Ga naar de inhoud

Mag je in 2024 met een drone vliegen in Portugal? Dit zijn de regels + gids

Voor trotse bezitters van drones is Portugal een fantastische bestemming om van hoog boven de grond plaatjes te schieten. De prachtige kustlijn in het zuiden, het heuvelachtige binnenland en de oude architectuur in de steden smeken bijna om vastgelegd te worden. Het is dan ook geen verrassing dat veel avonturiers die naar Portugal afreizen voor vakantie overwegen om hun drone mee te nemen. Het gebruik van drones is de laatste jaren steeds populairder geworden dankzij de eenvoud waarmee ze bestuurd kunnen worden en, ook niet onbelangrijk, het dalende prijskaartje.

Echter, voordat je jouw drone in de koffer stopt voor je reis naar Portugal, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving omtrent het gebruik van drones in het land. De eerste en belangrijkste vraag is dan ook: mag je met een drone vliegen in Portugal? Deze en vele andere vragen beantwoord ik in dit artikel!

drone regels Portugal Algarve
Met een drone kan je in Portugal leuke vakantiefoto’s en videos maken, maar let wel goed op de regels!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, je mag vliegen met een drone in Portugal, maar er zijn wel een (flink) aantal stappen die je moet zetten en regels waar je je aan moet houden. De Europese en Portugese autoriteiten hebben veel regels en richtlijnen opgesteld om de veiligheid van zowel mensen op de grond als luchtruimgebruikers te waarborgen bij het gebruik van drones.

De lijst met regels omtrent vliegen met een drone in Portugal bestaat uit twee delen:

 1. De regels die de Europese Unie heeft vastgelegd, aangevuld met
 2. De regels die Portugal als land heeft.

Eerst zal je jezelf en je drone(s) moeten registreren in Nederland en vervolgens een account moeten aanmaken bij de Portugese luchtvaartautoriteit. Daarnaast moet iedere vlucht één voor één aangevraagd worden op een Portugees platform.

Bij het niet op orde hebben van je papierwerk, loop je het risico op hoge boetes en mogelijk inbeslagname van je drone. Gezien het grote aantal handelingen en de verwerkingstijd van de betrokken instanties, kun je het beste al een paar weken vóór je vertrek naar Portugal starten met het papierwerk. Alle regels en stappen die komen kijken bij het vliegen met een drone in Portugal, beschrijf ik uitgebreid en stap voor stap in mijn gids: Legaal drone vliegen in Portugal.

E-book legaal drone vliegen Portugal

In deze 28 pagina’s tellende digitale gids, lees je in het Nederlands:

 • Welke regels er gelden in Portugal volgens de AAN, EASA en ANAC;
 • Hoe je al het papierwerk voorbereid en instuurt naar de RDW en AAN;
 • Stap voor stap begeleiding tijdens het complexe proces van vluchten aanvragen bij de AAN.

De gids is na aanschaf direct te downloaden voor gebruik.

In de onderstaande infographic vind je de verschillende categorieën drones en de eisen die gesteld worden omtrent registratie en kwalificatie. Waarschijnlijk valt jouw drone onder de eerste categorie die je links-boven ziet staan. Voorbeelden van populaire drones die in deze categorie vallen zijn de DJI Mini 1, 2 en 3 en de Pro versies daarvan.

Drone regels Portugal
De Europese regels omtrent de categorieën drones en de vereisten om deze te mogen besturen.

Volgens de EASA, de Europese luchtvaart autoriteit, mag je een drone zonder camera onder de 250 gram zonder vergunning of registratie gebruiken. Heeft de drone wel een camera (wat in 99% van de gevallen de reden is voor het kopen van een drone…) dan zal je jezelf als drone operator moeten registreren in een van de landen die aangesloten is bij de EASA.

Nederland is lid van de EASA dus een registratie in Nederland is geldig in Portugal en kan gedaan worden via de RDW. Woon je in Portugal, dan zal je jezelf en de drone moeten registreren via uas.anac.pt. Daarnaast moet je volgens de EASA voor aanvang van je eerste vlucht “de handleiding lezen”. Vet handige tip.

Voor drones boven de 250 gram zal je naast een registratie ook een vliegbewijs nodig hebben. Als je van plan bent om in Portugal met je drone te gaan vliegen, kun je het beste vóór je vakantie in Nederland je vliegbewijs behalen. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie over welk vliegbewijs je nodig hebt.

💡 In mijn gids ‘Legaal drone vliegen in Portugal‘, vind je de meest actuele informatie en laat ik stap voor stap zien hoe je jezelf en je drone(s) registreert bij de RDW.

Luz en Praia da Luz Algarve Portugal
Luz en Praia da Luz in de Portugese Algarve, geschoten met mijn eigen DJI Mini.

Het was even flink graven, want de websites van de Portugese luchtvaartautoriteiten zijn niet bepaald de meest overzichtelijke, maar dit zijn volgens de ANAC (Autoridade Nacional de Aviação Civil) de regels voor het vliegen met een drone in Portugal:

 1. Je moet jezelf en de drone(s) van te voren registreren. Dit proces moet je van te voren in het land waar je woonachtig bent doen. Aanmelden is gratis en bij het voltooien van de registratie krijg je een uniek ID nummer (Operator Register Number) dat ergens op de drone zichtbaar moet zijn. Het beste kan je dit doen met een labelprinter, of simpelweg met een stift op een strookje schildertape. In Nederland kan je de registratie voltooien bij de RDW.
 2. Het is verplicht om van te voren toestemming vragen voor het maken van foto’s en videos bij de ANAC. Volgens de FAQ op anac.pt moet je van te voren goedkeuring krijgen voor het vastleggen van beeldmateriaal. Dit geldt voor commercieel maar ook recreatief gebruik (denk hierbij aan het posten op social media). Deze eis wordt nogmaals bevestigd op de website van de Autoridade Aeronáutica Nacional (AAN). Verderop de pagina lees je hoe je toestemming kan vragen bij de AAN.
 3. Drones in de open categorie (A1, A2, A3 zoals hierboven in de infograph te zien is) mogen tot maximaal 120 meter boven grond- of zeeniveau vliegen.
 4. Direct visueel contact met de drone is vereist en de bedrijfsafstand mag niet meer dan 500 meter bedragen.
 5. Het is niet toegestaan te vliegen over grote groepen mensen. De website specificeert geen exact aantal personen, maar omschrijft het als: personen die zich niet kunnen uitspreiden, zoals bijvoorbeeld bij concerten, stadiums of sportevenementen.
 6. Het is ten alle tijden verboden in en rondom vliegvelden en helicopter landingsplaatsen te vliegen met een drone.
 7. In tegenstelling tot wat ik op andere websites las, is het wél toegestaan om ‘s nachts te vliegen mits de drone groene knipperende verlichting heeft.
 8. Er mag niet worden gevlogen in de buurt van militaire installaties en openbare nutsvoorzieningen, tenzij je hier bij de betreffende instantie expliciete toestemming voor hebt gekregen.
 9. Je moet rekening houden met de privacy wetgeving. Personen die niet expliciet toestemming hebben gegeven om gefotografeerd of gefilmd te worden, mogen niet herkenbaar in beeld zijn.

Bekijk hier een mooie Engelstalige flowchart met de vereisten voor het vliegen met een drone in Portugal.

💡 In mijn gids ‘Legaal drone vliegen in Portugal‘, vind je de meest actuele regels die gelden in Portugal en laat ik stap voor stap zien hoe je vluchten aanvraagt.

luzcar auto huren

Volgens de FAQ op ANAC.pt is voor het maken van foto’s en video’s met een drone van te voren goedkeuring nodig. Dit kan gedaan worden via een zogenoemde e-AAN aanvraag via https://imagensaereas.aan.pt. Klik op ‘don’t have an account? Sign up‘ om een account aanmaken.

Het ‘probleem’ bij het registreren op dit platform is dat het verplicht lijkt om een NIF nummer in te voeren. Dit is een Portugees belastingnummer die iedere inwoner heeft, die jij waarschijnlijk als bezoeker aan het land niet hebt. Zelf woon ik in Portugal en heb ik een NIF, waardoor ik hier niet vast liep. Ik raad aan om het formulier zo accuraat mogelijk in te vullen en bij BI/CC/NIPC en NIF je BSN of paspoort nummer te gebruiken.

Daarna zal je in je inbox een wachtwoord ontvangen voor het platform en een declaratie die je zal moeten tekenen. Deze kan je als inwoner van Portugal tekenen via cmd.autenticacao.gov.pt/ of als niet-inwoner per post moeten opsturen naar het genoemde adres.

Eenmaal ingelogd kan je via het linker menu je adresgegevens controleren, je drone(s) toevoegen via ‘RPA’s’ en jezelf als piloot registreren via ‘Pilots’.

Nadat je declaratie verwerkt is, zal je profiel volledig geactiveerd worden. Daarna kan je via het menu ‘Areas’ toestemming aanvragen voor het vastleggen van beeldmateriaal via je drone in een bepaald gebied.

Houd er rekening mee dat sinds halverwege 2022, je minstens 10 dagen van te voren een aanvraag moet indienden voor je drone-vlucht. Het is dus zaak om tijdig een aanvraag te doen. Ik raad aan om in één aanvraag meerdere dagen aan te vragen, zodat je qua weersomstandigheden de beste dag(en) kan kiezen.

💡 In mijn gids ‘Legaal drone vliegen in Portugal‘, laat ik stap voor stap zien hoe je jezelf en je drone(s) correct registreert bij de AAN.

Ervan uitgaand dat je geregistreerd bent en bij de stap goedkeuring verkrijgen voor het maken van beeldmateriaal bent aangekomen, zijn er in Portugal zijn er een aantal gebieden waar extra regels gelden of vliegen niet is toegestaan. Naast eerdergenoemde vliegvelden en militaire gebieden, zijn er ook een aantal natuurreservaten waar het vliegen met een drone verboden is zonder expliciete goedkeuring. Dit is om de vogels en ander fauna in dat gebied te beschermen tegen overlast.

Op deze interactieve kaart staan alle gebieden waar vliegen met een drone zonder het aanvragen van toestemming niet is toegestaan. Rode en oranje gebieden geven aan dat er vliegen met een drone hier nooit toegestaan is. Gele gebieden geven aan dat er voor drones een maximum vlieghoogte geldt van 75 meter. Daarboven dient extra toestemming aangevraagd moet worden. De instantie of contactpersoon hiervoor staat vermeld in de popup.

In alle overige gebieden zonder kleur is alleen toestemming nodig via het eerdergenoemde https://imagensaereas.aan.pt.

Naast de flinke lijst aan regels die hier boven staan, heb ik uit eigen ervaring zelf ook nog wat praktische tips en suggesties voor het vliegen met je drone in het prachtige Portugal:

 • Kijk van te voren goed naar de weersverwachting, en dan vooral de voorspelde windkracht. Zeker langs de kust kan het weer snel omslaan van windstil naar windstoten van 30-40 km/u. Mijn tip voor het vliegen met een drone in de Algarve is om vooral ‘s ochtends er op uit te gaan met de drone, omdat in de loop van de dag en ‘s avonds de wind vaak sterker is.
 • Zoek een hoog gelegen uitzichtpunt om vandaan te vliegen. Zo kan je ten alle tijden je drone in de gaten houden en voorkom je blokkering van je gezichtsveld met de drone.
 • Pas op voor nieuwsgierige meeuwen en andere vogels die interesse tonen in de drone. Ik heb al een aantal keer de drone terug laten komen omdat een meeuw rondjes eromheen aan het vliegen was.
Drone regels Portugal

Kort samengevat zal je als je van plan bent om met een drone naar Portugal te komen, jezelf en de drone eerst moeten registreren bij de RDW in Nederland. Als je vervolgens onder de 120 meter hoogte blijft, natuurparken, groepen mensen en vliegvelden vermijdt, dan kan je gerust met je drone het prachtige Portugal vastleggen na het ontvangen van goedkeuring via een e-AAN aanvraag.

Alle informatie op deze pagina is op basis van eigen onderzoek en interpretatie van de regels. Het doel van dit artikel is om zo duidelijk mogelijk de regels te vertalen, maar het kan zijn dat ik iets onjuist geïnterpreteerd heb of veranderingen zijn doorgevoerd in de regels tussen het schrijven van het artikel en het moment waarop je dit leest. De regels omtrent het gebruik van drones veranderen constant.

Een aantal van mijn eigen foto’s en video’s die ik met mijn DJI Minis gemaakt heb, vind je terug op de Instagram pagina van De Algarve Expert!

Wil je geen risico of vertraging oplopen bij het aanmaken van een account bij de RDW, AAN of het aanvragen van vluchten? Raadpleeg dan mijn uitgebreide gids voor legaal vliegen in Portugal.

📣 Heb je nog vragen of tips, laat het weten in de reacties! 👇

https://www.anac.pt/vPT/Generico/drones/FAQ/Paginas/FAQ.aspx
https://www.easa.europa.eu/en/light/topics/drones
https://uavcoach.com/drone-laws-in-portugal/
https://uas.anac.pt/
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen
https://imagensaereas.aan.pt/

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 35

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

20 reacties op “Mag je in 2024 met een drone vliegen in Portugal? Dit zijn de regels + gids”

 1. Avatar

  Ik heb het formulier van ICNF ( vliegen in een natuurpark ) doorgenomen en deze eens fictief ingevuld. Loop ik toch tegen een probleem aan.
  Op het e-AAN formulier kan ik een range aanhouden v.w.b. data om te filmen.
  Op 13 januari schreef jij ook:
  “Ik raad aan om een uitgebreide datum range te gebruiken zodat je niet vast zit aan een bepaalde dag. Je kan bijv. een hele week/maand selecteren per aanvraag per locatie. ”

  Nu op het ICFN dien ik ook een datum te vermelden wanneer ik daar boven een natuurpark zou willen vliegen. Hoe vul ik daar op pag 5 in welke “range” ik wil aanhouden? Bijv. van 10 Mei tot 20 Mei 2024.

 2. Avatar

  David, bedankt weer voor de uitleg en formulier.
  Heb het formulier eens bestudeerd. Kun je aangeven welke vragen/onderdelen ik NIET hoef in te vullen ( welke kan ik dus overslaan) als particulier, die wat foto’s wenst te maken voor zijn fotobook. Meer gebeurt er niet met die foto’s.

  Op het formulier wordt gesproken over 25 beschermde gebieden.
  Op de KML kaart in Google Earth ( geel, oranje, rode gebieden) zie ik nergens die namen van de beschermde gebieden , zoals op het in te vullen formulier aangegeven..
  Zijn er kaarten, via internet, beschikbaar, waar ik die 25 beschermde gebieden, met naam, kan vinden?
  Vallen onder deze 25 beschermde gebieden ook de kust en stranden?
  Of zijn daar weer andere formulieren voor nodig, c.q. aanvraagformulier?

 3. Avatar

  Het wachten is nu op de goedkeuring van het Declaration form.
  Heb alvast alles kunnen invullen op de site van AAN. ( Contact, adressen, verzekering, RPA’s etc)
  Kan alleen nog niet in de toepassing Areas.
  In jouw verhaal schrijf je o.a. dat naast de “gewone” aanvragen er ook speciale aanvragen dien te worden gedaan voor natuurgebieden, kust en stranden.
  Ik heb het KML bestand van Portugal, met daarop alle speciale gebieden ( geel, oranje en rood) gedownload en eens een “speciaal” gebied geopend.
  Er wordt dan ook een pop-up geopend.
  Het valt mij dat dat er bij elk “speciaal” gebied een ander e-mail adres staat.
  Moet ik via dat speciale email adres nu die speciale toestemming vragen voor dat speciale gebied?
  Ook hier weer alle coördinaten opgeven van plaatsen waar ik de drone wil laten vliegen om foto’s cq. films te maken?

  1. David

   Fijn dat het gelukt is met de volgende stappen!
   Het ‘areas’ menu wordt vrijgegeven zodra je aanvraag is goedgekeurd. Vanaf daar kan je dan je vluchten aanvragen.

   Voor de speciale gebieden zal je inderdaad weer extra toestemming moeten vragen. Als je in de natuurparken wilt vliegen ,zal je toestemming moeten vragen bij het ICNF.

   Hier vind je het formulier dat je in moet vullen, en per gebied het emailadres waar het heen gestuurd moet worden:

   https://www.icnf.pt/api/file/doc/b5d405fc23f0537a

 4. Avatar

  David,
  Bedankt voor je antwoorden.
  Nog even over die “Area’s” .
  Geldt dat voor zowel drones met een gewicht 250 gram ?
  Persoonlijk vind ik deze ( extra ) maatregel ( waar je wilt vliegen ) erg frusterend. Ben ik onderweg in Portugal, rijden wij langs een mooie omgeving, wil ik daar spontaan even een foto van maken met mijn drone. Met mijn fototoestel kan ik dus wel foto’s maken,maar een drone bijvoorbeeld. 30 m. de lucht in om een foto te maken,
  mag dus niet. Daar dus geen goedkeuring voor gevraagd. 😔
  Erg omslachtig dus.

  1. David

   De aanvragen zijn nodig voor alle soorten en maten drones, helaas!
   Spontaan een foto maken is dus lastig. Daar loop ik ook soms tegenaan.
   Bovendien kan je géén datum selecteren binnen vandaag en 10 dagen in de toekomst. Als ik dus voor een klant moet vliegen, geef ik aan dat ze zo snel mogelijk een datum moeten prikken die minsten 11 dagen in de toekomst ligt…

 5. Avatar

  David, nog een vraagje. Jij schreef o.a.:
  Daarna kan je via het menu ‘Areas’ toestemming aanvragen voor het vastleggen van beeldmateriaal via je drone in een bepaald gebied.

  Eind april tot begin juli 2024 gaan wij met onze buscamper via Frankrijk, Spanje naar Potugal en weer terug.
  Wij trekken in ca. 3,5 week door Portugal .
  Kan ik via die “area’s” niet direct onze gehele reis aanklikken?
  We blijven overal 1 tot 2 dagen. Gaan dan weer naar de volgende bestemming.
  Hoor graag van je.

  1. David

   Het is helaas niet mogelijk om de hele route in een keer aan te melden, aangezien je per district moet aangeven waar je gaat vliegen. Ik vermoed dat de goedkeuring afhankelijk van waar je wilt vliegen naar een de een of andere persoon/kantoor gaat.
   Je zal dus een hoop aanvragen moeten doen en van te voren een beetje moeten inschatten waar je denkt te gaan vliegen. Ik raad aan om een uitgebreide datum range te gebruiken zodat je niet vast zit aan een bepaalde dag. Je kan bijv. een hele week/maand selecteren per aanvraag per locatie.

 6. Avatar

  Ook ik heb mij vandaag een account aangemaakt. Binnen 5 minuten een mail terug om declaration form te onderteken en samen met een legitimatiebewijs weer verzonden naar een ontvangen e-mail adres. Kreeg 1 uur later bericht dat het formulier niet ondertekend was met een gecertificeerd digitale handtekening.
  Moet het formulier nu via de post versturen. Adres bekend.
  In eerdergenoemde mail stond ook een wachtwoord.
  Heb mij aangemeld met mijn email adres en dat wachtwoord. Daar kon ik dat wachtwoord weer wijzigen in een eigen wachtwoord.
  Onder menu zie ik daar ook staan RPAs. Daar loop ik vast met het registratienummer. Ik heb via de RDW wel een exploitatienummer.
  Ik vlieg met een dji mini 3 < 250 gram.
  Of hoef ik RPas helemaal niet in te vullen?

  1. David

   Hallo Jan,

   Dank voor het delen van je ervaring en fijn dat het gelukt is met de eerste stappen!
   Bij RPA’s registreer je de drone en de specificaties daarvan. Bij het registratienummer heb ik het nummer genoteerd dat ik ontvangen hebben van ANAC, aangezien mijn registratie plaatsvond in Portugal. Als je van de RDW al een registratienummer hebt, dan kan je dat nummer daar invoeren. Ik weet niet precies hoe het nummer in Nederland heet, maar als je een uniek nummer hebt ontvangen bij het aanmelden van je drone, dan zal dat het vermoedelijk zijn. Mogelijk heet dat inderdaad exploitatienummer!

   Het is wel nodig om de RPA aan te melden, omdat je een geregistreerde RPA moet kiezen zodra je een locatie gaat selecteren om toestemming te vragen.

 7. Avatar

  Ik heb vandaag een account aangemaakt via de desktop en een paar minuten later kreeg ik al een wachtwoord en kan ik inloggen op de site. Het declarion formulier heb ik digitaal ondertekend en gemaild (eigenlijk niet je het uitprinten en per.lost sturen). Ben benieuwd of dit zo geaccepteerd gaat worden.

  1. David

   Hallo Erik, bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd of het zo lukt. Ik zal voor je duimen. Laat even weten of het goedgekeurd wordt, of dat ze vertellen dat het toch echt per post moet 🙂

  1. David

   Hallo Kristof. Ik heb het idee dat de mobiele variant van de website niet zo goed werkt.
   Via de desktop, zie ik onder het witte blok een linkje met ‘Don’t have account? Sign up’ Probeer die knop 🙂

 8. Avatar

  Dank voor de info! Mag je boven andermans eigendommen vliegen met de drone? Zoals n woonwijk, dorp of landgoed? Ik zie regelmatig een drone boven mijn huis en tuin. En voel me er erg naar bij, onveilig gevoel en inbreuk in mijn privacy.

  1. David

   Hallo Anoniem, bedankt voor je reactie. Ik heb tijdens mijn onderzoek niks kunnen vinden over de regels omtrent het vliegen boven andermans eigendommen. Dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan, maar ik heb ze niet kunnen achthalen op de site van de ANAC of de AAN. Wat wel zo is, is dat de Europese privacy regels gerespecteerd moeten worden tijdens het vastleggen van foto’s en video’s met een drone. Maar deze lijken niet verder te gaan dan dat individuen niet herkenbaar in beeld mogen zijn zonder hun specifieke toestemming. Ik vrees dat het daar op dit moment ophoudt qua regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *