Ga naar de inhoud

Vogels spotten in de Algarve

 • David 

De Algarve, een regio in het zuidwesten van Portugal, is een paradijs voor vogelspotters. Met zijn prachtige kustlijn, uitgestrekte bossen en rijke flora en fauna, biedt de Algarve een grote verscheidenheid aan vogels die te zien zijn in hun natuurlijke habitat.

De beste manier om vogels te spotten in de Algarve is via een georganiseerde excursie. Onder begeleiding van een gids ga je op zoek naar diverse vogelsoorten. Hieronder vind je een aantal excursies die ik aanraad:

Powered by GetYourGuide

Er zijn veel verschillende vogels te vinden in de Algarve, van grote roofvogels tot kleine zangvogels. Hieronder staan enkele voorbeelden van vogels die je in de Algarve kan vinden:

 • Gieren – de Gypaetus barbatus, ook wel de “lammergieren” genoemd, zijn de grootste vogels van prooi die in Europa voorkomen. Ze kunnen worden gespot in de bergen van de Algarve, waar ze jagen op kleine dieren zoals konijnen en muizen.
 • Wouwen – er zijn verschillende soorten wouwen te vinden in de Algarve, waaronder de kerkuil, de blauwe kiekendief en de steenuil. Ze zijn te vinden in de bossen en op het platteland van de Algarve, waar ze jagen op kleine zoogdieren en vogels.
 • Zeevogels – de Algarve heeft een rijke kustlijn met veel verschillende zeevogels, zoals de Jan-van-gent, de alcid en de stern. Ze kunnen worden gezien langs de kust, waar ze foerageren voor voedsel in de zee.
 • Zangvogels – er zijn veel verschillende soorten zangvogels te vinden in de Algarve, waaronder de lijster, de roodborst en de spreeuw. Ze zijn te vinden in de bossen en op het platteland van de Algarve, waar ze nestelen en broeden.

Er zijn veel verschillende plekken in de Algarve waar vogelspotters kunnen gaan kijken. Hieronder staan enkele voorbeelden van goede plekken om vogels te spotten in de Algarve:

 • Ria Formosa Natural Park – dit natuurpark ligt ten zuiden van Faro en biedt een rijke variatie aan vogels, waaronder zeevogels, waders en zangvogels. Er zijn veel wandelpaden en uitkijkpunten waar bezoekers vogels kunnen spotten en fotograferen.
 • Monchique Mountains – deze bergen, gelegen ten noordwesten van de Algarve, zijn een uitstekende plek om vogels spotten in de Algarve, vooral in de lente en de herfst, wanneer veel vogels door de Algarve trekken tijdens hun migratie. De Gypaetus barbatus, de lammergieren, kunnen hier regelmatig worden gespot, evenals andere roofvogels zoals de havik en de buizerd.
 • Cape St. Vincent – dit prachtige schiereiland aan de westkust van de Algarve is een belangrijke plek voor zeevogels, met talloze kliffen en rotsen waar ze nestelen en broeden. Bezoekers kunnen genieten van een adembenemend uitzicht op de oceaan terwijl ze vogels spotten, zoals Jan-van-genten, alciden en sternen.

Als je van plan bent om vogels te gaan spotten in de Algarve, hier zijn enkele tips om je reis te vergemakkelijken:

 • Neem een verrekijker mee – een verrekijker is een onmisbaar hulpmiddel voor vogelspotters, omdat het je in staat stelt om vogels van dichtbij te bekijken zonder ze te storen.
 • Zoek professionele gidsen – er zijn veel professionele gidsen die excursies aanbieden voor vogelspotters in de Algarve. Zij kunnen je meenemen naar de beste plekken om vogels te spotten en je informatie geven over de verschillende soorten die je tegenkomt.
 • Ga vroeg op pad – vogels zijn meestal het actiefst in de ochtend- en de avonduren, dus het is het beste om vroeg op pad te gaan om de meeste kans te hebben om vogels te zien.
 • Wees respectvol – als je vogels gaat spotten, is het belangrijk om respect te tonen voor de natuur en de vogels. Probeer niet te dichtbij te komen of te storen, en volg de richtlijnen van de parken en natuurgebieden.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 3

Wees de eerste die dit bericht waardeert.