Ga naar de inhoud

Algarve tip: Ecologische zonneboot cruise naar Silves vanaf Portimão met Algarve SunBoat

  • David 

Zodra je denkt aan boottochten in de Algarve, is het eerste dat je voor je ziet waarschijnlijk een boottocht over de oceaan langs de torenhoge kleurrijke kliffen zoals de Ponta da Piedade. Ben je echter op zoek naar een ontspannen boottocht zonder golven waarbij je geruisloos over het water vaart, dan is dit een vette tip: Een eco-vriendelijke boottocht per elektrische zonneboot over de Arade rivier van Portimão naar Silves. Doordat er maar weinig boten over de Arade rivier varen omdat het water zeer ondiep is, is deze tocht in mijn ogen een ‘best kept secret’ in de Algarve.

Als inwoner van de Algarve en auteur van deze website, ga ik er wekelijks op uit om nieuwe plaatsen te ontdekken en tripjes uit te proberen. Op een licht bewolkte dag in april, was het hoog tijd om samen met m’n vriendin de zonneboot excursie van Algarve SunBoat te proberen! Een 4,5 uur durend avontuur dat €39,00 per persoon kost.

Hieronder lees je mijn ervaring. Zelf ook dit avontuur meemaken? Bekijk hieronder de beschikbaarheid en reserveer direct:

Powered by GetYourGuide
Zonneboot boottocht van Portimão naar Silves. Algarve Sunboat
De zonneboot van Algarve SunBoat. 100% elektrisch en stil!

De gids verwelkomt ons stipt op het afgesproken tijdstip in de jachthaven van Portimão en samen met slechts vijf andere bezoekers stappen we aan boord van de met zonnepanelen bedekte fluisterboot. We nemen plaats op een van de vier bankjes en in tegenstelling tot de vele lawaaierige boten om ons heen, varen we geluidloos weg dankzij de elektrisch aangedreven motor.

De lithium accu van de boot wordt opgeladen met 6 enorme zonnepanelen en eenmaal volgeladen heeft de accu meer dan genoeg capaciteit voor de trip van Portimão naar Silves en terug: zo’n 28 kilometer retour.

Eenmaal onderweg, vertelt de gids over de plaatsen waar we langskomen, zoals het aan de overkant gelegen dorpje Ferragudo, het kasteel van Ferragudo en de diverse bruggen die we passeren. De waterdiepte van de rivier varieert van 12 meter rond de haven tot slechts 1 meter rond Silves, en dat bij hoogtij! Deze boottocht kan dus alleen plaatsvinden als het hoogtij is, waardoor de vertrek tijdstippen variëren.

Volgens de kapitein waren in de voorgaande dagen wilde dolfijnen aan het spelen of jagen in de rivier, dus moeten we onze ogen goed open houden. Ook al zagen we ze helaas vandaag niet, toch was er meer dan genoeg langs de oevers om te bekijken. Zo zien we vele ooievaars voorbij vliegen die dankbaar gebruik maken van de schoorstenen van voormalige fabrieken om er een nest op te bouwen.

Na een ontspannen tocht van anderhalf uur, komt Silves in beeld en krijgen we te horen dat we zo’n anderhalf uur de tijd hebben voor een wandeling en/of lunch in de voormalige hoofdstad van de regio (toen de Mooren de baas waren). Prima! We hebben ondertussen aardig trek gekregen.

Zonneboot boottocht van Portimão naar Silves. Algarve Sunboat
Silves, ofwel ‘Xilb’ in de tijd van de Mooren.

Onderweg naar restaurant Moasiko, dat al een tijdje op mijn lijstje stond, stoppen we even in de markthal voor een kijkje. Dagelijks (behalve maandagen) vind je hier kraampjes vol verse groente en fruit, maar ook ambachtelijke producten zoals honing, gebakjes en sierwerkjes. De visafdeling was al gesloten, want die is alleen ‘s ochtends geopend.

Markthal Silves, Algarve.
De markthal van Silves.

Eenmaal de markthal uit, lopen we door en nemen we plaats op het gezellig ingerichte terras van restaurant Mosaiko, dat tevens een goed gerecenseerd gastenhuis is.

Op de menukaart staan Marokkaanse specialiteiten, waaronder couscous, moussaka en een mixed grill. Maar zodra er tapas op het menu staat, gaan we meestal daarvoor om zoveel mogelijk gerechtjes te kunnen proberen!

Na nog een tweede ronde besteld te hebben met gemarineerde courgette en een platbrood gevuld met feta, lopen we op de terugweg nog even langs Doçaria do Sul, een persoonlijk favoriet die ik ook in Time to Momo: Algarve aanraad.

Zoals altijd, staat de winkel er mooi bij en zijn er tientallen ambachtelijke regionale producten te verkrijgen. Na een praatje met de medewerkster en de aanschaf van twee merengues, wandelen we via de rivierkade terug naar de boot, waar de kapitein klaar staat voor de terugvaart.

Docaria do Sul, Silves.
Doçaria do Sul, een klein winkeltje in Silves vol ambachtelijke producten zoals gebakjes, koekjes, veganistische kaas, wijnen en likeuren.

Ondertussen is de lucht een stuk blauwer dan op de heenreis, dus varen we terug met de warme Portugese zon boven onze hoofden. Wederom varen we geluidloos over de Arade river terug richting de haven van Portimão.

Echter heeft de kapitein nog een verrassing voor ons: een glaasje witte (Portugese) wijn voor de liefhebbers. We proosten op een geslaagde dag en niet veel later meren we aan in de haven van Portimão en nemen we afscheid van de kapitein en de andere avonturiers.

Na een leuk dagje op het water samen met de kapitein/gids kan ik concluderen dat de riviercruise met Algarve SunBoat een waardevolle toevoeging is voor deze website. Als je op zoek bent naar een ontspannen boottocht die niet te lang, maar ook zeker niet te kort duurt, dan is dit een aanrader.

De boot is klein maar fijn en dankzij de geluidloze (en geurloze) elektrische motor, vaar je in rust over de rivier terwijl je links en rechts vogels voorbij ziet vliegen en vissen ziet zwemmen. Voor kinderen met weinig geduld is het wellicht niet heel interessant, omdat er geen beweegruimte is op de boot.

Ik raad aan om naast een flesje water en zonnebrand, ook een hoed/pet mee te nemen (die niet snel afwaait mocht de wind opsteken). Toen wij op deze ochtend in april vertrokken was het bewolkt en licht winderig, waardoor een vest of jasje ook geen overbodige luxe was.

Wil je een tochtje boeken, klik dan op de knop hieronder om te reserveren! Heel veel plezier!

Powered by GetYourGuide
Algarve Boottocht Silves naar Portimao per zonneboot.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 0 / 5. Stemmen 0

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *