Meteen naar de inhoud

Feestdagen Portugal 2023 en hoe de Portugezen deze vieren!

 • David 

Net als in Nederland, zijn er ook in Portugal een aantal feestdagen. De meeste zullen je wel bekend voorkomen, maar er zitten ook een aantal feestdagen tussen die niet in Nederland gevierd worden. Hieronder hebben we een lijst met openbare feestdagen in 2023 die gevierd worden in de Algarve in Portugal. We geven voor elk feest een korte beschrijving van hoe het gevierd wordt door de Portugezen:

Tip, lees ook eens: Compleet overzicht van de leukste activiteiten in de Algarve.

Overzicht feestdagen in Portugal 2023

 • Zondag 1 januari: Nieuwjaarsdag (Dia de Ano Novo)
 • Vrijdag 7 april: Goede Vrijdag (Sexta-feira Santa)
 • Zondag 9 april: Pasen (Domingo de Páscoa)
 • Dinsdag 25 april: Feest van de Vrijheid (Dia da Liberdade)
 • Maandag 1 mei: Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)
 • Donderdag 8 juni: Corpus Christi (Corpus Christi)
 • Zaterdag 10 juni: Nationale Dag van Portugal (Dia de Portugal)
 • Dinsdag 15 augustus: Maria Hemelvaart (Assunção de Nossa Senhora)
 • Donderdag 5 oktober: Republikeins Dag (Dia da República)
 • Woensdag 1 november: Allerheiligen (Dia de Todos os Santos)
 • Vrijdag 1 december: Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid (Dia da Restauração da Independência)
 • Vrijdag 8 december: Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceição)
 • Maandag 25 december: Kerstmis (Natal)
 • Zondag 31 december: oudejaarsdag (Véspera de Ano Novo)

Toelichting feestdagen Portugal 2023

1 januari (zondag): Nieuwjaarsdag (Ano Novo)

Op Nieuwjaarsdag vieren de Portugezen het begin van het nieuwe jaar. Het is een dag om bij te komen van de feestdagen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Veel mensen geven elkaar cadeaus en er worden traditionele maaltijden geserveerd.

7 april (vrijdag): Goede Vrijdag (Sexta-feira Santa)

Goede Vrijdag is een belangrijke dag voor katholieken in Portugal, die de dag vieren als een herdenking van de dood en opstanding van Jezus. Er zijn processies door de straten met beelden van Jezus en andere heiligen, en sommige mensen doen zelfs aan vasten om de belangrijke boodschap van de dag te herdenken.

9 april (zondag): Paaszondag (Domingo de Páscoa)

Paaszondag is de belangrijkste dag van het paasfeest voor katholieken. Het markeert de opstanding van Jezus na zijn dood en het einde van de Goede Vrijdag rouw. Veel kerkdiensten worden gehouden en er zijn ook allerlei feestelijke activiteiten, zoals het eten van speciale paasgebakjes en het geven van cadeaus aan kinderen.

Tip: lees ook eens: De mooiste bezienswaardigheden in de Algarve in één overzicht!

25 april (dinsdag): Vrijheidsdag (Dia da Liberdade)

Vrijheidsdag is een nationale feestdag in Portugal die wordt gevierd ter herdenking van de einde van de dictatuur in 1974. Er zijn vaak politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties om de vrijheid te vieren.

1 mei (maandag): Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)

De Dag van de Arbeid is een feestdag die wordt gevierd ter ere van de arbeidersklasse. Er worden vaak manifestaties georganiseerd en er zijn allerlei activiteiten voor werknemers, zoals barbecues en muziekfestivals.

8 juni (donderdag): Corpus Christi (Corpo de Deus)

Corpus Christi is een feestdag ter ere van het Lichaam van Christus en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er worden processies gehouden met heiligenbeelden en andere religieuze symbolen, en sommige kerkgemeenschappen houden ook speciale diensten en andere feestelijke activiteiten.

Tip: lees ook eens: Activiteiten, bezienswaardigheden en tips voor Albufeira

10 juni (zaterdag): Portugese Nationale Dag (Dia de Portugal)

De Portugese Nationale Dag viert de onafhankelijkheid van Portugal en de stichting van de Republiek in 1910. Er zijn vaak openbare optochten en andere feestelijke activiteiten, zoals muziekconcerten en vuurwerkshow. Het is ook gebruikelijk om de nationale vlag te laten wapperen en andere symbolen van nationale trots te tonen.

15 augustus (dinsdag): Assumptie van Maria (Assunção de Nossa Senhora)

De Assumptie van Maria viert de opname van Maria in de hemel en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken ook Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen.

5 oktober (donderdag): Republiekdag (Implantação da República)

Republiekdag viert de stichting van de Portugese Republiek in 1910 en wordt gevierd met politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties. Er zijn ook vaak muziekconcerten en andere feestelijke activiteiten.

Tip: Goedkope auto huren in de Algarve? Dit bedrijf raad ik aan.

1 november (woensdag): Allerheiligen (Todos os Santos)

Allerheiligen is een feestdag ter ere van alle heiligen en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken graven van overleden familieleden om hun respect te betuigen.

1 december (vrijdag): Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid (Restauração da Independência)

De Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid viert de herstelling van de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 na een periode van Spaanse overheersing. Er zijn vaak politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties om de vrijheid te vieren.

8 december (vrijdag): Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceição)

De Onbevlekte Ontvangenis viert de onbevlekte ontvangenis van Maria en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën ter ere van deze dag, en sommige mensen bezoeken Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen. De Onbevlekte Ontvangenis is een belangrijke dag voor veel katholieken in Portugal en wordt met veel viering en eerbetoon gevierd.

25 december (maandag): Kerstmis (Natal)

Kerstmis is een belangrijke feestdag voor katholieken en anderen in Portugal, die de geboorte van Jezus vieren. Er zijn allerlei tradities verbonden aan Kerstmis in Portugal, zoals het opzetten van een Kerstboom, het geven van cadeaus en het eten van speciale Kerstmaaltijden. Het is ook gebruikelijk om naar de kerk te gaan voor een speciale dienst op Kerstmis.

31 december (zondag): Oudejaarsdag (Véspera de Finados)

Op Oudejaarsdag, 31 december, vieren de Portugezen het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar. Het is gebruikelijk om de laatste avond van het jaar door te brengen met familie en vrienden en te vieren met een speciaal diner of feest. Sommige mensen gaan ook naar openbare vuurwerkshows of steken zelf vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Het is ook gebruikelijk om de nieuwjaarswens “Feliz Ano Novo” (Gelukkig Nieuwjaar) uit te spreken naar anderen. Op Oudejaarsdag is het ook gebruikelijk om goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken.

Tip, lees ook eens: Wat te doen op een regenachtige dag in de Algarve?

Meer tips voor jouw vakantie naar de Algarve

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Onze website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 12

Wees de eerste die dit bericht waardeert.