Ga naar de inhoud

Op een klein half uurtje noordwaarts rijden vanaf Lagos vind je het kleine bergdorpje Monchique. Gelegen op een kilometer boven NAP, is dit plaatsje en het omliggende heuvelachtige landschap van de Serra de Monchique een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de Algarve. Onderweg rijd je over slingerende bergwegen, passeer je ouderwetste boerderijen en kom je geen palm- maar naaldbomen tegen.

Vanaf de top van de Monte Foia kijk je op een heldere dag kilometers ver de Algarve in en kan je zelfs beiden kusten zien. Aangezien het een stuk landinwaarts ligt en hoger gelegen is, is de temperatuur ook een paar graden lager dan aan de kust. Wil je een dagje aan de hitte ontsnappen en mooie vakantiefoto’s maken, dan verdient Monchique het om bovenaan je lijstje te staan!

Op deze pagina lees je mijn tips voor een bezoek aan Monchique op basis van mijn eigen bezoeken. Zo benoem ik mijn favoriete bezienswaardigheden en leuke activiteiten, alsmede een aantal hotel tips indien je besluit te overnachten. Welkom in Monchique!

🚗 Even tussendoor: wil jij een Portugees familiebedrijf steunen door lokaal een auto te huren? Lees hier meer over Luzcar. Dankjewel!

Monchique Algarve bezienswaardigheden en tips
Een van de straten in het bergdorpje Monchique, gelegen op een half uurtje van Lagos.

Monchique top 9 bezienswaardigheden

De Serra de Monchique waarin het stadje ligt, zit vol met prachtige uitzichtpunten waar een fotogravenhart sneller van gaat kloppen. Als je eropuit trekt richting Monchique, ga ik er voor deze pagina vanuit dat je een huurauto tot je beschikking hebt. De bezienswaardigheden die hieronder staan, gaan dan ook over de hele regio Monchique.

Heb je geen eigen auto maar wil je de Serra de Monchique wel bezoeken, bekijk dan iets verderop het activiteiten overzicht voor begeleide tours vanuit een aantal grote plaatsen.

Dit zijn de top 9 bezienswaardigheden in en rondom Monchique die ik aanraad te bezoeken:

1. Monchique dorpscentrum

Monchique Algarve bezienswaardigheden

In het dorp Monchique vind je veel traditionele Portugese architectuur. Witgekalkte huizen met felgekleurde deuren en ramen bevestigen dat je niet meer in Nederland bent. In het centrum bevindt zich een klein parkje en rondom het plein kan je op een van de terrassen terecht voor een kop koffie, warme lunch of een koude Superbock.

De Igreja Paroquial de Monchique is de grootste kerk van het dorp met een mooie houten vloer en plafond. Het vergulde altaar en de heilige kunst springen ook direct in het oog.

2. Miradouro da Fóia

bezienswaardigheden in en rondom Monchique, Algarve, Portugal

Een kleine 15 minuten rijden vanuit Monchique richting het westen op de N266-3, brengt je naar het de Miradouro da Fóia (uitzichtpunt van de Fóia berg). Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kan je van een drankje genieten bij het kleine popup cafeetje Alecrim net onder de parkeerplaats.

Op een heldere wolkeloze dag, zie je niet alleen de zuidkust, maar kan je ook de westkust in de verte zien. De route naar de top is een geliefde uitdagende route voor mountain bikers, dus pas onderweg op voor deze sportievelingen die van dezelfde weg gebruikmaken.

3. Foia bergwater bron

bezienswaardigheden in en rondom Monchique, Algarve, Portugal

Ben je onderweg naar de top van Foia? Breng je lege drinkfles mee en vul deze met heerlijk helder bergwater bij deze mini bron. Net gelegen onder de top van de berg, kijk je ook vanaf hier over de zuidkust van Portugal.

Er zijn een paar picknick bankjes waar je gebruik van kan maken terwijl je een meegenomen snack wegspoelt met je vers getapte bronwater.

4. Parque da Barragem de Odelouca

Monchique Algarve

De Odelouca Barragem (dam) is een van de belangrijkste water reservoirs voor de Algarve. Hier wordt in het najaar regenwater opgespaard zodat gedurende de rest van het jaar de dorpen en steden in de Algarve van drinkwater worden voorzien.

Vanaf de parkeerplaats kan je uitkijken over het stuwmeer. Kom je richting het einde van de zomer, dan zal het waterpeil een stuk lager staan dan in februari/maart.

Zwemmen is niet toegestaan.

5. Fonte Santa wandeling naar ruïne en waterbron

Monchique Algarve

Als je toe bent aan een klein wandelavontuur, dan is een bezoek aan de Fonte Santa bron / badhuis / ruïne een interessante keuze. Het beste kan je hier parkeren, om vervolgens de laatste 1,5 km lopen over een heuvelachtig gravel pad. Verder rijden is niet aanbevolen, tenzij je een 4×4 hebt met goede veering en zelfs dan zal je de laatste paar honderd meter moeten lopen over een stijl en begroeid pad.

Wees, afhankelijk van het seizoen, bereid om meerdere keren de rivier over te steken (het water staat in het najaar tot aan je enkels) om uiteindelijk uit te komen bij deze bijzondere verlaten ruïne.

Binnen vind je een uitgegraven en gemetseld bad waarin je in vers bronwater een duikje kan nemen. Binnen hangt een bordje met het verzoek om respectvol met de eigendommen om te gaan en om na afloop van een sessie het badwater weg te laten lopen via het ventiel aan de buitenzijde.

Neem voor de wandeling een fles water mee, want je droogt snel uit onder de warme Portugese zon.

6. Casa do Medronho in Marmelete

Monchique Algarve

In het kleine Casa do Medronho museum in Marmelete, leer je hoe de alcoholische drank Medronho gemaakt wordt. Een bezoekje is gratis en daardoor een leuke stop tijdens je roadtrip door de omgeving.

Medronho is een traditionele Portugese likeur (40-50% alcohol) die wordt geproduceerd uit de vrucht van de aardbeiboom. Meer zal ik niet verklappen, je komt er vanzelf achter tijdens je bezoek aan dit kleine museum!

Ze zijn dicht tijdens de lunch, dus het beste kan je voor 12:00 komen of na 14:00. In de wintermaanden zijn ze gesloten.

7. Parque do Barranco dos Pisoões

Monchique Portugal - Bezienswaardigheden Parque do Barranco dos Pisoões

Net buiten Monchique ligt langs de M501 het Parque do Barranco dos Pisoões. Hier gaan de inwoners van het dorp heen op hun vrije dag om te picknicken terwijl de kinderen in het stroompje spelen.

De gemeente heeft hier een aantal permanente barbecues geplaatst om te gebruiken, evenals bankjes en tafels. Dankzij de begroeiing, zit je hier goed beschut tegen de zon en wind.

8. Passadiços Barranco do Demo

Passadiços Barranco do Demo, bezienswaardigheden Monchique

Een kleine tien kilometer richting het oosten start vanaf de begraafplaats een in 2023 aangelegde wandelroute door het heuvelachtige landschap. Deze heet de Passadiços Barranco do Demo en bestaat uit een houten vlonderpad en een hangbrug.

Heen en terug is ongeveer een uurtje en in de toekomst wordt de route verder uitgebreid.

9. Miradouro da Picota

Monchique Portugal bezienswaardigheden: Miradouro da Picota

Een ander leuke – en minder bezocht – uitzichtpunt is de toren bij het Miradouro da Picota. Via een smalle weg kom je uit aan de voet van de toren welke per trap te betreden is. Vanuit het torentje heb je een mooie panorama uitzicht over de omgeving.

Monchique top 4 activiteiten

Heb je geen eigen vervoer maar wil je wel graag de Serra de Monchique verkennen, dan is een begeleide tour vanuit een van de grote plaatsen een absolute aanrader. Niet alleen wordt je netjes opgehaald en weer afgezet, ook gaat er een ervaren gids mee die je alles zal vertellen over de prachtige omgeving.

Heb je zelf vervoer, dan is de Happy Donkeys Sanctuary een leuke non-profit om te bezoeken voor een wandeling met ezels.

Dit zijn de top 4 Monchique tours en activiteiten:

1. Een wandeling met ezels in de Serra de Monchique

happy donkeys sanctuary Monchique, Algarve, Portugal

De Happy-Donkeys Sanctuary is een kleine non-profit organisatie die zich inzet voor de rechten van ezels en ze tegelijkertijd een goed thuis geeft waar ze een gelukkig leven kunnen leiden.

Maak een unieke ezelwandeling in de prachtige valleien van het Monchique-gebergte terwijl je samen met een groep ezels over prachtige paden loopt, kleine stroompjes oversteekt en geniet van de geur van aromatische kruiden.

Via de website van Project Sanctuary Happy Donkeys kan je kiezen uit wandelingen van 1, 2, of 3 uur welke tussen de 1 en 7 kilometers lang zijn. Reserveren van te voren is een must!

Voor kleine kinderen onder de 20 kilo is het mogelijk om een stukje op een ezel te rijden.

Tip: neem vanuit de supermarkt wat wortels mee, zodat je ze onderweg kan voeren! 🥕

2. Dagtrip Monchique, Silves & Caldas inclusief wijnproeverij vanuit Lagos & Portimão

Dagtrip Monchique, Algarve, Portugal

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Tijdens deze dagtrip bezoek je naast Monchique ook het historische Silves en het plaatsje Caldas. Zo sla je drie Portugese vliegen in één klap!

Ochtendprogramma:

Nadat je per minibus opgehaald bent vanaf je accommodatie in Lagos, Portimão of Lagao, vertrekt de tour eerst richting het oude stadje Silves voor een bezoekje aan het historische centrum inclusief de oude kathedraal. Daarna volgt een wijnproeverij bij een lokale wijngaard en is het tijd voor lunch. Let op, deze is niet inbegrepen in de tour prijs.

Middagprogramma:

‘s Middags trek je de bergen in richting Monchique. Onderweg stop je om een kijkje te nemen bij de thermische bronnen van Caldas om vervolgens door te rijden naar Fóia, het hoogste uitzichtpunt in de Algarve.

Aan het einde van deze dagtrip wordt je weer netjes terug afgezet bij je accommodatie

3. Dagtrip Monchique, Silves & Caldas vanuit Albufeira

Dagtrip Monchique, Algarve, Portugal

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Verblijf je in Albufeira, dan is deze dagtrip van Coast and Country tours een van de beste manieren om Monchique en omgeving te verkennen.

Ochtendprogramma:

Je verzamelt voor deze leuke dagtour op een centraal punt in Albufeira om vervolgens met een minibusje richting Silves te rijden. Hier bezoek het een kasteel uit de 11e eeuw en leer je over de geschiedenis en het belang van dit kasteel in die tijd. Vervolgens is het tijd voor een warme hap (niet inclusief) om nieuwe energie te krijgen voor het middagprogramma!

Middagprogramma:

Onderweg naar Monchique stop je bij de Caldas thermische bronnen om een kijkje te nemen met daaropvolgend een bezoek aan het sfeervolle bergdorp.

De laatste stop is het Fóia uitzichtpunt, welke het hoogste bergtopje is in de Algarve waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De tour eindigt waar deze ‘s ochtends begonnen is op de verzamelplaats.

4. Workshop keramiek

keramiek workshop Algarve

Maak je eigen souvenir tijdens deze keramiek workshop in Monchique! Onder begeleiding van een kunstenaar maak je een eigen azulejos tegel, potje of schaaltje.

De workshop vindt plaats in het atelier van een lokale artiest. Houd er rekening mee dat je kunstwerk moet drogen en afgebakken worden, dus boek deze activiteit vroeg tijdens je verblijf en haal deze een paar dagen later op zodra deze klaar is!

Monchique restaurant tips

Monchique kent een aantal gezellige restaurants en cafés met lokale, maar ook internationale gerechten. De meeste liggen in het centrum, maar sommigen liggen aan de weg richting de top van het Foia uitzichtpunt. Vanaf de terrassen van deze restaurants, heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

Hieronder vind je 6 tips voor restaurants en cafés in en rondom Monchique:

Naam restaurant en soort keukenMijn tipScore & aantal reviews op Google Maps
A Charrete
Portugees
Traditioneel Portugees eten met een traditioneel prijskaartje.4.5/5 (826)
Café Vintage Tapas & Wine
Tapas en wijn
Tapas en wijn in een knus restaurantje.4.6/5 (342)
Velochique
Sandwiches, koffie, gebak
Café meets fietsenwinkel. Centraal gelegen op het plein én lekker eten op de menukaart. Ga als bijgerecht voor de knapperige zoete aardappelpatat4.8/5 (307)
Ochalá
Thee, koffie, gebak
Een leuk klein cafeetje met diverse soorten thee en gebak4,9/5 (61)
Pimenta Rosa
Portugees
Vanaf het terras van de Rose Peper kijk je uit over valleien terwijl je geniet van lekker eten tegen een schappelijke prijs.4,7/5 (162)
Restaurante Luar Da Fóia
Portugees
Vanaf de meeste tafeltjes in dit restaurant kijk je kilometers ver richting de kust. De kwaliteit van de gerechten is hoog, maar prijzen zijn ook bovengemiddeld.4,6/7 (2524)

Monchique auto huren

De beste manier om al het pracht te ontdekken in en rondom Monchique is met een huurauto. Door een paar dagen een auto te huren kom je veel eenvoudiger op de bezienswaardigheden en activiteiten die niet altijd met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Het vinden van een goed auto verhuurbedrijf is eenvoudig, omdat wij dit al voor je hebben uitgezocht!

Door een auto te huren bij Luzcar, help je een lokaal familiebedrijf gerund door Portugese ondernemers. Zo steun je de lokale economie en krijg je bovendien top service, wat vaak een schril contrast is met de grote corporaties. Luzcar is gebaseerd in Lagos, maar ze bieden ook auto’s aan bij het vliegveld in Faro. Zo kan je de auto bij aankomst direct in ontvangst nemen en weer afgeven op het vliegveld bij vertrek.

De reputatie van Luzcar spreekt voor zich. Bijna 5 uit 5 op Google Maps.

Monchique fotogalerij

Als hobbyfotograaf en zelfbenoemd avonturier, ga ik er regelmatig op uit om nieuwe plaatsen te ontdekken. Uiteraard gaan de camera en drone dan mee. Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete foto’s van de omgeving Monchique!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *