Ga naar de inhoud
Ria Formosa Olhao 1

Op nog geen 10 kilometer vanaf de luchthaven van Faro ligt de kustplaats Olhão aan de rand van het Ria Formosa natuurpark. Vanuit de lucht is het de laatste plaats die je ziet alvorens je vliegtuig neerstrijkt in buurstad Faro. Langs de boulevard van de stad wachten talloze restaurants op een bezoek en zie je vanaf de parkjes boten komen en gaan.

Olhão is tevens het vertrekpunt voor ferries naar Ilha da Armona en Ilha da Culatra, twee prachtige barrièreeilanden die je vanaf de kade in de verte al ziet liggen. Duik in de vuurrode markthal en zie waar de locals hun groente, fruit en verse vis inslaan en loop door het doolhof van (autovrije) straten achter de Avenida 5 de Outubro en bekijk muurschilderingen, traditionele Portugese architectuur en huizen met witte muren en mooie afwerking.

Hieronder vind je mijn tips voor een bezoek aan Olhão, gebaseerd op mijn eigen bezoek aan deze leuke stad.

🚗 Even tussendoor: wil jij een Portugees familiebedrijfje steunen? Huur dan je auto bij Luzcar.

Olhao Algarve vakantie tips en informatie Portugal
Azulejos kunst in het park langs de kade van Olhão

De meeste bezienswaardigheden in Olhão zijn goed te voet te bereiken zodra je ergens de huurauto weet te parkeren. Het leukste is om je bezoek te beginnen bij de markthal, aangezien deze halverwege de middag sluit. Daarna kan je zigzaggen door het oude centrum en vervolgens een ferry pakken naar een van de eilanden voor een kleine boottrip en ontdekkingstocht.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Olhão die ik aanraad te bezoeken:

Olhao Algarve vakantie tips en informatie Portugal
Het centrum van Olhão, direct achter het waterfront.
 1. Mercados de Olhão.
  De markthal, of eigenlijk markhallen want het zijn er twee, zijn iconen van de stad. Hier wordt al decennia lang dagelijks verse vis, vlees, groenten en fruit gewogen en verkocht. Ook als je elk avond uit eten gaat, is het toch leuk om even binnen te spieken en de versproducten te bekijken. Sla wat fruit in voor onderweg en proef de smaken van de Algarve. Op zondag is de markt gesloten.

  Mercados de Olhão - markt van Olhao Algarve

  Olhao Algarve
 2. Jardim Pescador Olhanense & Jardim Patrão Joaquim Lopes. Aan weerszijden van de markthallen wandel je door parkjes met her en der tafels, picknickbankjes en speeltoestellen voor kinderen. Nuttig hier je meegenomen lunch of neem even pauze en bekijk de schepen die voor de kust aangemeerd liggen. Van kleine vissersboten tot luxe jachten van recreanten. Aan de oostzijde ligt de ferry-pier, waarvandaan ferries vertrekken naar de barrière eilanden Ilha da Armona en Ilha da Culatra.

  Olhão Algarve
 3. De muurschilderingen van Rua da Fábrica Velha.
  Bekijk in de Rua da Fábrica Velha de prachtige muurschilderingen die de geschiedenis van de stad weerspiegelen. Steek vanaf de ferry pier de straat over de Rua da Conserveira in en pak de eerste link om er te komen.

  rua da fábria velha olhao algarve
 4. Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário e Capela de Nosso Senhor dos Aflitos. Het is een mond vol, maar deze katholieke kerk in het oude centrum van Olhão is niet alleen het lokale huis van God, maar ook van de ooievaars het dak gebruiken als nestingsplaats. De kerk is gebouwd in de 17e eeuw en het duurde 17 jaar om deze te bouwen. Als de deuren open staan, zijn bezoekers welkom en zie je binnen een verguld altaar, barokke afwerking met glas in lood ramen.

  Olhão Algarve
 5. Museu Municipal de Olhão. Helaas was dit museum tijdens mijn bezoek aan Olhão gesloten voor renovatie, maar naar verwachting zal dit afgerond zijn voor de aanvang het zomerseizoen. Binnen tref je schaalmodellen van schepen, schilderijen van zeevaart en lees je het intrigerende verhaal over het schip Bom Sucesso. Ook zijn er kleine exposities met heilige kunst, oude klederdracht en overblijfselen uit de Romeinse en Moorse tijd. De entree is €2,00 en de informatieborden zijn in het Portugees en Engels.

  Olhão museum Algarve
 6. Parque Natural da Ria Formosa. Als je net voor de landing op Faro Airport uit het raam hebt gekeken, dan zal je ongetwijfeld het blauwgroene water van het Ria Formosa natuurreservaat hebben zien liggen. Dit beschermde natuurgebied huist honderden soorten vogels, vissen en andere diersoorten. Als je de ferry neemt naar Ilha da Armona of Ilha da Culatra zie je een stukje van het natuurgebied, maar er zijn ook meer dan genoeg excursies te vinden in Olhão waarbij je onder begeleiding van een gids op avontuur gaat per boot of kajak.

  Ria Formosa Olhao 1
 7. Ilha da Armona. Op slechts 3 kilometer varen vanaf de ferryterminal in Olhão ligt Ilha da Armona: een eiland dat grotendeels bestaat uit zand, vakantiewoningen en een enkel restaurant. Na nog geen kilometer lopen laat je de laatste woning achter je en kom je aan op het Praia da Armona strand. Deze strekt zo’n 8 kilometer richting het noordoosten en onderweg zal je hoogstwaarschijnlijk op een enkeling na niemand tegenkomen.

  Als je het leuk vindt om op het eiland te overnachten: De campingketen Orbitur heeft een locatie op het eiland waar je kan verblijven in een leuke bungalow met één of twee slaapkamers.

  Ria Formosa Olhao
 8. Ilha da Culatra. Het andere eiland voor de kust van Olhão heet Ilha da Culatra, welke opvallend genoeg richting het westen opeens ‘ilha do Farol’ heet. Ook dit eiland is middels een korte overtocht met de ferry te bereiken en naast drie kleine nederzettingen bestaat het eiland volledig uit duin en strand.

  Ilha da Culatra Algarve
 9. Salinas do Grelha. Net buiten Olhão wordt al sinds 1908 zout gewonnen in de zoutpannen van Salinas do Grelha. Hier ben je welkom voor een bezoek en rondleiding langs de aangelegde vijvers waar zout gewonnen wordt. Ook hebben ze een eigen Dode Zee (oké, meer een Dode Meer) waar je mag zwemmen. Deze is zo verzadigd met zout, waardoor je alsof je gewichtloos bent drijft op het water. Naast het zwemmeer staat een kleine blokhut waar je een zakje kook- scrub- of gemengd zout kan kopen als souvenir. Van te voren reserveren voor een rondleiding is vereist.

  Salinas do Grelha
 10. Het uitzichtpunt op de Cerro de São Miguel. Een kleine 20 minuten slingeren door de heuvels achter Olhão brengt je naar de top van de Cerro de São Miguel. Dit uitzichtpunt ligt op een bescheiden 411 meter hoogte en op een heldere dag (dus niet toen ik de foto nam) kijk je kilometers ver richting de kust aan de ene zijde en het binnenland aan de andere. Deze top is tevens een geliefd startpunt voor mountainbikers die via steile afdalingen de heuvel afdalen.

  Cerro de São Miguel - Olhão Algarve

De leukste activiteiten in Olhão

Aangezien Olhão aan de rand van het indrukwekkende Ria Formosa natuurpark ligt, zal het geen verrassing zijn dat veel van de activiteiten in de stad te maken hebben met dit reservaat. De populairste excursies en tours in Olhão zijn boottocht waarbij je de barrière-eilanden bezoekt, maar ook in het binnenland is een en ander te beleven.

Dit zijn de leukste activiteiten in Olhão:

Olhao boottocht ferry naar Ilha da Culatra, ilha da armona & ilha do farol

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

Dit is bij verreweg de meest geliefde boottocht vanuit Olhão. Bezoek Ilha da Armona & Ilha da culatra op één dag samen met een gids die vertelt over de eilanden en de natuur en cultuur die er te vinden is.

Onderweg zal er tijd zijn om op de eilanden te wandelen en eventueel te lunchen (exclusief). Ook zal er tijd zijn om te zwemmen en de nederzettingen te verkennen.

Het verzamelpunt is de ferry terminal aan de Av. 5 de Outubro, wat ook de locatie is waar je aan het einde van de tocht weer afgezet zal worden.

Ria Formosa Zonsondergang Tour Olhão, Algarve.

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

Een leuke alternatieve boottocht is deze kortere rondvaart door het Ria Formosa natuurpark welke aan het eind van de ochtend vertrekt, of aan het einde van middag. Bij deze laatste optie wordt het een zonsondergangstour waarbij je Ilha da Armona en Ilha da Culatra bezoekt terwijl de zon laag staat.

Tussen de boottochten in, heb je ook wat tijd om een rondje over de eilanden te wandelen of een drankje te drinken op een van de terrassen.

Aan het einde van de boottocht kom je weer terug bij het vertrekpunt: de ferry terminal van Olhão. Voor grote gezelschappen is de boot volledig te reserveren.

kurkfabriek Algarve bezoeken Olhão

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

In ieder dorp en elke stad zie er wel een aantal: winkels vol met kurkproducten. Slippers, tassen, decoratie, noem maar op. Maar hoe wordt kurk eigenlijk verbouwd en verwerkt? Dat ontdek je tijdens een (Engelstalige) rondleiding door de eco-kurkfabriek Francisco Carrusca.

Tijdens je bezoek vertelt een gids hoe kurk geoogst wordt en verwerkt alvorens het richting de diverse fabrieken gaat waar de eindproducten gemaakt worden.

De rondleiding door de operationele fabriek eindigt in een winkeltje waar enkele producten te koop staan die volledig van kurk gemaakt zijn.

Olhão activiteiten: Begeleide wandeltocht naar de Zeven Hangende Valleien

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

Als je geen eigen vervoersmiddel hebt, dan is deze begeleide dagtocht naar de Zeven Hangende Valleien een leuke excursie om meer van de Algarve te ontdekken.

Vanaf het het ontmoetingspunt voor het Real Marina & Spa Hotel vertrek je per minibus naar de start van je 9 kilometer lange wandelavontuur net buiten Carvoeiro. Vanaf daar loop je bovenlangs de indrukwekkende kliffen van de Algarve en kom je langs bekende namen zoals de Benagil grot en Praia da Marinha.

De gids vertelt je onderweg over de lokale flora, fauna en de geschiedenis van de regio en de dag wordt afgesloten met een kleine proeverij van wat lokale snacks.

Deze wandeltocht is geschikt voor iedereen met een ‘gemiddelde’ conditie.

olhao activiteiten Algarve. Eilandentour inclusief lunch.

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

Net als activiteit 1 en 2, is dit een eilandentour vanaf de ferryterminal in Olhão. Waar deze excursie nét iets verder gaat dan de andere twee, is dat een traditionele Portugese lunch inclusief is waarbij je aanschuift bij een Portugees gezin!

De gids neemt je per boot mee naar Ilha da Armona en Ilha da Culatra waarbij je meegenomen wordt door de kleine dorpjes waar je kennis maakt met de manier van leven van deze eilandbewoners.

Deze tocht duur zo’n 6(!) uur en is dus inclusief lunch, waardoor het een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding is!

Bekijk beschikbaarheid & prijs (klik om te openen)

Net zoals in buursteden Faro en Albufeira, worden vanuit Olhão ook boottochten georganiseerd waarbij je met een ervaren schipper het water afspeurt naar wilde dolfijnen!

De kans dat je ze tegenkomt in de Algarve is enorm groot omdat ze hier gedurende het hele jaar langs de kust trekken. Natuurlijk zijn het wilde dieren dus het is geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk zult zien, maar zelfs als het niet lukt, is dit een leuke boottrip die je meeneemt door het Ria Formosa natuurpark.

Olhão hotel tips

Olhão is een fantastische locatie om als uitvalsbasis te gebruiken tijdens je Algarve avontuur. Het zit vol met heerlijke restaurants, leuke activiteiten en vele leuke buurplaatsen zoals Faro, Tavira en Loulé. In en net buiten Olhão zitten een aantal leuke hotels en gastenhuizen die je verblijf extra bijzonder maken.

Dit zijn mijn hotel tips voor een verblijf in Olhão:

Pure Formosa Concept Hotel Olhão

Laat je in de watten leggen in het Pure Formosa Concept Hotel. Dit driesterrenhotel ligt in het centrum van Olhão en heeft een zwembad op het dak! Zo kijk je uit over de oceaan vanuit het bad of vanaf de ligstoelen.

Binnen vind je een modern restaurant waar dagelijks een uitgebreid ontbijt geserveerd wordt en hoewel de kamers niet super groot zijn, zijn ze wel van alle gemakken voorzien.

GuestMar hotel Olhão

Dit gastenhuis gerund door twee supervriendelijke eigenaren voelt alsof je bij de mensen thuis woont. Wit en eikenhout zijn de kleuren die je hier treft en bovendien ligt het verblijf in het gezellige oude centrum van de stad.

Koffie en thee zijn de hele dag te verkrijgen en indien gewenst verzorgen de eigenaren een lekker ontbijtje om je dag goed te beginnen. Zelfs in het hoogseizoen is dit nog een redelijk betaalbaar adresje.

Casa dos Ventos Olhão.

In het heuvelachtige binnenland van de Algarve, op nog geen 5 kilometer van Olhão, ligt het gastenhuis Casa dos Ventos bovenop een heuvel. Met slechts een handjevol kamers, een groot zwembad en een ligweide, kom je hier aan het einde van een dag avonturen beleven helemaal tot rust.

De sfeervolle kamers beschikken allemaal over een eigen badkamer, maar beneden waar de gastvrije eigenaren wonen kan je indien gewenst gebruik maken van de gedeelde keuken en woonkamer. Deze casa is ontworpen door de eigenaren zelf en in een prachtige authentieke Portugese stijl ingericht.

🛎 Bekijk meer van mijn accommodatie tips voor de gehele Algarve op een van de volgende pagina’s:

Olhão kent talloze restaurants en cafés waar je je kan onderdompelen in Portugese delicatessen zoals cataplanas en piri-piri gerechten. Van kleine etablissementen gerund door families tot luxere restaurants met gerechten van over de hele wereld. Dit zijn mijn restaurant en café aanbevelingen voor Olhão:

Figo de Pita Olhão restaurant tip

Voor ontbijt of lunch, moet je bij Figo de Pita zijn. Snel last van keuzestress? Ga voor het brunchmenu waarbij je brood met geklutste eieren of tofu krijgt plus een pannenkoek, yoghurt met fruit, een sapje en koffie. Al dit en meer is ook los te bestellen van ‘s ochtends tot het eind van de middag.

Petiscais Olhão restaurant tip

Dit uitstekende restaurant is gebouwd in een voormalige stationshal, waarbij je binnen nog delen van de oude muren ziet staan.

Tegenwoordig serveren ze hier uitstekende Portugese gerechten zoals chorizo, picanha (een soort steak) en gebakken octopus. De gemengde tapas om te delen als voorgerecht is een aanrader.

Pizza na Pedra Olhão Algarve restaurant tips

Even afwisselen? Deze Italiaan tegenover de markthal serveert al sinds 1999 goed gerecenseerde klassiekers zoals linguini, risotto’s maar ook ‘gewoon’ uitstekende pizza’s in drie formaten.

Vraag bij je reservering om een tafel op de eerste verdieping om niet alleen van de maaltijd, maar ook van het uitzicht over de kust te genieten.

Ontdek Olhão en omgeving met een goed(kop)e huurauto

De beste manier om al het pracht te ontdekken in en rondom Olhão is met een huurauto. Door een paar dagen een auto te huren kom je veel eenvoudiger op de bezienswaardigheden en activiteiten die niet altijd met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Door een auto te huren bij Luzcar, help je een lokaal familiebedrijf gerund door Portugese ondernemers. Zo steun je de lokale economie en krijg je bovendien top service, wat vaak een schril contrast is met de grote corporaties. Luzcar is gebaseerd in Lagos, maar ze bieden ook auto’s aan bij het vliegveld in Faro. Zo kan je de auto bij aankomst direct in ontvangst nemen en weer afgeven op het vliegveld bij vertrek.

De reputatie van Luzcar spreekt voor zich. Bijna 5 uit 5 op Google Maps. Klik op de knop hieronder om de prijzen te bekijken en vrijblijvend een optie aan te vragen.

Parkeren in Olhão

Kom je met een eigen of gehuurde auto, dan is het handig om de auto aan de rand van de stad te parkeren en te voet verder te gaan. In het laagseizoen is het al niet eenvoudig om een parkeerplaatsje te bemachtigen – laat staan in het hoogseizoen. Om onnodig rondrijden te voorkomen, vind je hier een lijstje met parkeerplaatsen in Olhão:

Gratis parkeren in Olhão:

Betaald parkeren in Olhão:

Hieronder vind je nog een aantal foto’s van mijn bezoek aan Olhão. Het was helaas een bewolkte dag, maar goed, zelfs in de Algarve schijnt niet altijd de zon! Klik op een foto om deze te vergroten.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.