Ga naar de inhoud
Boottochten Algarve. Lagos, Albufeira, Faro, Portimão in Portugal

Stap aan boord van een catamaran, zeilboot, piratenschip of jacht en voel hoe de zilte zeewind door je haar blaast terwijl je de kleurrijke haven achter je laat. Verken vanaf het wateroppervlakte de typische Algarve rotsformaties bij de Ponta de Piedade, bekijk de beroemde koepelvormige Benagil grot van binnen en vind verscholen stranden en baaien langs de prachtige kustlijn van Zuid-Portugal.

Altijd al wilde dolfijnen willen zien? Speur het kraakheldere blauwe water af naar de vele dolfijnensoorten die dagelijks de Zuid-Portugese kust passeren. De kans dat je ze tegenkomt in de wateren van de Algarve is enorm groot!

Bekijk en boek hieronder de beste boottochten en excursies in de Algarve. Vertrek vanaf o.a. Albufeira, Portimão, Faro, Lagos en andere grote plaatsen.

💡 Mijn tips voor het kiezen van een boottocht in de Algarve (klik om te openen)

Boottochten Algarve - de Ponta da Piedade
Ontdek de Ponta da Piedade tijdens een leuke boottocht voor de kust van Lagos.

⛵ Boottochten vanuit Albufeira

De meeste boottochten die georganiseerd worden in Albufeira, vertrekken vanaf de Marina in het westen. Deze vind je net buiten het oude centrum en is goed aan te lopen als je nabij het Praia dos Pescadores verblijft. Heb je trek gekregen voor of na je vaartocht, dan kan je terecht in een van de vele restaurants in de haven waar gerechten van over de hele wereld te vinden zijn. De meest populaire boottochten vanuit Albufeira gaan naar de Benagil grot of op zoek naar wilde dolfijnen.

Dit zijn de beste boottochten in Albufeira die ik aanraad:

Beste boottochten Albufeira Algarve

2 uur – kleine Speedboat – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Stap aan boord voor een avontuurlijke boottocht vanuit Albufeira naar de Benagil-grot en beleef de perfecte combinatie van natuur en avontuur. Ontdek de iconische landschappen die de kustlijn van de Algarve te bieden heeft, en wie weet spot je onderweg zelfs wilde dolfijnen!

Het avontuur begint op de ontmoetingsplek in de haven, waar je hartelijk wordt verwelkomd door de bemanning. Geen wachtrijen bij de incheckbalie voor jou: je krijgt een speciaal welkomstpakketje en ontspant met een kopje koffie of water in de lounge tot het tijd is om aan boord te gaan. Niet veel later begint de tour langs de adembenemende kustlijn van de Algarve. Onderweg informeert de deskundige gids je over alle bezienswaardigheden die je passeert.

Betreed de beroemde Benagil-grot en bewonder deze indrukwekkende rotsformatie. Maak de mooiste foto’s van de grot en leg het unieke lichtval vast dat naar binnen valt door het gat in het koepeldak. Daarna gaat de tocht verder naar de prachtige stranden van São Rafael en Marinha, twee van de meest geliefde stranden van de Algarve, bekend om hun kliffen en fijne goudkleurige zand.

Beste boottochten Albufeira Algarve

2.5 uur – Grotere Speedboat – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ga op zoek naar speelse dolfijnen en bekijk uitgesleten zeegrotten tijdens deze onvergetelijke boottocht van een halve dag langs de zuidkust van Portugal vanuit Albufeira. Tijdens de tour is er uiteraard tijd voor een zwempauze, dus vergeet niet om zwemkleding en een handdoek mee te nemen!

Bewonder de rotsachtige kust en vaar naar plekken waar grote boten niet kunnen komen. Een deskundige zeebioloog zal aan boord zijn om je van alles te vertellen over de dolfijnen. Hoewel ze bijna altijd gespot worden tijdens de tour, is het natuurlijk geen 100% garantie, aangezien het wilde dieren zijn.

Geniet tijdens de zoektocht van het adembenemende uitzicht op de natuur rondom Albufeira en Carvoeiro terwijl je op zoek gaat naar deze prachtige dieren. Deze boottocht belooft een unieke en onvergetelijke ervaring te worden!

Beste boottochten Albufeira Algarve

3 uur – catamaran – zwemstop – champagne

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ben jij weleens aan boord van een catamaran geweest? Geniet van de buitengewone schoonheid van de kustlijn rondom Benagil terwijl je over het water zoeft met deze mooie boot.

Je vertrekt vanuit de jachthaven van Albufeira en vaart eerst westwaarts langs de kustlijn van het zuiden van Portugal. Leer meer over de plaatsen en bezienswaardigheden die je passeert van de schipper en de bemanning, met een geweldig uitzicht op de rotsformaties en grotten van de gebieden Benagil, Galé en Carvoeiro.

Tijdens de cruise kiest de kapitein een mooie plek om de boot te stoppen, zodat iedereen die dat wil een duik kan nemen en kan zwemmen in de oceaan onder toezicht van de bemanning.

Maak gebruik van de gratis wifi aan boord van het schip om je favoriete foto’s direct te posten. Op de terugweg, voordat je weer bij de jachthaven aankomt, krijg je een glas champagne geserveerd terwijl de achtergrondmuziek speelt, om te proosten op het einde van een ontspannen en onvergetelijke cruise.

⛵ Boottochten vanuit Faro

Het aanbod van vaartochten in Faro is gevarieerder, omdat je naast rondvaarten op zee en de Ria Formosa eilanden, hier ook riviercruises kan vinden. Waar tochten in het westen van de Algarve vooral langs de kliffen en rotsformaties gaan, ontdek je vanuit Faro de verschillende eilandjes die voor de kust liggen en hun prachtige stranden. De Marina is het verzamelpunt voor de meeste boottochten en ligt direct grenzend aan het centrum van de oude stad.

Dit zijn de beste boottochten in Faro die ik aanraad:

Beste boottochten Algarve. Catamaranvaart Ria Formosa eilanden met Estrela da Ria Formosa

4 uur – kleine CATAMARAN – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Geniet van een catamarantocht in het Ria Formosa natuurpark. Verken de drie eilanden en maak onderweg 4 stops. Zwem en snorkel in het kristalheldere water, verken een traditioneel vissersdorp en zie hoe oesters worden gekweekt.

Begin je boottocht door de kanalen van Ria Formosa en speur de waterkant af naar zeevogels die zich voeden aan de randen van de moerassen. Geniet van een eerste stop van drie kwartier bij Ilha Deserta waar je in het kristalheldere water kunt zwemmen en snorkelen.

Vervolgens gaat de tocht verder naar de volgende stop: Ilha do Farol, waar je ook 45 minuten pauzeert en de vuurtoren kunt bekijken en foto’s kunt maken van de typische huizen van de Algarve eromheen. Vaar vervolgens richting vissersgemeenschap Ilha da Culatra voor de derde stop. Hier heb je 2 uur vrije tijd.

Ga lekker lunchen bij een van de traditionele restaurants op het eiland, waar je voor het hoofdgerecht kunt kiezen voor verse vis of zeevruchten. Tot slot maak je een laatste stop op een plek waar je een kijkje kunt nemen bij de oesterkweek in de hangars. Bewonder de getijdenwisselingen bij de Ria Formosa.

Beste Boottochten Faro Algarve

2.5 uur – Kleine Speedboat – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ontdek verschillende soorten walvisachtigen, vogels en ander zeeleven tijdens deze relaxe boottocht. Het vertrekpunt is Faro en vanaf daar steekt de tocht het natuurpark Ria Formosa over in de richting van de Atlantische Oceaan.

Geniet van het uitzicht op de barrière-eilanden (Deserta en Culatra) of de moerassen terwijl je langs de kust vaart. Een team van twee mariene biologen zal helpen zoveel mogelijk soorten te vinden tijdens de tocht op de oceaan, en feiten en informatie geven over de fauna en de omgeving.

Beste Boottochten Faro Algarve

1 uur – zonneboot – kleine groep – spot vogels

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Geniet van de natuurlijke schoonheid van het Ria Formosa natuurpark tijdens een milieuvriendelijke boottocht op zonne-energie. Ervaar een van de meest ontspannende manieren om de lagune van Ria Formosa te bevaren en ontdek dit beschermde gebied in de Algarve.

Bezoek tijdens dit 1-uur durende avontuur door de Ria Formosa de beschermde moerassen van de Algarve en spot enkele van de inheemse flora en fauna in het gebied.

Als je van rust en stilte houdt, is dit de perfecte boottocht om de natuur van zuid Portugal te ontdekken.

⛵ Boottochten vanuit Lagos

Lagos is misschien wel het populairste vertrekpunt voor boottochten in de Algarve. Dankzij de centrale ligging, vertrekken vanaf hier tochten naar de kliffen en rotsen rondom de Ponta de Piedade, de Benagil grot en vertrekken er dolfijnen spot excursies. De marina (haven) van Lagos is via de voetgangersbrug goed te bereiken vanuit het centrum. Tevens is er een grote parkeerplaats rondom de haven indien je met een huurauto komt.

Wil je in Lagos een volledige boot afhuren voor een paar uur om de kustlijn te verkennen met uitsluitend je eigen gezelschap? Bekijk dan eens deze pagina.

Hieronder vind je de beste boottochten in Lagos die ik aanraad:

Beste boottochten Lagos Algarve. Ponta da Piedade & Benagil grot

2 uur – kleine speedboat- Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Klim aan boord van deze stoere speedboat in de jachthaven van Lagos en geniet tijdens deze twee uur durende boottocht van al het natuurschoon dat voor de kust van Lagos te vinden is.

Dankzij de comfortabele stoelen, leun je lekker achterover tijdens deze ontspannen ervaring op het water. Luister aan boord naar het commentaar van de ervaren schipper terwijl hij van alles vertelt over de geschiedenis van de regio en hoe de typische rotsformaties die de Algarve rijk is ontstaan zijn.

Hoewel het niet een onderdeel is van deze boottocht, is er wel een kans dat je wilde dolfijnen ziet spelen in het water. Houd je ogen dus goed open.

Beste boottochten Lagos Algarve. Ponta da Piedade & Benagil grot

2.5 uur – Kleine Speedboat – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Vertrekkend vanaf de jachthaven in Lagos, word je tijdens deze boottocht meegenomen op een spannende 1,5 uur durende rit op de Atlantische Oceaan op zoek naar wilde dolfijnen. Het hoge slagingspercentage en de vriendelijke & professionele bemanning maken dit een must-do-tour in Lagos als je wilde dolfijnen wilt zien.

De zeebioloog aan boord helpt de dolfijnen te identificeren en hun gedrag te interpreteren. Naast dat deze professional je van alles zal vertellen over deze prachtige dieren, worden er direct gegevens verzameld voor onderzoek en statistieken voor het behoud van deze diersoort.

Elke reis is een unieke ervaring die geweldige herinneringen en educatie oplevert, en tegelijkertijd wetenschappelijke gegevens.

Beste boottochten Lagos Algarve. Ponta da Piedade & Benagil grot

1,25 uur – kleine groep – vaar door grotten

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ontdek de Ponta da Piedade in Lagos tijdens deze onvergetelijke boottocht voor de kust van Lagos. Deze speciale boten zijn ontworpen om door de kleinste grotten te kunnen varen, waardoor je op plaatsen komt waar grote boten niet kunnen komen!

De schipper zal je vertellen over de omgeving en je wijzen op rotsformaties met bijzondere vormen. Onderweg kom je langs een aantal prachtige kleine strandjes zoals Praia Dona Ana & Praia do Camilo, evenals de typische zandstenen kliffen waar de Algarve bekend om staat.

Deze boottocht bij Lagos duurt vijf kwartier en vertrekt vanuit de haven van Lagos.

⛵ Boottochten vanuit Portimão

Portimão is een uitstekend vertrekpunt voor boottochten langs de zuidkust van Portugal. Het is iets langer varen naar de Ponta de Piedade, maar de Benagil grot ligt om de hoek. Ook worden vanaf hier de dolfijnen spot tours georganiseerd en heb je keuze uit vele soorten schepen, van zeilboten tot catamarans en speedboten.

De meeste boottochten in Portimão vertrekken vanuit de jachthaven die goed te bereiken is als je in het centrum of bij Praia da Rocha verblijft.

Dit zijn de beste boottochten in Portimão die ik aanraad:

Boottochten Portimão Algarve - Benagil Grot, dolfijnen, ponta da Piedade.

2 uur – kleine speedboat- Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ontmoet je schipper op de pier in Portimão en stap aan boord van deze luxe speedboot om je avontuurlijke boottocht te beginnen. Terwijl je de haven achter je laat, vertelt de gids verhalen over de Arade rivier en haar rol in de geschiedenis van de Algarve.

Bekijk vanaf het water het fort van Santa Catarina, het kasteel van Ferragudo en het schilderachtig vissersdorpje langs de kust. Onderweg kom je langs uitgesleten grotten en torenhoge kliffen terwijl je over het prachtige blauwe water vaart richting de beroemde Benagil grot.

Houd een oog op de horizon, want wilde dolfijnen zijn hier vaak te zien in het water. Het leuke van deze boottocht is dat als ze worden gespot op minder dan 5 kilometer afstand, zal de boot in hun richting varen, zodat je deze speelse zoogdieren van dichterbij kunt bekijken!

Boottochten Portimão Algarve - Benagil Grot, dolfijnen, ponta da Piedade.

3 uur – dolfijnen spotten – benagil grot bezoeken

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Ontdek de kust van de Algarve tijdens een combinatie van een cruise bij zonsondergang, een bezoek aan een grot en een zoektocht naar wilde dolfijnen. Leer van een zeebioloog meer over de geologie en dieren van het gebied terwijl je vaart langs het Castelo de Sao João do Arade en de kleuren van de zonsondergang bewondert.

De tocht start in de jachthaven van Portimão en vaart eerst langs het Castelo de Sao João do Arade en het Forte de Santa Catarina in Rio Arade. Eenmaal op de open oceaan, start de zoektocht naar de wilde dolfijnen. De kans is zeer groot dat je ze zal zien, maar aangezien het wilde dieren zijn is dit natuurlijk geen garantie.

Het tweede deel van de tocht is een vaart langs de kustlijn en afgelegen stranden omringd door gouden kliffen. Uiteraard kom je ook langs de beroemde Benagil grot en is er tijd om binnen de fascinerende rotsformaties te bekijken.

Boottochten Portimão Algarve - Benagil Grot, dolfijnen, ponta da Piedade.

3 uur – piratenschip – barservice – exclusief kielhalen

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Voel je als een ware piraat die de Atlantische Oceaan bevaart tijdens deze unieke cruise vanuit Portimão op een ouderwets houten schip! Deze boottocht vaart vanuit de haven van Portimão langs beroemde bezienswaardigheden zoals de vuurtoren van Alfanzina en natuurlijk de Benagil-grot.

Loop van de plank en zwem in kristalhelder water tijdens deze drie uur durende boottocht. Vanuit de haven vaar je naar het open water en navigeer je langs de kust van Portimão via de Arade rivier, het dorp Ferragudo en twee middeleeuwse kastelen.

De tocht vaart vervolgens richting het oosten en passeert Carvoeiro, waar zich de beroemde rotsformatie van Algar Seco bevindt. Aangekomen bij de vuurtoren van Alfanzina, stap je over op een kleine boot om de binnenkant van de lokale grotten te bezoeken, waaronder de beroemde van Benagil grot.

Arade rivier cruise Portimão Silves

4.5 uur – elektrische boot – Kleine groep

Bekijk beschikbaarheid (klik)

Zodra je denkt aan boottochten in de Algarve, is het eerste dat je voor je ziet waarschijnlijk een boottocht over de oceaan langs de torenhoge kleurrijke kliffen zoals de Ponta da Piedade. Ben je echter op zoek naar een ontspannen boottocht zonder golven waarbij je geruisloos over het water vaart, dan is dit een vette tip: Een eco-vriendelijke boottocht per elektrische zonneboot over de Arade rivier van Portimão naar Silves.

Doordat er maar weinig boten over de Arade rivier varen omdat het water zeer ondiep is, is deze tocht in mijn ogen een ‘best kept secret’ in de Algarve.

Powered by GetYourGuide

⛵ Boottochten vanuit kleinere plaatsen

Uiteraard vertrekken er ook boottochten vanuit kleinere plaatsen in de Algarve. Dit zijn de boottochten die ik aanraad in niet eerder genoemde plaatsen:

Aanbevolen boottochten vanuit Alvor:

Aanbevolen boottochten vanuit Carvoeiro:

Boottochten Algarve
Praia do Camilo, een prachtig klein strandje waar je langskomt tijdens een boottocht vanuit Lagos.

⛵ Meer boottochten in de Algarve

Nog niet gevonden wat je zoekt? Of wil je meer boottochten bekijken? Vind hieronder een overzicht van meer boottochten in de Algarve, inclusief andere vertrekpunten dan de bovenstaande.

Veel gestelde vragen over boottochten in de Algarve

Welk boottocht moet ik kiezen in de Algarve?

Als je een keuze moet maken uit de vele boottochten die aangeboden worden in de Algarve, dan raad ik aan om een boottocht te boeken waarbij je meerdere highlights in één tocht bezoekt. De meest populaire bezienswaardigheden in de Algarve zijn de Ponta de Piedade, Benagil grot en de wilde dolfijnen die langs de kust zwemmen.

Vanuit Albufeira kan je via deze boottocht de Benagil grot bezoeken en tegelijkertijd de zee afstruinen naar wilde dolfijnen.

Vanuit Lagos vertrekt deze boottocht naar de Benagil grot. Als er onderweg dolfijnen gespot worden, zal de boot daar heen varen om ze van dichtbij te bekijken!

Wat moet ik meenemen tijdens een boottocht in de Algarve?

Bij alle boottochten, zeker in de zomer, is het aan te raden om zonnebrand, een pet en een flesje water mee te nemen. Daarnaast natuurlijk je camera en als je deze hebt: een verrekijker! Als er dolfijnen in de buurt zijn, dan kan je ze van dichtbij bekijken met een verrekijker.

Hoe ruig is de zee in de Algarve?

Als je in de zomer komt, zal je weinig last hebben van golven en deining. De meeste dagen is de zee heerlijk strak blauw en plat. Zo hoef je je geen zorgen te maken over potentieel zeeziek worden. Mocht het een dag hard waaien waardoor er wel golven ontstaan, kies dan voor een boottocht per catamaran. Deze ligt stabieler in het water, waardoor je minder last hebt van de deining!

Wat is de beste boottocht om de Benagil grot te bezoeken in de Algarve?

Er zijn vele aanbieders van boottochten naar de Benagil grot. Als je echter de drukte wilt vermijden, kies dan voor een boottocht die bij zonsondergang de grot bezoekt. Er zijn dan minder andere boten, SUPs en kajaks, waardoor je leukere foto’s kan maken!

Bekijk hier welke boottochten de Benagil grot bezoeken bij zonsondergang.

Wat is de beste boottocht om de Ponta de Piedade in de Algarve te bezoeken?

De beste manier om de Ponta de Piedade te bezoeken is om vanuit de haven van Lagos aan boord te stappen van een van de veel boottochten die daarvandaan vertrekken. Vanaf daar is het slechts een kwartiertje varen om bij de prachtige kliffen uit te komen. Deze boottocht is de best gerecenseerde tour, omdat dankzij het kleine formaat van de boot je de grotten in kan varen!

Wat is de beste boottocht om dolfijnen te spotten in de Algarve?

In de Algarve is de kans heel groot om wilde dolfijnen te spotten. Bekijk deze pagina voor meer informatie over boottochten waarbij je op zoek gaat naar deze prachtige dieren.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *