Ga naar de inhoud

Tavira is een charmante stad gelegen in het oosten van de Algarve, op zo’n 35 minuten rijden vanaf Faro. Het plaatsje ligt aan de oevers van de Gilão rivier en is een van de meest pittoreske steden in de Algarve. Dankzij een rijke geschiedenis, kent Tavira veel architecturale schoonheid en trekt daarom jaarlijks veel bezoekers die deze leuke plaats komen ontdekken.

Een van de opvallende kenmerken van Tavira is het historische centrum, bestaande uit nauwe straatjes met traditionele Portugese architectuur en overblijfselen van andere tijden. Het is heerlijk om hier door de straten te slenteren en tussendoor te stoppen om foto’s te maken van de oude panden en de prachtige bougainvilleas die langs de muren groeien.

In Tavira staan maar liefst 21 kerken, waarvan er nog veel in gebruik zijn en open staan voor bezoekers. Het hele centrum is goed te voet te verkennen, dus als je een hotel in het centrum boekt, zal je de auto niet nodig hebben tijdens je bezoek. Veel van de bezienswaardigheden, activiteiten en restaurants liggen allemaal op loopafstand van elkaar.

Ontdek op deze pagina al het mooie dat Tavira te bieden heeft, met mijn persoonlijke aanbevelingen voor jouw bezoek.

Welkom in Tavira!

Tavira Algarve tips
Wanneer je in Tavira rondloopt, zie je bijna altijd wel ergens een kerktoren.

De beknopte geschiedenis van Tavira

De geschiedenis van Tavira dateert van vóór de Romeinse tijd, met bewijs van Fenicische en Carthaagse nederzettingen in de omgeving. Deze vroege kolonisten werden aangetrokken door de commercie mogelijkheden van de regio, waaronder de visserij en zoutwinning. De stad kreeg haar huidige naam van de Romeinen, die haar ‘Tabira’ noemden, en het was een belangrijke havenstad in de Romeinse provincie Lusitania.

In de 8e eeuw werd Tavira een deel van het Moorse Al-Andalus, dat het grootste deel van het Iberisch schiereiland omvatte. Onder de Moren bloeide Tavira op als een belangrijk commercieel en cultureel centrum. Het kasteel van Tavira, waarvan een deel nog te bezichtigen is, dateert uit deze periode, evenals de vele kerken en de kenmerkende witgekalkte huizen van de stad. Deze Moorse invloeden zijn dus nog steeds zichtbaar in de architectuur en cultuur van de stad.

In 1242 werd Tavira heroverd door de Portugese koning Dom Paio Peres Correia tijdens de Reconquista. De stad werd zwaar beschadigd door de aardbeving van 1755, maar werd herbouwd en bleef een belangrijke stad in de Algarve-regio.

Vandaag de dag speelt toerisme een belangrijke rol in de werkgelegenheid en inkomsten van de stad. Jaarlijks trekken er vele bezoekers een dag of twee voor uit om deze prachtige plaats in de Algarve te ontdekken.

Tavira Algarve reisgids tips bezienswaardigheden
Het centrum van Tavira vanuit de lucht. Op de achtergrond de Romeinse brug en een nieuwere voetgangersbrug.

Tavira top 12 bezienswaardigheden

Tavira zit vol leuke bezienswaardigheden, waardoor je hier zonder moeite een dag of twee kan besteden zonder je te vervelen. Tijdens mijn bezoek verbleef ik in een hotel in het centrum, waardoor we twee dagen lang alle bezienswaardigheden op ons gemak te voet konden ontdekken. Na afloop is het waard om door te rijden naar het aangrenzende dorp Santa Luzia, waarvandaan je Tavira eiland kan bezoeken.

Dit zijn de top 12 bezienswaardigheden in en rondom Tavira die ik aanraad te bezoeken:

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Camera Obscura Tavira Algarve

Voor een uniek perspectief op Tavira, moet je een bezoek aan deze stad starten bij de Camera Obscura toren. Deze bijzondere attractie is gevestigd in de oude watertoren van de stad.

Met behulp van een periscoop en een speciaal ontworpen spiegelsysteem, projecteert de camera obscura een 360-graden livebeeld van Tavira in een donkere kamer. De gids, die overigens een goed gevoel voor humor heeft en meerdere talen spreekt waaronder een woordje Nederlands, laat je zo de kronkelende straatjes zien, de meest populaire bezienswaardigheden en op een heldere dag zie je zelfs Spanje!

De ervaring duurt ongeveer een kwartiertje en kost €5,00 per persoon.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Ponte Antiga de Tavira, Algarve

De Ponte Antiga de Tavira, ofwel de oude brug van Tavira, is een historisch monument dat de rivier Gilão overspant. Vaak ten onrechte toegeschreven aan de Romeinen, dateert de huidige constructie in feite uit de 12e eeuw, tijdens de Moorse overheersing.

De brug is bestaat uit zeven symmetrische bogen, gemaakt van traditionele stenen metselwerk. Het vormt een ideale verbinding tussen de twee delen van de stad en is een favoriet uitzichtpunt voor zowel bewoners als bezoekers.

De brug is alleen voor voetgangers, waardoor het een rustige plek is om te genieten van het uitzicht op de rivier en de oude huizen van Tavira. Als er weinig water onder de brug stroomt, kan je vissen en krabben zien.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Fado com História Tavira Algarve

Wil je de ziel van Portugal ervaren, dan is een bezoek aan Fado com História in Tavira een absolute aanrader. Dit unieke muziekcentrum is gewijd aan fado, de traditionele Portugese muziek die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kun je elke dag genieten van live fado-optredens van getalenteerde muzikanten.

Elk lied vertelt een verhaal van liefde, verlies en nostalgische verlangens. Het intieme, sfeervolle theater zorgt ervoor dat je helemaal opgaat in de muziek. Bovendien krijg je voorafgaand aan de show een korte inleiding over de geschiedenis en betekenis van de fado, zodat je de liederen nog meer kunt waarderen.

Een kaartje kost €10 per persoon voor een concert van ongeveer drie kwartier. Voor de middagshows is het aan te raden om te reserveren, voor de avondshow (die in de naastgelegen kerk plaatsvindt) is dat niet nodig.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Castelo de Tavira Algarve

Als je de sfeer van het middeleeuwse Tavira wilt proeven, moet je zeker het (gratis) Castelo de Tavira bezoeken. Deze vesting ligt op een heuveltop en biedt een fraai uitzicht op de stad en de omliggende kustlijn.

Je kunt de steile stenen muren beklimmen en je voorstellen hoe de verdedigers van het kasteel vroeger de horizon afspeurden naar indringers.

Binnen de muren vind je een prachtige tuin met vele soorten bomen en planten die goed onderhouden worden.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Museu Municipal de Tavira Algarve

Als je in Tavira bent, mag je het Museu Municipal de Tavira niet missen. Dit boeiende museum, gehuisvest in het voormalige paleis van de familie Palma, neemt je mee in de rijke geschiedenis en cultuur van de stad.

Je kunt er eeuwenoude artefacten bewonderen, van Romeinse mozaïeken tot Moorse keramiek, die de verschillende beschavingen belichten die hun stempel hebben gedrukt op Tavira. Er zijn ook tentoonstellingen van hedendaagse kunst en lokale ambachten, wat het museum een mooie mix maakt van oud en nieuw.

Naast de permanente collectie organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en culturele evenementen.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Centro Ciência Viva de Tavira Algarve

Voor een interactieve en leerzame ervaring moet je een bezoekje brengen aan het Centro Ciência Viva de Tavira. Dit kleine wetenschapscentrum is een leuk uitje voor gezinnen of stellen die wel van wetenschap experimentjes houden. Zo zijn er verschillende proefjes over natuurwetenschappen en technologie, met de nadruk op 3d puzzels, de productie van geluid en over het opwekken van elektriciteit.

De vriendelijke gidsen leggen graag uit hoe alles werkt, waardoor je je weer even kind kan voelen. Het is geen dag vullend programma, maar wel een leuk uurtje vermaak voor €4,00 per persoon of €7,00 voor het hele gezin.

Bezienswaardigheden Tavira Algarve: Museu Islâmico

Een ander klein maar interessant museum is het Museu Islâmico. Hier staan overblijfselen uitgestald uit de Moorse overheersing. De collectie bestaat voornamelijk uit aardewerk en bij de ingang kan je een brochure krijgen met Engelstalige informatie.

De entree kost €2,00 en het museum is goed voor een bezoek van ongeveer een half uurtje a drie kwartier. Start je bezoek met het bekijken van de video over de geschiedenis van Tavira.

Bezienswaardigheden Tavira Algarve: Santa Luzia

Buurdorpje Santa Luzia staat bekend als de ‘octopushoofdstad’ van de Algarve. Nou is dat niet omdat de inwoners tentakels hebben, maar omdat hier al eeuwenlang veel octopus gevangen en verwerkt wordt.

Loop tijdens een bezoek langs de kade en zie de vele vissersboten aangemeerd liggen alvorens je aanschuift in een restaurant om de lokale specialiteit te proeven.

Aan de overkant van het water ligt Tavira Eiland.

Bezienswaardigheden Tavira Algarve: Salinas do Forte do Rato

De zoutpannen van Salinas do Forte do Rato zijn een leuke stop om een wandeling langs te maken. Bekijk hier hoe men zeewater laat verdampen om vervolgens het zout dat overblijft te verzamelen voor verkoop.

Het gebied is populair onder dieren zoals flamingo’s, krabben en meeuwen en aan het einde van de weg ligt de Forte do Rato ruïne

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Tavira Eiland, Algarve

Voor de kust van Tavira ligt het eiland met de voorspelbare naam: Tavira eiland. Dit 11 kilometer lange eiland heeft een van de mooiste stranden van de Algarve en als je op een windstille en heldere dag een bezoekje brengt, dan mag het wel duidelijk zijn waarom. Helder blauw water, goudgeel zand met op de achtergrond voorbij varende zeilboten en catamarans die het wateroppervlakte afspeuren naar wilde dolfijnen.

Om op het eiland te komen, kan je vanaf het centrum van Tavira de taxi-boot nemen voor ongeveer €2,50, of je kan de auto parkeren voor de voetgangersbrug bij Trilho do Barill.

Er zijn restaurants en cafés op het eiland, maar deze rekenen wel de hoofdprijs. Voor een betere prijs/kwaliteit verhouding kan je het beste na een bezoek doorrijden naar Santa Luzia.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Treintje naar Tavira Eiland, Algarve

Vanaf de voetgangersbrug bij Santa Luzia, kan je met een mini-treintje naar Tavira eiland! Zo hoef je de hele afstand van maar liefst 1100 meter naar het Praia do Barril niet te lopen, maar word je door een mini locomotief voortgetrokken.

Vroeger werd deze spoorlijn gebruikt om gevangen vis te vervoeren; tegenwoordig aan de haak geslagen toeristen. Een enkel ritje kost €2,00 en de rit duurt zo’n 4 minuten.

Ik raad aan om de heenweg te lopen, zodat je de informatieve borden over de lokale flora en fauna onderweg kan lezen en vervolgens de trein op de terugweg te pakken. Houd tijdens het wandelen de bomen in de gaten, want er leven kameleons in dit natuurgebied. Bij laagtij lopen er talloze krabbetjes door de modderpartij.

Tavira Portugal vakantie tips en bezienswaardigheden: Cemitério das âncoras op Tavira Eiland

Het Cemitério das âncoras (kerkhof der ankers) is een interessant stukje duin op Tavira eiland waar tientallen oude ankers uitgestald staan. Vroeger werden deze ankers gebruikt voor visserij, maar dankzij modernere technieken waren deze niet meer nodig. In plaats van ze weg te gooien of om te smelten, is er besloten om ze uit te stallen in het duingebied naast het Praia do Barril. Hoewel er een hekje omheen staat, kan je er wel een leuke foto van maken.

Tavira top 4 activiteiten, tours & excursies

In Tavira zijn een aantal leuke activiteiten om te ondernemen. Naast de bovengenoemde aanbevelingen zoals het Fado concert, de camera obscura toren en de diverse musea, zijn er ook tours en excursies te vinden die vertrekken vanuit het centrum of buurdorpje Cabanas.

Dit zijn de top 4 activiteiten die je in Tavira kan ondernemen:

Tavira Portugal vakantie tips: stadstour per Tuk Tuk

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Wil je het oude centrum van Tavira en de omliggende omgeving verkennen op een comfortabele manier onder begeleiding van een gids? Dan is een stadstour door Tavira per elektrische tuk-tuk de perfecte keuze om de plaats te verkennen!

Stap met maximaal 4 personen in deze vrolijk versierde tuk tuk en laat de ervaren gids je van alles vertellen over de geschiedenis van de stad.

De rondleiding duurt een uurtje en vertrekt vanaf het centrum van de stad.

Tavira Portugal vakantie tips: dolfijnen spotten Tavira Algarve

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

De kustlijn van de Algarve staat niet alleen bekend om de prachtige stranden en indrukwekkende kliffen, maar ook als leefgebied voor wilde dolfijnen! Daardoor is de kans enorm groot dat je ze tijdens een dolfijnen spot boottocht tegen komt.

Deze excursie vertrekt vanuit de buurplaats Cabanas, zo’n 10 minuutjes rijden vanaf Tavira. De tocht duurt 2,5 uur en naast dat je van alles te weten komt over de dolfijnen, zal de gids ook een en ander vertellen over het Ria Formosa natuurpark.

Een dolfijnen spot tour is een leuke ervaring voor het hele gezin.

Tavira Portugal vakantie tips: Eilanden boottocht

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Een excursie met Passeios Ria Formosa is een leuke manier om de kustlijn rondom Tavira te ontdekken per boot. De schipper neemt je mee naar verschillende stranden en vertelt je over de lokale flora en fauna.

Halverwege stop je in octopus-hoofdstad Santa Luzia, waarna de tocht weer verder gaat. De tour duurt ongeveer 4 uur, waarvan 2 op het water en 2 aan land.

De excursie vertrekt vanaf Cabanas de Tavira, op een kleine 10 minuten rijden vanaf Tavira stad.

Tavira Portugal vakantie tips: Olijven proeven bij de Hélder Madeira fabriek

Bekijk beschikbaarheid (klik om open te vouwen)

Benieuwd hoe olijven nou eigenlijk verwerkt worden van oogst tot verkoop? In de Hélder Madeira olijvenfabriek krijg je een rondleiding inclusief olijven-proeverij!

Samen met een gids loop je door de fabriek en worden alle stappen uitgelegd van het plukken tot aan het serveren van olijven. Daarna is het uiteraard tijd om wat soorten olijven te proberen onder het genoet van een glas wijn of water. Naast olijven, staan er ook andere kleine hapjes op tafel.

Tavira hotel tips

Aangezien er een hoop te doen en zien is in Tavira, raad ik aan om in ieder geval één nachtje te verblijven in het centrum. Zo kan je ‘s avonds na het Fado concert en een glaasje wijn terug naar je accommodatie lopen. De stad zit vol met leuke boutique hotels en appartementen, maar wil je wat meer luxe tijdens je verblijf, zijn er ook een aantal uitstekende hotels waar je volledig in de watten gelegd wordt.

Dit zijn mijn hotel tips voor Tavira:

Tavira Portugal hotel tips: Formosa Guest House

Een meer centraal gelegen accommodatie dan Formosa Guest House, kan je in Tavira bijna niet vinden. Direct naast de Ponta Romana, zit dit gastenhuis in een van de oudste panden van de stad.

De kamers zijn netjes en sfeervol ingericht en beschikken over een eigen of gedeelde badkamer. Er is op de tweede verdieping een kleine keuken waar je gebruik van mag maken als je zelf wat te eten wilt bereiden. Als je op zoek bent naar goede prijs/kwaliteit, is Formosa Guest House een aanrader.

Tavira Portugal hotel tips: São Paulo Boutique Hotel - SPBH Tavira Algarve

Het São Paulo Boutique Hotel is, zoals de naam doet vermoeden, een prachtig boutique hotel in het centrum van Tavira. Hoewel het niet de goedkoopste accommodatie is, maken de inrichting en faciliteiten het absoluut de prijs waard.

Naast een klein zwembadje en een bar, serveren ze hier uitstekend ontbijt en ziet iedere ruimte er karaktervol aangekleed uit. Eenmaal de deur uit, ben je in een paar minuten lopen bij de rivier, waardoor je tijdens je verblijf in dit hotel de auto niet nodig hebt.

Tavira Portugal hotel tips: Vila Galé Tavira Algarve

Aan de rand van de stad vind je Vila Gale Tavira. Een verblijf in dit luxe hotel is een ware upgrade voor je bezoek aan Tavira. Naast een buiten- en binnenzwembad, serveren ze hier een uitgebreid ontbijtbuffet, is er een kids-club voor de kleintjes en een sportschool waar je de pastel de natei er weer af kan trainen.

De kamers zijn modern ingericht en beschikken over airconditioning, wat in de zomer geen overbodige luxe is. Vanaf het hotel is het slechts 7 minuten lopen naar de Ponta Romana. Wederom geen auto nodig tijdens je verblijf!

🛎 Bekijk meer accommodatie tips voor de gehele Algarve op een van de volgende pagina’s:

Tavira restaurant tips

Langs de rivier en in de smalle straatjes van het centrum zijn talloze restaurants te vinden met diverse keukens. Uiteraard kan je in Tavira terecht voor Portugese gerechten zoals piri-piri en cataplana, maar ook zitten hier uitstekende Italianen en sushi restaurants.

Dit zijn mijn restaurant tips voor Tavira:

 • Ponto de Encontro. Bij binnenkomst laat de enorme verse vis die aan de haak hangt in de vitrine al zien dat ze het menens is hier. Voor uitstekende visgerechten, moet je bij Ponta de Econtro zijn. Reserveren van te voren is aanbevolen.
 • Zeca da Bica. Voor een traditionele ervaring met een zacht prijsje, moet je bij Zeca de Bica zijn. Hoewel het er binnen niet heel sfeervol uitziet, zorgen de terrasplaatsen op het wegdek van de smalle straat voor een authentieke sfeer, zeker wanneer de straatartiesten en hun accordeons voorbij komen.
 • Originato. Koffie met een goede crema laag; een gerookte zalmbagel & een baby yoda smoothie. Een ontbijt bij Originato geeft je alle energie die je nodig hebt om Tavira te verkennen tot het tijd is om te lunchen.
 • Pizzaria Fenicia. Goede en betaalbare pizza met knapperige bodem. Dat staat je te wachten bij Pizzaria Fenicia.
Tavira Portugal Algarve vakantie tips en bezienswaardigheden
Het Praça da República plein, naast de Ponte Romana.

Tavira auto huren

De beste manier om al het pracht te ontdekken in en rondom Tavira is met een huurauto. Door een paar dagen een auto te huren kom je veel eenvoudiger op de bezienswaardigheden en activiteiten die niet altijd met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Door een auto te huren bij Luzcar, help je een lokaal familiebedrijf gerund door Portugese ondernemers. Zo steun je de lokale economie en krijg je bovendien top service, wat vaak een schril contrast is met de grote corporaties. Luzcar is gebaseerd in Lagos, maar ze bieden ook auto’s aan bij het vliegveld in Faro. Zo kan je de auto bij aankomst direct in ontvangst nemen en weer afgeven op het vliegveld bij vertrek.

De reputatie van Luzcar spreekt voor zich. Bijna 5 uit 5 op Google Maps.

Parkeren in Tavira

Als je met de auto naar Tavira komt, heb je waarschijnlijk geen zin om een half uur rond te rijden zoekend naar een parkeerplaats. Parkeren in het centrum is, zeker in het hoogseizoen lastig (en betaald), maar gelukkig zijn er rondom genoeg gratis parkeerplaatsen te vinden.

Dit zijn de gratis parkeerplaatsen in Tavira die ik aanraad:

Gratis parkeren nabij het centrum van Tavira:

Tavira Algarve
Een van de oude kerken van Tavira met ervoor een deel van de kasteelmuur.

Fotogalerij van Tavira

Als hobbyfotograaf, neem ik altijd mijn cameras mee als ik er weer op uit trek om nieuwe plaatsen in de Algarve te ontdekken. Bekijk hieronder mijn favoriete foto’s van Tavira.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

De Algarve Specialist logo
Time to momo Algarve reisgids

Liever een papieren reisgids in handen? Bekijk hier mijn gloednieuwe reisgids: Time to Momo Algarve!

bijzondere overnachtingen algarve
dolfijnen spotten Algarve
benagil grot bezoeken algarve

🖼 Bestel hier een van mijn zelfgemaakte foto’s van de Algarve uitvergroot op canvas om je woonkamer op te fleuren met een tastbare herinnering.

2 reacties op “Tavira”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *