Ga naar de inhoud
openbaar vervoer Algarve trein bus

🚌 De Algarve trekt jaarlijks vele internationale bezoekers die haar pracht en praal komen ontdekken tijdens een vakantie, overwintering of digital nomad ervaring. Hoewel de meeste mensen kiezen voor autoverhuur om de regio te verkennen, biedt het openbaar vervoer een betaalbaar en milieuvriendelijk(er) alternatief. Van historische treinroutes tot betrouwbare busdiensten, het openbaar vervoer in de Algarve is niet alleen efficiënt, maar biedt reizigers ook een authentieke ervaring van het lokale leven. Bovendien hoef je zelf niet te rijden en heb je zodoende meer tijd om te genieten van het uitzicht!

🚅 Ontdek op deze pagina alles dat je moet weten over het openbaar vervoer in de Algarve, zodat je je vakantie optimaal kunt benutten zonder het gedoe van het zelf rijden. Of je nu van Faro naar Lagos wilt, het binnenland wilt ontdekken of jezelf wilt onderdompelen in een lokaal festival in een bergdorpje; dit zal je helpen de weg te vinden in de Algarve.

💡 Liever meer vrijheid en flexibiliteit? Je huurt bij Luzcar een kleine auto inclusief verzekering al vanaf €23 per dag in het laagseizoen en €37 in het hoogseizoen!

Zelfs met het openbaar vervoer kan je helemaal van de Spaanse grens tot aan de westkust van de Algarve komen!

Openbaar vervoer in de Algarve – Algemene informatie

Het openbaar vervoer in de Algarve bestaat uit 2 soorten vervoersmiddelen: Bussen & treinen. Beiden zijn goed betaalbare opties tijdens je vakantie in de Algarve, maar je zal waarschijnlijk veruit het meeste gebruik maken van bussen. Er is namelijk maar één regionale treinverbinding van oost naar west Algarve en deze loopt van Vila Real de Santa António in het oosten tot Lagos in het westen.

Daarnaast is er een intercity trein die loopt van Faro, via Albufeira naar Lissabon.

Bussen in de Algarve

🚍 In de Algarve bestaat het overgrote deel van het openbaar vervoer uit bussen. Deze verbinden alle grote & kleine plaatsen met elkaar van de Spaanse grens tot aan de westkust. Er zijn meerdere busmaatschappijen die ieder een eigen dienstregeling hebben, waardoor het lastig kan zijn om je route te plannen. Een aantal hiervan zijn:

 • Rede Expressos – een van de grootste busmaatschappijen in Portugal;
 • Eva Transportes – een regionaal busnetwerk vooral aanwezig in de Algarve;
 • Renex – Deze busmaatschappij is actief in het oosten van de Algarve;
 • Frota Azul – Deze busmaatschappij is vooral actief in centraal en west Algarve.

In de tijd voor mobiele telefoons was het een hoop uitzoekwerk om te achterhalen welke buslijn je nodig had en wanneer deze vertrekt. Gelukkig is er tegenwoordig een online platform beschikbaar, waarbij je via deze website eenvoudig je route kan plannen en zelfs de live status kan zien van waar de bussen zich bevinden. Via Vamus.pt plan je eenvoudig je route en zie je waar alle bushaltes zijn. Hieronder leg ik uit hoe je deze site kan gebruiken bij het plannen van je rit. Deze is sinds een aantal jaar ook geïntegreerd in Google Maps, waardoor je ook je vertrouwde kaarten app kan gebruiken om je route te plannen.

De routeplanner van Vamus.pt

Busrit plannen in de Algarve via Google Maps

De beste manier om je route door de Algarve te plannen met het openbaar vervoer is via Google Maps. Dankzij de integratie met lokale vervoersaanbieders, kan je nu via de vertrouwde app je route uitstippelen via de openbaar vervoer knop. Deze gebruik je zo:

 1. Open Google Maps en zoek naar je bestemming. Bijvoorbeeld Albufeira Old Town.
 2. Klik op de blauwe route knop en kies je huidige locatie als vertrekpunt. Selecteer vervolgens de ‘trein/bus’ knop en kies je vertrek of aankomsttijd. Je zal dan de verschillende opties zien die er zijn. Wil je per se met de bus (en dus niet de trein), ga dan naar de blauwe Opties knop en vink uitsluitend Bus aan als voorkeur.

  bussen Algarve plannen

Zo eenvoudig is het tegenwoordig! Wil je echter dubbelchecken of en wanneer een bus gaat of welke bestemmingen de bussen in de Algarve aan doen, lees dan hieronder hoe je Vamus.pt gebruikt.

Busrit plannen in de Algarve via Vamus.pt

De tweede beste manier om je route door de Algarve te plannen met het openbaar vervoer is via Vamus.pt. Hoewel deze site er erg intuïtief uitziet, heb ik gemerkt dat de routeplanner niet altijd meewerkt. Daarom bespreek ik twee methodes om Vamus.pt te gebruiken:

 • De routeplanner;
 • De buslijnenkaart in combinatie met het vertrekschema.

Dit is hoe je de routeplanner van openbaar vervoer planner Vamus.pt gebruikt:

 1. Navigeer naar https://vamusalgarve.pt/#/pt/vamus%20algarve/planner
 2. Klik op Idioma en zet de taal op Engels
 3. Vul bij Origin Address je vertrekpunt in en bij Destination Address je bestemming, kies een vertrektijd of aankomsttijd en druk op Find the best route
 4. Een aantal opties zullen onder de laatstgenoemde knop verschijnen. Klik op het tijdstip dat voor jou het meest gunstig is en op de kaart zal de route verschijnen.

Let op: Het komt weleens voor dat de planner aangeeft dat er geen bussen rijden tussen jouw vertrek en aankomst locatie. Zo vroeg ik de planner om een route uit te zetten tussen Faro Airport en Lagos en gaf deze geen opties. Echter gaat er wel gewoon een bus! Daarom is het verstandig om ook of uitsluitend de tweede methode te gebruiken.

Dit is hoe je de buslijnen kaart + schema van openbaar vervoer planner Vamus.pt gebruikt:

 1. Bekijk hieronder het de netwerk kaart en onthoud de nummers van de buslijn(en) die de twee plaatsen waartussen je wilt reizen verbind. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

  algarve bussen kaart
  Als voorbeeld willen we van Faro Airport naar Lagos reizen. Volgens de kaart is dit buslijn 56.
 2. Ga naar de ‘Lines‘ pagina en kies de buslijn die je op de bovenstaande kaart gekozen hebt, bijvoorbeeld 56. Op de kaart zie je de route die deze lijn aflegt. De vlaggen zijn bushaltes en het bus icoontje is waar de bus zich op dit moment bevindt. Door in te zoomen op een van de vlaggen, zie je precies waar de bushalte ligt.
 3. Druk vervolgens op ‘Check Schedules – PDF Download‘ om het schema te downloaden met vertrektijden.

  buslijnen algarve
 4. Open de gedownloade PDF waarin de vertrek en aankomsttijden te vinden zijn van de selecteerde buslijn. De OUTBOUND tabel geeft de vertrektijden aan van het startpunt naar het eindpunt van de lijn. De INBOUND tabel geeft de vertrektijden aan van het eindpunt terug naar het startpunt.

  Zoek in de tabel onder OUTBOUND naar je vertrekpunt, bijvoorbeeld Aeroporto Faro. De combinatie van letters in de header van de tabel geven aan op welke dagen de bus op dat tijdstip vertrekt. Zo betekent ‘A U’ dat deze bus op werkdagen (ma-vrij) op dit tijdstip zal vertrekken. ‘EA U’ staat voor ‘werkdagen in het hoogseizoen’, hetgeen betrekking heeft op de periode 1 mei tot 31 oktober. Daarbuiten zal deze dus niet gaan op dit tijdstip.

  In ons voorbeeld vertrekt de eerste bus van Faro Airport richting Lagos om 08:30 en zal deze om 10:25 aankomen. Wil je weer terug, dan zou je vanaf Lagos om 17:45 de laatste bus kunnen pakken die vervolgens om 19:55 aankomt bij Faro Airport!

Prijzen van bus tickets in de Algarve

De kosten van je buskaartje zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt. Het goedkoopste kaartje is €1,15 voor een afstand van maximaal 2 kilometer, terwijl de duurste €8,15 is voor een afstand tot 120 kilometer.

Voor de speciale buslijn 56, welk vanaf het vliegveld vertrekt naar Albufeira, Lagoa, Portimão en Lagos gelden andere tarieven. Deze vind je in de kleine tabel onderin de afbeelding hieronder. Het meeste dat je hier kwijt bent is €15,00 als je van het vliegveld in Faro naar Lagos reist.

prijzen bussen Algarve
De prijs van een kaartje in de Algarve is afhankelijk van de afstand die je aflegt. Deze kaart is actueel in 2023.

Treinen in de Algarve

🚆 Het aanbod van treindiensten in de Algarve is beperkt tot een select aantal grote plaatsen, voornamelijk langs de kustlijn. Het regionale treinnetwerk loop van Vila Real de Santo António aan de oostgrens tot aan Lagos in het westen. Qua reistijd scheelt het niet heel veel met bussen, maar in een trein zit je wel comfortabeler en heb je meer ruimte dan in een bus. De trein is een uitstekende optie als je snel wagenziek wordt of af en toe de benen wilt strekken.

In de afbeelding hieronder zie je alle treinstations in de Algarve:

treinen Algarve kaart - openbaar vervoer Algarve.
Het treinspoor netwerk van de Algarve. Afbeelding bron: https://wetravelportugal.com/trains-algarve/

Met de trein van of naar Faro airport?

Ondanks dat het een fantastische overstap zou kunnen zijn, is er geen treinstation direct bij Faro Airport. De dichtstbijzijnde trein vertrekt vanaf het centrum van Faro, hetgeen een kleine twintig minuten met de bus is, of tien minuten met een taxi. Volgens Uber/Bolt kost dat ongeveer €6,60.

Helaas pindakaas, geen treinstation bij de luchthaven van Faro.

Treinrit plannen in de Algarve via Google Maps

Wederom Google Maps to the rescue. Via de routeplanner kan je eenvoudig zien wanneer de treinen vertrekken en hoe lang ze er over doen. De routeplanner van Google Maps gebruik je zo:

 1. Open Google Maps en zoek naar je bestemming. Bijvoorbeeld Lagos.
 2. Klik op de blauwe route knop en kies je huidige locatie als vertrekpunt. Selecteer vervolgens de ‘trein/bus’ knop en kies je vertrek of aankomsttijd. Je zal dan de verschillende opties zien die er zijn. Wil je per se met de trein (en dus niet de bus), ga dan naar de blauwe Opties knop en vink uitsluitend Trein aan als voorkeur.

  treinen algarve

Zo zie je wanneer de treinen vertrekken en hoe lang deze er over doen.

Let op: het is mij opgevallen dat niet alle treinen die rijden op Google Maps vermeld staan. Ik raad aan om de resultaten van Google Maps te vergelijken met het schema van cp.pt, de officiële website van de Portugese spoorlijn die opereert in de Algarve. Ook zie je op cp.pt de prijzen van je rit, iets dat Google Maps niet aangeeft.

Treinrit plannen in de Algarve via Comboios de Portugal (cp.pt)

cp.pt is de officiële website van de spoorlijnen in Portugal. Via de eenvoudig te gebruiken routeplanner zie je alle treinen die rijden tussen jouw vertrekpunt en bestemming, inclusief prijzen.

Zo gebruik je de treinrouteplanner van cp.pt:

 1. Navigeer naar https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times en selecteer je vertrek en aankomstpunt. Bijvoorbeeld Faro naar Lagos. Kies de datum waarop je wilt reizen en optioneel een vertrek tijdstip. Klik daarna op Submit.

  openbaar vervoer Algarve trein bus
 2. Indien gewenst, kan je hier direct tickets kopen door in de laatste kolom een van de bolletjes te selecteren en op ‘buy’ te klikken. Uiteraard kan je ook op de stations zelf een ticket kopen.

Met de trein van de Algarve naar Lissabon en vice versa

Vanaf de Algarve kan je met de trein direct naar Lissabon en verder. Deze vertrekt vanaf Faro en buigt voorbij Albufeira af naar het noorden richting de hoofdstad van Portugal. Treinen op deze lijn vertrekken meerdere keren per dag en doen er tussen de 3 en de 3,5 uur over. Kom je vanuit Lagos of Portimão, dan zal je over moeten stappen in Tunes.

Gebruik net zoals hierboven uitgelegd de routeplanner van Comboios de Portugal om de actuele tijden en kosten te zien. Ter indicatie:

 • Een tweedeklas ticket van Faro naar Lissabon kost ongeveer €23,00;
 • Een eersteklas ticket van Faro naar Lissabon kost ongeveer €30,00.

Let op: Lissabon heeft meerdere trein stations. Het centrale en grootste treinstation heet Estação do Oriente.

trein Algarve faro naar lissabon
Via cp.pt plan je eenvoudig je reis van de Algarve naar Lissabon en vice versa.

Vliegtuigen tussen Faro en Lissabon

Wellicht niet de meest milieuvriendelijkste optie, maar het is ook mogelijk om met het vliegtuig tussen Faro en Lissabon te reizen. Deze vlucht duurt slechts 45 minuten, dus tegen de tijd dat het personeel uitgelegd heeft hoe je de stoelriem vast moet maken, begin je al weer aan de daling.

Ook al klinkt dit misschien als de snelste optie, als je het reizen naar het vliegveld, het inchecken, bagage afleveren, instappen, 2x taxiën en bagage weer ophalen meerekent, ben je bijna net zo lang onderweg als met de trein, auto of bus.

De prijzen voor vluchten zijn echter laag. Natuurlijk verschilt het per maand, maar hieronder zie je ter indicatie wat in augustus de prijzen doen voor september, enkele reis zonder bagage:

kosten vliegtickets lissabon faro algarve
Als je flexibel bent in je planning, kan je best goedkoop tussen Faro en Lissabon vliegen.

Meer leuke tips voor jouw Algarve vakantie

Hopelijk heeft deze pagina jou geholpen met je weg vinden via het openbaar vervoer in de Algarve. Naast deze handige informatie, staat mijn website vol andere leuke tips voor jouw avontuur naar de Algarve. Zo vind je een compleet overzicht van alle activiteiten die je kan ondernemen, ontdek je bijzondere overnachtingslocaties en kan je het beste autoverhuurbedrijf van de Algarve vinden. Heb je vragen, stuur gerust een bericht en ik help je graag verder!

Activiteiten tips

activiteiten algarve

Altijd al eens dolfijnen in het wild willen zien? Of wil je een lokale wijngaard bezoeken? De Algarve zit vol leuke activiteiten ter land, ter zee én in de lucht die je kan ondernemen tijdens je vakantie. Bekijk alle activiteiten op de activiteiten pagina.

Accommodatie tips

bijzondere overnachting Algarve

Vind je het leuk om in een bijzondere accommodatie te verblijven? Naast vele prachtige hotels en resorts zijn er ook een aantal bijzondere glampings en tiny houses te vinden in de Algarve. Bekijk al mijn accommodatie tips op deze pagina:

Huurauto tips

auto huren huurauto algarve albufeira lagos faro portimao

Het vinden van een goed autoverhuurbedrijf kan een flinke uitdaging zijn. Je wilt immers niet voor onverwachte kosten staan of rare verrassingen. De Algarve Specialist werkt dan ook uitsluitend samen met het beste verhuurbedrijf in de Algarve: Luzcar.

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *