Meteen naar de inhoud

Het Portugal NHR-belastingregime in 2023: Alles wat je moet weten

 • David 

De Portugese NHR-belastingregime, waarbij NHR staat voor Non-Habitual Resident, is een enorm populaire regeling die lucratieve belastingvoordelen biedt aan buitenlandse ingezetenen die in Portugal willen wonen en werken. Uiteraard is deze regeling ook van toepassing voor Nederlanders die liever vanaf de praias willen werken in plaats van de polders. Tot op heden hebben duizenden burgers van over de hele wereld met succes een aanvraag ingediend om gebruik te maken van deze regeling, waaronder uiteraard vele Nederlanders zoals ondergetekende. De NHR-regeling werd in 2009 ingevoerd, in 2020 bijgewerkt en is tot op heden een fantastisch initiatief voor degenen die hun belastingplanning willen optimaliseren en in Portugal willen verblijven. Op deze pagina over de Portugese NHR belastingregeling leggen we meer uit over wat het programma is en hoe je deze belastingstatus kan aanvragen.

In deze complete gids bespreken we de volgende onderdelen:

 • Wat is de NHR belastingregeling?
 • Waarom zou je je aanmelden voor de NHR regeling?
 • Wie kunnen een NHR status aanvragen?
 • Wat zijn de vereisten voor een NHR?
 • Hoe kan je de NHR status aanvraag starten?
 • Hulp met aanvragen van de NHR belasting status nodig?

Disclaimer: de informatie op deze pagina is gebaseerd op eigen onderzoek uit meerdere bronnen en is hoofdzakelijk bedoeld om algemene informatie over het NHR belastingregime te delen. Ik raad aan om voor het starten van een aanvraag een Nederlands(talig) accountantsbureau in te schakelen om de mogelijke consequenties op zaken als pensioen en lijfrentes in kaart te brengen.

NHR belastingregeling Portugal aanvragen

Wat het is het NHR belastingregeling?

De NHR belastingregeling in Portugal is bedoeld om investeerders en professionals met een hoge culturele en economische waarde aan te trekken, om het internationale concurrentievermogen van het land te vergroten. De regeling werd voor het eerst ingevoerd in 2009 en maakt aanzienlijke belastingbesparingen mogelijk voor degenen die ervoor in aanmerking komen. Onder bepaalde voorwaarden maakt de NHR-status een belastingtarief op inkomsten van 20%(!) mogelijk en in sommige gevallen zelfs een belastingvrijstelling voor pensioenen van gepensioneerden uit de particuliere sector. Met duizenden niet-woonachtige belastingplichtigen in Portugal is de regeling zeer succesvol.

Waarom aanmelden voor de NHR regeling?

De Portugal NHR-status biedt tal van voordelen voor mensen die op zoek zijn naar een gunstige fiscale omgeving. Met deze status kun je gedurende 10 jaar genieten van een speciale belastingbehandeling voor inkomsten. Bijna al je buitenlandse inkomsten zijn vrijgesteld van belasting en voor bepaalde Portugese bronnen van inkomen, zoals specifieke beroepen en zelfstandigen, geldt een vlak tarief van 20% in plaats van de normale Portugese inkomstenbelasting tarieven van maximaal 48%.

Bovendien is er geen verplichte verblijfsduur en je wordt onderdeel van een fiscaal verantwoorde omgeving binnen de EU. Daarnaast zijn er belastingvrijstellingen voor schenkingen of erfenissen aan directe familieleden, geen vermogensbelasting en vrije overmaking van fondsen naar Portugal.

De voordelen in één overzicht – 10 jaar lang genieten van:

 • 20% inkomstenbelastingtarief voor werknemers + zelfstandigen in bepaalde beroepsgroepen.
 • Een belastingvrijstelling (met progressie) op inkomsten uit bepaalde buitenlandse bronnen zoals huurinkomsten, vermogenswinst, dividenden en andere inkomsten uit investeringen (met bepaalde uitzonderingen)
 • 10% belasting op inkomsten uit buitenlandse pensioenen. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan en het is dan ook belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Zie daarvoor het hoofdstuk ‘NHR regeling & Nederlandse pensioenen’.

Is dit straks jouw uitzicht na het ontvangen van de NHR status?

Wie kunnen een NHR status aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor de NHR-regeling moeten aanvragers aan de volgende vereisten voldoen:

 • Het recht hebben om in Portugal te wonen, of door een EU/EEA/Zwitsers burger te zijn, of door middel van programma’s zoals het Golden Visa-programma. Aangezien Nederland onderdeel is van de EU, zit je dus goed als je een Nederlands paspoort hebt.
 • In de afgelopen vijf jaar voor aankomst in Portugal geen Portugese fiscale inwoner zijn geweest.

Vervolgens kan je deze status behouden door het hebben van:

 • Een verblijfsstatus in Portugal. Daardoor moet je op 31e december van dat jaar beschikken over een verblijfplaats in Portugal. Dit huis moet op een manier beschikbaar zijn die de veronderstelling kan wekken dat het wordt gebruikt als gebruikelijk verblijf. Om te kunnen bewijzen dat je woonruimte heb, zal je dus een van de volgende zaken nodig hebben:

Geldige bewijzen van woonruimte:

 • Als je een huis gekocht hebt: de aankoop documenten.
 • Als je een huis huurt: een huurcontract van tenminste 12 maanden.

Belastingtarieven Portugese NHR status

Voor een aantal beroepen geld een hele gunstige belastingregeling van slechts 20% inkomstenbelasting. Dit zijn voornamelijk beroepen die een “hoge culturele en economische waarde” hebben voor de Portugese economie. Klik op de knop hieronder om de volledige tabel te vinden met beroepen die kwalificeren voor de 20% belastingregeling.

ArchitectenEngineersGeologen
Theater, ballet, film, radio, televisieartiestenZangersSchilders
MusiciSchildersAuditors
FiscalistenTandartsenMedische analisten
Klinische chirurgenAlgemene artsenScheepsartsen artsen
TandartsenMedische fysiatersDokters
Universitaire docentenPsychologenArcheologen
Biologen en biowetenschappersComputerprogrammeurs programmeursSoftware consultant
Computer consultants en aanverwante dienstenNieuwsagentschappenAndere informatie en diensten
Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingOnderzoek en experimentele ontwikkeling op het gebied van natuurwetenschappen en engineeringOnderzoek en ontwikkeling op het gebied van biotechnologie
OntwerpersInvesteerdersManagers
DirecteurenHoger management
bezienswaardigheden Algarve
Het uitzicht vanaf een van de hoogste punten in de Algarve nabij Monchique.

De NHR regeling & Nederlandse pensioenen

Bij het ontvangen van de NHR status kunnen pensioenen, lijfrenten, dividenden en rente afkomstig uit het buitenland een vrijstelling krijgen voor de Portugese inkomstenbelasting. Echter heeft Nederland een belastingverdrag met Portugal waarbij bepaald is dat pensioenen en lijfrente uitkeringen wel belast kunnen worden in Nederland. M&R Belastingadviseurs zegt hierover het volgende:

“Indien er aan drie voorwaarden wordt voldaan, zijn pensioen en lijfrente uitkeringen gewoon belast in Nederland. De voorwaarden zijn:

 1. Je moet in Nederland fiscaal voordeel hebben genoten (premie aftrek), toen je pensioen of lijfrente opbouwde en;
 2. Je moet per (kalender) jaar meer dan € 10.000,00 aan pensioen- en/of lijfrente uitkeringen ontvangen en;
 3. Je moet in Portugal over minder dan 90 procent van het pensioen/ lijfrente belasting betalen en/of niet worden aangeslagen voor het algemene tarief.”

Dit betekent dat als Portugal géén belasting heft over pensioenen en lijfrenten, dan zal Nederland deze belasting heffen. Bij een jaarlijks pensioen van onder de €10.000 zal Portugal belasting heffen, maar daarboven zal Nederland dit doen voor 8.95% (in 2022) tot €33.000.

Stap voor stap handleiding voor het aanvragen van een Portugese NHR status

In dit hoofdstuk leggen we uit hoe je een aanvraag voor een Portugese NHR status kan aanvragen.

Stap 1. Het regelen van een verblijfsbewijs

Een verblijfsbewijs (proof of residency) is een document dat je eenvoudig kan aanvragen bij het lokale gemeentehuis van de regio waar je gaat wonen. Als inwoner van de EU heb je geen visa nodig voor de aanvraag. Om een verblijfsbewijs te krijgen, heb je de volgende documenten nodig tijdens je aanvraag:

 • Je paspoort
 • EHIC – European Health Insurance Card (je zorgpas)
 • De adresgegevens van je huidige verblijfsplaats. Let op, hier heb je geen bewijs van nodig, dus als je tijdens de aanvraag in een hotel verblijft, kan je dat adres gebruiken.

De kosten voor het aanvragen van dit document zijn ongeveer €20.

Stap 2. Het aanvragen van een NIF nummer

Iedereen die van plan is in Portugal te wonen of zaken te doen, moet in Portugal een zogenoemd Numero de Identificação Fiscal (NIF) hebben. Dit is een 9-cijferig nummer dat dient als identificatie voor belastingdoeleinden.

Er zijn een aantal verschillende manieren om een NIF te verkrijgen, maar de makkelijkste is om naar een lokale overheidsfinanciën kantoor (finanças) te gaan. Om een NIF te krijgen bij een finanças in Portugal heb je de volgende documenten nodig tijdens je aanvraag:

 • Je paspoort

De aanvraag van een NIF nummer is gratis en je ontvangt je NIF nummer direct!

Stap 3. Registreren als belastingplichtige in Portugal

Na het ontvangen van je NIF, kan je bij hetzelfde lokale overheidsfinanciën kantoor (finanças) direct jezelf registreren als belastingplichtige. Hiervoor heb je nodig:

 • Je paspoort
 • Je NIF nummer

Stap 4. Account aanmaken op het financiële portaal van de overheid

Als je ervoor kiest om zelf de NHR status aan te vragen, kan je dit online doen via het financiële portaal van de Portugese overheid. Om de online service te gebruiken, zal je eerst een account aan moeten maken.

Hiervoor heb je nodig:

 • Je NIF nummer
 • Een fiscaal adres
 • Een e-mailadres
 • Een telefoonnummer

Let op: Dit moeten allemaal dezelfde gegevens zijn die je eerder gebruikt heb bij het aanvragen van de NIF.

Nadat de registratie op de website, ontvang je per brievenpost een wachtwoord. Dit kan tot 2 weken duren.

Stap 5. Aanmelden voor de NHR belastingregeling

Zodra je je wachtwoord ontvangen hebt per birevenpost, kan je inloggen op het financiële portaal en de aanvraag voor het NHR-regime starten. Dit doe je door te navigeren naar Aceda aos Serviços Tributários >> Entregar Pedido >> Inscrição Residente Não Habitual.

Om de aanvraag compleet te maken heb je de volgende documenten nodig:

 • Een verklaring waarin staat dat je in de afgelopen 5 jaar geen fiscaal inwoner van Portugal bent geweest.
 • Belastingaangifte van de afgelopen 5 jaar.
 • Bewijs van aankoop van onroerend goed in Portugal of een huurcontract van minstens 12 maanden.

Hulp met het aanvragen van de NHR belastingregeling

De aanvraag voor de NHR belastingregeling kan een langzaam proces zijn dat bovendien foutgevoelig is. Dit kan zorgen voor afwijzingen en vertraging van het proces. Als je op zoek bent naar hulp met het aanvragen van jou NHR status, vul dan hieronder het hulpformulier in en we verbinden jou graag met een expert die alles van A tot Z voor je regelt. De kosten voor het verzorgen van de volledige aanvraag, zullen rond de €200 liggen.

Meer handige informatie voor jouw avontuur naar de Algarve

Ben je of kom je binnenkort naar de Algarve? Mijn website staat boordevol activiteiten, tips, bezienswaardigheden en blogs waarmee je het meeste uit je vakantie kan halen. Een paar voorbeelden:

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Score: 5 / 5. Stemmen 7

Wees de eerste die dit bericht waardeert.