Ga naar de inhoud

Evacuaties in Griekenland door bosbranden. Hoe zit het in Portugal en de Algarve?

  • David 

Met de vele bosbranden in Griekenland en evacuaties die daardoor momenteel plaatsvinden, worden veel toeristen in het Zuid-Europese land gedwongen hun vakantie vroegtijdig af te breken. Vliegtuigmaatschappijen zijn druk bezig met het verwerken van alle aanvragen voor vluchtwijzigingen zodat toeristen in de getroffen gebieden snel het land kunnen verlaten. Als je momenteel op vakantie bent in de Portugal, zoals de Algarve, is het verstandig om op de hoogte te blijven van de bosbranden situatie in jouw omgeving.

Ook in Portugal vinden jaarlijks helaas veel bosbranden plaats. De meerderheid van de bosbranden wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten. Dit kan opzettelijk gebeuren, bijvoorbeeld door brandstichting, of onbedoeld, zoals bij het onvoorzichtig omgaan met vuur in de natuur (denk aan weggeworpen sigarettenpeuken, niet goed gedoofde kampvuren, of het uitvoeren van gecontroleerde branden die uit de hand lopen). Ook kan brand ontstaan door werkzaamheden zoals het kappen van bomen waarbij vonken ontstaan, of door machines en voertuigen die heet worden en brandbaar materiaal ontsteken.

Blijf op de hoogte van actuele bosbranden via Fogos.pt

Blijf op de hoogte van bosbranden in Portugal via Fogos.PT

Fogos.pt is een website en app die wordt gebruikt om real-time informatie te geven over actieve bosbranden in Portugal. De informatie omvat onder andere de locatie van de brand, de status, het aantal brandweerlieden ter plaatse, en het aantal brandbestrijdingsvoertuigen dat is ingezet. Ook al is de site in het Portugees, je kan in één oogopslag op de kaart zien waar de bosbranden zijn.

Komen bosbranden veel voor in Portugal?

Bosbranden komen ieder jaar voor in Portugal. Het aantal en de intensiteit is sterk afhankelijk van het jaar en de weersomstandigheden. In sommige jaren kan het aantal branden aanzienlijk hoger zijn dan in andere, vooral tijdens hete, droge zomers. Volgens het Europese bosbrandinformatiesysteem (EFFIS) waren er bijvoorbeeld in 2017, een bijzonder zwaar jaar, meer dan 500.000 hectare verbrand in Portugal.

Langs de kust is de kans een stuk kleiner op bosbranden, aangezien de temperatuur daar een stuk lager ligt. Toch komen ook in de Algarve jaarlijks bosbranden voor, voornamelijk rond Lagoa en het Monchique gebergte.

Helaas komen bosbranden ook voor in Portugal.

Blijf alert en informeer de autoriteiten als je een bosbrand ontdekt

Ben je op vakantie in Portugal en ontdek je ergens rook of vuur, bel dan direct 112 en geef door waar je bent. Liever een dubbel gerapporteerde bosbrand dan een die pas te laat ontdekt wordt!

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 1

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *