Ga naar de inhoud

Must-see! Benagil grot bezoeken. Boottochten, tips & bezoekersinformatie

  • David 

Wie weleens een ansichtkaart van de Algarve gezien heeft, weet waarschijnlijk wel waar dit artikel over gaat bij het zien van de titel. De Benagil grot is een van de vele highlights die de Portugese Algarve te bieden heeft. In dit artikel, duik ik wat dieper in deze iconische bezienswaardigheid en kan je tips vinden voor jouw bezoek.

benagil grot bezoeken tips tour kayak SUP
De beroemde Benagil grot in de Algarve, nabij Portimão en Albufeira.

Wat is de Benagil grot?

De Benagil grot is een zee grot in de Algarve in het zuiden van Portugal. Het is een van de populairste toeristische attracties in het gebied, en als je een foto ziet of er bent, is het gemakkelijk te zien waarom. Deze koepelvormige grot is alleen via het water bereikbaar, en de ingang is een klein gat in de zijkant van een klif. Eenmaal binnen opent de grot zich in een grote kamer met een hoog plafond. De kamer wordt verlicht door een natuurlijk dakraam, en er zijn verschillende kleine openingen die zonlicht doorlaten. Er zijn ook een paar kleine strandjes in de grot, waardoor het een populaire plek is om te zwemmen en te zonnebaden. De Benagil grot is een unieke plek en het is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent.

Waar ligt de Benagil grot?

De Benagil-grot ligt tussen Portimão en Armação de Pêra, onder Lagoa. Als je vanaf het Benagil strand de grot wilt bezoeken, kan je parkeren op de grote gravelparkeerplaats net voor je het strand oprijdt. Echter vertrekken er ook veel boottochten vanuit nabijgelegen havens in Lagos, Portimão en Albufeira. De grot zelf is alleen via het water bereikbaar.

Wat is de beste tijd om de Benagil grot te bezoeken?

De beste tijd om de grot van Benagil te bezoeken is tijdens de zomermaanden, wanneer het weer warm is en de zee kalm. Het is echter aan te raden om een bezoek tijdens het hoogseizoen strategisch te plannen, want het kan erg druk worden in de grot. Als je op zoek bent naar een rustigere ervaring, streef er dan naar om Benagil grot vroeg in de ochtend of laat in de avond te bezoeken. In de wintermaanden is het niet altijd mogelijk om de grot te bezoeken wanneer er golven zijn.

Benagil grot bezoeken per Kajak of SUP

De Benagil-grot kan naast een boottocht, ook bezocht worden per kajak en per SUP. Deze kun je ter plaatse direct in ontvangst nemen als je van te voren boekt. De beste tijd om de Benagil-grot te bezoeken is vroeg in de ochtend, wanneer er weinig mensen zijn en het licht prachtig is. Als je de Benagil-grot binnengaat, zul je versteld staan van de natuurlijke rotsformatie en het turquoise water.

Met wat geluk kom je in het laagseizoen in de ochtend aan en is de grot alleen voor jou!

Kan je lopen naar de Benagil grot?

Het is niet mogelijk om de grot te voet te betreden, tenzij je over water kan lopen 😉 De enige ingang is namelijk aan de waterkant en zelfs met laagtij is de waterstand nog te hoog om vanaf het strand de grot in te kunnen lopen. Je zal dus je avonturiershoed moeten opzetten en de grot veroveren per kajak, SUP of boottocht.

Kan je zwemmen naar de Benagil grot? Is het veilig?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om naar de Benagil grot te zwemmen. Het antwoord is ja, maar het wordt niet altijd aanbevolen. Ook al ligt de grot op slechts ~100 meter vanaf het strand, de stromingen, golven en verborgen rotsen onderwater kunnen het gevaarlijk maken. Dat gezegd hebbende, is zwemmen naar de Benagil-grot een geweldige ervaring, en we raden je aan het te proberen als je je avontuurlijk voelt. Zorg er wel voor dat je alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen neemt voordat je begint met zwemmen.

Wat zijn andere bezienswaardigheden in de buurt van de Benagil grot?

Als je Benagil Cave bezoekt, zijn er in de omgeving nog genoeg andere dingen te zien en te doen. Om te beginnen is het nabijgelegen stadje Benagil een wandeling waard – er zijn een paar leuke winkeltjes en cafés, en het is over het algemeen een zeer aangename plek om een uurtje of twee te vertoeven. Als je je actiever voelt, zijn er een aantal wandelroutes in de omgeving die prachtige uitzichten bieden. En natuurlijk is geen bezoek aan de streek compleet zonder tijd door te brengen op het strand. Er zijn genoeg stranden om uit te kiezen, maar Praia da Marinha is beslist een van de mooiste. Dus of je nu op zoek bent naar een dosis cultuur of gewoon wilt ontspannen in de zon, er is genoeg om je bezig te houden in de buurt van Benagil Cave.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.9 / 5. Stemmen 27

Wees de eerste die dit bericht waardeert.