Ga naar de inhoud

Feestdagen Portugal 2023 en hoe de Portugezen deze vieren!

 • David 

Net als in Nederland, zijn er ook in Portugal een aantal feestdagen. De meeste zullen je wel bekend voorkomen, maar er zitten ook een aantal feestdagen tussen die niet in Nederland gevierd worden. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met openbare feestdagen in 2023 die gevierd worden in de Algarve in Portugal. We geven voor elk feest een korte beschrijving van hoe het gevierd wordt door de Portugezen:

Alvast vooruit kijken? Vind in dit artikel alle feestdagen van Portugal in 2024.

luzcar auto huren

Overzicht feestdagen in Portugal 2023

 • Zondag 1 januari: Nieuwjaarsdag (Dia de Ano Novo)
 • Vrijdag 7 april: Goede Vrijdag (Sexta-feira Santa)
 • Zondag 9 april: Pasen (Domingo de Páscoa)
 • Dinsdag 25 april: Feest van de Vrijheid (Dia da Liberdade)
 • Maandag 1 mei: Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)
 • Donderdag 8 juni: Corpus Christi (Corpus Christi)
 • Zaterdag 10 juni: Nationale Dag van Portugal (Dia de Portugal)
 • Dinsdag 15 augustus: Maria Hemelvaart (Assunção de Nossa Senhora)
 • Donderdag 5 oktober: Republikeins Dag (Dia da República)
 • Woensdag 1 november: Allerheiligen (Dia de Todos os Santos)
 • Vrijdag 1 december: Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid (Dia da Restauração da Independência)
 • Vrijdag 8 december: Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceição)
 • Maandag 25 december: Kerstmis (Natal)
 • Zondag 31 december: oudejaarsdag (Véspera de Ano Novo)

Hieronder vind je per feestdag een toelichting en hoe de Portugezen de feestdag vieren.

Toelichting feestdagen Portugal 2023

1 januari (zondag): Nieuwjaarsdag (Ano Novo)

Op Nieuwjaarsdag vieren de Portugezen het begin van het nieuwe jaar. Het is een dag om bij te komen van de feestdagen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Veel mensen geven elkaar cadeaus en er worden traditionele maaltijden geserveerd. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

7 april (vrijdag): Goede Vrijdag (Sexta-feira Santa)

Goede Vrijdag is een belangrijke dag voor katholieken in Portugal, die de dag vieren als een herdenking van de dood en opstanding van Jezus. Er zijn processies door de straten met beelden van Jezus en andere heiligen, en sommige mensen doen zelfs aan vasten om de belangrijke boodschap van de dag te herdenken. Ook dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

9 april (zondag): Paaszondag (Domingo de Páscoa)

Paaszondag is de belangrijkste dag van het paasfeest voor katholieken. Het markeert de opstanding van Jezus na zijn dood en het einde van de Goede Vrijdag rouw. Veel kerkdiensten worden gehouden en er zijn ook allerlei feestelijke activiteiten, zoals het eten van speciale paasgebakjes en het geven van cadeaus aan kinderen.

bijzondere accommodaties Algarve

25 april (dinsdag): Vrijheidsdag (Dia da Liberdade)

De Dia da Liberdade (Dag van de Vrijheid) op 25 april is een nationale feestdag in Portugal ter herdenking van de Anjerrevolutie. Op deze dag vinden er door het hele land diverse vieringen en evenementen plaats, zoals militaire parades, concerten, culturele activiteiten en politieke bijeenkomsten. Mensen komen samen om de vrijheid en democratie te vieren die zij door de revolutie hebben verkregen, en om de offers te eren die zijn gemaakt voor een rechtvaardiger en democratischer Portugal. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

Achtergrondinformatie over de Dia da Liberdade

💡 Tip: Bekijk hier onze kaart met de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve!

1 mei (maandag): Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)

De Dia do Trabalhador, ofwel de Dag van de Arbeid, wordt elk jaar op 1 mei gevierd in Portugal, net als in vele andere landen over de hele wereld. Deze dag is ontstaan ter herdenking van de arbeidersbeweging en de strijd voor betere arbeidsomstandigheden, waaronder de achturige werkdag. Hoewel de viering van de Dag van de Arbeid internationaal is, heeft Portugal een eigen geschiedenis van arbeidersbewegingen en stakingen die teruggaat tot de late 19e en vroege 20e eeuw. Het vieren van de Dag van de Arbeid werd echter pas officieel toegestaan na de Anjerrevolutie in 1974, toen Portugal een democratisch land werd.

Tegenwoordig wordt de Dia do Trabalhador in Portugal gezien als een dag om stil te staan bij de rechten van werknemers en de vooruitgang die in de loop der jaren is geboekt. Op deze dag worden er door het hele land verschillende evenementen georganiseerd, zoals optochten, demonstraties en bijeenkomsten die door vakbonden, politieke partijen en sociale bewegingen worden georganiseerd. Daarnaast is het een dag van ontspanning en plezier, waarop mensen samenkomen met familie en vrienden om te genieten van openluchtconcerten, picknicks en andere festiviteiten. Aangezien het een nationale feestdag is, zijn veel bedrijven en openbare diensten gesloten, waardoor de meeste mensen vrij zijn om deel te nemen aan de vieringen.

Benagil grot bezoeken per boot

8 juni (donderdag): Corpus Christi (Corpo de Deus)

Corpus Christi is een feestdag ter ere van het Lichaam van Christus en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er worden processies gehouden met heiligenbeelden en andere religieuze symbolen, en sommige kerkgemeenschappen houden ook speciale diensten en andere feestelijke activiteiten. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Activiteiten, bezienswaardigheden en tips voor Albufeira

10 juni (zaterdag): Portugese Nationale Dag (Dia de Portugal)

De Portugese Nationale Dag viert de onafhankelijkheid van Portugal en de stichting van de Republiek in 1910. Er zijn vaak openbare optochten en andere feestelijke activiteiten, zoals muziekconcerten en vuurwerkshow. Het is ook gebruikelijk om de nationale vlag te laten wapperen en andere symbolen van nationale trots te tonen.

Ook eerst deze feestdag Luís de Camões, een befaamde dichter en nationale held in Portugal, bekend om zijn bijdrage aan de literaire wereld in de 16e eeuw. Camões staat in hoog aanzien voor zijn epische werk, De Lusiaden (Os Lusíadas), waarin hij de heroïsche daden van Portugese ontdekkingsreizigers en de glorieuze prestaties van de natie vastlegde. In 2022 markeert men tevens de 450e verjaardag van de publicatie van De Lusiaden.

Omdat Camões’ exacte geboortedatum onbekend is, herdenkt men hem op de dag van zijn overlijden. Camões belichaamt het Portugese patriottisme, en zijn naam is onlosmakelijk verbonden met diverse volksverhalen, mythen en legenden die door de tijd heen zijn ontstaan.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

15 augustus (dinsdag): Assumptie van Maria (Assunção de Nossa Senhora)

De Assumptie van Maria viert de opname van Maria in de hemel en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken ook Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

5 oktober (donderdag): Republiekdag (Implantação da República)

Republiekdag viert de stichting van de Portugese Republiek in 1910 en wordt gevierd met politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties. Er zijn ook vaak muziekconcerten en andere feestelijke activiteiten. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Goedkope auto huren in de Algarve? Dit bedrijf raad ik aan.

1 november (woensdag): Allerheiligen (Todos os Santos)

Allerheiligen is een feestdag ter ere van alle heiligen en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken graven van overleden familieleden om hun respect te betuigen. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

wilde dolfijnen spotten langs de kust

1 december (vrijdag): Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid (Restauração da Independência)

De Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid viert de herstelling van de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 na een periode van 60 jaar Spaanse overheersing.

Het was op deze dag dat een groep rebellen een staatsgreep plande en lanceerde die een succes bleek te zijn, waardoor de onafhankelijkheid werd teruggegeven aan het Portugese volk, dat werd geregeerd door koning D. João IV. De veertig samenzweerders vielen het Koninklijk Paleis in Lissabon binnen, doodden de vertegenwoordiger van Spanje in Portugal, Miguel de Vasconcelos, en riepen de hertog van Bragança uit tot koning, waarmee ze de dynastie met dezelfde naam begonnen.

Er zijn op deze dag vaak politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties om de vrijheid te vieren.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

8 december (vrijdag): Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceição)

De Onbevlekte Ontvangenis viert de onbevlekte ontvangenis van Maria en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën ter ere van deze dag, en sommige mensen bezoeken Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen. De Onbevlekte Ontvangenis is een belangrijke dag voor veel katholieken in Portugal en wordt met veel viering en eerbetoon gevierd. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Boek hier van te voren een luchthaven transfer voor Faro Airport.

25 december (maandag): Kerstmis (Natal)

Kerstmis is een belangrijke feestdag voor katholieken en anderen in Portugal, die de geboorte van Jezus vieren. Er zijn allerlei tradities verbonden aan Kerstmis in Portugal, zoals het opzetten van een Kerstboom, het geven van cadeaus en het eten van speciale Kerstmaaltijden. Het is ook gebruikelijk om naar de kerk te gaan voor een speciale dienst op Kerstmis. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

31 december (zondag): Oudejaarsdag (Véspera de Finados)

Op Oudejaarsdag, 31 december, vieren de Portugezen het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar. Het is gebruikelijk om de laatste avond van het jaar door te brengen met familie en vrienden en te vieren met een speciaal diner of feest. Sommige mensen gaan ook naar openbare vuurwerkshows of steken zelf vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Het is ook gebruikelijk om de nieuwjaarswens “Feliz Ano Novo” (Gelukkig Nieuwjaar) uit te spreken naar anderen. Op Oudejaarsdag is het ook gebruikelijk om goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken.

💡 Tip: Wat te doen op een regenachtige dag in de Algarve?

Niet-feestdagen in Portugal 2023

In tegenstelling tot Nederland, zijn er ook een aantal dagen in het jaar die geen feestdag zijn in Portugal. Dit zijn:

 • Pinksteren – Dit is géén openbare feestdag en de Portugezen zijn dus niet per definitie vrij van werk.
 • Hemelvaartsdag – Is in Nederland erkend als een officiële feestdag met een vrije dag, maar in Portugal is dit niet het geval.
 • Tweede kerstdag – Kerst in Portugal wordt gevierd op de 24e en 25e. Er is geen tweede kerstdag zoals wij deze kennen in Nederland.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Recente berichten vanuit de Algarve

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 13

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

1 reactie op “Feestdagen Portugal 2023 en hoe de Portugezen deze vieren!”

 1. Pingback: Wanneer is het hoogseizoen en laagseizoen in Portugal (en specifiek de Algarve?)

Reacties zijn gesloten.