Ga naar de inhoud

Festivals in de Algarve – 11 feestelijke evenementen die je niet mag missen

  • David 

Verspreid door de Algarve worden jaarlijks vele leuke festivals en evenementen georganiseerd voor jong en oud. Ben je of kom je naar de Algarve, dan is het de moeite waard om te kijken of er iets plaatsvind tijdens jouw verblijf in dit prachtige stukje Portugal. Hieronder maak je kennis met 11 van de leukste festivals in de Algarve.

Festival MED in Loulé Algarve

Het Festival MED, gehouden in de historische stad Loulé, is een van de meest populaire festivals in de Algarve. Het festival vindt jaarlijks plaats in juni en staat in het teken van muziek, dans, kunst en gastronomie uit de Middellandse Zee regio. Er treden internationale artiesten op en je kunt genieten van verschillende podia met live muziek. Naast de muziek zijn er talloze eet- en drinktentjes waar je kunt genieten van mediterrane specialiteiten. Het festival kost ongeveer €10 per dag, maar je kunt ook een passe-partout kopen voor het hele weekend.

Maand: Juni/juli
Locatie: Loulé

FIESA – International Sand Sculpture Festival in Pêra

Het FIESA festival in Pêra is het grootste zandsculpturen festival ter wereld en vindt plaats van mei tot oktober. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers die zich vergapen aan de indrukwekkende zandsculpturen die door kunstenaars uit de hele wereld zijn gemaakt. Het thema van het festival verandert elk jaar en er zijn verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen. De entree is ongeveer €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen.

Maand: Mei tot oktober
Locatie: Pêra

Festival da Sardinha portimao algarve

Het Festival da Sardinha in Portimão is een jaarlijks terugkerend festival dat in augustus plaatsvindt. Het festival staat in het teken van sardines, een van de meest populaire vissoorten in Portugal. Het festival biedt een scala aan sardinegerechten en er zijn verschillende eetkraampjes waar je kunt genieten van deze lokale specialiteit. Naast het eten is er ook live muziek, dans en activiteiten voor kinderen. De toegang is gratis.

Maand: Augustus
Locatie: Portimão

Algarve Nature Fest in Aljezur festival

Het Algarve Nature Fest in Aljezur vindt plaats in mei en is gericht op outdoor activiteiten. Het festival biedt een scala aan activiteiten zoals surfen, kajakken, mountainbiken en wandelen. Het is een ideaal festival voor de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar actie en adrenaline. Er zijn verschillende workshops en activiteiten voor kinderen en volwassenen. De prijzen voor deelname variëren per activiteit.

Maand: Mei
Locatie: Aljezur

Festival do Marisco in Olhão algarve

Het Festival do Marisco in Olhão is een van de grootste festivals van de Algarve en vindt plaats in augustus. Het festival biedt een scala aan vis- en schaaldiergerechten uit de regio en er zijn talloze eetkraampjes waar je kunt genieten van deze lekkernijen. Er is ook live muziek en dans en verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen. Het festival is gratis toegankelijk.

Maand: Augustus
Locatie: Olhão

batata doce festival aljezur algarve

Het Festival da Batata Doce in Aljezur is een jaarlijks terugkerend festival dat in november of december plaatsvindt. Het festival staat in het teken van de zoete aardappel, die een belangrijk ingrediënt is in de lokale keuken. Er zijn verschillende gerechten en lekkernijen gemaakt van zoete aardappel, zoals taarten, broodjes en zelfs ijs. Allemaal zijn deze te proeven tijdens dit weekend.

Naast het eten zijn er ook muziekoptredens, dans en verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen. De toegang tot het festival is gratis.

Maand: November/December
Locatie: Aljezur
De legende:

Volgens de legende gebruikten de ridders van Santiago, onder leiding van D. Paio Peres Correia, vóór elk gevecht een drankje gemaakt van zoete aardappelen als vitaminesupplement. In die tijd was het dragen van wapens en bepantsering geen gemakkelijke taak. Daarom hadden ze volledig voedsel nodig. De kracht van de invasie en de snelheid waarmee het kasteel van Aljezur werd ingenomen, lieten de Moren versteld staan. De verovering vond plaats in 1249 en het drankje dat volgens de legende als basis diende voor de schitterende overwinning is niets meer en niets minder dan de beroemde zoete aardappelfeijoada van Aljezur.

Foto’s van Festival da Batata Doce 2023:

Festival dos Descobrimentos festival algarve

Het Festival dos Descobrimentos is een jaarlijks festival in Lagos, waarin de rijke geschiedenis van de stad gevierd wordt met parades, activiteiten en shows. Dit festival begint plaats in mei. De toegang is gratis, maar voor sommige speciale activiteiten zal je moeten reserveren en voor een aantal wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Maand: Mei
Locatie: Lagos

festa do banho, Lagos, Algarve, festival

Het Festa do Banho is een jaarlijks terugkerend festival in Lagos en nabije omgeving, waarbij het traditie is om klokslag middernacht de zee in te rennen om geesten te verjagen. Verspreid over verschillende plaatsen vind je podia waar live optredens plaatsvinden en langs de boulevards kan je terecht voor heerlijke Portugese gerechten bij de vele food trucks die er te vinden zijn.

Maand: Augustus
Locatie: Lagos

Silves medieval festival algarve

Het Silves Feira Medieval is een spectaculair jaarlijks terugkerend festival in Silves waarbij de stad 11 dagen lang veranderd in Xilb – de oude hoofdstad van de Algarve regio in de 12e eeuw. Vol met oude marktkramen, straat optredens en grote voorstellingen met ridders en vuurspuwers waan je je even terug in de tijd.

Maand: Augustus
Locatie: Silves

Feira Sao martinho festival algarve

Het Feira de São Martinho festival in Portimão is meer dan 360 jaar een begrip in Portimão. Naast het stadion vind op de parkeerplaats jaarlijks een groot meerdaags feest plaats vol met kermisattracties, foodtrucks en een auto- en motortentoonstelling in de Portimão Arena. Een bezoek aan dit festival is leuk voor heel het gezin!

Maand: November
Locatie: Portimão

paderne medieval festival algarve

Oud en nieuw in middeleeuwse sfeer? In Paderne wordt jaarlijks een middeleeuws festival georganiseerd om het nieuwe jaar in te luiden. Kom een kijkje nemen op de middeleeuwse markt vol kraampjes met ouderwetse lekkernijen en andere producten. Ook zal er een optocht zijn, shows en animatie op straat.

Maand: 30/31 dec & 1 januari
Locatie: Paderne

Houd voor meer aankondigingen ook mijn Blogs pagina in de gaten. Hier plaats ik regelmatig artikelen over evenementen die plaatsvinden in de Algarve. Alvast veel plezier!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 14

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

1 reactie op “Festivals in de Algarve – 11 feestelijke evenementen die je niet mag missen”

  1. Pingback: Wanneer is het hoogseizoen en laagseizoen in Portugal (en specifiek de Algarve?)

Reacties zijn gesloten.