Ga naar de inhoud

Wildkamperen Portugal in 2024 – Regels voor wildkamperen Algarve + bronnen

  • David 

Voor avonturiers die met een eigen of gehuurd busje door Portugal reizen is er niets mooiers dan wildkamperen. Je kiest een mooi plekje uit en kookt ‘s avonds een maaltijd op je brandertje, terwijl je op de achtergrond de zon langzaam in zee ziet zakken. ‘s Ochtend word je wakker met het geluid van de zee en zet je een kop koffie op je percolator na een nachtje wildkamperen. Maar mag dat eigenlijk wel in Portugal? Na verschillende websites er op nageslagen te hebben, is dit artikel de conclusie. Dit zijn de regels omtrent wildkamperen in Portugal in 2024:

Gelijk naar het antwoord op de hamvraag: Ja, wild kamperen is toegestaan in Portugal sinds mei 2021, maar met uitzonderingen! Het was in het verleden bij wet verboden om te wildkamperen in Portugal, maar in de praktijk werd dit niet gehandhaafd. Door een wijziging van de artikelen 48 en 50-A van de Portugese ‘Highway Code’ in mei 2021, en een update hiervan in augustus 2021, zijn overnachtingen in door het IMT (Instituto da Mobilidade e Transportes) goedgekeurde campers toegestaan voor een periode van maximaal 48 uur. Dit komt er op neer dat je met een busje op parkeerplaatsen mag overnachten; het is echter (nog steeds!) niet de bedoeling dat je zomaar ergens een tent op zet. Dat is altijd verboden.

bijzondere overnachtingen algarve

Dit staat op de officiële toerisme website visitportugal.com:

(…) Please note that the overnight stay of motor caravans or similar is forbidden in areas of the Natura 2000 Network, protected areas and areas covered by the Coastal Zone Management Plans (except in places where it is expressly authorised). (…)

https://www.visitportugal.com/en/content/campervanning
wildkamperen portugal regels 2023

Wildkamperen met een camper is dus toegestaan, maar er gelden de volgende uitzonderingen:

  1. Wildkamperen mag niet op plaatsen waar een verbodsbord staat.
wildkamperen Portugal regels Algarve
Voorbeeld verbodsbord voor wildkamperen
  1. Wildkamperen blijft verboden op grond die behoort tot het netwerk van Natura 2000-reservaten, hetgeen beschermde gebieden zijn.

Bekijk hier de Natura 2000 kaart. Het is lastig om op deze kaart precies te zien waar de gebieden zijn aangezien er geen plaatsnamen op staan en je niet heel ver kan inzoomen, maar als je twijfelt is het beter om een stukje door te rijden of het na te vragen bij het lokale toeristeninformatiecentrum.

  1. Wildkamperen blijft verboden in gebieden die vallen onder kustontwikkelingsplannen (Coastal Zone Management Plans) tenzij er expliciet toestemming wordt gegeven in dat gebied, in welk geval het aangegeven wordt middels een bord.
Roadtrip Algarve
Reserveer een huurauto via de Algarve Specialist en ontvang gratis deze leuke mini-reisgids met mijn 5 favoriete roadtrips door de Algarve.

Op legale plaatsen waar je mag wildkamperen, gelden de volgende (in mijn optiek logische) regels:

  • Je mag de openbare weg niet gebruiken voor ‘camping activiteiten’. Denk hierbij aan het opzetten van een kampement inclusief tafels, stoelen en barbecue. Deze activiteiten dienen in de camper plaats te vinden.
  • Dumpen van afval, waaronder ook grijs water, op de openbare weg of in de natuur is niet toegestaan.
wildkamperen portugal regels
(https://pixabay.com/nl/illustrations/vanagon-volkswagen-combinatie-van-1919554/)

Aan overtreders van de nieuwe wildkampeerregels in Portugal worden hoge boetes uitgedeeld. Overtredingen kunnen leiden tot boetes tussen de 120 en 600(!) euro. Neem dit risico niet en kies een legale overnachtingsplaats.

Ontdek de mooiste kampeerplekjes in Portugal via de app Park4Night. Zo hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en vind je alle mooiste (gratis) plekjes in een handig overzicht.

https://www.visitportugal.com/en/content/campervanning
https://dre.pt/dre/detalhe/lei/66-2021-170083315

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 17

Wees de eerste die dit bericht waardeert.