Ga naar de inhoud

Feestdagen Portugal 2024 en hoe de Portugezen deze vieren

 • David 

Net als in Nederland, zijn er ook in Portugal een aantal feestdagen. De meeste zullen je wel bekend voorkomen, maar er zitten ook een aantal feestdagen tussen die niet in Nederland gevierd worden. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met openbare feestdagen in 2024 die natuurlijk ook gevierd worden in de Algarve. Ook lees je voor elk feest een korte beschrijving over hoe de feestdag gevierd wordt door de Portugezen:

feestdagen portugal
 • Maandag 1 januari: Nieuwjaarsdag (Dia de Ano Novo)
 • Vrijdag 29 maart: Goede Vrijdag (Sexta-feira Santa)
 • Zondag 31 maart: Pasen (Domingo de Páscoa)
 • Donderdag 25 april: Feest van de Vrijheid (Dia da Liberdade)
 • Woensdag 1 mei: Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)
 • Donderdag 30 mei: Corpus Christi (Corpus Christi)
 • Maandag 10 juni: Nationale Dag van Portugal (Dia de Portugal)
 • Donderdag 15 augustus: Maria Hemelvaart (Assunção de Nossa Senhora)
 • Zaterdag 5 oktober: Republikeins Dag (Dia da República)
 • Vrijdag 1 november: Allerheiligen (Dia de Todos os Santos)
 • Zondag 1 december: Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid (Dia da Restauração da Independência)
 • Zondag 8 december: Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceição)
 • Woensdag 25 december: Kerstmis (Natal)
 • Dinsdag 31 december: oudejaarsdag (Véspera de Ano Novo)

Hieronder vind je per feestdag een toelichting en hoe de Portugezen de feestdag vieren.

Op Nieuwjaarsdag vieren de Portugezen het begin van het nieuwe jaar. Het is een dag om bij te komen van de feestdagen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Veel mensen geven elkaar cadeaus en er worden traditionele maaltijden geserveerd.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen kantoren en veel winkels gesloten zijn. Ook zullen er maar weinig restaurants open zijn.

Goede Vrijdag is een belangrijke dag voor katholieken in Portugal, die de dag vieren als een herdenking van de dood en opstanding van Jezus. Er zijn processies door de straten met beelden van Jezus en andere heiligen, en sommige mensen doen zelfs aan vasten om de belangrijke boodschap van de dag te herdenken.

Goede Vrijdag is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

🥚 Op deze pagina vind je meer informatie over Goede Vrijdag en het Paasweekend in de Algarve inclusief welke evenementen er georganiseerd worden.

Tip: Besteed deze feestdag op het water! Bekijk hier de leukste boottochten.

Paaszondag is de belangrijkste dag van het paasfeest voor katholieken. Het markeert de opstanding van Jezus na zijn dood en het einde van de Goede Vrijdag rouw. Veel kerkdiensten worden gehouden en er zijn ook allerlei feestelijke activiteiten, zoals het eten van speciale paasgebakjes en het geven van cadeaus aan kinderen.

🐇 Op deze pagina vind je meer informatie over Pasen in de Algarve en welke activiteiten er georganiseerd worden.

Pasen is een officiële feestdag, dus veel winkels zullen gesloten zijn. De meeste restaurants zijn wel geopend en bieden wellicht een paas-special aan.

bijzondere accommodaties Algarve

De Dia da Liberdade (Dag van de Vrijheid) op 25 april is een nationale feestdag in Portugal ter herdenking van de Anjerrevolutie. Op deze dag vinden er door het hele land diverse vieringen en evenementen plaats, zoals militaire parades, concerten, culturele activiteiten en politieke bijeenkomsten. Mensen komen samen om de vrijheid en democratie te vieren die zij door de revolutie hebben verkregen, en om de offers te eren die zijn gemaakt voor een rechtvaardiger en democratischer Portugal.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

Achtergrondinformatie over de Dia da Liberdade

💡 Tip: Bekijk hier onze kaart met de mooiste bezienswaardigheden in de Algarve!

De Dia do Trabalhador, ofwel de Dag van de Arbeid, wordt elk jaar op 1 mei gevierd in Portugal, net als in vele andere landen over de hele wereld. Deze dag is ontstaan ter herdenking van de arbeidersbeweging en de strijd voor betere arbeidsomstandigheden, waaronder de achturige werkdag. Hoewel de viering van de Dag van de Arbeid internationaal is, heeft Portugal een eigen geschiedenis van arbeidersbewegingen en stakingen die teruggaat tot de late 19e en vroege 20e eeuw. Het vieren van de Dag van de Arbeid werd echter pas officieel toegestaan na de Anjerrevolutie in 1974, toen Portugal een democratisch land werd.

Tegenwoordig wordt de Dia do Trabalhador in Portugal gezien als een dag om stil te staan bij de rechten van werknemers en de vooruitgang die in de loop der jaren is geboekt. Op deze dag worden er door het hele land verschillende evenementen georganiseerd, zoals optochten, demonstraties en bijeenkomsten die door vakbonden, politieke partijen en sociale bewegingen worden georganiseerd. Daarnaast is het een dag van ontspanning en plezier, waarop mensen samenkomen met familie en vrienden om te genieten van openluchtconcerten, picknicks en andere festiviteiten. Aangezien het een nationale feestdag is, zijn veel bedrijven en openbare diensten gesloten, waardoor de meeste mensen vrij zijn om deel te nemen aan de vieringen.

Benagil grot bezoeken per boot

Corpus Christi is een feestdag ter ere van het Lichaam van Christus en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er worden processies gehouden met heiligenbeelden en andere religieuze symbolen, en sommige kerkgemeenschappen houden ook speciale diensten en andere feestelijke activiteiten. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Activiteiten, bezienswaardigheden en tips voor Albufeira

De Portugese Nationale Dag viert de onafhankelijkheid van Portugal en de stichting van de Republiek in 1910. Er zijn vaak openbare optochten en andere feestelijke activiteiten, zoals muziekconcerten en vuurwerkshow. Het is ook gebruikelijk om de nationale vlag te laten wapperen en andere symbolen van nationale trots te tonen.

Ook eerst deze feestdag Luís de Camões, een befaamde dichter en nationale held in Portugal, bekend om zijn bijdrage aan de literaire wereld in de 16e eeuw. Camões staat in hoog aanzien voor zijn epische werk, De Lusiaden (Os Lusíadas), waarin hij de heroïsche daden van Portugese ontdekkingsreizigers en de glorieuze prestaties van de natie vastlegde. In 2022 markeert men tevens de 450e verjaardag van de publicatie van De Lusiaden.

Omdat Camões’ exacte geboortedatum onbekend is, herdenkt men hem op de dag van zijn overlijden. Camões belichaamt het Portugese patriottisme, en zijn naam is onlosmakelijk verbonden met diverse volksverhalen, mythen en legenden die door de tijd heen zijn ontstaan.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

De Assumptie van Maria viert de opname van Maria in de hemel en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken ook Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

Republiekdag viert de stichting van de Portugese Republiek in 1910 en wordt gevierd met politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties. Er zijn ook vaak muziekconcerten en andere feestelijke activiteiten. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Goedkope auto huren in de Algarve? Dit bedrijf raad ik aan.

Allerheiligen is een feestdag ter ere van alle heiligen en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën, en sommige mensen bezoeken graven van overleden familieleden om hun respect te betuigen. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

wilde dolfijnen spotten langs de kust

De Dag van de Herstelling van de Onafhankelijkheid viert de herstelling van de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 na een periode van 60 jaar Spaanse overheersing.

Het was op deze dag dat een groep rebellen een staatsgreep plande en lanceerde die een succes bleek te zijn, waardoor de onafhankelijkheid werd teruggegeven aan het Portugese volk, dat werd geregeerd door koning D. João IV. De veertig samenzweerders vielen het Koninklijk Paleis in Lissabon binnen, doodden de vertegenwoordiger van Spanje in Portugal, Miguel de Vasconcelos, en riepen de hertog van Bragança uit tot koning, waarmee ze de dynastie met dezelfde naam begonnen.

Er zijn op deze dag vaak politieke manifestaties en andere vormen van openbare demonstraties om de vrijheid te vieren.

Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

De Onbevlekte Ontvangenis viert de onbevlekte ontvangenis van Maria en wordt gevierd door katholieken in Portugal. Er zijn vaak processies en andere religieuze ceremoniën ter ere van deze dag, en sommige mensen bezoeken Maria-heiligdommen om hun devotie te tonen. De Onbevlekte Ontvangenis is een belangrijke dag voor veel katholieken in Portugal en wordt met veel viering en eerbetoon gevierd. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

💡 Tip: Boek hier van te voren een luchthaven transfer voor Faro Airport.

Kerstmis is een belangrijke feestdag voor katholieken en anderen in Portugal, die de geboorte van Jezus vieren. Er zijn allerlei tradities verbonden aan Kerstmis in Portugal, zoals het opzetten van een Kerstboom, het geven van cadeaus en het eten van speciale Kerstmaaltijden. Het is ook gebruikelijk om naar de kerk te gaan voor een speciale dienst op Kerstmis. Dit is een officiële feestdag en dus zijn de meeste Portugezen vrij en zullen veel winkels gesloten zijn.

Op Oudejaarsdag, 31 december, vieren ook de Portugezen het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar. Het is gebruikelijk om de laatste avond van het jaar door te brengen met familie en vrienden en te vieren met een speciaal diner of feest. Sommige mensen gaan ook naar openbare vuurwerkshows in bijvoorbeeld Albufeira, Portimão of Lagos of ze steken zelf vuurwerk af om het nieuwe jaar in te luiden. Het is ook gebruikelijk om de nieuwjaarswens “Feliz Ano Novo” (gelukkig nieuwjaar) uit te spreken naar anderen.

Oudjaarsdag in Portugal is géén officiële feestdag, maar veel winkels en kantoren sluiten wel eerder.

💡 Tip: Wat te doen op een regenachtige dag in de Algarve?

De volgende ‘feestdagen’ in Portugal zijn géén officiële feestdagen:

 • Carnaval – Dit is géén openbare feestdag, maar carnaval wordt wel groots gevierd in plaatsen zoals Loulé.
 • Kerstavond – In Portugal is kerstavond géén officiele feestdag, maar veel winkels en kantoren sluiten wel eerder.


Ook zijn er een aantal dagen in het jaar die géén feestdag zijn in Portugal, maar wél in Nederland. Dit zijn:

 • Pinksteren – Dit is géén openbare feestdag en de Portugezen zijn dus niet per definitie vrij van werk.
 • Hemelvaartsdag – Is in Nederland erkend als een officiële feestdag met een vrije dag, maar in Portugal is dit niet het geval.
 • Tweede kerstdag – Kerst in Portugal wordt gevierd op de 24e en 25e. Er is geen tweede kerstdag zoals wij deze kennen in Nederland.

Overige ‘feestdagen’ die gevierd worden in Portugal maar géén officiële feestdagen zijn:

 • Vaderdag (19 maart) – Anders dan in Nederland, viert Portugal Vaderdag op 19 maart. Net zoals in Nederland is dit géén officiële feestdag.
 • Moederdag (1e zondag in mei) – Opvallend aan Moederdag in Portugal is dat het altijd op de eerste zondag in mei gevierd wordt, in plaats van een vaste datum zoals dit bij vaderdag het geval is.

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 11

Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *