Ga naar de inhoud

Surfen in de Algarve (2024 tips). Beste surfspots, mijn ervaringen, surfvakantie tips en boek een surfles!

 • David 

De kustlijn van de Portugese Algarve is een paradijs voor surfers die naar dit stukje Zuid-Europa afreizen voor een surfvakantie. Niet alleen kan je hier uitstekend surfen, ook bodyboarden, kitesurfen en windsurfen zijn allemaal goed mogelijk. Met talloze surfscholen, surfkampen en surfstranden, kom je al snel dagen te kort tijdens een surftrip.

Een van de redenen dat ik in 2021 verhuisd ben naar de Algarve, is de kwaliteit van de golven en de gezellige surfcultuur die er hangt. Bijna iedereen die ik ken heeft minstens één surfboard en zodra ergens goede golven arriveren ontploft WhatsApp met berichten. Hieronder lees je mijn local tips en ervaringen over surfen in de Algarve en hoe jij het meeste uit je surfvakantie haalt!

surfen in de Algarve

Als je aan Algarve denkt, is het eerste dat je voor je ziet waarschijnlijk de strakblauwe zee en prachtige zandstranden. Een vraag die ik vaak hoor is: Kan je surfen in de Algarve? Jazeker! Zodra de zomer afloopt, maakt het heldere blauwe water aan de zuidkust plaats voor surfgolven die gestaag aanspoelen. En zijn de golven te klein langs de zuidkust, dan vind je ongetwijfeld wel een surfspot aan de westkust. Je kan dus uitstekend surfen in de Algarve.

Hier zijn nog een aantal redenen waarom de Algarve perfect is om te surfen:

 1. In de Algarve zijn bijna het hele jaar door golven te vinden voor beginners en gevorderde surfers;
 2. Langs de kust zijn veel surfscholen en goedkope accommodaties zoals hostels en campings te vinden;
 3. Er is een ware surfcultuur en goede sfeer. Je leert al snel mensen kennen om ‘s avonds een drankje mee te doen;
 4. De watertemperatuur komt zelden onder de 14 graden, waardoor je genoeg hebt aan een 4/3mm wetsuit. In de zomer zie je zelfs regelmatig surfers zonder wetsuit;
 5. Dankzij de vele stranden voelt het nooit te druk aan en heb je keuze uit diverse breaks.
surfen in de Algarve

Bekijk hieronder een aantal van mijn videos die ik gemaakt heb van surfers in de Algarve. Zo krijg je een kleine indruk van hoe de golven kunnen zijn in de Algarve. Natuurlijk wisselt het per dag, maar dan heb je een indruk van wat je kan verwachten!

Praia do Zavial (klik om te open)

Praia do Amado (klik om te openen)

Praia da Luz (klik om te openen)

Praia do Cordoama (klik om te openen)

Westkust meerdere stranden (klik om te openen)

Een van de redenen dat de Algarve zo geliefd is als surfbestemming is de consistentie van de golven welke zo goed als het hele jaar aanwezig zijn. Als je een surfvakantie naar de Algarve aan het plannen bent, dan wil je waarschijnlijk weten: welke maanden kun je het beste surfen in de Algarve? Aangezien ik zelf al een aantal jaren in de Algarve woon, kan ik precies vertellen wat de beste tijd van het jaar is om op surfvakantie te komen. De beste tijd van het jaar om te surfen is tussen november en maart. Dit heeft meerdere redenen:

 1. Tussen november en maart komen de stormen vanuit de Atlantische Oceaan voorbij. Deze zorgen voor (grote) golven aan de westkust en kleine(re) golven aan de zuidkust. Hoewel op de dag van de storm je waarschijnlijk niet kan surfen door de grote hoeveelheid wind, blijven de golven enkele dagen na de storm binnenkomen. Hieronder zie je in de afbeelding een voorbeeld van een aankomende storm op windy.com.

  surfen in de Algarve

  Zodra de storm krachtig genoeg is, komen de golven bij het puntje van Sagres de hoek om en arriveren ze ook aan de zuidkust. Bij kleinere stormen is er niet altijd voldoende kracht om de golven de hoek om te laten komen en zal de zuidkust plat blijven.

  Een andere factor die bijdraagt aan golven aan de zuidkust is wind vanuit Gibraltar. Zodra deze een aantal dagen richting het westen blaast, arriveren in de dagen die volgen golven aan de zuidkust. Hieronder zie je een voorbeeld:

  surfen in de Algarve, wind uit gebraltar
 2. Prijzen voor vluchten, surflessen en accommodatie zijn een stuk lager tussen november en maart. De meeste bezoekers aan de Algarve komen in de zomer, meivakantie en herfstvakantie. Door buiten deze periodes op surfvakantie te gaan, zijn de prijzen aanzienlijk lager en is het bovendien een stuk minder druk.
 3. Surfen mag overal tussen november en maart. Het ‘nadeel’ van het hoogseizoen is dat hele stukken van de meest populaire stranden afgebakend worden door strandwachters voor zwemmers. Het is dan niet toegestaan om tussen de vlaggen te surfen, wat jammer is als dat nét het enige stukje is dat goede golven produceert.

Met meer dan 150 kilometer aan kustlijn en meer dan 50 stranden, zijn er meer dan genoeg surfspots in de Algarve voor iedereen. Natuurlijk is er onderscheid tussen de ene en de andere spot, dus laten we kijken naar: Wat zijn de beste surf spots in de Algarve? Dit zijn zes van mijn favoriete surfspots in de Algarve. Klik op de naam om de locatie op Google Maps te zien. Onder de lijst vind je praktische informatie over iedere genoemde surfspot.

Hieronder ligt ik een paar van deze surfspots toe:

Praia do Tonel surfspot Surfen Sagres
Praia do Tonel, een uitstekende surfspot in Sagres

Praia do Tonel is een van de vier stranden in Sagres waar je uitstekend kan surfen. Bovendien is het een van de weinige stranden aan de westkust waar je vanaf je accommodatie met board en al naar het strand kan lopen. Sagres is een waar surfersdorp en je komt hier dan ook het hele jaar door surfers tegen. Het is een goede uitvalsbasis om golven aan de zuidkust en westkust tot je beschikking te hebben en het dorp is rijk aan surfscholen en surfshops. Dit zijn mijn aanbevelingen voor als je in de buurt van deze surfspot wilt verblijven:

Surfho(s)telsSurfscholenRestaurants
The Lighthouse HostelFreeride Surf SchoolThree Little Birds
Algarve Surf HostelInternational Surf SchoolThe Laundry Lounge
Sagres Sun Stay
WavesensationsPicnic Sagres
Praia de Porto Mós strand surfen Lagos
Praia de Porto Mós in Lagos

Een tweede uitstekende surfspot in de Algarve is Praia de Porto Mós, gelegen aan de ran van het gezellige Lagos. Dit brede zandstrand biedt meerdere pieken waardoor je niet hoeft te knokken voor de volgende golf. Bovendien zijn er twee restaurants aan het strand en een enorme parkeerplaats, zodat je altijd wel je auto kan parkeren.

Praia de Porto Mós ligt aan de zuidkust, waardoor hier in de zomer geen golven te vinden zijn. Maar kom tussen september en april en de kans is groot dat je wel een aantal dagen per week hier kan surfen. Hoewel er geen surfscholen op loopafstand zijn, kan je wel opgehaald worden voor je surfles en zal je weer afgezet worden bij je accommodatie. Dit zijn mijn aanbevelingen voor als je in de buurt van deze surfspot wilt verblijven:

Surfho(s)telsSurfscholenRestaurants
Olive Hostel LagosTSEThe Studio: Cafe
Boutique TaghostelLagos Surf SafariBARBOSA Bar & Kitchen
Suntrap Hostel
Salty WaveGorilla

Een belangrijke overweging om mee te nemen tijdens het plannen van een surfvakantie naar de Algarve is dat er dus niet altijd golven aan de zuidkust van de Algarve te vinden zijn. Zeker tussen de maanden mei en september zijn het aantal dagen dat er golven aan de zuidkust zijn op één hand te tellen. Dit komt door de afwezigheid van wind en stormen, wat juist zorgt voor het heldere blauwe water dat je op veel foto’s op mijn website ziet.

Als je van plan bent om te gaan surfen aan de zuidkust van de Algarve, verblijf dan tussen Lagos en Sagres. Zo kan je uitwijken naar de westkust als blijkt dat er geen golven zijn in het zuiden. Het beste kan je een auto huren zodat je flexibel bent en eventueel naar de westkust kan rijden. Een andere leuke optie, maar die wel iets duurder is, is het huren van een camper inclusief surfboard en wetsuit. Als je vervolgens wildkampeert of op een goedkope camping verblijft, bespaar je weer kosten op je accommodatie.

De maanden waarin je de meeste kans hebt op golven aan de zuidkust van de Algarve zijn: november, december, januari en februari.

camper huren algarve

Hieronder vind je een afbeelding met een aantal van mijn favoriete surfspots langs de zuidkust van de Algarve. Onder de afbeelding lees je in de tabel de score per surfstrand en mijn opmerkingen.

surfspots zuidkust algarve
Naam surfstrandBereikbaarheidParkeergelegenheidMijn scoreOpmerking
1. Praia da Rocha⭐⭐⭐⭐⭐⭐Breed strand met meerdere peaks. Gratis parkeren in de buurt is lastig in het hoogseizoen
2. Meia Praia⭐⭐⭐⭐⭐⭐Groot breed strand met meerdere peaks. Goed voor beginners en dicht bij Lagos. Voor gevorderden niet altijd even relax omdat bij de pier het al snel druk en competitief wordt
3. Praia Porto de Mós⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Heerlijk breed strand met meerdere peaks. Rechts vaak wat grotere golven dan links. Ideaal voor beginners en gevorderden. Restaurants en genoeg parkeerplaatsen aanwezig.
4. Praia da Luz⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Goed voor beginners en gevorderden. Rechterzijde en midden is een zandbodem. Linkerzijde heeft een rif en is goed voor gevorderden. Pro’s kunnen terecht bij de Rocha Negra aan de oostzijde
5. Praia do Burgau⭐⭐⭐⭐Klein surfstrand dat al snel druk aanvoelt maar met een goede peak die afhankelijk van de stroming links of rechts aanwezig is. Parkeren in het hoogseizoen bijna onmogelijk.
6. Praia da Salema⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Breed zandstrand met meerdere peaks. Goed voor beginners. Rechterzijde is vaak iets groter. Weinig parkeerplaatsen.
7. Praia do Zavial⭐⭐⭐⭐⭐Velen hebben een haat-liefde verhouding met dit strand. Dankzij de zuidwestelijke orientatie is dit soms het enige strand aan de zuidkust dat golven heeft. Als vervolgens de westkust te groot is, komt iedereen dus hierheen waardoor het enorm druk, competitief en gevaarlijk wordt. Midden en links zijn twee goede peaks en bij laagtij rechts langs de rotswand (voor gevorderden)
8. Praia da Ingrina⭐⭐⭐⭐⭐Als bij een zuidelijke swell Zavial te groot is, kan je om de hoek proberen een kijkje te nemen bij Ingrina. Hier zijn de golven dan vaak een stuk kleiner. Nadeel is dat het een heel klein strand is waardoor het bij meer dan 10 surfers al druk aanvoelt.
9. Praia do Martinhal⭐⭐⭐⭐⭐Nog niet gesurftHier ben ik nog niet geweest omdat deze alleen werkt bij een zuidelijke swell. Als dit het geval is, dan vind ik dichterbij huis al een goede golf waardoor ik niet hierheen hoef te rijden.
10. Praia da Mareta⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Prima beginner golven wanneer Tonel te groot is. Meerdere peaks en de bodem is zand, m.u.v. een stuk aan de rechterzijde.
Scroll opzij als je niet alle kolommen ziet ➡
surfen in de Algarve

Aan de westkust van de Algarve zijn bijna altijd wel golven te vinden om op te surfen. In de zomer wanneer de zuidkust zo goed als plat is rollen hier golven binnen van knie tot schouderhoogte met af en toe een dag dat het groter is. Tussen november en maart zijn de golven regelmatig een stuk groter dankzij de stormen die over de Atlantische oceaan trekken richting Europa. Afhankelijk van de oriëntatie van het strand en de aanwezigheid van kliffen, zijn de golven op het ene strand groter of ‘beter’ dan een ander westkust strand.

Als je een ervaren surfen bent, dan is de praktijk dat je soms meerdere stranden bekijkt alvorens je besluit ergens in te gaan. Als je de golven te groot vind aan het ene strand, kijk dan eens bij een ander strand met een andere oriëntatie.

Voor beginnende surfers raad ik aan om in Sagres te verblijven. Dit surfdorp in het meest zuidwestelijke puntje van de Algarve (en tevens heel Europa!) heeft 4 stranden met vier verschillende oriëntaties. In de afbeelding hieronder zie je de vier stranden van Sagres:

Surfen in Sagres stranden
De vier stranden van Sagres. 1: Beliche, 2: Tonel, 3: Mareta en 4: Martinhal

Zoals je ziet is de ligging van ieder strand in Sagres anders. Daardoor vind je bij ieder strand verschillende soorten en maten golven. Tonel (2) is veruit de meest populaire van de vier en dankzij de westelijke ligging vind je hier zelfs in de zomer golven wanneer de andere drie stranden plat zijn.

Een ander voordeel van Sagres kiezen als je surfvakantiebestemming is het grote aanbod van betaalbare accommodaties. Je vind hier meerdere (surf)hostels, appartementen en hotels, maar ook luxe resorts voor als je wat meer budget hebt. Bovendien zijn er meerdere surfshops waar je een board en wetsuit kunt huren of kopen. Ook kent Sagres meerdere surfscholen waar je privé of groepslessen kunt volgen.

Sagres ligt op anderhalf uur rijden met de auto vanaf het vliegveld en is, als je geduld heb, ook goed te bereiken via het openbaar vervoer. Bus 56 rijdt vanaf het vliegveld via een aantal grote steden helemaal naar Sagres.

Voor ervaren surfers is de westkust van de Algarve een walhalla. Op niet al te ver rijden van elkaar vind je hier meerdere stranden waar gedurende het hele jaar golven te vinden zijn. Vila do Bispo ligt centraal, maar is geen heel spannend dorp om in te verblijven. Ik zou dan voor de sfeer alsnog in Sagres verblijven of in het iets gezelligere Carrapateira.

Hieronder vind je twee afbeeldingen met een aantal surfspots langs de westkust van de Algarve, inclusief korte beschrijving:

Naam surfstrandBereikbaarheidParkeergelegenheidMijn scoreOpmerking
1. Praia do Tonel⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Hier vind je net iets kleinere golven als Castelejo en Cordoama net te groot zijn. Tonel heeft meerdere peaks en is ideaal voor beginners en gevorderden. Parkeren in de laatste (doodlopende) weg is soms lastig, maar bij het fort van Sagres is meer dan genoeg parkeerplaats.
2. Praia do Beliche⭐⭐⭐⭐⭐Een klein strand onderaan een steile trap. Als Tonel te groot is, vind je hier kleinere golven. Echter voelt het al snel druk aan en is mijn ervaring dat de golven bijna altijd vlakbij het strand breken. Ideaal voor beginners maar m.i. niet voor gevorderden.
3. Praia da Ponta RuivaOm bij Ponta Ruiva te komen zal je offroad moeten en het laatste stuk is een aanslag op je auto. Maar zodra er een goede swell is heb je aan de rechterzijde bij de rotsen een goede en consistente pointbreak.
4. Praia do Castelejo⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Castelejo is een populair surfstrand waar veel surfscholen naar uitwijken als de zuidkust te klein is. Er is genoeg parkeergelegenheid en meerdere peaks. Rechts van de grote rotspartij loopt het strand over in Praia do Cordoama.
5. Praia da Cordoama⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Het zusje van Castelejo. Parkeervoorzieningen zijn hier iets minder, maar je vind hier uitstekende golven voor alle niveaus.
6. Praia do Amado⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Een van de weinig stranden met een surfschool direct aanwezig aan het strand. Dit brede surfstrand heeft meerdere peaks voor alle niveaus. Als de voorspelling voor meerdere stranden hetzelfde is, kies ik vaak toch voor Amado, ook als het verder rijden is.
7. Praia da Bordeira⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Dit strand is iets minder beschut dan Amado, maar op een windstille dag rollen hier uitstekende golven binnen. Parkeer bovenaan de klif en loop via de trap omlaag of doorkruis de ‘woestijn’ om er te komen.
8. Praia de Vale Figueira⭐⭐⭐⭐Nog niet geweestDit strand staat nog op mijn to-go lijstje.
9. Praia da Arrifana⭐⭐⭐⭐⭐Is de zuidkust plat en zijn de golven aan de andere westkuststranden nét te groot, dan zal Arrifana het enige strand zijn dat goed werkt. Hetzelfde geldt als er veel noordwesterwind staat. Maar aangezien alle locals dit ook weten, wordt het al snel druk hier, zeker in het weekend. Parkeren mag alleen bovenaan de klif, dus je zal te voet naar het strand moeten afdalen. Ondanks dit alles, is het een fantastisch surfstrand.
10. Praia da Amoreira⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐Een goed alternatief voor Amado of Castelejo. Aangezien het iets verder rijden is vanaf de zuidkust, is het hier vaak een stuk rustiger.
11. Praia de Odeceixe⭐⭐⭐⭐Nog niet geweestNog niet gesurft, maar volgens horen zeggen een goed strand voor beginners en gevorderden.
Scroll opzij als je niet alle kolommen ziet ➡

Als je besluit om op surfvakantie naar de Algarve te gaan en het is je eerste keer, dan raad ik aan om surflessen te volgen. Zo leer je de belangrijkste basisvaardigheden zoals het opstaan op je board (de popup), het kiezen van de juiste surfplek en krijg je tips om veilig het water in te gaan. Het voordeel van een surfles nemen is dat naast de instructeur, ook het materiaal (surfboard en wetsuit) en vervoer inclusief is.

Één van de beste plekken om een surfles te volgen in de Algarve is Lagos. Deze plaats heeft meerdere stranden met goede surf breaks en ligt op slechts een half uurtje rijden van de westkust indien er geen golven zijn aan de zuidkust. Bij Lagos Surf Safari volg je al een groeples vanaf €50,00 voor een volledige dag inclusief materiaal!

Lagos Surf Safari surfschool Algarve Lagos

Lagos Surf Safari heeft Engelssprekende instructeurs, waardoor ze je goed uitleg kunnen geven. Als je sneller stappen wilt maken, overweeg dan een privésurfles waarbij je alleen of met je partner een les volgt met je eigen instructeur. Houd er wel rekening mee dat een privésurfles duurder is dan een groep les. Echter zal je de kneepjes van het vak veel sneller onder de knie krijgen.

Zelf heb ik een week lang lessen gevolgd bij hen alvorens ik zelf op avontuur ging. Nu werk ik met ze samen en spreek ik regelmatig met de eigenaar af om te surfen ergens!

Vul het formulier hieronder in om direct een surfles te aan te vragen bij Surf Safari Lagos.

 • Vanaf €60,00 per persoon
 • Verzamelen op een centraal punt in Lagos
 • Korting bij het boeken van meerdere dagen
 • Surfles aan de zuidkust of westkust afhankelijk van de omstandigheden
 • Gecertificeerde en Engelssprekende instructeurs
 • Inclusief al het benodigde materiaal

Wil je uitsluitend een surfboard en wetsuit huren in de Algarve, is dat natuurlijk ook mogelijk. Verspreid langs de zuid- en westkust vind je talloze surfshops die voor een dag, week of langer materiaal verhuren.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het huren van een surfboard, wetsuit of ander surfmateriaal in de Algarve:

 • Softtop surfboards: Gemiddeld €15 – €20 per dag
 • Hardtop surfboards: Gemiddeld €20 – €25 per dag
 • Longboard surfboards: Gemiddeld €20 – €25 per dag
 • Wetsuits: Gemiddeld €5,00 – €7,50 per dag
 • Bodyboards: Gemiddeld €10 – €15 per dag
 • Stand-up Paddle Board: Gemiddeld €25 – €35 per dag
 • Dakdrager voor surfboards: Gemiddeld €0 – €10 per huurperiode

Bekijk in de tabel hieronder een overzicht van een aantal surfshops in de Algarve waar je surfboards, wetsuits etc huurt.

Surfen in de Algarve
PlaatsSurfshopAdres
LagosJah Shaka Surf ShopR. Cândido dos Reis 112
PortimãoRocha Surf ShopEdifício Rochamar, Loja, Av. Tomás Cabreira 5
LuzSalty WaveR. Direita 101a
RaposeiraThe Bunker Surf ShopEM1257 18
SagresSurf Shop Dora GomesR. das Cercas 5
Een handjevol surfshops waar je surfboards en wetsuits kunt huren in de Algarve.
Surfen in de Algarve

Kan je surfen bij Albufeira?

In het surfseizoen (tussen oktober en maart) kan je surfen in Albufeira, maar er zullen niet elke dag golven zijn. Het voordeel van Albufeira is dat er een hoop leuke andere activiteiten zijn, maar als je op surfvakantie komt, kan je het beste wat verder naar het westen verblijven. Zo kan je als er geen golven aan de zuidkust zijn, uitwijken naar de westkust van de Algarve.

Kan je surfen in Faro?

In Faro kan je alleen surfen tussen oktober en maart, maar niet elk dag. Als er een stroming vanuit Gibraltar is of een grote storm aan de westkust, dan is de kans op golven bij Faro het grootst. Het beste kan je verder richting het westen verblijven, zoals Lagos of Sagres, zodat je aan de westkust kan surfen als de zuidkust geen golven heeft.

Waar kan je goed surfen in Lagos?

Lagos kent een tweetal stranden waar je goed kan surfen. Dit zijn Praia Porto de Mós en Meia Praia. Dit zijn de populairste stranden om surfles te volgen en deze zijn goed bereikbaar vanaf het centrum.

Waar kan je het beste surfen in Portugal?

De Algarve is de beste plek om te surfen in Portugal. Dit heeft meerdere redenen:

 • Als de golven aan de zuidkust te klein zijn, ben je zo aan de westkust;
 • Als de golven aan de westkust te groot zijn, dan kan je uitwijken naar de zuidkust;
 • Je vliegt rechtstreeks naar Faro vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven;
 • Langs de hele zuid- en westkust zijn talloze surfscholen te vinden.
surfles volgen algarve
Volg een les in de Algarve en ontdek de wereld van het surfen!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 3

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *