Voor trotse bezitters van drones is Portugal een fantastische bestemming om van hoog boven de grond plaatjes te schieten. De prachtige kustlijn in het zuiden, het heuvelachtige binnenland en de oude architectuur in de steden smeken bijna om vastgelegd te worden. Het is dan ook geen verrassing dat veel avonturiers die naar Portugal afreizen voor vakantie overwegen om hun drone mee te nemen. Het gebruik van drones is de laatste jaren steeds populairder geworden dankzij de eenvoud waarmee ze bestuurd kunnen worden en, ook niet onbelangrijk, het dalende prijskaartje.
Echter, voordat je jouw drone in de koffer stopt voor je reis naar Portugal, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving omtrent het gebruik van drones in het land. De eerste en belangrijkste vraag is dan ook: mag je met een drone vliegen in Portugal? Deze en vele andere vragen beantwoord ik in dit artikel!

Mag je met een drone vliegen in Portugal?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, je mag vliegen met een drone in Portugal, maar er zijn wel een (flink) aantal stappen die je moet zetten en regels waar je je aan moet houden. De Portugese autoriteiten hebben veel regels en richtlijnen opgesteld om de veiligheid van zowel mensen op de grond als luchtruimgebruikers te waarborgen bij het gebruik van drones.
De lijst met regels omtrent vliegen met een drone in Portugal bestaat uit twee delen:
- De regels die de Europese Unie heeft vastgelegd, aangevuld met
- De regels die Portugal als land heeft.
Deel 1: Drone regels vanuit de Europese unie
In de onderstaande infographic vind je de verschillende categorieën drones en de eisen die gesteld worden omtrent registratie en kwalificatie. Waarschijnlijk valt jouw drone onder de eerste categorie die je links-boven ziet staan. Voorbeelden van populaire drones die in deze categorie vallen zijn de DJI Mini 1, 2 en 3 en de Pro versies daarvan.
Volgens de EASA, de Europese luchtvaart autoriteit, mag je een drone zonder camera onder de 250 gram zonder vergunning of registratie gebruiken. Heeft de drone wel een camera (wat in 99% van de gevallen de reden is voor het kopen van een drone…) dan zal je jezelf als drone operator moeten registreren in een van de landen die aangesloten is bij de EASA.
Nederland is lid van de EASA dus een registratie in Nederland is geldig in Portugal en kan gedaan worden via de RDW. Woon je in Portugal, dan zal je jezelf en de drone moeten registreren via uas.anac.pt. Daarnaast moet je volgens de EASA voor aanvang van je eerste vlucht “de handleiding lezen”. Vet handige tip.
Voor drones boven de 250 gram zal je naast een registratie ook een vliegbewijs nodig hebben. Als je van plan bent om in Portugal met je drone te gaan vliegen, kun je het beste vóór je vakantie in Nederland je vliegbewijs behalen. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over welk vliegbewijs je nodig hebt.

Deel 2: Aanvullende drone regels in Portugal
Het was even flink graven, want de websites van de Portugese luchtvaartautoriteiten zijn niet bepaald de meest overzichtelijke, maar dit zijn volgens de ANAC (Autoridade Nacional de Aviação Civil) de regels voor het vliegen met een drone in Portugal:
- Je moet jezelf en de drone(s) van te voren registreren. Dit proces moet je van te voren in het land waar je woonachtig bent doen. Aanmelden is gratis en bij het voltooien van de registratie krijg je een uniek ID nummer (Operator Register Number) dat ergens op de drone zichtbaar moet zijn. Het beste kan je dit doen met een labelprinter, of simpelweg met een stift op een strookje schildertape. In Nederland kan je de registratie voltooien bij de RDW.
- Het is verplicht om van te voren toestemming vragen voor het maken van foto’s en videos bij de ANAC. Volgens de FAQ op anac.pt moet je van te voren goedkeuring krijgen voor het vastleggen van beeldmateriaal. Dit geldt voor commercieel maar ook recreatief gebruik (denk hierbij aan het posten op social media). Deze eis wordt nogmaals bevestigd op de website van de Autoridade Aeronáutica Nacional (AAN). Verderop de pagina lees je hoe je toestemming kan vragen bij de AAN.
- Drones in de open categorie (A1, A2, A3 zoals hierboven in de infograph te zien is) mogen tot maximaal 120 meter boven grond- of zeeniveau vliegen.
- Direct visueel contact met de drone is vereist en de bedrijfsafstand mag niet meer dan 500 meter bedragen.
- Het is niet toegestaan te vliegen over grote groepen mensen. De website specificeert geen exact aantal personen, maar omschrijft het als: personen die zich niet kunnen uitspreiden, zoals bijvoorbeeld bij concerten, stadiums of sportevenementen.
- Het is ten alle tijden verboden in en rondom vliegvelden en helicopter landingsplaatsen te vliegen met een drone.
- In tegenstelling tot wat ik op andere websites las, is het wél toegestaan om ‘s nachts te vliegen mits de drone groene knipperende verlichting heeft.
- Er mag niet worden gevlogen in de buurt van militaire installaties en openbare nutsvoorzieningen, tenzij je hier bij de betreffende instantie expliciete toestemming voor hebt gekregen.
- Je moet rekening houden met de privacy wetgeving. Personen die niet expliciet toestemming hebben gegeven om gefotografeerd of gefilmd te worden, mogen niet herkenbaar in beeld zijn.
Bekijk hier een mooie Engelstalige flowchart met de vereisten voor het vliegen met een drone in Portugal.
Hoe vraag je toestemming voor het maken van foto’s en videos in Portugal?
Volgens de FAQ op ANAC.pt is voor het maken van foto’s en video’s met een drone van te voren goedkeuring nodig. Dit kan gedaan worden via een zogenoemde e-AAN aanvraag via https://imagensaereas.aan.pt. Klik op ‘don’t have an account? Sign up‘ om een account aanmaken.
Het ‘probleem’ bij het registreren op dit platform is dat het verplicht lijkt om een NIF nummer in te voeren. Dit is een Portugees belastingnummer die iedere inwoner heeft, die jij waarschijnlijk als bezoeker aan het land niet hebt. Zelf woon ik in Portugal en heb ik een NIF, waardoor ik hier niet vast liep. Ik raad aan om het formulier zo accuraat mogelijk in te vullen en bij BI/CC/NIPC en NIF je BSN of paspoort nummer te gebruiken.
Daarna zal je in je inbox een wachtwoord ontvangen voor het platform en een declaratie die je zal moeten tekenen. Deze kan je als inwoner van Portugal tekenen via cmd.autenticacao.gov.pt/ of als niet-inwoner per post moeten opsturen naar het genoemde adres.
Eenmaal ingelogd kan je via het linker menu je adresgegevens controleren, je drone(s) toevoegen via ‘RPA’s’ en jezelf als piloot registreren via ‘Pilots’.
Nadat je declaratie verwerkt is, zal je profiel volledig geactiveerd worden. Daarna kan je via het menu ‘Areas’ toestemming aanvragen voor het vastleggen van beeldmateriaal via je drone in een bepaald gebied.
Houd er rekening mee dat sinds halverwege 2022, je minstens 10 dagen van te voren een aanvraag moet indienden voor je drone-vlucht. Het is dus zaak om tijdig een aanvraag te doen. Ik raad aan om in één aanvraag meerdere dagen aan te vragen, zodat je qua weersomstandigheden de beste dag(en) kan kiezen.
Oproep: Is het jou gelukt om een account aan te maken zonder NIF? Laat het weten in de reacties zodat ik het artikel kan updaten. Bedankt!
Waar mag je wel en niet met een drone vliegen in Portugal?
Ervan uitgaand dat je geregistreerd bent en bij de stap goedkeuring verkrijgen voor het maken van beeldmateriaal bent aangekomen, zijn er in Portugal zijn er een aantal gebieden waar extra regels gelden of vliegen niet is toegestaan. Naast eerdergenoemde vliegvelden en militaire gebieden, zijn er ook een aantal natuurreservaten waar het vliegen met een drone verboden is zonder expliciete goedkeuring. Dit is om de vogels en ander fauna in dat gebied te beschermen tegen overlast.
Op deze interactieve kaart staan alle gebieden waar vliegen met een drone zonder het aanvragen van toestemming niet is toegestaan. Rode en oranje gebieden geven aan dat er vliegen met een drone hier nooit toegestaan is. Gele gebieden geven aan dat er voor drones een maximum vlieghoogte geldt van 75 meter. Daarboven dient extra toestemming aangevraagd moet worden. De instantie of contactpersoon hiervoor staat vermeld in de popup.
In alle overige gebieden zonder kleur is alleen toestemming nodig via het eerdergenoemde https://imagensaereas.aan.pt.


Waar moet je verder rekening mee houden met het vliegen van een drone in Portugal?
Naast de flinke lijst aan regels die hier boven staan, heb ik uit eigen ervaring zelf ook nog wat praktische tips en suggesties voor het vliegen met je drone in het prachtige Portugal:
- Kijk van te voren goed naar de weersverwachting, en dan vooral de voorspelde windkracht. Zeker langs de kust kan het weer snel omslaan van windstil naar windstoten van 30-40 km/u. Mijn tip voor het vliegen met een drone in de Algarve is om vooral ‘s ochtends er op uit te gaan met de drone, omdat in de loop van de dag en ‘s avonds de wind vaak sterker is.
- Zoek een hoog gelegen uitzichtpunt om vandaan te vliegen. Zo kan je ten alle tijden je drone in de gaten houden en voorkom je blokkering van je gezichtsveld met de drone.
- Pas op voor nieuwsgierige meeuwen en andere vogels die interesse tonen in de drone. Ik heb al een aantal keer de drone terug laten komen omdat een meeuw rondjes eromheen aan het vliegen was.


Samengevat & disclaimer
Kort samengevat zal je als je van plan bent om met een drone naar Portugal te komen, jezelf en de drone eerst moeten registreren bij de RDW in Nederland. Als je vervolgens onder de 120 meter hoogte blijft, natuurparken, groepen mensen en vliegvelden vermijdt, dan kan je gerust met je drone het prachtige Portugal vastleggen na het ontvangen van goedkeuring via een e-AAN aanvraag.
Alle informatie op deze pagina is op basis van eigen onderzoek en interpretatie van de regels naar mijn beste vermogen. Denk je een onjuistheid gespot te hebben, laat het weten via een email of in een reactie. Het doel van dit artikel is om zo duidelijk mogelijk de regels te vertalen, maar het kan zijn dat ik iets onjuist geïnterpreteerd heb of veranderingen zijn doorgevoerd in de regels. De regels omtrent het gebruik van drones veranderen constant en ik las dat begin 2024 de regels weer aangepast worden.
Een aantal van mijn eigen foto’s en video’s die ik met mijn DJI Minis gemaakt heb, vind je terug op de Instagram pagina van De Algarve Expert!
Alvast veel vlieg-plezier!
📣 Heb je nog vragen of tips, laat het weten in de reacties! 👇
Bronnen
https://www.anac.pt/vPT/Generico/drones/FAQ/Paginas/FAQ.aspx
https://www.easa.europa.eu/en/light/topics/drones
https://uavcoach.com/drone-laws-in-portugal/
https://uas.anac.pt/
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen
https://imagensaereas.aan.pt/
Meer handige informatie voor jouw avontuur naar de Algarve
Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:
- 🏄♀️ Bekijk hier welke leuke activiteiten je kan ondernemen in de Algarve
- 🗺 Een overzichtskaartje van de mooiste bezienswaardigheden
- 🏨 Lijstje: Bijzondere overnachtingslocaties in de Algarve
- 🏖 De mooiste stranden van de Algarve in één overzicht
- ✍ Mijn blogs over de Algarve: nieuws, tips & aanbevelingen
- 🚗 Dit is het beste autoverhuurbedrijf in de Algarve
Dank voor de info! Mag je boven andermans eigendommen vliegen met de drone? Zoals n woonwijk, dorp of landgoed? Ik zie regelmatig een drone boven mijn huis en tuin. En voel me er erg naar bij, onveilig gevoel en inbreuk in mijn privacy.
Hallo Anoniem, bedankt voor je reactie. Ik heb tijdens mijn onderzoek niks kunnen vinden over de regels omtrent het vliegen boven andermans eigendommen. Dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan, maar ik heb ze niet kunnen achthalen op de site van de ANAC of de AAN. Wat wel zo is, is dat de Europese privacy regels gerespecteerd moeten worden tijdens het vastleggen van foto’s en video’s met een drone. Maar deze lijken niet verder te gaan dan dat individuen niet herkenbaar in beeld mogen zijn zonder hun specifieke toestemming. Ik vrees dat het daar op dit moment ophoudt qua regels.
Het lukt mij niet om een account te creëren voor de E-AAN aanvraag. Ik kan niet aangeven dat ik een nieuwe user ben.
Enig idee hoe dit vandaag werkt?
Hallo Kristof. Ik heb het idee dat de mobiele variant van de website niet zo goed werkt.
Via de desktop, zie ik onder het witte blok een linkje met ‘Don’t have account? Sign up’ Probeer die knop 🙂
Ik heb vandaag een account aangemaakt via de desktop en een paar minuten later kreeg ik al een wachtwoord en kan ik inloggen op de site. Het declarion formulier heb ik digitaal ondertekend en gemaild (eigenlijk niet je het uitprinten en per.lost sturen). Ben benieuwd of dit zo geaccepteerd gaat worden.
Hallo Erik, bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd of het zo lukt. Ik zal voor je duimen. Laat even weten of het goedgekeurd wordt, of dat ze vertellen dat het toch echt per post moet 🙂