlijk betere prijzen dan als je last minute treinkaartjes wilt scoren.

bijzondere overnachtingen algarve

CO2 uitstoot trein vs vliegtuig naar de Algarve

Als je ervoor kiest om met de trein naar de Algarve te reizen, ben je langer onderweg, maar je stoot veel minder CO2 uit dan wanneer je met het vliegtuig reist. De CO2-uitstoot van treinen is namelijk ongeveer 80% lager dan die van vliegtuigen. Een gemiddelde treinreis vanuit Nederland naar de Algarve stoot ongeveer 35 kg CO2 uit, terwijl een vliegreis vanuit Nederland naar de Algarve gemiddeld ongeveer 220 kg CO2 per persoon uitstoot. Door te kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, draag je dus bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van je ecologische voetafdruk. De vraag die je jezelf moet stellen is of je deze reismethode het geld waard vindt en of je je de reistijd kunt veroorloven.

Praia da Luz, gelegen vlakbij Lagos. Deze en meer zelf geschoten Algarve foto’s vind je op Instagram!

Kies jij voor de trein?

Met de trein reizen van Nederland naar de Algarve is dus (nog) niet zo simpel als een ritje naar Parijs. Echter laat een beetje avonturier zich toch niet afschrikken van twee lange dagen in de trein? Zit je met een beperkt aantal vakantiedagen (of budget), dan snap ik wel dat je liever voor het vliegtuig kiest. Hoe dan ook, of je nou per trein komt of per vliegtuig, een bezoek aan de Algarve is de reis zeker waard!

☀️ Hopelijk vond je dit een leuk artikel. Af en toe een kleine update over de Algarve ontvangen? Laat hieronder je email adres achter en ik stuur je graag vrijblijvend wat nieuws, foto’s en video’s toe over dit mooie stukje Portugal!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.7 / 5. Stemmen 30

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

2 reacties op “Met de trein naar de Algarve – kan dat? Van Nederland naar Faro per trein”

  1. Pingback: De Portugal Post – Onvolprezen Algarve Specialisten – My blog

  2. Pingback: De Portugal Post - Onvolprezen Algarve Specialisten | ThePostOnline

Reacties zijn gesloten.