Meteen naar de inhoud
Silves Algarve, bezienswaardigheden, tips en activiteiten.
Een van de fraai gedecoreerde panden in het oude centrum van Silves.

Silves is een relax historisch plaatsje verscholen in het heuvelachtige binnenland van de Algarve, op een klein half uurtje rijden vanaf Albufeira. Verspreid door de stad, welke gemakkelijk te voet te ontdekken is, vind je vele overblijfselen van de Romeinse tijd, de Mooren en de latere Europese veroveraars. Hoewel je in een dag de meeste highlights van Silves kan afstrepen, zal je rond etenstijd voor een lastige keuze komen te staan dankzij de vele gemoedelijke restaurants die de stad rijk is.

Langs het oude centrum kabbelt de Arade rivier vanuit de verderop gelegen barragem (stuwdam) richting de oceaan uitmonding bij Portimão. Eenmaal in Silves, stroomt het water onder de Ponta Romana door – een voetgangersbrug die stamt uit de tijd van de Romeinen en vandaag de dag nog steeds in gebruik is. Het meest bezochte historische object is echter het donkerrode zandstenen kasteel van Silves, welke door de Mooren gebouwd is en al van ver af te zien is wanneer je de stad nadert.

Een bezoek aan Silves is een absolute aanrader als je een dagje Portugese cultuur en geschiedenis wilt ervaren. Zelf ben ik er al meerdere keren geweest om het plaatsje te ontdekken, foto’s te nemen en zo uiteindelijk deze pagina te maken. Hieronder vind je mijn tips en aanbevelingen voor een geslaagd bezoek aan Silves! Alvast veel plezier.

Silves Algarve tips, bezienswaardigheden, restaurants en activiteiten
De Arade rivier stroomt rustig door Silves richting de oceaan.

De beknopte geschiedenis van Silves

Silves kent een lange en rijke geschiedenis. In de tijd van de Feniciërs en later de Romeinen, was het een belangrijke handelsstad voor lokale producten zoals olijfolie en kurk. Rond 716 werd de stad veroverd door de Moren en bouwden zij het indrukwekkende kasteel dat vandaag de dag nog trots overeind staat.

In de 12e eeuw werd Silves veroverd door de christelijke koningen van Portugal en in de eeuwen die volgden verloor de stad zijn belangrijke positie als handelscentrum. Dit was een periode waarin Portugal, zoals veel andere Europese landen, begon uit te breiden en te koloniseren in de Nieuwe Wereld en de Afrikaanse kusten, waardoor de handel langs de kusten van de Middellandse Zee minder belangrijk werd.

In de 19e eeuw onderging Silves, net als vele andere delen van Portugal, een periode van economische achteruitgang en emigratie als gevolg van verschillende oorzaken. Een belangrijke factor was de Napoleontische oorlogen in Europa, die Portugal hard troffen en de economie van het land verwoestten. Daarnaast zorgde de opkomst van de industriële revolutie in Europa voor een verandering in de economie van Portugal en de Algarve. De traditionele landbouw- en ambachtelijke industrieën van Silves werden steeds minder winstgevend en werden verdrongen door de opkomende industriële sectoren in Europa.

Tegenwoordig is de stad weer aan het opbloeien, voornamelijk dankzij de opkomst van toerisme, maar ook de landbouw speelt nog steeds een belangrijke rol. Zo vind je rondom Silves vele agrarische bedrijven waar ze citrusvruchten, amandelen, olijven, kurk en druiven verbouwen. Bezoek je het kasteel van Silves, speur dan eens de horizon af voor een van deze boomgaarden!

Silves Algarve tips, bezienswaardigheden, restaurants en activiteiten
Silves, met op de achtergrond het Moorse kasteel.

Top 10 bezienswaardigheden Silves

Dankzij de rijke geschiedenis van Silves, zijn er veel leuke bezienswaardigheden om te ontdekken tijdens een bezoek aan deze historische stad. Het beste kan je de auto (gratis) parkeren op de grote parkeerplaats langs de rivier of aan de achterzijde van het kasteel en daarna te voet op avontuur gaan. Ik raad aan om normale of wandelschoenen aan te doen in plaats van teenslippers, aangezien je best wat meters zal maken in dit tegen een heuvel aangebouwde plaatsje.

De beste manier om Silves te ontdekken is een combinatie van de hieronder genoemde highlights te bekijken, maar ook door lekker te dwalen door de wirwar van straatjes, zeker rondom de kathedraal en het kasteel. Zo kom je sfeervolle verborgen restaurantjes tegen en ambachtelijke (souvenir)winkels en ateliers die andere bezoekers over het hoofd zien!

Dit zijn de top 10 mooiste bezienswaardigheden in en rondom Silves:

1. Castelo de Silves – Het Moorse kasteel

Castelo de Silves Algarve.
Castelo de Silves

Het Castelo de Silves is een middeleeuws kasteel gelegen op de heuveltop van Silves. Het donkerrode kasteel werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing van de regio in de 8e eeuw en diende als een belangrijke vesting voor de Moren tijdens de middeleeuwen. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse forten in Portugal. Het kasteel heeft verschillende torens en poorten en is omgeven door imposante muren die een fraai uitzicht bieden over de stad en de omgeving. Het kasteel werd gebouwd met zandsteen en heeft prachtige versieringen en decoraties, waaronder Moorse bogen, beeldhouwwerken en tegels.

Tegenwoordig is het een populaire bestemming onder bezoekers van Silves en voor minder dan €3,00 p.p ben je binnen. In de zomer vinden er af en toe culturele evenementen plaats op het kasteel, zoals concerten en theatervoorstellingen. Hoewel er niet veel bezoekersinformatie beschikbaar is, is het uitzicht dat je hebt vanaf de oude muren al genoeg reden om een kaartje te kopen.


2. Catedral de Silves – De oude kathedraal

De Catedral de Silves - Algarve bezienswaardigheden
De kathedraal van Silves.

De Catedral de Silves, ook bekend als de kathedraal van Silves, is een gotische kathedraal gelegen in het historische centrum van Silves, op een paar minuten lopen van het kasteel. Het werd gebouwd in de 13e eeuw tijdens de christelijke reconquista (herovering) van de regio op de overblijfselen van een voormalige moskee en diende als de belangrijkste kerk voor de christelijke bevolking van de stad.

Binnenin zijn er verschillende kapellen en altaren, evenals gotische en barokke versieringen en kunstwerken. Door de eeuwen heen onderging de kathedraal verschillende restauraties en is nu een belangrijk cultureel en historisch monument. Het is open voor bezoekers en biedt een kijkje op de middeleeuwse architectuur en kunst van Portugal. De kathedraal wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor religieuze diensten.


3. Museu Municipal de Arqueologia – Het archeologische museum

Museu Municipal de Arqueologia van Silves, Algarve.
Het archeologische museum van Silves

Het Museu Municipal de Arqueologia is een archeologisch museum gevestigd in een gerestaureerd gebouw uit de 16e eeuw en neemt je mee in de rijke geschiedenis en archeologie van deze regio. Het museum herbergt verschillende archeologische vondsten die zijn opgegraven in de regio, waaronder objecten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Moorse periode. Het museum heeft ook een collectie van middeleeuwse kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en religieuze kunstwerken.

Een van de meest opvallende collecties in het museum is de Moorse collectie, die de invloed van de Moorse cultuur in de regio weerspiegelt. Deze collectie bevat artefacten zoals keramiek, textiel, sieraden en wapens uit de Moorse tijd, evenals een reconstructie van een Moors huis.

De entree kost op het moment van schrijven €2,10 of €3,90 als je een combi ticket koopt die je toegang geeft tot het kasteel.


4. Portas da Cidade – De oude stadspoort

De oude stadspoort van Silves & pleintje
De oude stadspoort van Silves en het pleintje dat er voor ligt.

Deze uitstekend bewaarde en recentelijk gerenoveerde stadspoort is een van de drie stadspoorten van Silves die nog overeind staat. Je kan je inbeelden hoe de poortwachters vroeger de wacht hielden en gespuis probeerde buiten te houden. Voor de ingang vind je een mooi betegelde plaza met een fontein en rondom wat cafés. Op de hoek van het plein vind je wegwijzers die je helpen om de andere bezienswaardigheden te vinden.


5. Rio Arade & Ponte Velha – De rivier & een oude brug

Rio Arade & Ponte Velha van Silves, Algarve.
De Ponte Velha (Ponte Romana).

De Ponte Velha, ook wel de Ponte Romana genoemd, is een oude Romeinse brug over de Arade rivier. Hoewel deze de brug helaas niet meer toegankelijk is, kun je je voorstellen hoe handelaren in het verleden eronderdoor voeren, beladen met kurk en olijfolie. De naam ‘Ponte Romana’ is enigszins misleidend, aangezien de constructie dateert uit de 15e eeuw. Vermoedelijk heeft het de naam gekregen gezien de Romeinse architectuurstijl die gebruikt is (de Romeinen stonden bekend om hun boog constructies) en omdat er wellicht vroeger in de Romeinse tijd een dergelijke brug gestaan heeft.

Als je de auto parkeert op de grote parkeerplaats tegenover het stadion, kom je vanzelf de brug tegen terwijl je richting het centrum van Silves loopt. Afhankelijk van de waterstand en het slib, zie je misschien wel scholen met vissen voorbij zwemmen.


6. Miradouro de Silves – uitzichtpunt

Het uitzicht dat je hebt vanaf het Miradouro de Silves.

Dit uitzichtpunt in het oosten van Silves, aan de overkant van de Arade river, is een kleine pitstop waard bij aankomst of vertrek met de auto. Vanaf hier kijk je over de rivier richting Silves en zie je het indrukwekkende kasteel boven de stad uitsteken. De beste tijd om een foto te maken is in de ochtend of aan het einde van de dag, wanneer de kleuren op z’n mooist zijn en de schaduwen meer diepte geven.


7. Miradouro das muralhas de Silves – uitzichtpunt over de vallei

Miradouro das muralhas de Silves
Het uitzichtpunt op de kop van de parkeerplaats naast het kasteel van Silves.

Vanaf de achterzijde van de parkeerplaats naast het kasteel, heb je bij dit uitzichtpunt een mooi uitzicht over de vallei van Silves en zie je de vele boomgaarden die de omgeving rijk is. Ik zou er niet voor omlopen, maar als je besluit hier te parkeren, is het een kijkje (en kiekje) waard. De pilaren die er nog staan, zijn overblijfselen van de oude stadsmuur die de test der tijd niet doorstaan heeft.


8. Mercado Municipal de Silves – De Markt van Silves

Mercado Municipal de Silves - De Markt van Silves. Algarve
Als je nog wat ruimte in je ruimbagage over hebt, kan je hier wat ambachtelijke honing, zoetigheden of kruiden kopen!

Deze kleine overdekte markthal van Silves is waar de inwoners van Silves hun groeten, fruit, vlees & vis halen en waar ambachtelijk gemaakte producten uit de regio te koop staan. Op zaterdag is de markt op z’n grootst en staan ook rondom het in Moorse stijl gebouwde pand kraampjes met streekproducten. Let op, de markt is doordeweeks slechts tot 12:30 geopend, dus kom vroeg als je wat typisch Portugese producten wilt proberen!


9. Slide & Splash – Waterpark vol glijbanen

Slide & Splash waterpark Algarve, net buiten Silves.
Een handjevol van de vele kleurrijke glijbanen die in Slide & Splash te vinden zijn.

Op een paar kilometer ten zuiden van Silves vind je Slide & Splash. Dit waterpark is de perfecte plek om af te koelen op een warme Zuid-Portugese dag. Zoals de naam doet vermoeden, zit dit zwembadenpark vol glijbanen, maar ook worden er shows gegeven met valken, reptielen en tropische vogels. Naast ‘normale’ waterglijbanen, zijn er ook een aantal waar je met een opblaasband vanaf kan met meerdere personen tegelijk.

In het park zijn een aantal eetgelegenheden te vinden waar je terecht kan voor pizza, patat of hotdogs, maar gelukkig ook gezonde opties zoals salades en fruit.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €18,90 voor kinderen en €27,00 voor volwassenen.

Tip: boek van te voren tickets zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de entree. Bovendien is er een limiet van het aantal bezoekers dat ze toelaten, dus zeker in het hoogseizoen is het aan te raden om een paar dagen van te voren te reserveren.


10. Sand City Lagoa – Zandsculpturen park

Sand City Lagoa is het grootste zandsculpturen park in de wereld. Met meer dan 120 sculpturen verspreid over 5 hectare zie je het werk van meer dan 60 internationale kunstenaars. De sculpturen hebben diverse thema’s: van replica’s van bestaande objecten en personen tot star wars figuren.

Naast de vele zandsculpturen is er een speeltuin voor kinderen met trampolines, wat eetgelegenheden en een kleine spa waar je terecht kan voor een voetenmassage als je wilt bijkomen van al het lopen.

Ben je iets minder goed te voet, of lui, dan kan je een elektrische golfkar huren om alsnog het hele park te ontdekken per buggy.


Dit waren mijn top 10 bezienswaardigheden in en om Silves. Maar wist je dat de Algarve nog veel meer mooie plekjes heeft om te bezoeken? Bekijk op deze pagina de handige overzichtskaart die ik gemaakt heb met de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve.

kaart Algarve bezienswaardigheden
Klik op de overzichtskaart om de mooiste bezienswaardigheden van de Algarve in een overzicht te bekijken.

Excursies naar Silves

Als je geen eigen vervoer hebt of meer uit je bezoek wilt halen dankzij de kennis van een ervaren gids, dan zijn er een aantal leuke begeleide excursies die je meenemen naar Silves en andere highlights in de omgeving.

Afhankelijk van welke tour je kiest, is er de mogelijkheid om opgehaald te worden bij je accommodatie in Albufeira, Lagos of Portimão. Zo beleef je een volle dag plezier en hoeft niemand de Bob te zijn!

Dit zijn de drie excursies naar Silves die ik aanraad:

Restaurant tips Silves

In Silves zitten een aantal leuke authentieke Portugese restaurants en cafés waar je op het terras even kan bijkomen van het wandelen door de straten van de stad. Dit zijn de restaurants en cafés die ik aanraad:

Heerlijke tapas en huisgemaakte limonade bij Segredo dos Mouros
  • Segredo dos Mouros – een leuke tapas & wijnbar waar ze ook heerlijke huisgemaakte limonades schenken. Tip: ga voor de tapasplank om diverse Portugese tapas te proberen. Het restaurant zit verscholen in een zijstraatje tegenover de kathedraal. Pas op voor de wilde tijgers.
  • Marisqueira Rui – Voor een goede Portugese vismaaltijd moet je zijn bij Marisqueira Rui. De spectaculaire visschotel voor twee personen is een aanrader als je van alles wat wilt proberen. Niet het goedkoopste restaurant, maar de prijs in mijn ogen waard!
  • Café Inglês – een sfeervol café waar je lekker (en betaalbaar) kan eten. Op zondagen is er live muziek. Het menu varieert van salades & pizza’s tot visgerechten en spaghetti.
  • Café da Rosa – voor koffie en Portugese gebak, moet je zijn bij Café da Rosa. In de vitrine staan de verschillende lekkernijen waar je uit kan kiezen ten toonstelling. Bovendien heb je vanaf het terras een leuk uitzicht over de stadspoort en de plaza.

Festivals in Silves

In Silves zijn er een aantal jaarlijks terugkerende festivals die absoluut een bezoek waard zijn als je in deze periode in de Algarve bent.

Feira Medieval de Silves – Augustus

Bron: https://www.facebook.com/feiramedievalsilves/

De meest bekende is het middeleeuws festival van Silves dat ieder jaar in augustus plaatsvindt. Volgens de locals is dit het meest uitgebreide middeleeuwse festival van de Algarve waarbij en groots uitgepakt wordt met optredens, parades, demonstraties van wapens en gevechten en talloze eetkraampjes. In 2022 vond het plaats van 10-20 augustus. Kijk op de website van het festival voor de actuele data van dit jaar.

Feira do Folar – Pasen

FOLAR FAIR AGAINST SÃO MARCOS DA SERRA
Bron: https://www.cm-silves.pt/

Zoetekauwen opgelet: in April vind jaarlijks het Fiera do Folar plaats. Dit is een festival dat draait om de typisch Portugese snack folar. Het is een traditioneel zoet of hartig brood. Het zoete folar wordt vaak bereid met suiker, kaneel en eieren, terwijl het hartige folar vaak gevuld is met vlees, worst, kaas of groenten.

Folar is een populair gerecht in Portugal en wordt vaak gegeten tijdens de paasvieringen. Houd de agenda van de gemeente in de gaten voor de exacte datum van de volgende editie.

Vervoer van & naar Silves

Er zijn verschillende manier om in Silves te komen. Hieronder bespreek ik de meest populaire en eenvoudigste opties:

1. Zelf rijden naar Silves met een huurauto

De makkelijkste manier om Silves te bereiken is per huurauto. Het beschikken over een auto tijdens je verblijf in de Algarve is geen overbodige luxe is, aangezien de kustlijn meer dan 150 kilometer breed is en de mooiste bezienswaardigheden ver uit elkaar liggen. In het hoogseizoen zijn de meeste maatschappijen snel uitverkocht. Het is dan ook raadzaam om (2 a 3 maanden) van te voren een auto reserveren. Bekijk hier welke maatschappij wij aanraden.

In het laagseizoen kost een huurauto tussen de €140 – €200 per week, in het hoogseizoen tussen de €240 – €340 per week.

Lees verderop meer over parkeren in Silves en waar dit gratis kan!

auto huren huurauto algarve albufeira lagos faro portimao
Met een huurauto kan je zelf(standig) op avontuur door de Algarve.

2. Per taxi naar Silves

Een goed alternatief is om per taxi naar Silves te gaan. Vanaf Albufeira kost het rond de €40,00 enkele reis en als bijkomend voordeel kan je meer van de lokale wijnen uitproberen tijdens je lunch of avondmaaltijd!

Wil je van te voren een taxi reserveren, dan kan dat via dit formulier!

Taxi Algarve
Zo zien de meeste taxi’s er uit in de Algarve.

3. Met het openbaar vervoer naar Silves

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar Silves te gaan.

Vanaf Albufeira neem je buslijn 17 vanaf de Terminal Rodoviário de Albufeira. De rit duurt ongeveer drie kwartier en kost slechts een paar euro.

Vanaf Portimão neem je bus 113 vanaf hier richting Silves. De rit duurt ongeveer 40 minuten en slechts een paar euro.

Vanaf Lagos kan je vanaf het treinstation met de trein naar Silves, maar je zal vanaf het station in Silves nog 2 kilometer moeten lopen, aangezien het station buiten de stad ligt. Een ticket kost slechts €3,00 op het moment van schrijven.

Bussen Algarve
Een voorbeeld van een van de busmaatschappijen in de Algarve.

4. Met een begeleide excursie naar Silves

Een andere goede manier om Silves te ontdekken is met een begeleide excursie. Zo heb je niet alleen vervoer heen en terug, maar ook een ervaren gids die je alles kan vertellen over het plaatsje en de highlights van de omgeving. Bekijk hier de excursies die ik aanraad.

Parkeren in Silves

Vrijwel alle parkeerplaatsen in Silves zijn gratis. Er zijn twee grote parkeerplaatsen die ik aanraad waar je gratis heel de dag je auto kan parkeren. Bovendien bevinden deze zich op een centraal punt waardoor je binnen no-time bij de bezienswaardigheden van Silves bent!

  1. De grote parkeerplaats aan de rivier, tegenover het voetbalstadion
  2. De parkeerplaats net buiten het kasteel van Silves.

Meer tips voor jouw vakantie naar de Algarve

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Onze website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden: