Ga naar de inhoud

Algarve Tip: Middeleeuws festival in Silves van 10-20 augustus!

  • David 

Na twee jaar afwezigheid keert de Feira Medieval (Middeleeuwse Markt) terug naar Silves en vind plaats van 10 tot 20 augustus. Bereid je voor op 11 dagen vol historische herbeleving uit de middeleeuwen, recht in het hart van de oude hoofdstad van het Algarve-koninkrijk. Het is net alsof je teruggaat in de tijd en een dag in de geschiedenis beleeft!

Deze editie van het evenement draait om het dagelijks leven in het islamitische Xilb (Xilb is de Islamitische naam van Silves destijds) op een vrijdag in het jaar 1147. Kom en proef de sfeer zoals deze in de 12e eeuw was met onder andere parades door de straten, voorstellingen, thematische marktkramen en het opzwepende geluid van muziek, shows en middeleeuwse demonstraties.

Silves feira medieval festival Algarve middeleeuws

Silves Feira Medieval – Wat is er te doen?

Tijdens het festival zullen er een hoop activiteiten en shows georganiseerd worden. Twee dagelijkse toernooien, een spetterende show in het kasteel, tal van vaste animatiepunten en mobiele acts. Verspreid over zes pleinen vind je middeleeuwse eetstalletjes, garderobes om een toepasselijk kostuum te lenen, een speels en educatief hoekje voor de jongsten, meer dan twintig animatiegroepen en zelfs een Berberkamp met exotische handelaren, smeden, timmerlieden en pottenbakkers die hun ambachten tonen.

Laat je betoveren door de unieke sfeer van het historische centrum van Silves en de indrukwekkende monumenten. Meer dan honderd exposanten, waaronder ambachtslieden, kunstenaars, zoetighedenverkopers, mystieke figuren, handelaren en Moorse personages, maken deze Middeleeuwse Markt een echte belevenis.

Mis het niet! Dit wordt het zomerfeest van de Algarve dat je niet wilt missen. Duik in de geschiedenis en beleef “een dag in de geschiedenis” samen met de gemeenschap van Silves.

Bekijk hieronder de brochure van het festival in het Engels.

Feira Medieval Silves middeleeuws festival Algarve.
De brochure voor het middeleeuwse festival in Silves.

Bezoekersinformatie voor het middeleeuws festival in Silves

De festiviteiten vinden van 10-20 augustus dagelijks plaats van 18:00 tot 01:00. Een dagkaartje kost €2,00 per persoon of €8,00 voor een groep van vijf personen. Daarnaast zijn er nog een aantal shows waar je los tickets voor kan verkrijgen van €5,00 a €6,00. Als je het leuk vindt om er in thematische klederdracht bij te lopen, kan je deze op locatie huren voor €3,00 per persoon per dag.

Feira Medieval Silves middeleeuws festival Algarve.
De plattegrond van het festival.

Mijn ervaring tijdens het Silves Feira Medieval

Afgelopen zaterdag, 12 augustus 2023, ben ik samen met m’n vriendin naar Silves gereden om het festival te bezoeken. Wat een ontzettend leuke ervaring was dat! Van het parkeren tot vertrek, alles was fantastisch geregeld door de organisatie.

Silves Feira Medieval

We kwamen aan rond 18:30 en op dat moment was het nog vrij rustig in de straten. Op diverse plaatsen konden we het terrein betreden door bij de thematische toegangspoorten ons ticket te scannen vanaf onze telefoons. Eenmaal binnen, zagen we dat alle straten versierd waren met vlaggen en wimpels, marktkraampjes en verkopers waren verkleed en het duurde niet lang of de muzikale parade kwam als een stoet voorbij richting de oude stadspoort.

Verder richting het kasteel, kwamen we op een plein met allerlei foodtrucks en kraampjes waar enorme barbecues met gespiesd vlees opgestookt werden en waar kannenvol sangria klaar stonden. In thema, en om afval te beperken, kochten we twee aardewerk mokken met inscriptie die we overal weer konden laten bijvullen. Voor de kerkdeuren trad een zanger op, die later afgewisseld werd door een harpist.

Op het ‘berberplein’ demonstreerden diverse ambachtslieden hun beroepen, van pottenbakken tot smeders. Ook kon je je pijl en boog kunsten demonstreren op een schietbaan. Als oud-scout zijnde, kon ik dat natuurlijk niet overslaan.

We hadden tickets gekocht voor de War Games voorstelling, dus iets voor achten betraden we de tribune waar niet veel later na een optreden van danseressen, vier ridders tegen elkaar streden in traditionele ruiterspellen, zoals ringsteken en komkommer-sabelen (vermoedelijk werd destijds wel iets anders onthoofd).

Zo’n anderhalf uur later was het donker en verlichtten de sfeervolle marktkramen de straten van Xilb. Na nog een rondje gelopen te hebben langs de straten die we voor de voorstelling gemist hadden, vonden wij het wel mooi geweest (en begon het voor deze twee introverts wat aan de drukke kant te worden) en zijn we rustig weer terug gaan lopen richting de auto.

Een ding is zeker, volgend jaar gaan we weer!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *