Ga naar de inhoud

Kan je het kraanwater in Portugal drinken? Dat is een goede vraag.

  • David 

Wil je weten of je het kraanwater in Portugal, en specifiek in de Algarve, kunt drinken? Of hoe het drinkwater in Portugal wordt gefilterd in vergelijking met Nederland? Dan ben je hier aan het juiste adres! Als ik ergens heen op vakantie ga, check ik altijd even of het kraanwater veilig is om te drinken, dus het is goed dat jij dat ook doet. In dit artikel bespreken we het kraanwater in Portugal.

Luzcar auto huren
Een auto huren in de Algarve, doe je bij Luzcar. Reserveer en ontvang mijn gratis mini-reisgids met leuke 5 avontuurlijke roadtrips door de Algarve.

Het korte antwoord is: ja, je kunt het kraanwater in Portugal en dus ook de Algarve veilig drinken, maar niet iedereen kiest daarvoor…

In Portugal wordt het drinkwater behandeld en gefilterd op dezelfde manier als in Nederland. Dit betekent dat het drinkwater voldoet aan de Europese normen voor drinkwaterkwaliteit. Dit geldt voor zowel de lokale bevolking als voor toeristengebieden. Je hoeft dus geen flesjes water te kopen als je naar Portugal gaat. Echter is er een reden dat de supermarkten hele schappen vol flessen water hebben staan, van 33 cl tot 6 liter flessen. Het smaakt namelijk niet overal even lekker!

Ponta da Piedade Algarve
Kom je binnenkort naar de Algarve? De Ponta de Piedade is een van de vele mooie bezienswaardigheden in de Algarve! Klik hier of op de afbeelding om de mooiste bezienswaardigheden te ontdekken.

Hoe zit het nu precies met het drinkwater in Portugal? Laten we het eens wat dieper inzoomen. In Portugal wordt het drinkwater opgevangen uit rivieren, meren en grondwaterbronnen. Vervolgens wordt het water behandeld in waterzuiveringseenheden om eventuele bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit gebeurt door middel van fysische, chemische en biologische processen.

In Nederland gebeurt dit proces op een vergelijkbare manier, maar er zijn wel enkele verschillen. Zo wordt het drinkwater in Nederland vaak behandeld met chloor om bacteriën te doden, terwijl in Portugal ozon wordt gebruikt om het water te desinfecteren. Dit is omdat ozon een krachtigere desinfectiemethode is en sneller afbreekt dan chloor.

dolfijnen spotten Algarve

Maar wat is nu het geval met de lokale bevolking in Portugal? Drinken zij het kraanwater of kopen ze liever flesjes water? Het antwoord is: Met merendeel van de lokale bevolking drinkt ook gewoon het kraanwater, maar lang niet allemaal. Net als in Nederland is het kraanwater in Portugal van goede kwaliteit en is het veilig om te drinken, maar de smaak is niet overal even goed. In sommige delen van Portugal, zoals het leidingwater in de Algarve, is het water kalkhoudend en smaakt anders hierdoor. Mineraalwater is gelukkig goedkoop, dus veel mensen kopen het om zowel de verbeterde smaak als het gemak. Een fles van 1,5 liter supermarktmerkwater kan zo goedkoop zijn als 10 cent per liter. Dus voor veel mensen kost het niet veel om een extra fles of twee water aan hun boodschappen toe te voegen.

Wil jij ook SUP-en op kristalhelder water? Bekijk deze en vele andere leuke activiteiten op mijn activiteiten pagina. Klik op de afbeelding om een kijkje te nemen in het aanbod.

Hoewel het water 98,6% veilig is, heeft Portugal wel de reputatie om slechte waterkwaliteit te hebben. Waarom is dat? Nou, voordat Portugal lid werd van de Europese Unie, had Portugal inderdaad problemen met de waterkwaliteit en zelfs met de levering ervan. Echter, na de toetreding tot de EU zijn de voorzieningen snel gemoderniseerd volgens diverse EU-richtlijnen met betrekking tot waterkwaliteit en sanering. In 1993 werd gemeld dat 50,1% van het water geschikt was voor menselijke consumptie. Binnen 10 jaar was dit gestegen tot 80,9% en in 2018 was dit 98,6% (2018 is de meest recente beschikbare gegevens). Hoewel de kwaliteit van veilig drinkwater uit de kraan snel is toegenomen, heeft cultuur, gewoonte en reputatie nog tijd nodig om aan te sluiten.

benagil grot bezoeken algarve

In het kort: je kunt het kraanwater in Portugal en de Algarve gewoon drinken, net zoals de lokale bevolking. Het drinkwater wordt op een vergelijkbare manier behandeld en gefilterd als in Nederland, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de kwaliteit ervan. Dus, bottoms up! Proost op het goede kraanwater in Portugal en Nederland.

Roadtrip Algarve
Reserveer een huurauto via de Algarve Specialist en ontvang gratis deze leuke mini-reisgids met mijn 5 favoriete roadtrips door de Algarve.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 4.8 / 5. Stemmen 31

Wees de eerste die dit bericht waardeert.