Ga naar de inhoud

Is Portugal veilig voor toeristen? Dat is een goede vraag! Hier zijn wat cijfers

 • David 

Reizen naar het buitenland kan spannend zijn, en als je nog nooit eerder in Portugal bent geweest, vraag je je misschien af: is Portugal veilig? Als je van plan bent om bijvoorbeeld Lissabon, Porto of de prachtige Algarve te bezoeken, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de veiligheid van jezelf en je reisgenoten. In dit artikel bespreken we enkele algemene statistieken over de veiligheid in Portugal en vergelijken we deze met Nederland, zodat je een beter idee hebt van wat je kunt verwachten tijdens je reis!

Portugal is over het algemeen een veilig land voor toeristen, met een relatief laag misdaadcijfer in vergelijking met veel andere Europese landen. Volgens de Global Peace Index van 2022 staat Portugal op de 6e plaats van de meest vreedzame landen ter wereld, terwijl Nederland op de 21e plaats staat. Dat is niet gek.

Volgens de Crime & Safety Index meter scoort Portugal een 69.4 qua Safety, waar Nederland een 72.1 scoort, waardoor ze respectievelijk op plaats 112 en 119 staan van ”meest criminele landen”. Op 1 staat Venezuela, maar dat is gelukkig ver verwijderd van Portugal 😉

Volgens Travel Risk Map is Portugal net zo veilig als Nederland.

Hopelijk helpen al deze cijfers om je gerust te stellen over de veiligheid tijdens je verblijf in Portugal!

Net als in elk land zijn er echter wel enkele veiligheidsrisico’s waar reizigers op moeten letten. In de toeristische gebieden, vooral in de grote steden, kunnen er zakkenrollers en dieven actief zijn, dus let op je spullen en wees alert in drukke openbare ruimtes. Het is ook raadzaam om ‘s nachts voorzichtig te zijn en alleen te reizen in verlichte, drukke gebieden. Eigenlijk hetzelfde als in Nederland.

Als je de Algarve bezoekt, zijn er nog een paar specifieke veiligheidsrisico’s om op te letten. In de zomer kunnen de stranden bijvoorbeeld druk zijn en er zijn helaas gevallen van diefstal gerapporteerd wanneer mensen hun spullen onbeheerd achterlaten terwijl ze zwemmen. Zorg ervoor dat je altijd een oogje in het zeil houdt op je waardevolle spullen of neem deze mee wanneer je het water ingaat. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het weer in de Algarve erg warm kan worden, dus zorg ervoor dat je genoeg water drinkt en jezelf beschermt tegen de zon om uitdroging of zonnebrand te voorkomen.

Volgens een blog uit 2022 op Independer, staat binnen Europa Portugal in de top 3 van meeste verkeersongelukken per capita.

 1. Oostenrijk (42,8 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 2. Duitsland (39,7 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 3. Portugal (33,5 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 4. België (32,2 slachtoffers per 10.000 inwoners)
 5. Turkije en Slovenië (27,6 slachtoffers per 10.000 inwoners)

Met 11,7 verkeersslachtoffers per 10.000 inwoners eindigt Nederland op een 23e plaats in de Europese vergelijking.

Hoewel Portugal als een relatief veilig land wordt beschouwd, zijn er nog steeds enkele voorzorgsmaatregelen die je als reiziger kunt nemen om jezelf te beschermen en te voorkomen dat je slachtoffer wordt van criminaliteit. Hieronder vind je enkele handige tips:

 1. Houd je waardevolle spullen uit het zicht: Dit betekent dat je je portemonnee, paspoort, telefoon, camera en andere waardevolle spullen niet in openbare ruimtes moet achterlaten. Gebruik een geldriem of een veiligheidstas om je waardevolle spullen dicht bij je te houden.
 2. Vermijd afgelegen gebieden: Hoewel de meeste toeristische bestemmingen in Portugal veilig zijn, is het verstandig om voorzichtig te zijn bij het verkennen van minder bekende of afgelegen gebieden, vooral ‘s nachts.
 3. Wees alert op zakkenrollers: Zakkenrollers komen in de meeste grote steden in Portugal voor. Houd je portemonnee en andere waardevolle spullen dicht bij je en houd je tas gesloten en in het zicht.
 4. Neem alleen geregistreerde taxi’s: Vermijd het nemen van ongemarkeerde taxi’s of taxi’s die er onbetrouwbaar uitzien. Probeer te zoeken naar officiële taxi’s met een duidelijk merkteken en een licentienummer.
 5. Respecteer lokale gebruiken: Respecteer lokale gewoonten en gebruiken om conflicten te voorkomen. Kleed je gepast in kerken en andere religieuze locaties en vermijd gedrag dat als aanstootgevend kan worden beschouwd.
 6. Blijf op de hoogte van lokale nieuwsberichten: Het is verstandig om op de hoogte te blijven van lokale nieuwsberichten en reisadviezen van de overheid, vooral in geval van natuurrampen of politieke onrust. Ikzelf gebruik de Engelstalige Facebook pagina van Safe Communities Portugal om op de hoogte te blijven van actualiteiten.

Waar je ook heen gaat, het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en je gezonde verstand te gebruiken. Vertrouw op je intuïtie en neem voorzorgsmaatregelen, zoals het opbergen van waardevolle spullen op een veilige plek en het vermijden van afgelegen gebieden ‘s nachts. Zorg dat je na een feestje nog genoeg hersencapaciteit hebt om de weg terug te vinden naar je hotel en als je er ‘s avonds op uit gaat, loop dan samen.

Al met al is Portugal een veilig land voor toeristen. Laat je dus niet weerhouden om dit prachtige land te bezoeken en te genieten van alles wat het te bieden heeft!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 4

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

2 reacties op “Is Portugal veilig voor toeristen? Dat is een goede vraag! Hier zijn wat cijfers”

 1. Pingback: Kom je in de meivakantie naar de Algarve? 8 Tips + inpaklijst!

 2. Pingback: Met de trein naar de Algarve - kan dat? Van Nederland naar Faro per trein

Reacties zijn gesloten.