Meteen naar de inhoud

Mag je in 2023 met een drone vliegen in Portugal? Dit zijn de regels

 • David 

Voor trotse bezitters van drones is Portugal een fantastische bestemming om van hoog boven de grond plaatjes te schieten. De prachtige kustlijn in het zuiden, het heuvelachtige binnenland en de oude architectuur in de steden smeken bijna om vastgelegd te worden. Het is dan ook geen verrassing dat veel avonturiers die naar Portugal afreizen voor vakantie overwegen om hun drone mee te nemen. Het gebruik van drones is de laatste jaren steeds populairder geworden dankzij de eenvoud waarmee ze bestuurd kunnen worden en, ook niet onbelangrijk, het dalende prijskaartje.

Echter, voordat je jouw drone in de koffer stopt voor je reis naar Portugal, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving omtrent het gebruik van drones in het land. De eerste en belangrijkste vraag is dan ook: mag je met een drone vliegen in Portugal? Deze en vele andere vragen beantwoord ik in dit artikel!

drone regels Portugal
Met een drone kan je in Portugal leuke vakantiefoto’s en videos maken, maar let wel goed op de regels!

Mag je met een drone vliegen in Portugal?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, je mag vliegen met een drone in Portugal, maar er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden. De Portugese autoriteiten hebben duidelijke regels en richtlijnen opgesteld om de veiligheid van zowel mensen op de grond als luchtruimgebruikers te waarborgen bij het gebruik van drones.

De lijst met regels omtrent vliegen met een drone in Portugal bestaat uit twee delen. De regels die de Europese Unie heeft vastgelegd, aangevuld met de regels die Portugal als land heeft.

Drone regels vanuit de Europese unie

In de onderstaande infographic vind je de verschillende categorieën drones en de eisen die gesteld worden omtrent registratie en kwalificatie. Waarschijnlijk valt jouw drone onder de eerste categorie die je links-boven ziet staan.

Drone regels Portugal
De Europese regels omtrent de categorieën drones en de vereisten om deze te mogen besturen.

Volgens de EASA, de Europese luchtvaart autoriteit, mag je een drone zonder camera onder de 250 gram zonder vergunning of registratie gebruiken. Heeft de drone wel een camera (wat in 99% van de gevallen het punt is van het hebben van een drone…) dan zal je jezelf als drone operator moeten registreren in een van de landen die aangesloten is bij de EASA. Nederland is lid van de EASA dus een registratie in Nederland is geldig in Portugal. Daarnaast moet je volgens de EASA voor aanvang van je eerste vlucht “de handleiding lezen”. Vet handige tip.

Voor drones boven de 250 gram zal je naast een registratie ook een vliegbewijs nodig hebben. Als je van plan bent om in Portugal met je drone te gaan vliegen, kun je het beste vóór je vakantie in Nederland je vliegbewijs behalen. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over welk vliegbewijs je nodig hebt.

Luz en Praia da Luz Algarve Portugal
Luz en Praia da Luz in de Portugese Algarve, geschoten met mijn eigen DJI drone.

Aanvullende drone regels in Portugal

Het was even flink graven, want de website van de Portugese luchtvaartautoriteit is niet bepaald de meest overzichtelijke, maar dit zijn volgens de ANAC (Autoridade Nacional de Aviação Civil) de regels voor het vliegen met een drone in Portugal:

 • Je moet jezelf en de drone(s) van te voren registreren. Dit proces moet je van te voren in het land waar je woonachtig bent doen. Aanmelden is gratis en bij het voltooien van de registratie krijg je een uniek ID nummer dat ergens op de drone zichtbaar moet zijn. Het beste kan je dit doen met een labelprinter, of simpelweg met een stiftje op een klein strookje tape.
 • Drones in de open categorie (A1, A2, A3 zoals hierboven in de infograph te zien is) mogen tot maximaal 120 meter boven grond- of zeeniveau vliegen.
 • Direct visueel contact met de drone is vereist en de bedrijfsafstand mag niet meer dan 500 meter bedragen.
 • Het is niet toegestaan te vliegen over grote groepen mensen. De website specificeert geen exact aantal personen, maar omschrijft het als: personen die zich niet kunnen uitspreiden, zoals bijvoorbeeld bij concerten, stadiums of sportevenementen. .
 • Het is ten alle tijden verboden in en rondom vliegvelden en helicopter landingsplaatsen te vliegen met een drone.
 • In tegenstelling tot wat ik op andere websites las, is het wél toegestaan om ‘s nachts te vliegen mits de drone groene knipperende verlichting heeft.
 • Er mag niet worden gevlogen in de buurt van militaire installaties en openbare nutsvoorzieningen.

Waar mag je wel en niet met een drone vliegen in Portugal?

In Portugal zijn er een aantal gebieden waar je niet met een drone mag vliegen. Naast de bovengenoemde vliegvelden, militaire gebieden, zijn er ook een aantal natuurreservaten waar het vliegen met een drone verboden is. Dit is om de vogels en ander fauna in dat gebied te beschermen tegen overlast. Op deze interactieve kaart staan alle gebieden waar vliegen met een drone zonder het aanvragen van toestemming niet is toegestaan.

Rode gebieden geven aan dat er toestemming nodig is voor het vliegen met een drone. Hier vind je het Portugese aanvraagformulier.

Gele gebieden geven aan dat er voor drones een maximum vlieghoogte geldt van 75 meter.

Drone regels portugal

Waar moet je verder rekening mee houden met het vliegen van een drone in Portugal?

Naast de flinke lijst aan regels die hier boven staan, heb ik uit eigen ervaring zelf ook nog wat praktische tips en suggesties voor het vliegen met je drone in het prachtige Portugal:

 • Kijk van te voren goed naar de weersverwachting, en dan vooral de voorspelde windkracht. Zeker langs de kust kan het weer snel omslaan van windstil naar windstoten van 30-40 km/u. Mijn tip voor het vliegen met een drone in de Algarve is om vooral ‘s ochtends er op uit te gaan met de drone, omdat in de loop van de dag en ‘s avonds de wind vaak sterker is.
 • Zoek een hoog gelegen uitzichtpunt om vandaan te vliegen. Zo kan je ten alle tijden je drone in de gaten houden en voorkom je blokkering van je gezichtsveld met de drone.
 • Pas op voor nieuwsgierige meeuwen en andere vogels die interesse tonen in de drone. Ik heb al een aantal keer de drone terug laten komen omdat een meeuw rondjes eromheen aan het vliegen was.
Drone regels Portugal

Klaar? Vliegen maar.

Kort samengevat zal je als je van plan bent om met een drone naar Portugal te komen, jezelf en de drone eerst moeten registreren bij de RDW in Nederland. Als je vervolgens onder de 120 meter hoogte blijft, natuurparken, groepen mensen en vliegvelden vermijdt, dan kan je gerust met je drone het prachtige Portugal vastleggen!

Een aantal van mijn eigen foto’s en video’s die ik met mijn DJI Mavic SE gemaakt heb, vind je terug op de Instagram pagina van De Algarve Expert!

Alvast veel vlieg-plezier!

Een paar surfers in het water in de Algarve, gefilmd met mijn DJI Mavic SE.

https://www.easa.europa.eu/en/light/topics/drones
https://uavcoach.com/drone-laws-in-portugal/
https://uas.anac.pt/
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen

Meer tips voor jouw vakantie naar de Algarve

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Onze website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 2

Wees de eerste die dit bericht waardeert.